• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşma Problemleri 2,5 yaşındaki kızım cümle kurmuyor :(

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
Teşekkür ederim yazarım sonucunu tabii amin herkese sağlıklı sıhhatli hayırlı evlatlar versin allah’ım kimseyi evladı ile sınamasın

Merhaba hanımlar,

Kızım 30 aylık oldu hala cümle kuramıyor. Söylediği kelimeler
Anne Baba dede nene meme mama gitti bitti ay bebe gol. Bunları net söylüyor. Bir de net söyleyemediği kelimeler var. Su yerine hu diyor mesela. Ben yerine me diyor, benim yerine memim diyor. Hala yerine la, teyze yerine dede gibi bir şey. Kalp yerine ga diyor. Anlamadığı bir şey olunca 'ne' diyor. Bir şeyi gösterirken 'bu' diyor. Geçen sene dışarda kedi gördümü tedi diyordu, artık onu da demiyor, kedi taklidi yapıyor miyavlıyor. Hayvanların ismini söylediğimizde onların taklidini yapıyor. Burnun, ağzın nerde diye sorunca onların yerlerini gösteriyor.

Bir çok şeyi kendisi yapıyor ya da yapmak istiyor. Yemeğini kendi yiyor mesela, ben yedirmiyorum. Ellerini kendi yıkıyor kuruluyor. Dişlerini fırçalıyor. Meyvesini kendi yıkamak soymak istiyor, izin vermeyince sinirleniyor. Benimle birlikte bulaşık makinesini boşaltıyor, sofrayı kurarken tabakları kaşıkları diziyor. Ve buna benzer şeyler.

Onun gibi henüz çok konuşamayan yaşıtları var, ve bazı çocukların geç konuştuğuna dair makaleler de okudum. O yüzden konuşmuyor diye pek kafama takmadım. Eltimin ve görümcemin çocukları da geç konuştu, o yüzden genetik de olabileceğini düşündüm. Ama bugün sağlık ocağında 2 yaşında 2 kelimeli cümleler kurması gerektiğini söylediler, ve 3 yaşına kadar gözlemle bir gelişme olmazsa doktora göster dediler.

Buradaki tecrübeli Annelere sormak istiyorum, sizlerin çocukları konuşma konusunda nasıldı? Kızımın şimdiye kadar söyleyebildikleri, yapabildikleri sizce nasıl? Sizce endişelenmeli miyim?
konuşur üzülme
Einstein çocukluğunda konuşma problemleri yaşadı.Konuşmaya başladığındada çok yavaş konuşuyordu.Bu dokuz yaşına kadar sürdü.Annesi ve Babası geri zekalı olduğunu düşünüp çok korkuyorlardı.
Çok sonraları konuştu.Ailesi çok endişeliydi.Bir gece yemek yerken sessizliğin içinden sesi duyuldu.'Bu çorba çok sıcak'
Ailesi daha önce niye hiç konuşmadığını sorunca Albert şöyle yanıt verdi :'Çünkü şimdiye kadar herşey düzenliydi.

Bir şey isteyince Anne diyor, taklit yapıyor, ya da gösteriyor ne istediğini. Yumurta istiyorsa tavuk taklidi yapıyor mesela. Dışarı çıkmak istiyorsa pencereyi gösteriyor. Çıkarken güneş gözlüğünü istiyorsa gözlerini gösteriyor. Şapkasını istiyorsa kafasını gösteriyor. Kışın dışarının soğuk olduğunu anlatmak istediğinde üşüyormuş, titriyormuş gibi yapıyor. Acıktıysa göbeğini ya da ağzını gösteriyor. İstediği şeyi hemen vermiyorum, anlamıyorum seni ne demek istiyorsun diyorum. Böylece en azından su=hu dedirtebildim kendisine.
O zaten herseyi kendince ifade edebildigi için konusmaya ihtiyac hissetmiyor bence. Ayrica sizin de dediginiz gibi her cocugun gelsimi farkli. Benim oglumla kuzenimin kizi arasinda 1 ay var. Benim oglum daha yeni anne baba ogrenirken o portakali soydum sarksiini soyleyip 15 e kadar sayıyordu ki daha 1 yasindaydilar. Yani benim oglum normaldi ama onunki masallah çok ileriydi. Ama mesela benim oglum corbasini bile kendi yerken o bardaktaki suyu icmeyi bile beceremiyordu. Her coxugun farkli ozellikleri baskin oluyor iste. Bir de makalede okumustum cocuklariniz dogru kelimeyi soylemiyorsa mesela iste su yerine hu diyorsa siz hu demeyin her seferinde duzeltin. Hu istiyorum dediginde mutlaka su mu diye sorun yani. Kafasini gosterdiginde direkt vermeyin sapka bu sapka sapkani mi istiyorsun falan deyin ve diger sefere de onun tekrarlamasini isteyin.

konuşur üzülme
Einstein çocukluğunda konuşma problemleri yaşadı.Konuşmaya başladığındada çok yavaş konuşuyordu.Bu dokuz yaşına kadar sürdü.Annesi ve Babası geri zekalı olduğunu düşünüp çok korkuyorlardı.
Çok sonraları konuştu.Ailesi çok endişeliydi.Bir gece yemek yerken sessizliğin içinden sesi duyuldu.'Bu çorba çok sıcak'
Ailesi daha önce niye hiç konuşmadığını sorunca Albert şöyle yanıt verdi :'Çünkü şimdiye kadar herşey düzenliydi.
Yaa bunu daha önce hiç duymamıştım, biraz rahatladım :)

Yapabildiği şeyler fiziksel, dil gelişimiyle bir ilgisi yok. O yüzden bir fayda yada eksikliğe sebep olmazlar. Kelime olarakta biraz az kelime söylüyor. Ama 4 yaşına kadar da hiç konuşmamış tanıdıklarım var. Abi kardeş ikiside geç konuştular. Mükemmel kafaları var. Eğer 3 yaşından sonra hiçbir değişim olmazsa endişelenmeye başlarsınız.

O zaten herseyi kendince ifade edebildigi için konusmaya ihtiyac hissetmiyor bence. Ayrica sizin de dediginiz gibi her cocugun gelsimi farkli. Benim oglumla kuzenimin kizi arasinda 1 ay var. Benim oglum daha yeni anne baba ogrenirken o portakali soydum sarksiini soyleyip 15 e kadar sayıyordu ki daha 1 yasindaydilar. Yani benim oglum normaldi ama onunki masallah çok ileriydi. Ama mesela benim oglum corbasini bile kendi yerken o bardaktaki suyu icmeyi bile beceremiyordu. Her coxugun farkli ozellikleri baskin oluyor iste. Bir de makalede okumustum cocuklariniz dogru kelimeyi soylemiyorsa mesela iste su yerine hu diyorsa siz hu demeyin her seferinde duzeltin. Hu istiyorum dediginde mutlaka su mu diye sorun yani. Kafasini gosterdiginde direkt vermeyin sapka bu sapka sapkani mi istiyorsun falan deyin ve diger sefere de onun tekrarlamasini isteyin.
Evet her çocuğun yetenekleri farklı yönde.

Bu konuyu açalı 1,5 sene olmuş nerdeyse. Kızım artık gayet güzel konuşuyor. 1 sene önce ilçeden ile taşındık, o yüzden burda daha farklı aktivitelere götürme imkanım oldu. Çocuk atölyeleri, oyun grupları vs gibi. O zamandan beri konuşması baya gelişti. Şimdi "neden" lere başladık, her şeyin nedenini soruyor :) Bu konuyu okuyup ta ne olduğunu merak eden, yada kendisinin de çocuğu geç konuşan Anneler için bilgi amaçlı yazayım dedim.

Bu konuyu açalı 1,5 sene olmuş nerdeyse. Kızım artık gayet güzel konuşuyor. 1 sene önce ilçeden ile taşındık, o yüzden burda daha farklı aktivitelere götürme imkanım oldu. Çocuk atölyeleri, oyun grupları vs gibi. O zamandan beri konuşması baya gelişti. Şimdi "neden" lere başladık, her şeyin nedenini soruyor :) Bu konuyu okuyup ta ne olduğunu merak eden, yada kendisinin de çocuğu geç konuşan Anneler için bilgi amaçlı yazayım dedim.
Benim kızım 3 yaşında herşeyin adını biliyor isteklerini ve dikkatini çektiği şeyleri güzelce anlatiyo 3 kelimelik cunlelerle. Koltuğa citiginda ordan düşersin diyorum başka bi gün koltuğa çıktığında ordan düşersin diyo bana bakıp yani böle denir gibisinden. Ben burdan düşerim kızım de diye düzeltiyorum. Bu ne nerde napiyon soruları var ama neden sorusu başlamadı hala galiba sizin kızınız bı buçuk yaş büyük kizimdan neden sorusu 4 yaşına yakın mı başladı kizinizda.. bu arada ellerim çok üşüdü burnum aktı sil, bak çok araba var, vs vs böyle bı çok ta cümlesi var ama tam muhabbet edemiyo biz gibi küçük sorulara cevap verebiliyo sadece

Benim kızım 3 yaşında herşeyin adını biliyor isteklerini ve dikkatini çektiği şeyleri güzelce anlatiyo 3 kelimelik cunlelerle. Koltuğa citiginda ordan düşersin diyorum başka bi gün koltuğa çıktığında ordan düşersin diyo bana bakıp yani böle denir gibisinden. Ben burdan düşerim kızım de diye düzeltiyorum. Bu ne nerde napiyon soruları var ama neden sorusu başlamadı hala galiba sizin kızınız bı buçuk yaş büyük kizimdan neden sorusu 4 yaşına yakın mı başladı kizinizda.. bu arada ellerim çok üşüdü burnum aktı sil, bak çok araba var, vs vs böyle bı çok ta cümlesi var ama tam muhabbet edemiyo biz gibi küçük sorulara cevap verebiliyo sadece
Yaşına göre iyi bence, ilerleyen zamanda da gelişecektir. Neden diye sormaya başlaması da iki ay oldu, yani 3.5 yaşını geçince

Neden sorusunu kullanmadığı gibi anlamiyoda sizin kızınız neden diye sormazken neden dediğinizde cevap verebiliyomuydu
Cevaplayamıyordu diye hatırlıyorum. Neden diye sormaya başladıklarında Neden-sonuç ilişkilerini öğrenmeye başlarlar. O yüzden sorduğunuzda henüz anlamaması normaldir. Sağ-sol beyin ile alakalı bir şeymiş. Çocukların gelişiminde önce sağ beyin egemenmiş. Ancak 3 yaşından itibaren sol beyin devreye girmeye başlıyormuş ve bununla birlikte Neden-sonuç ilişkilerini kavramaya başlıyorlarmış.

Back