Benim bebeğim doğuştan değil fakat ek gıdaya başladığımızda ,sanırım 6. ayından sonra kabızlık çekmeye başladı. Şu anda iki yaşında. Sadece anne sütü ile beslendiği dönemde böyle bir sorun yaşamadık. Çok uzun sürdü bu kabızlık problemimiz. Poposunda çatlak oluştuğundan, canı yandığından,korktuğu için, kakasını tutmaya başladı. Neler denemedik ki? Yaşına göre aç karnına kayısı, incir, erik, marmelat zeytinyağı v.s ondan sonra keçi sütü, sebze çorbaları, pırasa, yulaf ezmesi, bal kabağı, keçi boynuzu özü ve daha aklıma gelmeyen ne varsa denedik, gliserinli fitil veya poposuna zeytinyağı da uyguladık . Pekçok doktora görürdük.Ama çare olmadı. Ağlaya ağlaya, bağıra bağıra, haftada bir tuvalete çıkıyordu. En son iki ay önce gittiğimiz doktor üç önemli şeyi sabırla, yılmadan ve disiplinle uygulamamızı önerdi. Katılaşmış kaka bırakmamak, ağrıyı dindirmek ve kakayı sulandırmak. Bebeğim korktuğu için az bir miktar kaka yapıp, kalanını bağırsakta tutuyormuş. Öncelikle günde bir kere lavman yaparak (çocuklar için olanından) kakasını yaptırdık. Bir kaç gün uyguladık bunu, fazla değil. Ama her gün, günde 7-8 defa, poposuna sadece ağrıyı keserek uyuşturan kremi uyguladık. Tabi kaka sulandırıcı şurubumuzu günde 3 kez verdik. Bu şekilde bir ay sürdü sanırım. Hiç yılmadık. Patates,muz,pirinç,hamur işi, beyaz ekmek vermiyoruz, sütü bile ölçülü veriyoruz. Derken kendi kendine kakasını yapmaya başladı. Arada yine kakasını tuttuğu zamanlar oldu, 3-4 gün bekledim, baktım eğer yapmazsa yine bir defalık lavman yaptım. Ama poposuna ağrı kesici kremini ve şurubunu hiç ihmal etmedim. Burda mühim olan bebeğin kakası geldiğinde bundan korkmamasını ve poposunun acımamasını sağlamakmış.
Ben yaşadığımız kadarıyla anlattım ancak yinede çocuklarımız için doktorlarımıza danışmadan hiç bir müdahalede bulunmayalım.Sağlıklı günler...