- 8 Mayıs 2015
- 10.506
- 1
- 16.872
- 298
Teşkğrler canım kitapları okuyacağım mutlaka etkisi olacaktır. Evet anane ile çok iyi benim yanımdan daha mutlu ben her istediği olduğu için olduğunu düşünüyorum ama buradaki yorumlardan sonra annemle daha iyi bir bağ kurduğunu anladımAnneanne ile güzel bir bağı var anladığım kadarıyla. İşlerinizi halletmek için bıraktığınizda muhakkak açıklayın, döneceğinizi söyleyin.
Bağ odaklı ebeveynlik açısından bakınca o kadar küçük detaylar oluyor ki, o yüzden bence muhakkak yardım alın.
Bunun yanısıra birkaç kitap önerebilirim, "oyun oynama sanatı, dramsiz disiplin, yetenekli çocuğun dramı, bütün beyinli çocuk"
Ayrıca bağ odaklı ebeveynlik ile ilgili araştırma yaparsanız, bakış açınız da genişleyecektir
Öyle disiplinli kuralcı katı biri değilim. Hatta çok çok rahatım diyebilirim inan şu evde yapmadıkları hiç birşey kalmadı her ay halı yıkamaya halı gönderiyorum. Şuna dokunma şunu elleme asla demiyorum. Ama sinirini yenemiyor istediği olmayınca çok hırslı birinde birşey varsa muhakkak bunda da olacak falan yaniŞimdi burada “iki yaşına kadar ben kızıma kural öğrettim, şunu yapıyor, bu kurala uyuyor” diyenler çıkacak. Maalesef bu çocuğun üstünde baskı kurmak oluyor. Ve temel güven döneminde alınan hasarlar hayatın ileriki yıllarında ortaya çıkıyor. Özgüveni, çevreye güven konularında hasarlar oluşuyor.
Hatta Adem Güneş, temel güven döneminde güvenli bağlanan çocuklar ergenlik dönemini çok daha az fırtınalı atlatır, aileden kopmaz, diyor
Ayenn çevremde kimi görsem çocukla uğraşıyor. Çocuklar çok hırçın artık bir yerde yanlış yapıyoruzBir kişi de benim çocuğum çok sakin dememiş
Baya bi gözüm korktu şu an
Ayrıca bu sendromlar bize neden olmadı nerden neden çıktı bunlarAnnem diyor ki; siz şimdiki çocuklar gibi olsaydınız asla 3 tane doğurmazdım bakamazdım.
Çok teşekürler canım hepsini uygulucam kesinSağlıklı olan uyanma saati sabah 6-7 arası zaten. Ağlama ise hepimizin başına bela maalesef
Birkaç tavsiye vereceğim. Sizin uyguladıklarınız da vardır mutlaka. Ben bilmediğimden yazıyorum.
Öncelikle ilk 24 ay temel güven dönemidir. Bu dönemde çocuğu terbiye etme, kural öğretme gibi bir şey mümkün değil. Hangi çocuk psikiyatristine sorarsanız sorum size şunu diyecek: ilk 24 ay her istediğini yapın.
Tabii ki yapılması mümkün olan her şeyi yapmak lazım. Kural öğrenme 24 aydan sonra başlıyor. Eğer ilk 24 ay çocuğun üstüne gidip öğrenemeyeceği kuralları öğretmeye çalışırsak ya da edinmesi mümkün olmayan alışkanlıklarda ısrar edersek ters tepiyor. Çocuk huysuz ve inatçı oluyor
Bu daha duygularıyla yönetilen bir canlı. Empati, mantık, kural, analitik düşünme gibi şeylerin hiçbirine sahip değil. Dahası duygularını tanımıyor, tanımadığı duyguları yönetmeyi bilmiyor. Bizde Nasıl bir duygu başladıktan bir müddet sonra bitiyorsa ya da biz kendimizi yatıştırıyorsak çocuk bunu yapamıyor. Duyguyu yönetemiyor. Duyguları tanımasını ve yönetmesini biz öğreteceğiz.
Ağlama krizlerinde yanında olun, elini tutun, sarılın. Ağlama bitikten sonra konuşun. Duyguyu tanıtın ve teskin edin. Örneğin: biraz önce çok korktun, bu yüzden kendini çok kötü hissettin ve ağladın. Ben yanındayım, korktuğun zaman yanıma gelebilirsin vb.
Şimdi burada “iki yaşına kadar ben kızıma kural öğrettim, şunu yapıyor, bu kurala uyuyor” diyenler çıkacak. Maalesef bu çocuğun üstünde baskı kurmak oluyor. Ve temel güven döneminde alınan hasarlar hayatın ileriki yıllarında ortaya çıkıyor. Özgüveni, çevreye güven konularında hasarlar oluşuyor.
Hatta Adem Güneş, temel güven döneminde güvenli bağlanan çocuklar ergenlik dönemini çok daha az fırtınalı atlatır, aileden kopmaz, diyor
23 aylık bir erkek sıpa da bende var henüz 9300 gr 80 cm ya var ya yok. Ben de bir bendeki böyle sanıyordum
Kurallar olmalı tabiki, kuralsız ev mi olur? Sonra dışarıda da evdeki gibi sınırsız özgürlükte davranmak isterler.Cogu kisi kuralci olmanin, baskin ve otoriterlik olarak goruyor. Ki hiicc alaksi yoktur. Bizimde evde belirli kurallarimiz var. Misal ayakkabiyla iceri kesinlikle girilmez, oturma odasina kosturmazlar. Cocuklarim koridorda bekler ilk once ayakkabilar cikarilir. Veya gezerek yemek yenilmez. Yemekten once abur cubur yenmez gibi. Misal biri cocuklarima cikolata vermistir. Simdi yemiyoruz oglum once yemegimizi yiyecgiz sonra cikolatini yersin dersem kendini yere atip aglamaz. Kaldiririz dolaba yemekten sonra veririm. Veya oyuncaklariyla oynadiktan sonra kendileri toplarlar. Bu gibi kurallar neden ozguvenlerini zedelesin? Aksine okula basladiklarinda zorlanmazlar. Misafirlige gittignzde zorlanmazsiniz. Cocuk sinirni bilir cunku. Sinirsiz bir cocuk nerde nasil davranacgini bilemez. Cocuklarim cok mutlu ve neseli, ozguvenleri yerinde cocuklar. Ha bizde aglama krizleri oluyormu? Oluyor. Bu cok dogal birsey daha duygularini yonetmeyi bilmezler cunku. Ama kuralsiz bir yetistirme sekli dusunemiyorum.
Aslında ilk 3 yıl kural koymak bu kadar önemli olmamalı. Mümkün olduğunca istediği yapılmali. Çünkü bebeklerin fizyolojisi zaten 3 yaşından önce kuralları anlamaya müsait değil. İlk 2yil tamamen alt beyin ile hareket ediyorlar. Sonra üst beyin gelişmeye başlıyor ve 20li yaşlara dek sürüyor. 3 yaş ile yavaş yavaş sınırlar kurallar başlayabilir. Tabi bu sınırlar pozitif disiplin ile saglanmali. "PatrTeşkğrler canım kitapları okuyacağım mutlaka etkisi olacaktır. Evet anane ile çok iyi benim yanımdan daha mutlu ben her istediği olduğu için olduğunu düşünüyorum ama buradaki yorumlardan sonra annemle daha iyi bir bağ kurduğunu anladım
Aslında ilk 3 yıl kural koymak bu kadar önemli olmamalı. Mümkün olduğunca istediği yapılmali. Çünkü bebeklerin fizyolojisi zaten 3 yaşından önce kuralları anlamaya müsait değil. İlk 2yil tamamen alt beyin ile hareket ediyorlar. Sonra üst beyin gelişmeye başlıyor ve 20li yaşlara dek sürüyor. 3 yaş ile yavaş yavaş sınırlar kurallar başlayabilir. Tabi bu sınırlar pozitif disiplin ile saglanmali. "Patron kim göstermeliyim, o inatsa ben daha inadim, cezasını çekmeli" gibi yaklaşımlar çok yanlış.kisa vadede davranış değişikliği sağlasa da aradaki bağa zarar verir ve özellikle ergenlikte yaşanan sorunlar bu tutumlardan kaynaklanır.Teşkğrler canım kitapları okuyacağım mutlaka etkisi olacaktır. Evet anane ile çok iyi benim yanımdan daha mutlu ben her istediği olduğu için olduğunu düşünüyorum ama buradaki yorumlardan sonra annemle daha iyi bir bağ kurduğunu anladım
İlk 24 aydan bahsediyorum. Yani süt bebekliğiCogu kisi kuralci olmanin, baskin ve otoriterlik olarak goruyor. Ki hiicc alaksi yoktur. Bizimde evde belirli kurallarimiz var. Misal ayakkabiyla iceri kesinlikle girilmez, oturma odasina kosturmazlar. Cocuklarim koridorda bekler ilk once ayakkabilar cikarilir. Veya gezerek yemek yenilmez. Yemekten once abur cubur yenmez gibi. Misal biri cocuklarima cikolata vermistir. Simdi yemiyoruz oglum once yemegimizi yiyecgiz sonra cikolatini yersin dersem kendini yere atip aglamaz. Kaldiririz dolaba yemekten sonra veririm. Veya oyuncaklariyla oynadiktan sonra kendileri toplarlar. Bu gibi kurallar neden ozguvenlerini zedelesin? Aksine okula basladiklarinda zorlanmazlar. Misafirlige gittignzde zorlanmazsiniz. Cocuk sinirni bilir cunku. Sinirsiz bir cocuk nerde nasil davranacgini bilemez. Cocuklarim cok mutlu ve neseli, ozguvenleri yerinde cocuklar. Ha bizde aglama krizleri oluyormu? Oluyor. Bu cok dogal birsey daha duygularini yonetmeyi bilmezler cunku. Ama kuralsiz bir yetistirme sekli dusunemiyorum.
Yok canım öyle şartlandırma kendini her çocuk bir olmaz şu an çocuklar evden dışarı çıkamıyor rahat oynayamıyorlar.Karnımda iki tane saatli bomba yetiştirdiğimi düşündüm şu başlığı okuyuncabu durumda benim iki sene sonra aynı anda iki oğlan evde terör estirecek yok canım her çocukta olmuyordur ı ıh, hayır, yok, cıks (bkz: 1. seviye: inkar)
Amin, çok teşekkür ederim ♥Yok canım öyle şartlandırma kendini her çocuk bir olmaz şu an çocuklar evden dışarı çıkamıyor rahat oynayamıyorlar.
Bir süreçten geçiyoruz tabi senin için iki katı yorgunluk olur Allah sağlıkla kucagına almayı nasip etsin inşallah
Muhteşem yazmışsınız her cümlesi çok kıymetli teşekkür ederimAslında ilk 3 yıl kural koymak bu kadar önemli olmamalı. Mümkün olduğunca istediği yapılmali. Çünkü bebeklerin fizyolojisi zaten 3 yaşından önce kuralları anlamaya müsait değil. İlk 2yil tamamen alt beyin ile hareket ediyorlar. Sonra üst beyin gelişmeye başlıyor ve 20li yaşlara dek sürüyor. 3 yaş ile yavaş yavaş sınırlar kurallar başlayabilir. Tabi bu sınırlar pozitif disiplin ile saglanmali. "Patron kim göstermeliyim, o inatsa ben daha inadim, cezasını çekmeli" gibi yaklaşımlar çok yanlış.kisa vadede davranış değişikliği sağlasa da aradaki bağa zarar verir ve özellikle ergenlikte yaşanan sorunlar bu tutumlardan kaynaklanır.
Benim de 26 aylık oğlum var. Biz mümkün olduğunca özgür bırakmaya çalışıyoruz. Tabi ki her dediğini yapmıyoruz. Ama istediği şey için agladiginda " aglaman bitince gel" demiyoruz. O ağladığı şey onun için gerçekten önemli öncelikle bunun farkında olmak gerekiyor. Çünkü onlar biz yetişkinler gibi düşünemiyor. Sonra üzüldüyse üzüldün, sinirlendiyse sinirlendin diyoruz. İstersen sarilabiliriz diyoruz. Eğer nöbet şeklinde bir ağlamasaysa bunları duymayacaktir. İzin verirse sarılırız, vermezse yanında küçük dokunuşlarla biraz sakinleşmesini bekleriz.
Bence yetişkinlerin en çok gözden kaçırdığı bebeklerin çocukların o duyguyu gerçekten yaşadığı, onun yerine dediğini yaptırmak için ağlıyor gibi aslında tamamen yetişkinlere ait argümanlarla hareket etmeleri oysa illa yetişkin beyni gibi düşünülecekse, siz birşeye çok üzülüp ağladığinizda sevdiğiniz birinin bize nasıl yaklaşmasını isteriz onu düşünün; aglaman bitince gel demesi mi yoksa senin canın çok sıkılmış, çok üzülmüşsun mü demesini..
Uzun yazdım biraz, ama genel hatlarıyla açıklamak istedim
Benimkine de annem aklından yerinde duramıyor fazla geliyor diyor ama inşallah bu enerjilerini güzel yerlere harcarlarBen şunu bilir söylerim. Bir çocuk zorsa zordur. Ne yaparsanız yapın değişmiyor.
Oglum 4 yaşında doğduğundan beri oturarak bir şey yapmıyor/yaptıramadım. Güler yüzlü oldum,şefkatli oldum,buyurgan oldum,otoriter oldum,cadı anne oldum ama i ih yok. Yemek bile ayakta yenir mi ? yeniyormuş...
Allah sağlıklarını daim etsin de napalim sabredeceğiz sonuçta belli bir olgunluk seviyesine gelecekler.
Bizim oralarda Delinin sonu Velî derler. Hadi insallah diyorum
Bende çocuğum hakkında birşey diyen olup onun çocuğu aynısı yapınca çok gülerimEltinin çocuğunun senin kızına çekmesi seni baya sevindirmiş
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?