- 16 Şubat 2016
- 1.292
- 1.213
- 133
- Konu Sahibi Butterfly465
-
- #1
Her çocuk çok farklı. Yeğenlerimden örnek vereyim. Büyük olan yeğenim 3 yaşı geçerken konuşmaya başladı ondan öncesinde fısıltı şeklinde tek tük konuşurdu. Ama kardeşi 2 yaşta düzgün cümleten kurmaya başlamıştı. En küçük yeğenim ise şu an 31 ayı geçti ve yeni yeni tam cümle kurmaya başladı. O da tabiki her söylediği kelime tam anlaşılmıyor. Mesela bitti yerine dibitti diyor nerden aklına geldiyse. Bence panikleyecek bir durum yok ama sonuçta her zaman gözlerimiz üzerinde olmalı. Eğer farklı anormal denebilecek bir davranışı yoksa zamanı gelince düzgün konuşacağına inanıyorum. Bir de aileye katılan bir minnoş varsa da çok etkiliyor. Çok düşkün olduğu birinin çocuğu olabilir yada evlenmiş olabilir. O kıskançlık biraz geciktirebiliyor. Benim gözlemlerim bu şekilde en azından. Birde istediği şeyi kelime olarak dile getirmesini bekleyin. Cümlesini tamamlamayın. Bu diye işaret ettiğinde istediğin nedir ben anlayamadım diyin mesela istediği şeyi söylemesini sağlamaya çalışın çok zorlamadan.Merhaba hanımlar,
Kızım 30 aylık oldu hala cümle kuramıyor. Söylediği kelimeler
Anne Baba dede nene meme mama gitti bitti ay bebe gol. Bunları net söylüyor. Bir de net söyleyemediği kelimeler var. Su yerine hu diyor mesela. Ben yerine me diyor, benim yerine memim diyor. Hala yerine la, teyze yerine dede gibi bir şey. Kalp yerine ga diyor. Anlamadığı bir şey olunca 'ne' diyor. Bir şeyi gösterirken 'bu' diyor. Geçen sene dışarda kedi gördümü tedi diyordu, artık onu da demiyor, kedi taklidi yapıyor miyavlıyor. Hayvanların ismini söylediğimizde onların taklidini yapıyor. Burnun, ağzın nerde diye sorunca onların yerlerini gösteriyor.
Bir çok şeyi kendisi yapıyor ya da yapmak istiyor. Yemeğini kendi yiyor mesela, ben yedirmiyorum. Ellerini kendi yıkıyor kuruluyor. Dişlerini fırçalıyor. Meyvesini kendi yıkamak soymak istiyor, izin vermeyince sinirleniyor. Benimle birlikte bulaşık makinesini boşaltıyor, sofrayı kurarken tabakları kaşıkları diziyor. Ve buna benzer şeyler.
Onun gibi henüz çok konuşamayan yaşıtları var, ve bazı çocukların geç konuştuğuna dair makaleler de okudum. O yüzden konuşmuyor diye pek kafama takmadım. Eltimin ve görümcemin çocukları da geç konuştu, o yüzden genetik de olabileceğini düşündüm. Ama bugün sağlık ocağında 2 yaşında 2 kelimeli cümleler kurması gerektiğini söylediler, ve 3 yaşına kadar gözlemle bir gelişme olmazsa doktora göster dediler.
Buradaki tecrübeli Annelere sormak istiyorum, sizlerin çocukları konuşma konusunda nasıldı? Kızımın şimdiye kadar söyleyebildikleri, yapabildikleri sizce nasıl? Sizce endişelenmeli miyim?
Yorumun için teşekkür ederim merwus. Yanında başka çocuk yok. Her gün parka çıkartıyorum, yaşıtlarıyla buluşturuyorum konuşması gelişsin sosyalleşsin diye ama bakalım, bu konuşma işini kafama çok takacam gibi, İnşAllah daha çok gecikmez konuşması.Her çocuk çok farklı. Yeğenlerimden örnek vereyim. Büyük olan yeğenim 3 yaşı geçerken konuşmaya başladı ondan öncesinde fısıltı şeklinde tek tük konuşurdu. Ama kardeşi 2 yaşta düzgün cümleten kurmaya başlamıştı. En küçük yeğenim ise şu an 31 ayı geçti ve yeni yeni tam cümle kurmaya başladı. O da tabiki her söylediği kelime tam anlaşılmıyor. Mesela bitti yerine dibitti diyor nerden aklına geldiyse. Bence panikleyecek bir durum yok ama sonuçta her zaman gözlerimiz üzerinde olmalı. Eğer farklı anormal denebilecek bir davranışı yoksa zamanı gelince düzgün konuşacağına inanıyorum. Bir de aileye katılan bir minnoş varsa da çok etkiliyor. Çok düşkün olduğu birinin çocuğu olabilir yada evlenmiş olabilir. O kıskançlık biraz geciktirebiliyor. Benim gözlemlerim bu şekilde en azından. Birde istediği şeyi kelime olarak dile getirmesini bekleyin. Cümlesini tamamlamayın. Bu diye işaret ettiğinde istediğin nedir ben anlayamadım diyin mesela istediği şeyi söylemesini sağlamaya çalışın çok zorlamadan.
Bir şey isteyince Anne diyor, taklit yapıyor, ya da gösteriyor ne istediğini. Yumurta istiyorsa tavuk taklidi yapıyor mesela. Dışarı çıkmak istiyorsa pencereyi gösteriyor. Çıkarken güneş gözlüğünü istiyorsa gözlerini gösteriyor. Şapkasını istiyorsa kafasını gösteriyor. Kışın dışarının soğuk olduğunu anlatmak istediğinde üşüyormuş, titriyormuş gibi yapıyor. Acıktıysa göbeğini ya da ağzını gösteriyor. İstediği şeyi hemen vermiyorum, anlamıyorum seni ne demek istiyorsun diyorum. Böylece en azından su=hu dedirtebildim kendisine.Derdini nasıl anlatıyor peki? Ya da anlatabiliyor mu? Mesela seni çağırmak isteyince ne yapıyor sadece anne deyip beden diliyle mi çağırıyor? Bazı çocuklar beden diline yatkın olduğu için konuşma diline ihtiyaç duymazlarmis.
Benim tavsiyem bol bol şarkı dinleyin ve soyleyin. Büyük insanmis gibi onunla konuşun. Her yaptığınız davranışı sözlü olarak ifade edin. Mesela şimdi çorba pişiyor, beyaz çorabı çıkardık yeşil çorabı giydik, dişlerimizi fircaliyoruz, anne gitti baba geldi, su içtik... Vs vs her yaptığınızı sesli olarak ifade edin.
TV izliyorsa TV de gördüğü şeyleri de sesli olarak söyleyin veya ona sorun bu neymiş filan şeklinde.
Bir şey isteyince Anne diyor, taklit yapıyor, ya da gösteriyor ne istediğini. Yumurta istiyorsa tavuk taklidi yapıyor mesela. Dışarı çıkmak istiyorsa pencereyi gösteriyor. Çıkarken güneş gözlüğünü istiyorsa gözlerini gösteriyor. Şapkasını istiyorsa kafasını gösteriyor. Kışın dışarının soğuk olduğunu anlatmak istediğinde üşüyormuş, titriyormuş gibi yapıyor. Acıktıysa göbeğini ya da ağzını gösteriyor. İstediği şeyi hemen vermiyorum, anlamıyorum seni ne demek istiyorsun diyorum. Böylece en azından su=hu dedirtebildim kendisine.
İnşAllah öyle olur canım.Masallah kızın gayet zeki canım muhtemelen dediğim gibi konuşma ihtiyac duymuyor. Yine de takip etmekte fayda var tabi 3 yaşından sonra hala cümle kurmazsa göturursunuz en azından içiniz rahat etsin. Gün gelecek bu kız ne geveze oldu susturamiyoruz diye şikayet edeceksin inşallah :)
Evet yani etrafımdada kızımın yaşıtlarından daha konuşamayanlar olduğu için ben çok endişelenmiyordum. Ama dün sağlık ocağında konuşması gerektiğini söyleyince moralim bozuldu. Hayırlısı bakalım. Konuşmasını biraz daha teşvik etmeye çalışacağım, gözlemleyeceğim.Cocugunuzun durumu kötü degil, pratiklerle kisa sürede daha iyi olacaktir, masaallah bilincli bir annesiniz. Saglik ocaginda soyledikleri klasik genelgecer kitabi bilgiler. Ama genetigi de soylemeliler. Gorumcemin kizini örnek verdim ya, o da babasina cekmis dediler, babasi gec konusmus.
Benim kızımda bir ay sonra iki yaşına girecek bir çok nesnenin adını biliyor, hayvanların çıkardığı sesleri taklit ediyor. Anne gel araba bin gibi basit iki kelimelik cümleler kuruyor. Ama çekimsiz haliyle arabaya binelim değilde araba bin gibi. Ne zaman bizimki gibi konuşmaya başlayacak bilmiyorum bende sabırsızlanıyorum. Ama her çoçuğun gelişimi farklı oluyor ne yazıkki bunu kabullenmek kıyaslama yapmamak lazım. Bir de sabırsız olmamak. Sağlık ocağında söylenenlere hiç aldırmayın derim, zira orda bulunan aşı yapan görevli kadın bir yıl önce kızımın bıngıldağının çok açık olduğunu d vitaminini artırmam gerektiğini söylemişti epey telaşlanıp doktora götürmüştüm. Doktor muayene edip gayet normal olduğunu ve sağlık ocağında ki bilgisiz kişilerin yönlendirmelerini dikkate almamam gerektiğini söylemişti. En nihayetin çocuk doktoru değiller, söylediklerine takılmamak lazım. Havalar ısındı bol bol parka çıkarın yaşıtlarıyla vakit geçirsin biz öyle yapıyoruz. En kısa zamanda konuşur bebişlerimiz inşallah.Evet yani etrafımdada kızımın yaşıtlarından daha konuşamayanlar olduğu için ben çok endişelenmiyordum. Ama dün sağlık ocağında konuşması gerektiğini söyleyince moralim bozuldu. Hayırlısı bakalım. Konuşmasını biraz daha teşvik etmeye çalışacağım, gözlemleyeceğim.
Amin İnşAllah. Haklısınız sağlık ocağındakilerde gelişiminin nasıl olması gerektiğini bilgisayardan tablodan bakıyorlar. Belki benim çocuğum daha hareketlidir, el becerisi vardır, ilgi alanı o yöndedir belkide, bunları sorup genel olarak değerlendirmiyorlar.Benim kızımda bir ay sonra iki yaşına girecek bir çok nesnenin adını biliyor, hayvanların çıkardığı sesleri taklit ediyor. Anne gel araba bin gibi basit iki kelimelik cümleler kuruyor. Ama çekimsiz haliyle arabaya binelim değilde araba bin gibi. Ne zaman bizimki gibi konuşmaya başlayacak bilmiyorum bende sabırsızlanıyorum. Ama her çoçuğun gelişimi farklı oluyor ne yazıkki bunu kabullenmek kıyaslama yapmamak lazım. Bir de sabırsız olmamak. Sağlık ocağında söylenenlere hiç aldırmayın derim, zira orda bulunan aşı yapan görevli kadın bir yıl önce kızımın bıngıldağının çok açık olduğunu d vitaminini artırmam gerektiğini söylemişti epey telaşlanıp doktora götürmüştüm. Doktor muayene edip gayet normal olduğunu ve sağlık ocağında ki bilgisiz kişilerin yönlendirmelerini dikkate almamam gerektiğini söylemişti. En nihayetin çocuk doktoru değiller, söylediklerine takılmamak lazım. Havalar ısındı bol bol parka çıkarın yaşıtlarıyla vakit geçirsin biz öyle yapıyoruz. En kısa zamanda konuşur bebişlerimiz inşallah.
Daha 1 yaş anlaşılabilir kelimeler için erken galiba. O yaşta anlamsız şeyler söylerler. Benim kızım o zamanlar gı, adi gibi anlamı olmayan şeyler söylerdi mesela.Merhaba sevgili anneler benim oğlum yarın 1 yaşına girecek daha hiç bir kelimesi yok bende çok endişeleniyorum çok mu acele ediyorum ilk bebek fikirlerinizi alabilir miyim herkese allah şifa versin evladıyla sınamasın inşallah
Kaç aylık çocuğunuzBizim ki herşeyi ıhh ıhh diye gösteriyor sadece 9 mayısda çocuk psikiyatriye götürecez bi bakalım
Küçükmüş daha bence normaldir, içinizi ferah tutun. İyi haberleri paylaşırsınız bizimle inşallah28 nisan bugün yaşına giriyor
Daha yeni girmiş yaşına, biraz daha mı bekleseniz? Ona seslendiğinizde tepki veriyor mu? Babası 'anne nerde?' diye sorduğunda dönüp size bakıyor mu?Bizim ki herşeyi ıhh ıhh diye gösteriyor sadece 9 mayısda çocuk psikiyatriye götürecez bi bakalım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?