• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2 Milyona ne alınır ? Yeni bir hayat ve sıfırdan başlama fikri...

Her şeyi bırakıp köye yerleşmek mantıklı mı?

• Evet, mantıklı

OY: 50 28,2%
  • Hayır, mantıksız

OY: 127 71,8%

• Ankete Katılan
    177
Konunun tamamını okumadım. Bilgim dahilinde birkaç şey paylaşacağım.

Küçükbaş hayvancılık yapıyor kayınvalidem. Öyle büyük sayılar değil. Ama yem arpa vs fiyatları uçmuş durumda. Bundan 3 sene önce kilosu 60 kuruş olan arpa şu an 9 lira.

Millet yem alamadığı için elindeki hayvanları satıyor. Böyle olunca da piyasada fazla hayvan var ve hayvanın fiyatı masrafı kadar artmıyor ve zarar etmeye başlıyorsunuz.

Tarım için de eğer kendi aracınız traktörünüz suyunuz borularınız yoksa dehşet masraf. Malum mazot fiyatları belli. Kimse ucuza iş yapmıyor artık. Büyük yerler ekip biçmedikten sonra koyduğunu alırsa şükrediyor insanlar.

2 milyon çok küçük bi meblağ köye gidilecek de yer alınacak da hayvan alınacak da tarım yapılacak daa..

Öyle filmlerdeki gibi değil yani o işler.

Oyum mantıksıza.

İşte bende de var öyle keçi koyun / mandıra fikri.
Hibeli şekilde. Sadece işte arazi alma kısmı maddi olarak beni zorluyor. Bunun yanında tarım da var çünkü abim ihracat komisyoncusu. Hangi ülkenin ne talep ettiğini biliyor... O yüzden büyük bir iş kurmak istiyorum.
Bana destek olursa oradan ilerleriz. Ama yukarıda yazılan yorumlardaki mazot fiyatını hesaplamadım. Fikir yeni yeni oluşmaya başladığı için kağıt üzerinde araştırma yapıyorum ama tabi evdeki hesap çarşıya uymazsa diye korkuyorum.
Elinizdeki para x10 olursa anca anca bu dedikleriniz olur.
2 milyonla o dediğiniz işlere girilmez, hem tecrübeniz yok hem sermayeniz az
Sizinki anca emekli olunca köye yerleşelim bi inek 10 tavuk alalım sebze meyve yetiştirir geçinir gideriz bütçesi.
Bence denemeye bile değmez.
O paranızla bahçeli ev alıp, ufak tefek hayvan besleyin sebze meyve yetiştirin yine işinize gücünüze devam edin bence

Köy hayatını biliyor musunuz?
Bizim köyümüz yok, köy hayatını bilmezdim sizin gibi çiftlik hayatı gibi sanardım kuzu dana fln seveceğim diye. Eşimin ailesinin köyüne iki kere gittim büyük zorlukmuş. Bir kere ev sobalı, sobalı ev dert. İş çok ve beden gücü. Yani beden gücüne alışık olmayan bir insan dayanamaz. Ben iki gün bahçede yalandan iş yaptım üçüncü gün yataktan zor kalktım. Bitmeyen bir iş yani özetle. Bilmiyorum ben zengin de etse köy yaşamı istemezdim açıkçası.

Gercekten Turkiye'de, bugunun sartlarinda, hic bilmediginizi tahmin ettigim bir konuda (konunun ozetini okudum sadece) maceraya atilmak mantikli mi sizce? Bir aldiginizi bir daha ayni fiyata alamiyorsunuz, benzin fiyati her gun katlanarak artiyor. Boyle stabil olmayan bir ekonomide asiri mantiksiz bir girisim kusura bakmayin. Ama 2 milyon batirsam da beni etkielmez diyorsaniz, bu maceraya girin tabi.

elinizdeki sermaye küçük bu zamanda. aracisiz katmadegerli ürün elde edebilirseniz kar edebilirsiniz bence.
abinize sorun yurtdisina kurutulmuş meyve ihracatı ne kadar sağlıklı ve sürekli olur.
ben sizin yerinizde olsam meyve bahçesi alırım. kurutma fırınları ve doğal güneş kullanarak meyve kurusu haline getirip ihraç etmeyi denerim.

hani ham haliyle şu an ne hayvancilik ne tarım size çok bisey katmaz. meyveyi kurutmasaniz çabuk bozulan bisey. soğuk hava deposuna gönderme imkanınız olmayacaksa mahsul elinizde çürür. aracılar komisyon ekleyip sattığı için düşük fiyata almak ister mazotun hali ortada.

Bizim köyümüz yok, köy hayatını bilmezdim sizin gibi çiftlik hayatı gibi sanardım kuzu dana fln seveceğim diye. Eşimin ailesinin köyüne iki kere gittim büyük zorlukmuş. Bir kere ev sobalı, sobalı ev dert. İş çok ve beden gücü. Yani beden gücüne alışık olmayan bir insan dayanamaz. Ben iki gün bahçede yalandan iş yaptım üçüncü gün yataktan zor kalktım. Bitmeyen bir iş yani özetle. Bilmiyorum ben zengin de etse köy yaşamı istemezdim açıkçası.
Yok zaten hiç güzel değil
Köyde yaşamadım ama yazlığımın karış kada bahçesi var
Pandemedide ilk kez heves geldi sebze fidelerini kendim dikim dedim
Bahçeyi hazırlamaktan bahsetmiyorum çapa mapa zaten anlamam onları hep eşim yaptı
Fide diktim, ertesi gün sula, sonraki gün sulayımmı bigün sonra aa sulancaktı tüh. Sulamazsın dert sularsın ayrı dert. Sulamanın bile adabı varmış, düzgün sulamazsan çok ot olurmuş. Sonra ot temizle. Sonra gene sula, gene ot temizle 🤦🏻‍♀️ Sonra fideler büyüdü sırık dik, ip bağla. En sonunda dedim daha ne dikerim ne yerim.
2 domates 3 biber yicem diye çektim eziyete bak.
Sevmeyen insan için zor.
Aynı şekilde hayvancılık
Dedik yerimiz müsait bi kümes 15de tavuk alalım çocuklar taze taze yumurta yer evdeki artıklarda değerlenir vs
Yemi ayrı, suyu ayrı. Akşam kapat sabah aç. Biyere gitcen birine emanet etki hayvanlar aç susuz kalmasın vs. Fenalık geldi bana, sattım tavukları sonra 😬

Bir inek yaklaşık 50bin, 10 tanesi 500bin. Gitti paranın 1/4ü:KK43: ben bu paraya cesaret edemezdim.

Şimdi baştan okudum.

Sıfır bilgiyle bu parayla işleri bırakıp bu işe girmeyin. Kredi çekerim falan yazmışsınız da sonra o krediyi nasıl ödeyeceksiniz?

Bakın arkadaşımın eşi büyük çapta tarım yapıyor. Adam kışın geceleri gidip seraların içinde soba yakıyor mahsül donmasın diye.

Benim kayınvalidem 1 saat uzağımda ama gelip torunlarını bile göremiyor. Sabah öğle akşam hayvanın yemi suyu..

Benim kv çocukluktan bu işin içinde. Mesela siz hayvan doğururken ne yapılır bilir misiniz? Benim kv hayvanlarının doğumu yaklaşınca kp ile dönüşümlü nöbet tutuyor ahırda. Doğurup üstüne basıp öldürmesin ya da doğuramayıp hayvanın kendi de ölmesin diye. Kendisi doğurtuyor tüm koyunlarını.

Şu an hayvanların bir kısmını çobanla dağa yolladı orada otlasın yem yemesin diye. Çobana verdiği para yem parasından daha düşük oluyor çünkü.

Doğada olmak güzel ama sizin maddi ve ülkenin içinde bulunduğu genel şartlarda sizinki ütopya üzgünüm.

Siz çok istiyorsanız o parayla haftasonları kendinize kadar bir şeyler ekeceğiniz stres atabileceğiniz bir yer bulun.

Ha bir de terapi alın lütfen. Kaybınız için sabırlar diliyorum ama düşünceleriniz doğum günü dilekleriniz vs. hiç normal değil destek almalısınız.

2 milyon atılım için sıfır derecesinde bir para.

Siyasete girmek istemem ama ülkede tarımı da hayvancılığı da bitirdiler. Köydeki insanlar artık aylık iş düzenine giriyor (açılan fabrikalara falan giriyorlar) İnsanların sıtkı sıyrılmış vaziyette.

Detaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Başlıkta görüleceği üzere çok bir param yok, 2 milyona bir köye yerleşmeyi düşünüyorum. Çünkü mesleğimi sevsem de hayattan bunaldım. Hatta hayvancılık ve tarım yapmayı düşünüyorum. Köy araştırıyorum, hangi köyden bir tarla alsam diye. Geçenlerde anneme bahsettim bana " 2 Milyon ne ki ne yapılır, işi bırakmaya değer mi, bir de eşinin aklına giriyorsun gül gibi işinden istifa ettireceksin adamı.." dedi. Eşim dünden razı çünkü işinden o da memnun değil. Bir kısmıyla bir köye yerleşelim kalan kısmıyla ucuzluk bir iki araba alır ticaret yaparım, şeklinde düşünüyor ama tabi hayvancılık fikrinden habersiz.
İşim başkalarının derdini tasasını üstlenmek, her gün yatarken birinin dosyasını (hayatını) düşünmek, bunu yaparken doğru mu yapıyorum diye düşünmek. Şöyle diyeyim kusurla adam öldüren kişi de müvekkilim dolandırıcılık yapan da mağdur da. Ben savunurum işim bu, kazandığım dosyalarda bile hakimin yerinde olsam en az şu kadar ceza verirdim derim ve bu bende vicdan yükü olur asla kazandım hırsında biri olmadım sadece üzerime düşeni yapıyorum ki bu sıralar bizim işler bile kesat. Nereye kadar başkalarının hayatındaki olayı sırtlayacaksın ki deyip duruyorum.
Hukuken bilgili olduğumu düşünüyorum ama iyi bir avukat olduğumu düşünmüyorum. Dolayısıyla işi bırakıp tarım veya hayvancılık yapayım diyorum. İnternetten köye göçen insanları izliyorum.
Annem köylerin hiç masum olmadığını söylüyor. Hatta çobanlık yapma fikrime aşırı sert çıktı, o kadar okudun çalıştın bunun için mi, köylerde ne kötü insanlar var o dağlarda başına bir kötülük gelir, sen bilmezsin diyor. (Müge Anlı seyircisi)

Evet 2 milyon bu devirde hakikaten çok küçük bir meblağ, hatta o parayla ev almaya kalksan muhtemelen küçük bir daire alırsın onda da istediğin yerde olmaz. İşi bırakma sebebim para değil, babamı kaybettiğimden beri ölümü hatta ölmeyi düşünüyorum. Bir insan doğum gününde mumlara üflerken içinden "umarım tez vakitte kavuşuruz" diye dilekte bulunmaz. Yani hayatın bana bomboş geldiği günlerde doğayla iç içe yaşamanın hayali beni hayatta tutuyor.

Bunları aileme söylemiyorum çünkü iş duygu sömürüsüne dönüşmesin, mantıklı mı değil mi buna karar verecek zihinde değilim. Şuan iş yerinde işlerimi görüşmelerimi bitirdim kapanışı yine bu tarz videolarla yapıyordum ki buraya yazmak aklıma geldi.

Ben gideceğim arkadaşlar belki gittiğim yerde internet de olmaz :) Kediler köpekler tavuklar koyunlar keçilerle sıfırdan bir hayata başlayacağım. Köyde yaşayan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

Belki sadece hayal olarak kalır ileride bu sayfaya bakıp hatırlarım, belki de gerçekleştiririm ve buraya bir not bırakırım.
Son beş yıldır aynı kafadayım. 2 milyonum yok ama denize nazır yemyeşil yerim yurdum evim var. Ama çocuklar bizi büyük şehire bağlıyor. Ölmez sağ kalırsak yaklaşık on sene daha buralardayız.
Yolunuz açık olsun🙋🏻‍♀️

benim köyümde tüm evler kat kaloriferli, güneş enerjili, daha bizim evde (babam memur) bulaşık makinesi yokken herkeste vardı...tüm evlerde tam takım mutfak banyo var. yani öyle iş rezilliği ile çalşmak kalmadı eskisi gibi (ben çocukken biz suyu kuyudan çekerdik, akşama kadar mala tulumba basardık, tuvaletler dışarıdaydı vs.)

hal böyleyken kimse köyde kalmıyor.

bu sene kış çok oldu, süt sağımhaneleri, soğutma kazanları, damlalıklar hep dondu, jeneratör parası dünyalar kadar tuttu. insanlar rezil oldu kışın.

pancar eksen günlerce sıra bekliyorsun.
sebze eksen hastalık geliyor vuruyor.
ektiğinin parasını alamıyorsun.
her sene başka bir saçma şey çıkıyor, yapmıyorlar.

Yok zaten hiç güzel değil
Köyde yaşamadım ama yazlığımın karış kada bahçesi var
Pandemedide ilk kez heves geldi sebze fidelerini kendim dikim dedim
Bahçeyi hazırlamaktan bahsetmiyorum çapa mapa zaten anlamam onları hep eşim yaptı
Fide diktim, ertesi gün sula, sonraki gün sulayımmı bigün sonra aa sulancaktı tüh. Sulamazsın dert sularsın ayrı dert. Sulamanın bile adabı varmış, düzgün sulamazsan çok ot olurmuş. Sonra ot temizle. Sonra gene sula, gene ot temizle 🤦🏻‍♀️ Sonra fideler büyüdü sırık dik, ip bağla. En sonunda dedim daha ne dikerim ne yerim.
2 domates 3 biber yicem diye çektim eziyete bak.
Sevmeyen insan için zor.
Aynı şekilde hayvancılık
Dedik yerimiz müsait bi kümes 15de tavuk alalım çocuklar taze taze yumurta yer evdeki artıklarda değerlenir vs
Yemi ayrı, suyu ayrı. Akşam kapat sabah aç. Biyere gitcen birine emanet etki hayvanlar aç susuz kalmasın vs. Fenalık geldi bana, sattım tavukları sonra 😬
Tabii ki, doğru zamanda ilaçlaması lazım. O ilaçlamayı tam dozunda yapman lazım. Zararlılarda temizlemesi var. Dolu ihtimali bar, doku yapsa korumak için uğraşması var. Mahsulü toplaması var. Çok emek isteyen çok beden işi isteyen bir şey. Gerçekten zor bir iş. Herkesin yapabileceği bir şey değil.

benim köyümde tüm evler kat kaloriferli, güneş enerjili, daha bizim evde (babam memur) bulaşık makinesi yokken herkeste vardı...tüm evlerde tam takım mutfak banyo var. yani öyle iş rezilliği ile çalşmak kalmadı eskisi gibi (ben çocukken biz suyu kuyudan çekerdik, akşama kadar mala tulumba basardık, tuvaletler dışarıdaydı vs.)

hal böyleyken kimse köyde kalmıyor.

bu sene kış çok oldu, süt sağımhaneleri, soğutma kazanları, damlalıklar hep dondu, jeneratör parası dünyalar kadar tuttu. insanlar rezil oldu kışın.

pancar eksen günlerce sıra bekliyorsun.
sebze eksen hastalık geliyor vuruyor.
ektiğinin parasını alamıyorsun.
her sene başka bir saçma şey çıkıyor, yapmıyorlar.
Kayınvalidemler fındık işiyle uğraşıyor. En tarım sayılmayan tarım işi aslında. Her sene ekmesi dikmesi yok. Ağustosta gider toplarlar bir dr sonbaharda ilaç atmaya giderler. Ama o bile o kadar zor ki. Toplamadan önce yabani ot ısırgan otu fln biçiyorlar. Eller Nasır içinde kalıyor.

Detaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Başlıkta görüleceği üzere çok bir param yok, 2 milyona bir köye yerleşmeyi düşünüyorum. Çünkü mesleğimi sevsem de hayattan bunaldım. Hatta hayvancılık ve tarım yapmayı düşünüyorum. Köy araştırıyorum, hangi köyden bir tarla alsam diye. Geçenlerde anneme bahsettim bana " 2 Milyon ne ki ne yapılır, işi bırakmaya değer mi, bir de eşinin aklına giriyorsun gül gibi işinden istifa ettireceksin adamı.." dedi. Eşim dünden razı çünkü işinden o da memnun değil. Bir kısmıyla bir köye yerleşelim kalan kısmıyla ucuzluk bir iki araba alır ticaret yaparım, şeklinde düşünüyor ama tabi hayvancılık fikrinden habersiz.
İşim başkalarının derdini tasasını üstlenmek, her gün yatarken birinin dosyasını (hayatını) düşünmek, bunu yaparken doğru mu yapıyorum diye düşünmek. Şöyle diyeyim kusurla adam öldüren kişi de müvekkilim dolandırıcılık yapan da mağdur da. Ben savunurum işim bu, kazandığım dosyalarda bile hakimin yerinde olsam en az şu kadar ceza verirdim derim ve bu bende vicdan yükü olur asla kazandım hırsında biri olmadım sadece üzerime düşeni yapıyorum ki bu sıralar bizim işler bile kesat. Nereye kadar başkalarının hayatındaki olayı sırtlayacaksın ki deyip duruyorum.
Hukuken bilgili olduğumu düşünüyorum ama iyi bir avukat olduğumu düşünmüyorum. Dolayısıyla işi bırakıp tarım veya hayvancılık yapayım diyorum. İnternetten köye göçen insanları izliyorum.
Annem köylerin hiç masum olmadığını söylüyor. Hatta çobanlık yapma fikrime aşırı sert çıktı, o kadar okudun çalıştın bunun için mi, köylerde ne kötü insanlar var o dağlarda başına bir kötülük gelir, sen bilmezsin diyor. (Müge Anlı seyircisi)

Evet 2 milyon bu devirde hakikaten çok küçük bir meblağ, hatta o parayla ev almaya kalksan muhtemelen küçük bir daire alırsın onda da istediğin yerde olmaz. İşi bırakma sebebim para değil, babamı kaybettiğimden beri ölümü hatta ölmeyi düşünüyorum. Bir insan doğum gününde mumlara üflerken içinden "umarım tez vakitte kavuşuruz" diye dilekte bulunmaz. Yani hayatın bana bomboş geldiği günlerde doğayla iç içe yaşamanın hayali beni hayatta tutuyor.

Bunları aileme söylemiyorum çünkü iş duygu sömürüsüne dönüşmesin, mantıklı mı değil mi buna karar verecek zihinde değilim. Şuan iş yerinde işlerimi görüşmelerimi bitirdim kapanışı yine bu tarz videolarla yapıyordum ki buraya yazmak aklıma geldi.

Ben gideceğim arkadaşlar belki gittiğim yerde internet de olmaz :) Kediler köpekler tavuklar koyunlar keçilerle sıfırdan bir hayata başlayacağım. Köyde yaşayan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

Belki sadece hayal olarak kalır ileride bu sayfaya bakıp hatırlarım, belki de gerçekleştiririm ve buraya bir not bırakırım.
Hayvancılık maalesef dışarıdan göründüğü gibi bir iş değil. Hayvanlar da bebek gibi bakım ister. hastalığı, aşısı, yemi, cinsi, kışı, soğuğu barınağı. Tecrübesiz insan için kabus gibidir. İyi bir veteriner bulurum çoban bulurum bakarlar dersiniz, veteriner her çağırdığınızda gelmez, her aradığınızda açmaz, çoban başı sıkıştı mı kaçıp gider el elde baş başta kalırsınız. Tarım da aynıdır, gübresi tohumu traktörü çalışacak işçisi
Çok tecrübe isteyen bir iş çiftçilik. Alp dağlarında gezen heide hayal ederken züğürt ağa gibi kalakalırsınız. Çiftçilikle hobiyi karıştırmayın. Sizin gibi hayaller kurarak işe başlayan insanların büyük çoğunluğu ciddi hayvan kayıplarıyla batıyor. Siz yaşadığınız yere yakın bir köyden hobi evi alın kendinize iki kök biber üç patlıcan kapıya bir köpek, kendinizi mutlu etmeye bakın. Dalmaya çalıştığınız işin aslı hayaliniz gibi değil.

Not: kök aliem çiftçilik yapıyor. Babam emekli olunca sizinki gibi hayallerle emekli ikramiyesini gömdü o köye, şimdi kardeşim onun iflasının artıklarını temizlemek için kendini heba ediyor.

Soyle kurulu bir cifylik bulabilseniz keşke icinde hem ev h3m hayvan vs. Gelip hemen uyum saglayabileceginiz. Zira arsa al kendin yap olayi zahmetli baya. Bu dedigimin pahalilik seviyesini bilmiyorum normalde coktur ama ucra bir koyde falan belki bulunabilir bilemedim. Ama yesili bol mumkunse barajı denizi vs. Olan bir yer faha iyi olur. Goze hitap acisindan. Bir trt belgeselde izlemistim cift karadenizde bir koye tasiniyor. İzlemesi cok keyifliydi. Ama zor görünüyordu cok calisiyorlardi

Cidden yapmak istediğiniz buysa , hayvanla değil daha kolay bir şeyle uğraşın arıcılık demişler yukarda mesela öyle.

Lakin yapmak istediğiniz gerçekten hayvancılık mı, yoksa işinizden mi bıktınız önce buna karar verin. Yazdıklarınızda topluma/adalete faydalı olamamaktan bahsetmişsiniz. Avukatlık topluma dilerseniz çok büyük katkılar sağlayabileceğiniz bir meslek. Ben şuna inanırım ki isteyen herkes toplum hizmeti yapabilir, ben mühendisim topluma sunabileceklerim kısıtlı onun yerine para yardımı yaparım mesela. Ama siz çok çok çok iyi bir yerdesiniz ben sizin yerinizde olsam haftada bir gün şiddete uğrayan ve imkanı olmayan kadınlara yardım ederdim. İşyerinizle konuşun, haftada 4 gün çalışın Cumayı toplum hizmetine ayırın. Tonla istismara uğrayan çocuk, kadın var, dayak yiyenler var tehdit edilenler var, nafaka alamayanlar var var kere var siz dilerseniz bu insanlara hızır gibi yetişebilirsiniz. Elinizde bu kadar iyi bir meslek varken bence topluma böyle hizmet edin. Etrafa söyleyin, karakola ilan asın, internete ilan koyun, burda Kazene büro adresinizi söyleyin yardıma ihtiyacı olanları yönlendirsinler. Ben avukat olsam %100000 toplum hizmeti yapardım ve benim için çok önemli olurdu.

Burda bile her gün konu açılıyor, baro avukat verdi ama hiç ilgilenmedi diye. Dilerseniz burda da bir başlık açın hukuk köşesi altında, avukatım isteyenlere ve imkanı olmayanlara tavsiye veriyorum yazın. Burdan bile yardımcı olabilirsiniz yeter ki gönlünüz olsun :KK50:

Back