• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2 Milyona ne alınır ? Yeni bir hayat ve sıfırdan başlama fikri...

Her şeyi bırakıp köye yerleşmek mantıklı mı?

• Evet, mantıklı

OY: 50 28,2%
  • Hayır, mantıksız

OY: 127 71,8%

• Ankete Katılan
    177
2m hiç olmadi olamayacakta bence çok para 🤷🏼‍♀️
ahaha öyle diyorsunuz da

sadece traktör alsa para biter, tarım makineleri bi dünya para...

yani öyle geçinecek kadar, büyük teşkilatlı tarım-hayvancılık dünya para...

köyüne geri dönen, köyü baraj köyü olan (bakın baraj köyü= uygun fiyatla sulama imkanı), köy işini de bilen bir aile dostumuz var
adam traktörü vs. olmadığı için köylüsünden birilerine yaptırıyordu parasını verip
60 yaşında adam, bilmiyor da değil...ama böyle para kazanamadığı için bıraktı

tarla hazır, su imkanı var, işi biliyor yine de bi para kazanmıyordu başkasına sürdür, taş ayıklat, ilaçlat, tırmıkla/vanvayla geçsin, gübrelet, toplat,...en az 8 kere traktör girecek o tarlaya...mazot olmuş 25 TL.

2 milyon olabilecek olan şu:
çok batıda olmayan bir köy evi alır (maksiumum 500 binlik)
önünde biraz bağı bahçesi olur
ağaç diker domates biber eker kendi kendine takılır. köyü öğrenir. hayvanı ahırı filan öğrenir.
anca ondan sonra hayvan ya da küçük bir tarla/sera (belki niş 1 çeşit ürünle?) yapmaya kalkar o da kısıtlı şekilde. büyük teşkilatlı bir şey yapamaz.

hele hele kendi köyü değilse sonradan giderek...işçisi yoksa. çok zor yani.

2 milyonla anca kendinize ev alir veya yaptirirsiniz. koye yerlesmek icin siz isi birakacaksiniz, esiniz de istifa edecek, e o zaman neyle gecineceksiniz? cidden anlamadim bu kismi.

esiniz calismaya devam etsin, siz bir sure tatil yapin bence. gecici bir sey oldugunu dusundum ben yazdiklarinizdan.

Anneniz doğru söylüyor, biraz Müge Anlı izleyin🙈 Şu sıralar doğuştan tarla/hayvancılık işleriyle uğraşanlar bile geçinemiyor, siz bu işleri hiç bilmiyorsunuz bile. Romantik bir macera gibi görüyorsunuz belki ama çok zordur eminim profesyonel olarak uğraşmak. 2 milyon da işi gücü bırakmak iÇin iyi bir para değil bu devirde.

2 milyona şahane tatil yapılır bak, anca o kaldı elimizde.
Eğer doğru strateji ile ilerlenirse tarım da yapılır ama hayvancılık olmaz.
Mesela tarımda egzotik meyve vb şeylerin bahçelerini kurmak, organik tarıma yönelmek olabilir ama yok çiftliğim olsun yok tarlam olsun imkansız.
Bir tarlayı sürmenin mazotu günlük 10 bini aşmış, bir hayvanın aylık yemleri bakımı olmuş 4 5 bin.

Şuan tam zamanı olabilir aslında devlet hem arsalarıntarıma kazandırmak için hemde hayvancılık için yardımda bulunuyo, destek sağlıyo bundan faydalanabilirsiniz.
Hibeler için bir danışmanla görüştüm, paranın büyük kısmı iade edilecekmiş, toprak analizi için de bir ziraat mühendisi ile görüştüm. Almak istediğiniz tarlalardan 30-40 cm toprak örneği alıp analize gönderelim dedi.
Eşim de iki tane tarla baktı bu ikisinden sahiplerinden müsade isteyip analize göndereceğiz.

Su için kuyu açmak gerekiyormuş ortalama bir kuyu 200bine açılırmış. Bu dediğim tarlalardan biri 1,5 milyon 😔
Üzerine kredi alabiliriz.
Bunlar da ekonomik yönleri o yüzden 2 m az. Ailemden destek istedim ama işte onlar mantıklı bulamadılar. Öyle olmasa da kredi çekerim gibi geliyor.

ahaha öyle diyorsunuz da

sadece traktör alsa para biter, tarım makineleri bi dünya para...

yani öyle geçinecek kadar, büyük teşkilatlı tarım-hayvancılık dünya para...

köyüne geri dönen, köyü baraj köyü olan (bakın baraj köyü= uygun fiyatla sulama imkanı), köy işini de bilen bir aile dostumuz var
adam traktörü vs. olmadığı için köylüsünden birilerine yaptırıyordu parasını verip
60 yaşında adam, bilmiyor da değil...ama böyle para kazanamadığı için bıraktı

tarla hazır, su imkanı var, işi biliyor yine de bi para kazanmıyordu başkasına sürdür, taş ayıklat, ilaçlat, tırmıkla/vanvayla geçsin, gübrelet, toplat,...en az 8 kere traktör girecek o tarlaya...mazot olmuş 25 TL.

2 milyon olabilecek olan şu:
çok batıda olmayan bir köy evi alır (maksiumum 500 binlik)
önünde biraz bağı bahçesi olur
ağaç diker domates biber eker kendi kendine takılır. köyü öğrenir. hayvanı ahırı filan öğrenir.
anca ondan sonra hayvan ya da küçük bir tarla/sera (belki niş 1 çeşit ürünle?) yapmaya kalkar o da kısıtlı şekilde. büyük teşkilatlı bir şey yapamaz.

hele hele kendi köyü değilse sonradan giderek...işçisi yoksa. çok zor yani.
Ben zaten konuyu okumadim sıfırdan bu işler için para yetmez evet

Oğlum gaz problemi yaşadığı dönem keçi sütü aradığımda bir haber okumuştum. Sizin gibi bir kadın İzmir dolaylarına yerleşiyor ve hayvancılık adına yatırım yapmak istiyor.Köy halkından aldığı küçükbaş hayvanlar bir bir öldüğünde çok üzülüyor. Meğersem köylüler sanırım hasta hayvanları mı ne satmışlar tam hatırlıyamıyorum bu kısmı. Pes etmiyor yurtdışından küçükbaş hayvan getiriyordu ve bir çiftlik kuruyordu. Keçilere müzik dinletildiğinde hayvanların stresinin az olduğundan falanda bahsedilmişti o derece detaylıca ve titizlikle durmuştu çiftliğin her şeyiyle ilgilendiğini okumuştum.
Baltalı çiftliğiydi sanırım on sene kadar önce okumuştum oğlum küçüktü ve keçi sütü ürünlerini her yer temin etmiyordu.
Hayalleri olan insanları her daim önemserim. Sizin için ne iyi olacaksa o yönde karar almanızı isterim🌱

Annem de böyle diyor ama bir iş kurarsam ekonomi düzelince zaten bu işin de kazancı düzelir. Ya da umutla kendimi mi kandiriyorum
Ya bilemiyorum dün hayvancılik yapan insanlar yem fiyatlarından yakınıyordu mesela haberlerde, birisi şey demişti bu hayvanların karnını doyurabilmek,masraflarimı çıkarmak için hayvan satıyorum.tarımla uğraşanlar mazot,gübre vb masraflardan yakınıyor.
Hicbir zaman bu işlerle uğraşan insanların işi kolay olmadı kabul ama şu an kat ve kat zor. Cepten yenecek, durumlar düzelene kadar idare edecek bir meblağ değil bahsettiğiniz bence. Ev alınacak,ne yapılacaksa onun alanı da olmali,hayvancılıksa ahır,tarımsa tarla vs. Elinizde çok büyük bir meblağ kalmaz bu temel şeyler cıkınca. Zarar etmeniz çok olası şu şartlarda.
Maaşlarınız/geliriniz garantiyse biraz erteleyin stabil bir hal alırsa dolar kuru,enflasyon vs o zaman girişebilirsiniz ki ilerde bence çok daha değerli olacak bu işler. Şu ortam çok uygun değil bence.
Tabi bu benim fikrim. Deneyimledigim birşey değil ama en basitinden bir örnekle,pandemi başladıgında iş kurmuştuk biz tam oturttuk,biraz gelirimiz oldu pandemi patladi ve 2 senedir cepten yiyoruz. Biraz piyasalar acıldi yeni yeni kazanmaya başladık ama inanın insanlarda büyük bir guvensizlik oluştu,satacağımız şeyin fiyatını sabitleyemiyoruz,pazarlık esnasında bile fiyat değişiyor döviz kurundan dolayı. Tam bir deli saçması durumu şu an. Hızlica bağlayabilirsek baglıyoruz işi,sonrasinda bozuluyor fiyat artışından dolayı.
Pandemi bitti ama etkileri hala sürüyor piyasada,para akişında,işleyişte maalesef.

Tarım ve hayvancılık deneyiminiz hiç yoksa romantik bir hayalden öteye geçmez bu çünkü. Köy hayatı hiç de öyle kolay değil. Güzel olsa köylüler fırsatını bulunca bırakıp gitmezdi. Ben de köylüyüm hayvancılığı da tarımı da bilirim. Zaten gelir gider dengesi iyice şaştı hayvan beslemeyi bırakın millet elindeki hayvanları satıyor. Deneyiminiz olan bildiğiniz başka bir işe girişin bence.

Hayvancılık ve tarım öyle uzaktan görüldüğü gibi asla değil. 3 dayım köyde yaşıyor ama sıfırdan yetişme. Yani o işin içinde doğup büyüdüler. Gübresiydi , tohumuydu, ilacıydı, ekimi , biçimi , tarlayı sürmesi hiç de kolay değil, hele bilmeyen için imkansız.

Mesela yengem hayvanlarını sağmak için ben kendimi bildim bileli sabah ezanında kalkar, izin diye birsey yok . Çünkü o hayvanlara her gün yem verilecek , su verilecek ve sağılacak.

Öyle düzenli bir geliriniz de olmayacak .
Mahsul kalkacak da satılacak da paranızı alacaksınız ya da sattığınız üstün parasını aylık alacaksınız.

Ben annenize hak verdim .
Bu işin içinde olmayan için çok zor .
Öyle dizilerdeki gibi değil köy hayatı.

Oğlum gaz problemi yaşadığı dönem keçi sütü aradığımda bir haber okumuştum. Sizin gibi bir kadın İzmir dolaylarına yerleşiyor ve hayvancılık adına yatırım yapmak istiyor.Köy halkından aldığı küçükbaş hayvanlar bir bir öldüğünde çok üzülüyor. Meğersem köylüler sanırım hasta hayvanları mı ne satmışlar tam hatırlıyamıyorum bu kısmı. Pes etmiyor yurtdışından küçükbaş hayvan getiriyordu ve bir çiftlik kuruyordu. Keçilere müzik dinletildiğinde hayvanların stresinin az olduğundan falanda bahsedilmişti o derece detaylıca ve titizlikle durmuştu çiftliğin her şeyiyle ilgilendiğini okumuştum.
Baltalı çiftliğiydi sanırım on sene kadar önce okumuştum oğlum küçüktü ve keçi sütü ürünlerini her yer temin etmiyordu.
Hayalleri olan insanları her daim önemserim. Sizin için ne iyi olacaksa o yönde karar almanızı isterim🌱
İşte bende de var öyle keçi koyun / mandıra fikri.
Hibeli şekilde. Sadece işte arazi alma kısmı maddi olarak beni zorluyor. Bunun yanında tarım da var çünkü abim ihracat komisyoncusu. Hangi ülkenin ne talep ettiğini biliyor... O yüzden büyük bir iş kurmak istiyorum.
Bana destek olursa oradan ilerleriz. Ama yukarıda yazılan yorumlardaki mazot fiyatını hesaplamadım. Fikir yeni yeni oluşmaya başladığı için kağıt üzerinde araştırma yapıyorum ama tabi evdeki hesap çarşıya uymazsa diye korkuyorum.

Tarım ve hayvancılık deneyiminiz hiç yoksa romantik bir hayalden öteye geçmez bu çünkü. Köy hayatı hiç de öyle kolay değil. Güzel olsa köylüler fırsatını bulunca bırakıp gitmezdi. Ben de köylüyüm hayvancılığı da tarımı da bilirim. Zaten gelir gider dengesi iyice şaştı hayvan beslemeyi bırakın millet elindeki hayvanları satıyor. Deneyiminiz olan bildiğiniz başka bir işe girişin bence.
Kendi işim dışında hiç bir deneyimim yok ki ailemin de yok 😔 babam da kamudaydı..

Hobi bahçesi gibi olan dışında bir şeyimiz yok kiralamayı da düşündük ama yapmak istediğim şey meyve ağacı ya da zeytin. Yani en az 10 sene yetiştiriciliği sürecek bir iş. O sürede kiralamak da mantıklı değil 10 sene bu ülke şartları için çok uzun.. ama kendimize ait olursa Allah korusun diyelim başaramadık onu satarız geri döneriz.
O zaman istifa etmeyin
İşinize devam edin ama hayalinizden de vazgeçmeyin
Önce arazi belirleyin

Sonra suyunu ayarlayın ağaçlarını dikin
Sonra evi yaptırın
Sonra hayvanlar için yer

Maasınız olursa düzenli bunları yaptırmanız daha kolay
2 milyon maalesef bu zamanda yetmez ancak ev alırsınız

Kendi işim dışında hiç bir deneyimim yok ki ailemin de yok 😔 babam da kamudaydı..
Hayvancılık için kurs vs gibi bir şey varsa -her şeyin var belki bunun da vardir- ona bakın, işte ne bileyim veteriner ve ziraat mühendisine sorun. Aslında arıcılık bu aralar çok popüler onu da araştırabilirsiniz. Ne alana yönelecekseniz bir şekilde eğitimine de bakın. Hayatınızı değiştirecekseniz çok sağlam adımlar atın derim. Çünkü kırsal hayat çok zor.

Fikriniz güzel ama imkansız. Köyde tarla için kullanılan traktör 1m başlıyor.
Köyde doğup büyüyen tarlaları olan,malzemeleri olan insanlar bile artık Ekim dikim yapamıyor benzin fiyatları,gübre fiyatlari, Su sıkıntısı,iklim değişikliği...

İç Anadoluda Köyüme çok yakın bir ilcedeyim sırf bu masraflar yüzünden biz yapmıyoruz Ekim dikim çünkü artık kâr yok ve çok zor bir iş..

Elinizdeki miktar en az iki üç katı olsa ve bunu hobi olarak yapmak isteseydiniz düzenli farklı bir yerden geliriniz olsa tabiki deneyin hayallerinizi ertelemeyin derdim ama 2m köy yeri için bile hicbirsey...

Bu arada dizilerdeki gibi değil köy hayatı anneniz fazlasıyla haklı bizim bölge için bunu net söyleyebilirim..

paranizla hayvancilik vs yapilir mi yetermi orasini bilemem ancak, yillardir hayvancilikla ciftcilikle ugrasan yakin akrabalarim koyunlarini ineklerini satip tarla surmeyi birakti, çunkü ozellikle hayvancilik icin artik kendini cevirmiyor dediler.
önceden koyde otluyodu hayvanlar simdi yemleri pahali vs dediler.
iyi araştirin bence

Funda Özer Baltalı bu kadın girişimciye ulaşırsanız o size katkı sunar fikirleriniz alanında aynı zamanda sizin gibi hukuk mezunu ve büyükşehirden köye giden biri.Amaçı üretimi desteklemek olduğu için fikir alış verilini ve deneyimlerini az buçukta olsa ondan edinmeniz daha sağlıklı olur kanaatındayım.Hayal etmek kolay gibi gelir ama hayalin peşine takılıp onu taçlandırmak ve amaça ulaşmak sanırım pahabiçilemez bir mutluluk kaynağı olur düşüncesindeyim.
Toplum olarak mantıksak yaklaşımlarımız çok oluyor hevesimizide kursağımıza dizenlerimizde fazlaca vardır lakin deneyimleyen birinden bir yol haritası edinirseniz ona göre o yolu arşınlayıp arşınlamayacağınıza daha kolay karar verirsiniz🌱

Bu işe pandemide bile kalkışmış olsanız çok farklı olurdu. Şu an herkes tekrar ofis hayatına şehir değiştirmeye adapte olmaya zorlanıyor ben karantinaların etkisi de var diye düşünüyorum
Artık çok gelen oldu, bunun birde psikolojik kısmı var. Zaten hali hazırda bu işleri yapan var ve zordalar. Ee pasta bölünsün istemeyecekler, tutunmanız çok zor olabilir.
Mutlaka en az 2 yıllık birikim olmalı.
Ülkemizde önümüzde 2 büyük gelişme var ben olsam hazırlık yapar ama 2024te adım atardım.

Back