Konuyu okuyunca biraz panikledim. Oglum 19 aylik ve bir kac kelime disinda konusmuyor. Ama cevremdeki ayni aylarda olan butun cocuklar asagi yukari ayni. Ben diger cocuklari gordugum ve gozlemledigim icin hic oyle bir beklentiye girmiyorum.
Oglumun kullandigi kelimeler de hic saymadim ama anne, baba, dede, anane, bay bay, bitmis, gitti, atta, gol, araba, ayakkabi, meme, mama, ac, su, hav hav, korkuyom, kus, abi, abla, alo aklima gelenler bunlar. Yaklasik 20-30 kadar kelime kullaniyor sanirim. Arastirdigim kadariyla 18 ay itibariyle 5-20 kelime normal kabul ediliyor.
Soylediklerinizi anliyormus. Bu en onemli kismi.
Onun disinda fark ettiginiz baska eksiklikler var mi peki? Siz birsey anlatirken gozlerinizin icine bakip anlamaya calisiyor mu? Sizden taleplerini sizi cekistirmeden konusarak ya da isaret ederek ifade ediyor mu? Size siz istemeden birseyler getirip veriyor ya da gosteriyor mu?
Bu bahsettiklerim kaliteli iletisimin belirtilerinden. Eger sizinle konusamadigi halde bu sekilde kaliteli iletisim kurabiliyorsa bence erken erken paniklemeye gerek yok. 2-3 yasina gelip hala konusmuyorsa o zaman endiselenebiliriz bence.
Hahaha çok komik ya canım benim sıkılıyor o daha bebek annesi zorlama benceEvet kimisi erken dıyor kimisi geç diyor napıcagımı şaşırdım bütün gün eğitim kartları gösteriyorum sanırım çok bunaldı ki artık oyun oynamak ıstemıyor kartları görünce hemen yere atıyor boylu boyunca yatıyor veya sürekli esniyor.
Maşallah allah bağışlasın evladınızı. Söz konusu evlat olunca indan ister istemez takıyor ya bide susmayan insanlar eklenince daha bi takıyorsun
Konunun üstünden bir kaç ay geçmiş gelişme varmı çocugunuzda?Benimde oğlum 19 aylık suan ve hiç bişey demiyo. Ama isteklerini belirtiyo.
Anlıyorsa çok takma cnm. en kötü ihtimal 3,5 4 yaşında dil terapisine gidersiniz. Biz 36 aylığız. muhabbet şeklinde konuşmaları hala yok. soru cevap şeklinde konuşmamaız. acıktın mı evet, kitap okuyalım mı evet, anne gel anne su anne kaka anne tamam. böyle. sizin daha çok yolunuz var belki konuşur. biz 3,5 yaşı bekliyoruz. kreş de psikolog da dil terapisi için erken sizi geri çevirecekler dedi. evde sürekli ona emirler ver. iş yaptır. temizlik mesela eline bez ver toz alsın çok iyi geliyor inan bana. puding yapın sütü ona döktür, dökelim mi de sana kafa sallayıp cevap veriyorsa bu seni anlıyor anlama gelir çünkü sana vücut diliyle cevap veriyor. konuşmaması çok da dert değil. ama yine de evet demeye teşvik et. ben kafa sallamıyoruz ağzımızla evet diyoruz diyorum hecelere ayırarak. tamam mı diyorum heh diyo sonra haaa eeeeeevvveeeet diyo böyle :) yapamadığının söyleyemediğinin farkında bazen kelime çıkmayınca elleriyle kafasına vurup of diyor. ama sizin daha çok zamanınız var. :)Her dediğimizi anlıyor çok şükür. Sadece inadı çokk zorluyor bizi istemediği bişey olunca atıyor kendini yerlere. Şimdi anne baba dede gell gell dıyor. Bişey getir götür dediğimizde inadı tutmadıgı zamn yapıyor. Göz temesı çok iyi bişey istemediği zaman eliyle hayır yapıyor.
aslında inatçı değildir o konuşamadığı için kendisi ifade edemiyor doğal olarak sinir krizleri geçirmesine sebep oluyor bu durum o inat sandığımız şey bizde de var. kendini ifade etse ağlamaları kendini yerlere atmaları bitecek. bizde çok çok azaldı artık sadece ağlamaları var anlatamadığı zaman offf diye vuruyor kendineHer dediğimizi anlıyor çok şükür. Sadece inadı çokk zorluyor bizi istemediği bişey olunca atıyor kendini yerlere. Şimdi anne baba dede gell gell dıyor. Bişey getir götür dediğimizde inadı tutmadıgı zamn yapıyor. Göz temesı çok iyi bişey istemediği zaman eliyle hayır yapıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?