- 8 Mart 2019
- 7.218
- 34.411
- 548
- 39
Öncelikle mesajiniz için cok teşekkür ederim. Kısaca özetlemek gerekirse;Ben okudum sizin yazdiklarinizi sadece konuşma gecikmesi var anladığım kadarıyla ilk psikiyatri neye dayanarak otizm dedi acaba birde 3 yaşından önce çocuklar çok başına buyruk davrana biliyor iletişim kurmuyolar o yüzden fazla. 3-4 yaştan somra daha hakim oluyolar herşeye acele etmeyin evham da yapmayın derim ben.
İlk gittigimiz doktordaki muayene sırasında oğlum ismine tepki vermedi, verilen hiç bir komuta uymadı, göz teması nerdeyse hiç kurmadi. Sanki başka bir alemde yaşıyormuş gibi kendi kendine mırıldanarak etrafta dolandı durdu...
2. Doktordaki muayenede nispeten daha güzel komut aldı, kisa da olsa göz teması kurdu.
Biz ilk teshisten sonra evdeki tvyi hiç acmadik, tüm ekranlardan uzak tuttuk. Biraz fazla üstüne düşünce yavaş yavaş değişim başladı.
Konuşması çoğu yasitina göre geri, parmakla da göstermiyordu ama 3-4 gündür keyfi olursa işaret parmağını kullaniyor. Göz teması iyice arttı. Hatta bana anne deyişi bile degisti inanın. O robotik ses tonundan çıktı, artık seslenişin de, bakışında duygu var. Eksik yönlerinden birisi de dikkat suresi çok kısa. Birde biraz gürültücü bir çocuk. Mesela sokakta bebek arabasinda kendinden küçük birini görse yanina gidip kendince yüksek sesle vavava aaaa vb şekilde bağırıyor, sonrada çok iyi bisey yapmış gibi kahkahayı basıyor. Çok bebek ağlattı bu şekilde.
Yada öğrenmede sıkıntı yaşıyor. Örneğin bu akşam büyük küçük kavramlarını öğretilebilmek icin puzzle şeklinde ahşap oyuncak aldım ama dikkatini çekmiyor. Biraz zorlayınca hepsini etrafa savurdu. Arada gereksiz agresif davranabiliyor. Arabalara karşı bir takıntısı var. Hatta tekerlekleri izlediğini düşünerek baya baya panik yaptım.
Şimdilik arada bir çocuk olduğunu varsayıyoruz, en son hafif riskli grupta denildi ama ben diğer çocuklara baktıkça ister istemez çok üzülüyorum. Oğlumdan 3,5 ay küçük yeğenim ile arasında resmen uçurum var. İnşallah eğitim ve kreş ile yaşıtlarını yakalar diye dua ediyorum.