2008 Aralık Anneleri

Herkese iyi akşamlar diliyorum sevgili anneler.Bence çok önemli bir konuya parmak basmışsınız.Eminimki tüm ebeveynlerin çocuklarına ilk öğretmeyi hedeflediği saygı ve sevgidir.Bunun uzunca zaman alacağıda tartışılmaz...Gelelim öğrenme materyallerine;bunların zeka gelişimi açısından önemi asla azımsanamaz.Her çocuk dilediği oyuncakla dilediği gibi oynamayı hakeder.Hepimizin çocuğu oynuyorda.Sıradan bir bebeği yada arabası olduğu gibi renkleri anlatan kitapları v.s de vardır.burada amaç bireyi profesör yapmak değil gelişimine katkıda bulunmaktır:)Tabi bununda bi ölçüsü var.Çocuk yeri gelir geometrik şekilleri kavramaya çalışır,yeri gelir ucuna ip bağladığımız selenin içinde gezer:)kısaca hepsine zaman ayırmak gerekli bence!

kesinlikle katılıyorum,saklama kaplarının kapaklarını kapatır mesela:))
 
kızlar o bebekler sizin tabiki nasıl isterseniz öyle büyüteceksiniz
konuyu saptırmayalım lütfen bu tamamen benim kişisel fikrimdir ve
sizlerin konu ile alakalı izlediğiniz yol beni hiçmi hiç ilgilendirmez
paylaşmak adına yazılan şeyler bunlar yoksa banane yaniii

ben yapmıyorum bu tür faaliyetleri oğlumda bi süre ilk anne olmanın heyecanı ile yaptım ama baktımki tabiri caissE sadece "kuru kalabalık" dolayısı ile çocuklarıma ben hayatı öğretiyorum bunlar yerine
çok şükür meyvelerinide fazla fazla veriyor bende topluyorum:))

ayrıca kazaemcim çarşaf çarşaf "bilimsel" başlığı altında yazı kopyalamana hiç gerek yok çünkü,
ben bu konuda EN AZ senin kadar bilgi sahibiyim emin ol canımmm.
tek fark arz ve taleptir o kadar.
 

ayrıca kazaemcim çarşaf çarşaf "bilimsel" başlığı altında yazı kopyalamana hiç gerek yok çünkü,
ben bu konuda EN AZ senin kadar bilgi sahibiyim emin ol canımmm.
tek fark arz ve taleptir o kadar.

yazılar sana özel değildi,burası bir paylaşım platformu konusu geçti sizler nasıl fikrinizi belirttiyseniz bende fikrimi belirttim ve paylaştım.hiç kimsenin bilgi birikimi bir diğerini ilgilendirmez,yani neye ve neden tepkili olduğunu ben anlayabilmiş değilim,
 
yazılar sana özel değildi,burası bir paylaşım platformu konusu geçti sizler nasıl fikrinizi belirttiyseniz bende fikrimi belirttim ve paylaştım.hiç kimsenin bilgi birikimi bir diğerini ilgilendirmez,yani neye ve neden tepkili olduğunu ben anlayabilmiş değilim,

tabiki kimsenin bilgi ve fikri ! kimseyi ilgilendirmemeli...
benim fikrimin akabinde böylesi"bilimsel"!!! "bir yazıyı kopyalaman kimin tepkili olduğunu net ortaya koyuyor zaten:)
 
Son düzenleme:
Selam kızlar bir süredir giremedim sayfaya neler olmuş yaaa.Karlı bir çamlıca'dan tüm aralık annelerine selam olsun.Ne güzel dışarıda bir kar varrr harika.Kızlar ben kızıma oda aldım çok heyecanlıyım.Odası yoktu şimdi oda aldık şubat sonu gelecek çookk güzel.Paylaşmak istedim.Hepiniz sağlıcakla kalın
 
Selam kızlar bir süredir giremedim sayfaya neler olmuş yaaa.Karlı bir çamlıca'dan tüm aralık annelerine selam olsun.Ne güzel dışarıda bir kar varrr harika.Kızlar ben kızıma oda aldım çok heyecanlıyım.Odası yoktu şimdi oda aldık şubat sonu gelecek çookk güzel.Paylaşmak istedim.Hepiniz sağlıcakla kalın

güle güle kullansın cnm kızın odasını:)iyi günlerde
 
ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar ve uzman görüşlerde şu şekilde:

Doğumdan itibaren ilk üç yılda ( 0-3 yaş arasında ) çocuğun zihinsel gelişimi neredeyse %80 oranında tamamlanır. Zihinsel kapasitenin geliştirilebilir olduğu gerçeği düşünüldüğünde anne- babaların, özellikle 0-6 yaş döneminde çocuklarının gelişimine destek olmaları mümkündür.
Anne-babalar 0-6 yaş aralığında çocuklarının gelişimini etkin bir biçimde nasıl destekleyebilirler?
Bu sorunun cevabı gelişimin nasıl gerçekleştiğini genel olarak bilmekte gizlidir.
Çevresindeki tüm uyarıcılar ( sesler,renkler, şekiller, kokular, dokunuşlar, tatlar v.b.) bebek doğduğu andan itibaren beyinde işlem görür.Uyarılan beyin hücreleri, birbirleri ile etkileşime girer ve milyonlarca sinaptik bağ oluşur. Bu bağlar çocuğun tüm yetişkinlik döneminde de kullanacağı beyin kapasitesini oluşturmaya başlar. Çocuk ne kadar çok kaliteli uyarıcı ile karşılaşır ve bu uyarıcılar tekrarlanırsa kurulan bağlar korunur ve kullanılır. O halde Anne-babalar, doğal uyarıcılar dışında çocuklarının karşılaşacakları kaliteli uyarıcıları seçmek ve çocuklarına sunmak durumundadırlar. Çocuğun odasındaki renkler, ışık, odada çalınan müzik, çocukla okunan renkli resimli kitaplar, el kuklaları ile anlatılan hikayeler ve oynanan oyunlar ve bunun gibi pek etkinlik bebeklikten itibaren tüm çocukluk döneminde çocuğun gelişimini destekler ve hızlandırır.

Hilal Üsküdar GÜRBÜZ
Psikolojik Danışman ve Rehber Uzman

Zekanın değişmez olmadığını unutmayın. Zekayı oluşturan bir çok yeteneği geliştirmek mümkündür. Çocuğunuza ne kadar bol çevresel uyaran sunarsanız çocuğunuz da o derece kendini geliştirme fırsatı bulacaktır.
Her çocuğun zeka yapısı birbirinden farklıdır. Çocuğunuzu iyi tanırsanız, onun gelişmeye elverişli yönlerini bulursanız onu yönlendirmeniz daha kolay olacaktır. Bazen çocuklar daha yetersiz oldukları konularda daha az çaba sarfederler. Bunu fark etmek önemlidir. Bu durumda yetenekli olduğu alanları desteklemek kadar, daha az yetenekli olduğu alanları geliştirmek için önlemler almak da önemli olmaktadır.
Algının, motor gelişimin, dil gelişiminin yanı sıra duygusal gelişimin de tüm gelişim alanlarını etkileyici bir özelliği vardır. Bu nedenle ilk 3 yılda anne ile yeterli duygusal ilişkiyi kurmak hem çocuğun zeka gelişimini olumlu yönde etkileyecek hem de sosyal uyum yeteneğini geliştirecektir.
Uzm. Pedagog Belgin Temur


Özellikle anne-çocuk ilişkilerini inceleyen psikolojik araştırmalara baktığımızda yaşamın ilk üç yılının sağlıklı bir psikolojik gelişmenin temelini oluşturduğunu biliyoruz. Beyin gelişimi araştırmalarını incelediğimizde ise ilk üç yılın öğrenmenin temelini oluşturduğunu görüyoruz.(Nelson,2000)

Onunla oynayın ve nasıl oyun oynanacağını gösterin, TV karşısında saatler geçirmesine izin vermeyin, yaşına uygun bir programı seyrederken de yanında olun.Ona kitap okuyun, şarkı söyleyin,algılarının gelişmesine yönelik oyuncak ve materyallerle öğrenme yeteneğini geliştirin.
Dr. Nilüfer Toprakçı
Oyunla çocuğunuzun günlük problemleri çözmesine, düşünceleri test etmesine ve hayal gücünü keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Yetişkinlerle oyun çocuğun düşüncelerini, duygularını ve ihtiyaçlarını anlatabilmesine yarayacak şekilde bir kelime hazinesi geliştirmesini teşvik eder. Oyun sıra beklemeyi, paylaşmayı ve başkalarının hislerine özen göstermeyi öğreterek çocukların sosyal becerilerini arttırır. Oyun oynarken çocuğunuzda özgüven ve yeterlilik hissini teşvik etmiş olursunuz.Oyun, çocuğunuzla aranızda sıcak ilişkiler ve güçlü bağlar kurmak için çok faydalıdır. Araştırmalar, küçükken ebeveyni ile rol yapma ve hayal gücüne dayalı oyunlar oynayan çocukların ileride daha yaratıcı olduklarını ve daha az davranış problemi sergilediklerini göstermektedir.
Peki ebeveynler çocuklarıyla oyun oynarken nelere dikkat etmeli?
Çocuğunuzun liderliğini izleyin
Çocuğunuzla oyun oynamanın ilk adımı kendi fikrinizi empoze etmek yerine çocuğunuzun liderliğini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmektir. Komutlar ve yönergeler vererek aktiviteleri organize etmeye çalışmayın. Çocuğunuza herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın. Onun yerine, çocuğunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapın. Kısa zaman sonra göreceksiniz ki siz arkanıza yaslanıp ona kendi hayal gücünü deneyimleme fırsatı verdiğinizde çocuğunuz oyunla daha çok ilgilenmeye ve daha yaratıcı olmaya başlayacak. Bu yaklaşım çocuğunuzun kendi başına oyun oynama ve düşünme becerisinin gelişimini de destekleyecektir.
Oyunun hızını çocuğunuza uydurun
Bebeklerin etraflarındaki dünyayı keşfetme konusunda yaradılıştan gelen bir motivasyonu vardır ve yaptığınız her şey aslında onu uyarır. Onunla konuştuğunuzda sesiniz, ışık, renkler ve hareketler, yatak odasındaki avize, odaya giren güneş ışığı ya da rüzgar, markete gittiğinizde raflarda gördüğü objeler hepsi bebeğinizin zeka gelişimine katkı sağlar.
Yine de birebir, yüz yüze oyun bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için çok önemlidir ve günlük aktivitelerin bir parçası olmalıdır. Bazılarımız bebekler yürümeye ve konuşmaya başlamadan önce bebekle gerçek bir diyalog kurulamayacağını düşünür. Oysaki 0-3 arası bir çocuğun hayatındaki en sosyalleşmeye açık olduğu zamanlardan biridir.
Kaynak:Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay

Oyuncakları, “gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinde yardımcı olan hayal gücünü ve yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemeleridir” şeklinde tanımlayabiliriz. Çocuklar için büyük öneme sahip olan çeşitli boyutlar ve renklerdeki oyun malzemeleri aynı zamanda, çocukların oynarken hem eğlenmesine hem de renk, boyut, biçim, şekil gibi kavramları öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuk arkadaşlarıyla birlikte oynarken paylaşmayı, beklemeyi, işbirliği yapmayı da öğrenebilir. Buna ilaveten çocuklar ellerine geçen oyuncakları bozarak, kırarak, parçaları ayırıp birleştirerek hem meraklarını giderir tatmin olurlar, hem de objelerin özelliklerini inceler ve keşfederler.
Kaynak:Rehberlik ve psikolojik danışmanlar paylaşım alanı

birçoğumuz belki defalarca okuduk araştırdık ama derleme için teşekkürler kazeemcim.eline sağlık.
 
aberk odanız hayırlı olsun güle güle kullanın canım.
paparina bizde aynıyız yeri geldiğind geliştiren araştıran oyunlar yeri geldiğindede mutfak eşyaları ile oynuyoruz ve hepsini çok seviyoruz.
 
Teşekkür ederim kızlar.Cicikızsinem ınşaallah sizinde olur bizde odamızı vereceğiz hatuna biz küçük odaya şutlanıyoruz.Ben moralini bozmak için yazmadım kızz bak şimdi benim moralim bozuldu haaa
 
günaydın kızlaropuyorumnanaktan

biz oda aldık da hiç işimize yaramadı,kullanmıyoruz bile:jeyyar:kaydirigubbakcemile3
 
selam anneler
umarım herkes iyidir
arada selam verip kaçıyorum kusuruma bakmazsınız ınş
 
selam kızlarr.bizim odamız var ama orada yatan kim:) fakat eşyaları için çok iyi oldu dolabı çekmeceleri falan.kuzum halaa yanımızda yatıyo inşallah yaza odasına
 
Ya valla ben de özellikle dolapları için çok seviniyorum.Çünkü hatun bizim 3 çekmece ve dolabın birinin yarısını kaplıyor.Yatağı da yavaş yavaş ayırmak istiyorum bakalım ne olur
 
selam kızlar..nasilsiniz bakalim..benim kızım hastalandi teyzeleri.
geceleyin uyutmaya çalışıyorum uykusuundan bayılıyor ama bir türlü uyuyamıyordu..kıvranıp duruyordu..bende gazı vardir diye altini açtım ferahlasin diye bi şey çıkmadi gene kıvraniyor hemde nasil..sonra bi kaldirdim ayaga bir kustu bir kustu anlatamam..aman o küçücük midede nelerneler varmiş..dün oldu bunlar..dün 5 kere kustu ne versek çıkardi..bende hemen dr götürdüm..ishale dönüşürse ve ateşi çıkarsa hemen getir dedi..ama allaha şükür ishale falan dönüştürmedi ateşide çıkmadi çok şükür..bügün daha iyi kusması düzeldi..ama benimde ömrümden ömür gitti..eylülü ilk defa böyle kusarken gördüm..dr söyledi kızlar salgin varmiş sizden önce gelen 10 hastamda aynişikayetlerle geldi dedi..ama hava soguk dişarida çıkmıyoruzki salgindan etkilensin..demekki mikrobu nerde olsa kapıyorlar..neyse yavrum çok çabuk atlattii..sizinde haberiniz olsun kizlar bu aralar baya yayginmiş
 
Esin ciğim çok geçmiş olsun canım yaa.Evet bu ara zehirli ishalde dahil olmak üzere salgın var.Allah meleklerimizi korusun canım:Saruboceq:
 
X