19 aylık oğlum konuşamıyor

dilosssssss

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2022
234
64
26
Merhaba güzel anneler. Oğlum 19 aylık 9 aylıkken yürümeye başladı küçüklüğünden beri kayınvalidem bakıyordu ve ekran ile büyüdü neredeyse ama tv ye odaklanmıyor tv açıkken bile oyuncaklarıyla oynar. 2 3 ay önce dede mama meme diyordu ama unuttu söylemiyor artık şuan sadece baba gaga sese (teyze) ver ayy diyebiliyor kitaplar okuyorum pek oralı olmuyor göz teması kuruyor kaydıraktan kaymak istediğinde elimizden tutar merdiveninden çıkarın beni der gibi genelde bişey yapmamı istediğinde elimi tutar şunu yap der gibi ben sürekli konuşmaya çalışırım su mu içeceksin içireyim mi kek mi canın istedi açayımmı gibisinden ara ara parmak ucunda yürüyor ama düz (normal)de yürüyor katınpederim bir doktor ile görüşmüş 3 yasına kadar normal demiş Velhasıl kelam 1 aydır günde 1 saat falan tv izliyor gün içinde ne yapsam anlatmaya çalıyorum kem küm ediyor ama kelimeyi çıkaramıyor ağzından konuşması için ne yapabilirim nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olursanız sevinirim

O bir saat TV yi de kalatip konuşan çocuklarla aynı ortama maruz bırakacaksın. Oyun grubu olur, kreş olur ,park olur...Bir pedegoga gidin çoğu ekran kaynaklı otizm 18. Aydan sonra başlıyor. Otizm demiyorum ama tedbir almakta fayda var.

Günde 1 saat televizyon ne demek??
Yazık değil mi o çocuğun güzel beynine !!
Yapmayın lütfen ekrandan tamamen uzaklaşın günde 15 dkyi geçmemesi lazım. Çocuk ihtiyaç duyamıyor konuşmaya konuşma geriliği yaşamış resmen. Daha dikkatli olmanız gerekiyor. Konuşması için daha çok teşvik edin, daha çok insanla iletişime geçmesini sağlayın akranlariyla birlikte olmasini sağlayın. Ekran asla olmamalı hayatınızda. Gerekirse bir kreşe gönderin akranlariyla vakit gecirdikce konuşma ihtiyacı artacak ve konuşmaya başlayacaktır.

Ben yazdıklarınizda direkt şuraya takıldım. Daha önceden soyleyebildigi bazı şeyleri artık söyleyemiyor demişsiniz. Geçenlerde bir doktor bunun takip edilmesi gereken bir şey olduğunu yazmıştı sosyal medyada. Bu arada sizi kesinlikle korkutmak istemiyorum lütfen yanlış ankamayin gördüğümü aktarıyorum. Çünkü benim de sizinkinden 3 ay küçük olan çocugum var. Gün aşırı parka bahçeye çıkarın, insanlarla kaynassin. Yaptığınız her eylemi konuşarak anlatın. Ben normalde 0 ekran modelini savunan bir anne değilim çünkü gerçekten bazen çok zor durumda kalıyoruz ama bu kadar düzenli bir saatinin olması vs de etkiliyor olabilir, fazla geldi her gün her gün o ekran suresi. Ekranı da bir süre bırakın derim.

İsteklerini beden dili ile ilettiği için konuşmasına gerek bırakmıyorsunuz konuşması için teşvikte bulunun eliyle değilde sözel söylediğinde yapın veya pekiştirin

Gün içinde oyunlar oynayoruz legolar yapıyoruz oyuncakları olması gerektiği gibi oynuyor malesef o bir saatte temizlik yemek için mecbur kalıyordum haftanın 3 günü parka götürüyoruz

1 saat açıyorum evet ama mecbur kalıyordum yemek yaparken ocagın etrafında cok dolanıyor diye bişey olmasından korkuyordum malesef oğlum bez kullanıyor bildiğim kadarıyla bez kullanan cocuları kreşe almıyolarmış bu doğru mu acaba

Gün içinde oyunlar oynayoruz legolar yapıyoruz oyuncakları olması gerektiği gibi oynuyor malesef o bir saatte temizlik yemek için mecbur kalıyordum haftanın 3 günü parka götürüyoruz
Mecbur kalmayın bir süre. Bırakın ev temizlenmesin. Dışarıdan yemek söyleyin.
Ev işi yapmak için ekran veren ebveyinleri asla anlamıyorum. Doktora bile kendiniz götürmemişsiniz dedesi götürmüş. Çocukta çok ihmalkarlık var kusura bakmayın. Lütfen sadece çocuğunuzla ilgilenin.

Evet inanın mecbur kalıyordum yemek temizlik vs. Ama tv ye odaklı bir çocuk değil kapatsam bile ağlamıyor ama artık tamamen kapalı kalacak anlaşılan yalnız çocuk yapabildiğim en fazla şey parka götürmek evde oyun oynamak çok fazla üstüne gidip inatlaşmasını da istemiyorum bir öğretmenimiz öyle demişti

Dedesi götürmedi. Sadece 1 buçuk yasında torunum var demiş ve doktor bu şekilde söylemiş ben 19 numarayım diye birşey söylemedim ben cocuguma 1 aydır tam anlamıyla bakıyorum kayınvalidem bakıyordu yazmıştım okuduysanız. Ve 1 aydır da çabalamaya calışıyorum inanın kolay değil yargılamadan önce lütfen anlamaya çalışın.

İsteklerini beden dili ile ilettiği için konuşmasına gerek bırakmıyorsunuz konuşması için teşvikte bulunun eliyle değilde sözel söylediğinde yapın veya pekiştirin
Suyu getirdiğinde çok çabalıyorum şu mu içeçeksin açayımmı annecim diyorum defalarca bu sefer de doktorlar fazla üstelemeyin inatlaşır diyorlar ne yapacagımı bilemedim

Kızımda 3yasinda hala parmak ucu yürür.20aya kadar tek kelimesi yoktu.birden açıldı.suan Türkçesi kadar İngilizcesi de çok ileri seviyede.normal senin benim gibi konuşuyor.bazi çocuklar geç açiliyo.18ayda otizmli mi diye doktora bile götürmüştük.simdi ileri zekalı olabilir deniyor

Siz neredesiniz bu çocuğun hayatında? Çalışıyor musunuz? Mesela neden doktorlar siz görüşmüyorsunuz? Ya da neden tv izlemesine izin verdiniz?
Çalışıyordum ben mecburiyetten. Benim çocugum hiç konuşmuyor değil ki göz kontağı kurar sadece 20 kelime bilmesi gerekiyorken 10 kelime biliyor gibi düşünün şuan doktorluk bişey olduğunu düşünmüyorum göz kontağı kurması komut alıyor olması tutuyor beni sadce konuşma geriliği var bunu hızlandırmak için ne yapabilirim soru o buna verecek bir cevabınız varsa yazın yoksa yaegılamayın

Ay maşşallah peki nasıl açıldı ki konusması birden 3 yaşa kadar normal karsılıyorlarmış doktorlar normal demiş dedesine. Siz extra bişey yaptınız mı şunu yapın faydasını gördük diye

Ben yargılamıyorum soruyorum burda türlü türlü insan var sonuçta. Sizin yapacağını tek şey ekranı tamamen kesmek ve akranlarıyla iletişime sokmak, yani uyaran eksikliği var onu tedavi etmelisiniz bol bol oynayıp konuşarak

Uyaran eksikliğini de çok araştırdım otizm olduğunu düşünmedim o belirtiler yok ama uyaran eksikliği olabilir demiştim içimden bende çok geç olmadan toparlamaya çalışıyorum malesef etrafımız da çok akranları yok parka götürdüğümde ise kendi basına oynamaya çalışır tv yi tamamen kesip konuşmaya devam o halde

Dikkati güçlendirme setleri var. Ben çocuklarımla bebekliklerinden beri yapıyorum. Cırt cırtlar yapışkanlar. Oyun hamurları. Benimkiler bunlara bayılıyor. Tavsiye ederim

Verin eline plastik bıçak bir salatalık o da köşede dograsin ya da bir hamur verin oyalansin. O TV kesinlikle ortadan kalkmali. Ya da uyuken yapın yemeginizi. Bebeğinizden önemli degil.3 gün park yetmez. Oyun grupları oluyor saatlik ona bakın.

Dikkati güçlendirme setleri var. Ben çocuklarımla bebekliklerinden beri yapıyorum. Cırt cırtlar yapışkanlar. Oyun hamurları. Benimkiler bunlara bayılıyor. Tavsiye ederim
Baktığım şeyler +2 yaş olarak vardı büyük kitaplar aldım resimli oturup konuşup anlatarak oyun yapıyorum 1/2 yaş hiç bulamadım kaç yasındayken almıştınız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…