2.5 yaşındaki kızımın garip korkuları:(

Merhaba
Bunu dersimizde işlemiştik.
Çoçuklar, bebek yaşlarında bile annenin onu bırakacaklarından korktukları için anneye baglanip yakasini birakmiyorlar.
Belki geçmişte siz onu atıyorum yemek yapacam diye baska odada habersiz birakip onu alistirmadan cikmissinizdir.
Ona öncelikle o güveni verin. sürekli iletişim halinde onun.

" bak kızım ben şimdi yan odaya geçiyorum şu işim var. bana ihtiyacın olduğu zaman cağirabilirsin istersen yanimada gelebilirsin. ben senin sesini duyarim bana güven" gibi olumlu telkinlerde bulunabilirsiniz.

Gecenleree kahvaltiya davetliydik. oglum 1 yasinda ev sahibinin kizi 1 bucuk. yuruyordu ve saniyorumki kendi boyunda birinin yurudugunu gormek onu ürkuttu. masada beni cok bunaltti hep bana yapisti ortamda cok degisikti. ben pek farkinda degildim ama baska bi kiz bana" cok sabirlisin hic sesininyukseltmedin cok sasiriyorum" filan dedi ki ben tezcanliyimdir. ama ilk defa gittigimiz bir ev oldugu icin ve herkes ona yabanci geldigi icin o anne diyip bana yapistikca ben onun sirtini sivazladim ben burdayim oglum hersey yolunda tamam mi hadi oyna sen dedim tabii bunu 20 defa filan demisimdir ne yedigimide anlamadim xd ama o an sinirlensem bunu hissettirsen cocuk kendince bastan atildigini hissedecek.

Cocugunuzun bu kadar korku icinde olmasinin sebebi sizsiniz cünkü siz korkuyorsunuz. yazdiklarinizi okurken tedirginliginizi korkunuzu hissedebiliyorum. Siz saglam olcaksinizki, tedirginliginiz ona gecmesin. pedagoga gidin...

oğlumu anlatmışsınız sanki oğlum 3,5 yaşında hala mutfağa yemek yapmaya gittiğimde bile ağlıyor
ben çok araştırdım bu konuyu, çocuklarımız bize bağımlı maalesef. ben düzeltebilmek adına çok uğraştım ama yol katedebilmiş değilim. pedagog yardımı lazım bence ama bizim maddi durum şuan buna müsait değil. keşke devlet hastanelerinde pedagog olsaydı.

bu arada sorun onlardan çok bizde ben araştırdıklarımdan bunu fark ettim. emin olun kızınızı 1 sene sonrada kreşe vermek istemeyeceksiniz. ben şuan sizinle aynı duygular içerisindeyim, bensiz duramaz deyip erteliyorum habire. allah sonumuzu hayretsin. yalnız değilsiniz.

Son düzenleme:

İyi bir çocuk psikoloğuna götürün tabii. Niye bu zamana kadar götürmediniz? Üşütüp hasta olsaydı ve bunca zaman geçmeseydi doktora götürmez miydiniz? Bu da aynı şey. Hemen iyi bir çocuk psikoloğuna götürün. Birinden fayda gelmezse başkasına götürün. İhmal etmeyin lütfen. Çok geçmiş olsun.

Bir yerde okumuştum, erkek çocuklarının 3 yaşına geldiklerinde baba aracılığıyla yavaş yavaş anneye olan bağımlılıklarının azaltılması gerekiyormuş. Örneğin baba-oğul anne olmadan, anneyi evde bırakıp bir yerlere, parka vs. gitmeleri, beraber bir şeyler yapmaları gerekiyormuş. Yoksa ileride karşı cinsel olan ilişkilerinde duygusal bağımlılık problemi yaşayabiliyorlarmış. Pedagoğa gidemeseniz bile biraz babası da ilgilensin.

Kızınızı kendinize bağımlı hale getirmişsiniz. Sizin onun yanında olmadığınız her an kendini savunmasız hissediyor, ağlamaları da o yüzden. Bir de korkutmuşsunuz, o yüzden yabancı ortamlarda da başına bir şey geleceğini düşünüyor olabilir. Çocuklar çok hassastır, sizin düşündüğünüzden de ağır bir etki bırakabilir üzerinde. Hemen bir çocuk psikoloğundan randevu almanızı öneririm.

Kreş olayına gelince kızınızı götürdüğünüz psikolog bu konuyu daha iyi analiz eder ve size gidip gitmemeye uygun olup olmadığını söyler ancak sizin kreş konusundaki tavırlarınızı okuyunca kızınızı biraz kendinize bağımlı yetiştirdiğinize daha çok inandım. "Öyle diyeceksiniz ama ben gönderemem, çünkü o yapamaz/hep yanında olmamı ister". Demek ki içten içe sizi bırakmaması, sizin yanınızda daha çok güvende olacağını kızınıza da hissettiriyorsunuz. Bunu yapmayın bu şekilde 5 yaşına geldiğinde de 10 yaşına geldiğinde de aynı bağımlı davranışları gösterebilir. Öyle bir durumda ne yapacaksınız? O zaman da okula hazır değil mi diyeceksiniz, okulda sırada beraber mi oturacaksınız?

Dediğim gibi hemen bir çocuk psikoloğundan randevu alın ve seanslara düzenli götürün. Umarım çabuk atlatır.

Hemen krese sal diyemeyiz.
Ama sizden ayri kalincada yasanilir oldugunu ogrenmesi gerek.
Benim yigenim 1 yasinda mesela bugun bizde durdu bi kac saat.
Eskiden cok zor bi cocuktu smdi neyseki duzeldi.
Yinede hala anneyi ariyor kapiyi gosteriyor mizirdaniyor. Ama sonradan unutup gidiyor.

Tabi smdi 1 ve 2 bcuk yasindaki cocugu bir tutamayiz. Ayni yigenimin abisi var 2 bcuk yasinda ve tamda o dizginlestiriyor kcuk kardesini" anne gelicek tm sus kardesim aglama" diye. 2 bcuk yasindaki bi cocugun korkusu ve aglamasi hic normal degil. Herseyin basinda bi uzmandan yardim isteyin.

Gayet ilgili ve guzel bir annesiniz bence. Kizinizi sizin korkuttugunuzu dusunmuyorum sadece size cok duskun bir cocuk. Arkadaslarinin yanina biraktiginda biraz yaninda durun oyuna dalinca ben hemen yan odadayim gelip sana bakacagim korkmana gerek yok diye surekli konusun onunla belli bir zaman sonra alisacaktir. Doktorculuk oynayin onu muayene edin o sizi etsin korkacak birsey olmadigini anlasin.

Kızlarımız yaklasık aynı yaşlarda. İki yaşına kadar doktora gittigimizde hep sıkıntı yaşadık. Doktoru gördügü anda aglamaya baslıyordu. En son gittigimizde aşı olmadı buna ragmen doktoru görünce yıktı ortalığı. Doktor şeker ve balon verdi ve briaz sevdi kızımı. O günden sonra saglık ocagının yanından geçerken doktor cok tatlı demeye basladı. Biraz hafifledi korkusu. Daha sonra kızıma doktor seti aldı teyzesi ve sürekli doktorculık oynadı kızımla. Ve iki bir iki hafta sınra aşıya gitti kızım ve hiç ağlamamış. Doktor korkusu için aşı seti cidden mantıklı bir fikir. Sürekli oynayarak alısması sağlanabilir canım.

Bence kendi gozunuzde cok buyutmeyin bu durumu. Cok abartilacak seyler gormeim ben. Herhangi bir olay yasamadik ya dahic biseyle korkutmadik bu zamana kadar ama benzer huylar bizde de var.
Kizimda alisveris merkezinde ki magazalara girince aglar. Ve tek sebebi orada sikilmadi. Market ya da oyuncak kitap olan yerlere girdigimizde cit yok.
Doktor gordugu an aglamaya baslar.ben iyilestim ben iyilestim der surekli. En son bir doktor kizimin elinde ki ayiyi sevdi onun kulaklarina bakti sirtini dinledi vs. Kizima yapacagi ne varsa ayisina yapti. Ayiyla konusarak. Simdi sira sende diye kizimi da konusarak muayene etti. Girerken aglayan cocuk gulerek cikti. Oyle birine denk gelebilseniz keske. Ya datanidiginiz bir doktordan rica etseniz.

Ilk gittigimiz yerlerde kizimda aglar cunku sikilacagini dusunuyor.

Birse krese gonderemem benden hic ayrilmadi demissiniz. Kizim suan 29 aylik ve ben onu uyanikkenn1 saat bile hic kimseye birakmadim. Babanne anane de de aglar genelde annem nerde diye. Yarim gun krese yazdirdim. Ilk gun ben agladim ama onda cit yoktu. Oglene dogru anne nerde falan diye sormus gittim aldim. Surekli tekrar gidelim dedi. Sonra ki gunler ise eve okul bitmesin diye aglayarak geldi..
Guvendiginiz bir yer bulursaniz yarim gun en azindn bir deneyin derim. Her cocukta bir olmaz ama bakarsiniz hosuna gider.

Geşmiş olsun üzülmeyin lütfen inşalllah düzelir bencede kreş yanlış olur korkusu iyice derinleşir yetişkinlerde korkunun üzerine gitmek dogru bir yaklaşım olabilir ama çocuklar için en iyi yöntem o korku hissini unutturmaktır diye biliyorum ama bazı arkadaşlarında dedigi gibi uzmanla görüşmek en iyisi sanırım
forum kuralarına aykırımı bilmiyorum ama bir forum var yeni kurulmuş sanırım çogunluğu pisikolok olan yada psikolojiyle ilgilenen edştörler sorulara cevap veriyor oraya yaz istersen ben sana özelden adresi atayım

Önce okurken gece terörü gibi bisey sandim ama sanirim bu korkularin tohumlarini once siz sonra evde yasanan biseyler atmis benimde kizim var 4 yasinda ne zaman isin icinden cikamasam hemen cocuk psikiyatristine kosarim kendimi cok iyi bir anne zannederken aslinda yanlis yaptigim elimde olmadan cocuga ogrettigin o kadar cok kotu duygu varmiski simdi beraberce hepsini duzeltiyoruz ben size once psikiyatrist sonrada kres oneririm kiziniz size siz kiziniza bagimlisiniz bagli degil bagimli bu isin baska cozumu yok maalesef

geçmiş olsun
burada care bulamazsınız
bir uzmandan destek alın

bence daha fazla ılgıye ihtiyacı varkı bellı ki çok korkmuş yavrunuz bol bol okuyun eğlencelı şeyler yapın gitmeden once gıdecegınız yerı ona anlatın orneğin komşuya gıdıosunuz şimdi bu ablalara gıdıoruz onların evıne ılk kez gıdıyorsun ben herzaman yanındayım bırşeye ıhtıyacın olunca çağırabılırsın arkadaşlarınla oynayıp eğlenmk ıstersen gidebılırsın ... gıbı lutfen ona bır bırey olduğunu hatırlatın eğilin goz hızasında konuşun telkın edın ....

şaşırdım şuan. ne gibi şeyler yaşadınız küçükken?

dediklerinizin aynısını yaptım gitmeden önce ama değişen bişey olmadı. zamanla düzelirmi diye düşünyorum. 100 kelimesi var ama konuşamıyor henüz belki konuşmaya başladığında daha iyi olacak herşey böyle ümit ediyorum

travma yaşamıyor daha öncesinde de oluyordu. hiç olmayıp da bu kayısı yüzünden olsa travma olurdu. daha öncede komşumuzun çocuğundan korktu. yakasını yapıştı kızımın zor ayırdık o olaydan sonrada o çocuktan korkmaya başladı.
kayısı çekirdği değil. kayısıyı küçük küçük doğranmış şekilde hazır satılıyordu onu burnuna sokmuş. acile gittiğimizde 1 dk bile sürmedi işlem makasla çıkardılar hemen.

böyle durumlarda bende sinirlenmiyorum. annecim ben yanındayım diyorum sürekli. zamanla aşarmı sizce? ama bundan sonra çook dikkatli olucam.
gn içinde kızımla sürekli sohbet halindeyim birlikte yapmadığımız şey yok. oyun hamuruyla oynamaktan tutun da yemek yapana kadar...

Cocugunuzun bu kadar korku icinde olmasinin sebebi sizsiniz cünkü siz korkuyorsunuz. yazdiklarinizi okurken tedirginliginizi korkunuzu hissedebiliyorum. Siz saglam olcaksinizki, tedirginliginiz ona gecmesin. pedagoga gidin...
size inanın kızıma hiç bişey belli etmiyorum onun yanında gayet ılımlıyım ama bide içime sorun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…