- Konu Sahibi Butterfly465
-
Allahtan ben o kadar paniklemedim. Eşim karşı çıktı bir yerlere götürmeme, çocuk kendini hasta zanneder psikolojisi bozulur dedi. Zaman geçtikçe yine konuşmasaydı bizde çağre arardık tabiki, şükür gerek kalmadı.Sizin hemsire yine insafliymis, bir yakinimiza 2 yas asisindAllaha hemsire bu ayda 3 kelimeli cumle kurmasi beklenir demis. Kizcagizi paniklettiler yok yere. Bir suru hastane test vs gezdiler, bisey yok dendi sonra... kaldiki cocuk birakin 3 kelimeli cumleyi daha 5 kelime kullanmiyordu
Bende yaşıtlarının konuştuğunu görünce panik yapıyorum 25 aylık oğlum bi kaç kelime dışında birşey söylemiyor. Dinliyor algılıyor ve yapıyor ama konuşma yok daha. Sizin yazınızı okuyunca rahatladım birazMerhaba. Benim de 33 aylık bir kızım var. ve henüz 20 kelime kadar konuşuyor. o kelimelerle baba gitti, anne gel diyor sadece. yaşıtlarına göre oldukça geride. fakat 10 yaşında bir oğlum var. o da öyle oldu. babaları da öyleymiş. oğlumda çok telaşlanmış doktor doktor gezmiştik. hep aynı şeyi söylediler, alıcı dili çok iyi, sorun yok. anne babadan gelen genetik kaynaklı gecikmiş konuşma diye. o yüzden kızımda hiç telaş yapmadık. yani burda önemli olan çocuğun söyleneni anlaması ve talimatları yerine getirebilmesi..
Merhaba. Cocuklarimiz ayni yastalar. Oglunuz hangi kelimeleri soyluyor acaba? Benim oglum da henuz baslamadi konusmaya. Anne baba su vs diyor. Bir de bazi kelimelerin ilk hecelerini söylüyor. Kulak yerine ku, cakmak yerine ca, burun yerine bu gibi.Bende yaşıtlarının konuştuğunu görünce panik yapıyorum 25 aylık oğlum bi kaç kelime dışında birşey söylemiyor. Dinliyor algılıyor ve yapıyor ama konuşma yok daha. Sizin yazınızı okuyunca rahatladım biraz
Bende yaşıtlarının konuştuğunu görünce panik yapıyorum 25 aylık oğlum bi kaç kelime dışında birşey söylemiyor. Dinliyor algılıyor ve yapıyor ama konuşma yok daha. Sizin yazınızı okuyunca rahatladım biraz
sorum ikinize de, oglum 24,5 aylik. soyleyebildikleri kelimeleri herkesin anlayabilecegi sekilde mi soyluyorlar? mesela oglumun cogu soyledigini benden baska kimse anlamiyor ya da sadece onunla cok vakit gecirenler anliyor.Merhaba. Cocuklarimiz ayni yastalar. Oglunuz hangi kelimeleri soyluyor acaba? Benim oglum da henuz baslamadi konusmaya. Anne baba su vs diyor. Bir de bazi kelimelerin ilk hecelerini söylüyor. Kulak yerine ku, cakmak yerine ca, burun yerine bu gibi.
Zaten cok az soyledigi kelimeler. Evet anlasilabilir soyledikleri. Anne, baba, nene ve su. Bunun disindakileri anlasilir soylemiyor.sorum ikinize de, oglum 24,5 aylik. soyleyebildikleri kelimeleri herkesin anlayabilecegi sekilde mi soyluyorlar? mesela oglumun cogu soyledigini benden baska kimse anlamiyor ya da sadece onunla cok vakit gecirenler anliyor.
2 yas asisina goturdugunuzde ebe sordumu peki konusmasi ile ilgili birsey?Zaten cok az soyledigi kelimeler. Evet anlasilabilir soyledikleri. Anne, baba, nene ve su. Bunun disindakileri anlasilir soylemiyor.
Ben gozlemledigim kadariyla su an sizin dediginiz gibi biriktirdigini dusunuyorum cunku hic tahmin etmedigim seyleri anliyor. Mesela bugun evde birlikte arabasini ararken balkonda babasinin cakmagini buldu ve bana çama (cakmak) diyerek uzatti. Normalde cakmak onun hayatinda olan bir nesne degil. Belki babasi benden isterken duymustur birkac kez. Onun disinda soyledigim her seyi anliyor ve yapiyor. Kelimelerle ilgili bir kitap almistim. Icindeki cogu nesneyi ben ogretmeden goster dedigimde gosterdi. Yani dedigim gibi neyin ne oldugunu biliyor ama konusma ihtiyaci duymuyor cunku biz konusmadan her dedigini anliyoruz. Gecenlerde 6. Hastalik diye birsey gecirdik, kizamigin biraz hafif versiyonuymus. Onun icin doktora goturdugumuzde cok asiri agladigi icin doktor birkac sey sordu. Otizm acisin degerlendirmek icin sordugunu soyledi. Akranlariyla iletisimi nasil, dediklerinizi anliyor mu, sizinle iletisimi nasil diye. Akranlariyla iletisimde sorun yok, parka götürdüğümde gidip oynar, yanlarinda durur, beni anlar, dedigimi yapar, isigi ac derim acar, terligini giy derim giyer vs. Bir sorun gormedi. Bence de bir sorun yok, olsa hissederdim diye dusunuyorum. Ben calistigim icin babaanne bakiyordu ve tv genelde acik oluyordu evde. Bir de yemek yerken cizgi film izliyor. Bunlarin konusmamasinda etkisi oldugunu dusunuyorum. Simdi ben dogum iznindeyim. Mumkun oldugunca az tv aciyorum. Sadece yemek yerken cizgi film izletiyorum. Yavas yavas gelisme kaydettigimizi dusunuyorum.2 yas asisina goturdugunuzde ebe sordumu peki konusmasi ile ilgili birsey?
normalde 2 yas asisinda kelimeleri, 2-3 kelimelik cumleler kurup kuramadigini soruyorlar. cevabiniza gore cocugun genel halini gozlemleyip yonlendirme yapiyorlar.
oglum 21 aya kdar cumle kurmuyordu sadece cogu benim anlayabildigim kelimeleri vardi. son 3 ayda cok ciddi bir gelisim gosterdi, ve inanin bu bir anda oldu bizde sasirdik. daha dun aksam "anne anane amin yapiyo" diye kosarak geldi yanimiza, annem namaz kiliyordu diger odada.
ama 3 ay once su bile diyemiyordu dogru durust. 16 aya kadar anne bile demedi.
psikolog arkadasimin soyledigi cocuklar biriktirir ve birden sokulur konusmaya baslar demisti. muhtemelen sizinki de suan biriktiriyor.
bir gariplik olsaydi iki yas asisinda ebe ya da doktor yonlendirme yapardi diye dusunuyorum.
aynen oyle oluyor, bende daha once hic soylemedigim seyleri soyledigini fark ediyorum bazen. mesela ona hic yunus baligi olan bir gorsel gostermedim, ama gecen gun yapbozun uzerinde yunus gormus anne bak nunus diye gosterdi bana. nerden ogrendi bilmiyorum cizgifilm de bile gormus olabilir.Ben gozlemledigim kadariyla su an sizin dediginiz gibi biriktirdigini dusunuyorum cunku hic tahmin etmedigim seyleri anliyor. Mesela bugun evde birlikte arabasini ararken balkonda babasinin cakmagini buldu ve bana çama (cakmak) diyerek uzatti. Normalde cakmak onun hayatinda olan bir nesne degil. Belki babasi benden isterken duymustur birkac kez. Onun disinda soyledigim her seyi anliyor ve yapiyor. Kelimelerle ilgili bir kitap almistim. Icindeki cogu nesneyi ben ogretmeden goster dedigimde gosterdi. Yani dedigim gibi neyin ne oldugunu biliyor ama konusma ihtiyaci duymuyor cunku biz konusmadan her dedigini anliyoruz. Gecenlerde 6. Hastalik diye birsey gecirdik, kizamigin biraz hafif versiyonuymus. Onun icin doktora goturdugumuzde cok asiri agladigi icin doktor birkac sey sordu. Otizm acisin degerlendirmek icin sordugunu soyledi. Akranlariyla iletisimi nasil, dediklerinizi anliyor mu, sizinle iletisimi nasil diye. Akranlariyla iletisimde sorun yok, parka götürdüğümde gidip oynar, yanlarinda durur, beni anlar, dedigimi yapar, isigi ac derim acar, terligini giy derim giyer vs. Bir sorun gormedi. Bence de bir sorun yok, olsa hissederdim diye dusunuyorum. Ben calistigim icin babaanne bakiyordu ve tv genelde acik oluyordu evde. Bir de yemek yerken cizgi film izliyor. Bunlarin konusmamasinda etkisi oldugunu dusunuyorum. Simdi ben dogum iznindeyim. Mumkun oldugunca az tv aciyorum. Sadece yemek yerken cizgi film izletiyorum. Yavas yavas gelisme kaydettigimizi dusunuyorum.
Cok tesekkur ederim, gercekten cook yardimci oldu tecrübelerinizi paylasmaniz. Dediklerinizi kismen yapiyorum ama tesvik etme konusunda biraz daha israrci olmaliyim sanirim. Elbette konusacaklar ama insan icten ice nedense endise ediyor. Her seyin bir zamani var. Biraz keyfi davraniyorlar bizimkiler. Umarim kisa surede sohbet etmeye de baslariz çocuklarımızlaaynen oyle oluyor, bende daha once hic soylemedigim seyleri soyledigini fark ediyorum bazen. mesela ona hic yunus baligi olan bir gorsel gostermedim, ama gecen gun yapbozun uzerinde yunus gormus anne bak nunus diye gosterdi bana. nerden ogrendi bilmiyorum cizgifilm de bile gormus olabilir.
bu arada tv kesinlikle cok etkiliyor. soyle ki, bende 9 21 aylik olana kadar calisiyordum, annem bakiyordu cocuguma, tv tum gun acikti tabiki, yemek yerken cizgifilm sorunu bizde de mevcut ve ne yazikki asamadik asla. elimde corba kasesini gordugu anda anne kuanya yerdeee diye kumandayi soruyor.
3 ay once isten cikarildim, evde tv o uyanikken tamamen kapattik, hatta bir donem yemek saatlerinde bile kullanmiyorduk ama cok uzun surmedi ne yazikki. ve ben 3 ayda ciddi bir gelisim fark ettim oglumda. tv nin kapanmasi mi etkili oldu yoksa anneyle basbasa daha fazla vakit gecirmek mi, ya da alakasiz sekilde zaten konusacak vakti gelmisti denk mi gedi bilmiyorum. ama sizin de su ara evde olmaniz cok cok isabet olmus. tv tamamen kapatin, inanin ben 2 yildir sehit haberlerini bile gece yarisi sosyal medyadan ogreniuorum. o uyuduktan sonra ancak. dunyadan haberim yok. savas mi cikmis bir adam karisini mi katletmis bilmiyorum. once cekirdek aileme odaklandim. siz birde yeni bir misafiriniz varmis, o da cok iyi gelir ona. olabildigince her isinize dahil edin zaten eminim tv kapaliysa surekli pesinizde geziyordur.
ve en onemlisi hemen anlamayin bisey anlatmak istediginde, ben cok denerdim onu, anne bu bu bu diye kudururdu bisey gosterirken, ne annecim o ne bilmiyorum der alakasiz baska biseyin adini soylerdim. ya da atiyorum elma istiyor, elma mi istiyosun diye sorar, hihi dediginde, anlamadim duymadim bi daha soyle diye cok ta sinirlendirmeden surekli tesvik ederdim.
cok bilmislik taslayan anne gibi konusmus olmak istemem, eminim bunlarin hepsini sizde biliyor ve kendinizce zaten yapiyorsunuzdur. ben bizde gelisime destek verdigini dusundugum seyleri soylemek istedim sadece, nitekim benim cocugumda henuz sohbet boyutunda degil, ancak derdini anlatacak kadar cat pat konusuyor. benim seruvenim de bitmedi henuz yani:)
bir doktor var, otizm li, bilmiyorum dinlediniz mi hic?Cok tesekkur ederim, gercekten cook yardimci oldu tecrübelerinizi paylasmaniz. Dediklerinizi kismen yapiyorum ama tesvik etme konusunda biraz daha israrci olmaliyim sanirim. Elbette konusacaklar ama insan icten ice nedense endise ediyor. Her seyin bir zamani var. Biraz keyfi davraniyorlar bizimkiler. Umarim kisa surede sohbet etmeye de baslariz çocuklarımızla
Evet benim kide öyle anne baba dede mama su teyze bazen taklit ediyo konuşmalarımızı okadar bende merakla bekliyorumMerhaba. Cocuklarimiz ayni yastalar. Oglunuz hangi kelimeleri soyluyor acaba? Benim oglum da henuz baslamadi konusmaya. Anne baba su vs diyor. Bir de bazi kelimelerin ilk hecelerini söylüyor. Kulak yerine ku, cakmak yerine ca, burun yerine bu gibi.
Evet aynen öyle en çok ben anlıyorum söylediğini bana soruyorlar ne dedi diesorum ikinize de, oglum 24,5 aylik. soyleyebildikleri kelimeleri herkesin anlayabilecegi sekilde mi soyluyorlar? mesela oglumun cogu soyledigini benden baska kimse anlamiyor ya da sadece onunla cok vakit gecirenler anliyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?