Konuşma Problemleri 19 aylık oğlum :(

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
Konuyu okuyunca biraz panikledim. Oglum 19 aylik ve bir kac kelime disinda konusmuyor. Ama cevremdeki ayni aylarda olan butun cocuklar asagi yukari ayni. Ben diger cocuklari gordugum ve gozlemledigim icin hic oyle bir beklentiye girmiyorum.

Oglumun kullandigi kelimeler de hic saymadim ama anne, baba, dede, anane, bay bay, bitmis, gitti, atta, gol, araba, ayakkabi, meme, mama, ac, su, hav hav, korkuyom, kus, abi, abla, alo aklima gelenler bunlar. Yaklasik 20-30 kadar kelime kullaniyor sanirim. Arastirdigim kadariyla 18 ay itibariyle 5-20 kelime normal kabul ediliyor.

Soylediklerinizi anliyormus. Bu en onemli kismi.

Onun disinda fark ettiginiz baska eksiklikler var mi peki? Siz birsey anlatirken gozlerinizin icine bakip anlamaya calisiyor mu? Sizden taleplerini sizi cekistirmeden konusarak ya da isaret ederek ifade ediyor mu? Size siz istemeden birseyler getirip veriyor ya da gosteriyor mu?

Bu bahsettiklerim kaliteli iletisimin belirtilerinden. Eger sizinle konusamadigi halde bu sekilde kaliteli iletisim kurabiliyorsa bence erken erken paniklemeye gerek yok. 2-3 yasina gelip hala konusmuyorsa o zaman endiselenebiliriz bence.

Göz teması bazen çok kuruyor bazende ben bişey anlatırken 1 dk dınleyıp hemen kacıyor.Bişey istediğinde elimden tutup götürüyor gösteriyor. Örneğin oyuncak cekmecesını açmamı ıstıyor orayı gösterıyor ıhh ıhh dıyor açmam için veya koltuk altına oyuncagı kaçtıgında birşeyler sölemeye çalısıyor ama hiç dediği anlaşılmıyor bende konuşturmaya çalışıyorum noldu annem ne istiyorsun gibi baktı anlaşamıyoruz elimden tutup yere eğilip yatagın altına bakmamı istiyor. O kadar hareketli bir cocuk ki bütün gün koşar oynar. Kucagıma alıyorum konuşmak için hemen sıkılıp ağlıyor bırakmam için. Acıktıgında ağzını şapırdatır gibi hareket ettiriyor myle anlıyorum mama mı istiyorsun acıktın mı dıyorum yine agzını şapırdatır yada başını sallar bazende bıberonunu getirir.

Bir üst mesajımda cevapladım sorularınızı teşekkür ederim mesaj yazdıgınız için

M

19 aylık oğlum

Takibi Bırak
•••
kirmizigitar
kirmizigitar
Popüler Üye

Kayıtlı Üye
Bugün 02:41
Konuyu okuyunca biraz panikledim. Oglum 19 aylik ve bir kac kelime disinda konusmuyor. Ama cevremdeki ayni aylarda olan butun cocuklar asagi yukari ayni. Ben diger cocuklari gordugum ve gozlemledigim icin hic oyle bir beklentiye girmiyorum.

Oglumun kullandigi kelimeler de hic saymadim ama anne, baba, dede, anane, bay bay, bitmis, gitti, atta, gol, araba, ayakkabi, meme, mama, ac, su, hav hav, korkuyom, kus, abi, abla, alo aklima gelenler bunlar. Yaklasik 20-30 kadar kelime kullaniyor sanirim. Arastirdigim kadariyla 18 ay itibariyle 5-20 kelime normal kabul ediliyor.

Soylediklerinizi anliyormus. Bu en onemli kismi.

Onun disinda fark ettiginiz baska eksiklikler var mi peki? Siz birsey anlatirken gozlerinizin icine bakip anlamaya calisiyor mu? Sizden taleplerini sizi cekistirmeden konusarak ya da isaret ederek ifade ediyor mu? Size siz istemeden birseyler getirip veriyor ya da gosteriyor mu?

Bu bahsettiklerim kaliteli iletisimin belirtilerinden. Eger sizinle konusamadigi halde bu sekilde kaliteli iletisim kurabiliyorsa bence erken erken paniklemeye gerek yok. 2-3 yasina gelip hala konusmuyorsa o zaman endiselenebiliriz bence.

Göz teması bazen çok kuruyor bazende ben bişey anlatırken 1 dk dınleyıp hemen kacıyor.Bişey istediğinde elimden tutup götürüyor gösteriyor. Örneğin oyuncak cekmecesını açmamı ıstıyor orayı gösterıyor ıhh ıhh dıyor açmam için veya koltuk altına oyuncagı kaçtıgında birşeyler sölemeye çalısıyor ama hiç dediği anlaşılmıyor bende konuşturmaya çalışıyorum noldu annem ne istiyorsun gibi baktı anlaşamıyoruz elimden tutup yere eğilip yatagın altına bakmamı istiyor. O kadar hareketli bir cocuk ki bütün gün koşar oynar. Kucagıma alıyorum konuşmak için hemen sıkılıp ağlıyor bırakmam için. Acıktıgında ağzını şapırdatır gibi hareket ettiriyor myle anlıyorum mama mı istiyorsun acıktın mı dıyorum yine agzını şapırdatır yada başını sallar bazende bıberonunu getirir.

19 aylik çok erken anlattıklarınız çok normal 1 dk durup kaçması mesela, o yaşta oturup sizi dinlemez zaten hareketli oyun çocuğu.oğlum 2.5 yaşında daha yeni konuşuyor doktora da götürdük gayet sağlıklı maşallah. Sizde bi doktora götürün çünkü dışarda konuşan çocukları görünce aglamaniz filan çok tuhaf iciniz rahat eder yoksa insanlar sizi yanlış analayacak

Evet kimisi erken dıyor kimisi geç diyor napıcagımı şaşırdım bütün gün eğitim kartları gösteriyorum sanırım çok bunaldı ki artık oyun oynamak ıstemıyor kartları görünce hemen yere atıyor boylu boyunca yatıyor veya sürekli esniyor.

Hahaha çok komik ya canım benim sıkılıyor o daha bebek annesi zorlama bence

Bence fazla ve erken kafaya takiyorsunuz Benim oglum da 20 aylik 1 dk goz goze olmak ne demek mumkun mu .
? Gerci biz anneler illa takacak bisey buluyoruz bende boyuna takigim .Dönem dönem takiyorum sonra saglik olsun diyorum mesela

Son düzenleme:
Maşallah allah bağışlasın evladınızı. Söz konusu evlat olunca indan ister istemez takıyor ya bide susmayan insanlar eklenince daha bi takıyorsun

19 aylik bebekden fazla beklenti icinde insanlar erken konusanlar var diye hepsi oyle olmak zorunda degil bana doktorum tek bir kelime yeter dedi benim oglumda 20. Ayinda iki gundur bazi kelimeler cikiyor yegenim 2.5 yasinda konusmazdi doktor sorun yok dedi 6 yasinda suan gayet iyi genetik de olabiliyor su yeni nesil cocuk gelisim uzmanlarina gore bu zamanda cocuklar sakir sakir konusmali:) cok sacma her cocugun gelisimi farkli siz baska sorunlar gozlemlediyseniz doktora goturun tabiki ama sadece buyuzden hicbir sorun oldugunu sanmam

Bişeyi farkettik istediği bişeyi ıhh ıhh dıye gösteriyordu hep bizde vermedik ozamn anne baba dede nene anane diyor. Bizde artık bişey istediğinde anne vs demeden vermıyoruz ozaman söluyor. Herşeyide anlıyor babası gidiceği zaman gel gel dıyor.

sanki beni ve oğlumu anlatıyosunuz aynı sorunlar bizdede varr tvyi kestik kreşe verdik bakalım sonuç ne olcak herşeyi anlıyor yapıyor ıh ıhhh diye gösteriyor biz anlamazsak ken dini yere atıyor ...sizde nasıl gelişmeler oldu yazarmısınız

Her dediğimizi anlıyor çok şükür. Sadece inadı çokk zorluyor bizi istemediği bişey olunca atıyor kendini yerlere. Şimdi anne baba dede gell gell dıyor. Bişey getir götür dediğimizde inadı tutmadıgı zamn yapıyor. Göz temesı çok iyi bişey istemediği zaman eliyle hayır yapıyor.

Anlıyorsa çok takma cnm. en kötü ihtimal 3,5 4 yaşında dil terapisine gidersiniz. Biz 36 aylığız. muhabbet şeklinde konuşmaları hala yok. soru cevap şeklinde konuşmamaız. acıktın mı evet, kitap okuyalım mı evet, anne gel anne su anne kaka anne tamam. böyle. sizin daha çok yolunuz var belki konuşur. biz 3,5 yaşı bekliyoruz. kreş de psikolog da dil terapisi için erken sizi geri çevirecekler dedi. evde sürekli ona emirler ver. iş yaptır. temizlik mesela eline bez ver toz alsın çok iyi geliyor inan bana. puding yapın sütü ona döktür, dökelim mi de sana kafa sallayıp cevap veriyorsa bu seni anlıyor anlama gelir çünkü sana vücut diliyle cevap veriyor. konuşmaması çok da dert değil. ama yine de evet demeye teşvik et. ben kafa sallamıyoruz ağzımızla evet diyoruz diyorum hecelere ayırarak. tamam mı diyorum heh diyo sonra haaa eeeeeevvveeeet diyo böyle :) yapamadığının söyleyemediğinin farkında bazen kelime çıkmayınca elleriyle kafasına vurup of diyor. ama sizin daha çok zamanınız var. :)

aslında inatçı değildir o konuşamadığı için kendisi ifade edemiyor doğal olarak sinir krizleri geçirmesine sebep oluyor bu durum o inat sandığımız şey bizde de var. kendini ifade etse ağlamaları kendini yerlere atmaları bitecek. bizde çok çok azaldı artık sadece ağlamaları var anlatamadığı zaman offf diye vuruyor kendine

Oyy maşallahh Allah bağışlasın evladınızı:) anlıyor herşeyi ben evi süpürüceğim zaman hemen gidip viledayı gerırıyor. Toz bezini veriyorum dolapları üniteyi tv kendi arabalarını siliyor. Ufak bir sürahimiz var bardagı uzatıp su koyarmısın dıyorum etrafa döksede koymaya çalışıyor:) dısarıya cıkalımmı dedıgımde hemen ayakkabılarını getirıyor mesela. Gecen gün evin anahtarını almış saatlerce aradım bulamadım oğluma dedim anahtar nerde annecim hadi kapıyı açalım dedim biyerlere gidiyor bide elini çenesine koyup düşünüyor :) sonra bir baktım banyoya götürdü beni çamasır makınasını gösterdi bi baktım anahtarı toz bezlerımi mutfak bezlerini toplamış içine atmış :)) bişey dediğimde istemediği zaman işaret parmagıyla hayıırrr yapıyor. Çok şükür her dediğimş anlıyor. Köpeğimiz var hadi tasmasını takalım çişe götürelim dıyorum koşup tasmasını getiriyor. Daha böyle birsürü örnek var şuan aklıma gelen bunlar anne olunca insan pimpirikleniyor

İnadı şöyle istemediği birşey olunca çok fena oluyor. Dün denize girmek istedi sokmadım diye yerden yere attı kendisini. Markete gideriz reyonda gördüğü birleyi almadı dıye cıglık kıyamet ağlıyor

Inatci bir yapısı var demek ki.

Duymakta problem yoksa, dediklerimizi anlıyorsa ve tek tük kelimeler kullanıyorsa zamanla konusacaktir inşallah.

Anlamanızı anlayamadım.

Bu forumda bir çok konuda anneler çok abartıyor gibi geliyor bana bir çok şeyi. Sağlıklı bebeği var diye şükür edeceklerine diğer çocuklarla kiyaslayip ağlıyorlar.

Bir çok konuda okuduğum için yazdım bunları,
Sadece bu konu için değil.

Hasta çocuğu olanlar kendini atsın denize öyleyse.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…