19 aylık Oğlumun Konusmamasi üzerine Doktor görüşmem

Not: Bu konu benim gibi çocuğunun dil gelişimi konusunda endişelenen anneler için bilgilendirme amaçlıdır.

Merhaba Sevgili anneler,
19 aylık oğlum var, evimizin tek çocuğu ve şu an evde birebir ben ilgileniyorum.
(3 - 6 ay araliğında evimizde bir yardımci vardı, Türkmen ve Türkce konusunda zayıftı)

Oğlum henüz 3 aylıkken oyun gruplarina ara ara gotürmeye basladım ki diğer cocuklarin çikardığı sesleri duysun, etkilesime girsin diye.( onlar da bebekti)
Evde kitaplar okuyup, yaptığım her seyi anlattım, konuştum, parka gitmesine özen gösterdim (pandemi döneminde hala ozen gösteriyorum ki hem başka cocuk görsün hem ışık alsın hem doğal oksijen diye.)

Pandemi döneminde, sokağa çıkma yasaklarında biraz daha zorlu gecti, evde daha çok vakit gecirmeye başlayınca evde yapılacak işler arasında tv ile tanısma oldu- kontrollü izin verdim, sözsüz cizgi animasyon- şarkı- hayvan sesleri gibi seyler.

Hayvanların hepsini biliyor, komutların hepsini alıp cevap veriyor( su nerede, bunu getir, otur, götür, ayakkabinı al, hadi gidelim)

Duygusal bir çocuk, sarılmayı, dokunsal temas halinde olmayı seviyor. Hala bizimle uyuyor, ayirmadım. Kendi odasi olarak bildigi bir alan mevcut, oyun odasi olarak.( taşinma aşamasindayız, yeni evde kendi odası yatağı ve oyun alani var. Yavastan kendi yatak donemi başlayacak)

Konuşma konusunda cok arastırdım, internetten, kitaplardan. Zaman zaman cok aklima takildı zaman zaman kendimi ferahlattım, akışına bıraktım. Gectigimiz gunlerde, oğlumun yapmak istemedigi olaylar karsısında aglama krizleri baslamasi üzerine bir uzman arayışı içine girdim. ( mesela evden çıkacağız, ustünü degistirmek istemiyor ya da üstüne mont giymek istemiyor, giydirdigimde ağliyor ve şiddeti artıyor- arabanin anahtarini görünce almak istiyor vermeyince diretip ağliyor gibi) çünkü ağlama krizlerinin ilerlemesiyle ben de stres oluyor nasıl davranacağımı bilemiyordum, uzun konuşmalarin sonu-anlayışli annecim hadi bak dısarı çıkacağiz, simdi üstümüzü giyelim gibi cumlelerin yerini -yeter! -dur! Gibi direktif cümleler almaya başlayınca, bu böyle olmaz dedim çunku insan cocuguna psikolojik olarak zarar vermekten endişeleniyor.

Tanidığimız ve güvendiğimiz psikiyatri doktoruna cocuk ve ergen psikiyatri uzmani sordum. Bana bir prof. Tavsiye etti, Istanbul etiler bölgesinde, beklemeden randevu aldım ve bugün gittim.

Görüsmede klasik aile sorularinı sordu(yas kac- ne is yapiyorsunuz, eşiniz vs- kac yaşında yürümeye başladığını sordu)
Görüşme odasında bir koltuk, kendi oturdugu bir koltuk ve onunde bilgisayari vardi. Odanin ortasina hali üzerine serilmis örtude bir kac oyuncak. Oğlumla içeri girdik, oğlum ilk önce etrafı keşfetmek istedi, sonra onu yerde olan oyuncaklara yönelttik, zaman zaman ilgilendi ama daha cok etrafı keşfetmek istedi( oda icerisinde olan bir iki objeye bakmak istedi)
Bana görüsmede net olarak;
*dil gelisiminde geri olduğunu bildirdi(bu dönemde bıcır bıcır konuşur dedi)
*Cocukla çok konuşuyorsun fakat o bu dili anlamaz, daha yalin ve net olman gerekir dedi , yani çok konusuyormusum ama bos konusuyormuşum🙈( mesela, bu araba, araba ne yapar düt düt, sonra tekrarla neymiş bu araba, araba nerede- araba düt düt gidiyor gibi- kısa, basit, anlasılir, net ve tekrarlayan kelimeler)
* oyun grubuna gitmeli, başka cocuklari görmeli dedi
* Evde yapışık ikiz gibi dolaşmana gerek yok, onu tek oyunlara yavaş yavas yönlendirmelisin dedi, surekli öyle birlikte oyun oynayacağız yok dedi.
* cocuga ne verirsen ister, hicbir çocuk anneden ayrılmak istemez ona doğru yolu siz göstereceksiniz dedi
* ağlama krizlerindeyse, ağlayabilir, aglasin izin ver sakinleşsin dedi ( ben o arada peki kapi önundeyiz tam çıkacağız, mont vb giymek istemeyip ağlıyor nasil bir tavir icinde olmaliyim dedim, - ağlasin giydireceksin, kucağina alıp cıkacaksin dedi, boyle boyle öğenecek hayat bu dedi)
* küçük seylere takılmayın, ay acaba cocuğum sundan mı etkilendi böyle mi oldu demeyin, kuralları koyup ona uygun olacaksinız o da bu duzene uyacak dedi.
* gorüsme sırasında oglum koltukta ayakkabılarıyla ayakta durmak istedi ben oğlum ayaklarinı söyle koy dedim(asağı dogru) Doktorumuz mesela cocuk bundan anlamaz ona; koltuğa ayakla basilmaz diyeceksin dedi🙈 dogru öyle denmeli ama demek ki insan konuşurken fark etmiyor.
- oyuncak fili ağzına aldı- hayir- o ağza sürulmez dedi.

--Yani işin özeti; bazen bir seyleri en değerli varliklarimiz için mükemmeli yapmaya çabalarken daha çok karmaşık hale getirebiliyoruz.
Ağlaması, bir seyleri denemeye cabalamasi normal- net ifadelerle yapma- hayır gibi ifadeler kullanip, imkan varsa ilgisini başka seye çekmek gerekiyor.

Yeni olusturacağımız duzende;
- kendi odası olacak( ilk once öğle uykularıyla baslayip, sonrasında ben yanında olup alisma sureci tamamlanacak)
- Net, yalın kelimeler pekistirilecek
- Türkçe şarkı öğretilecek( Ali babanin çiftligi gibi)
- Hayvan sesleri oyun gibi çıkarılıp onun da çıkarması icin teşvik sağlanacak
- Kurallar net ve değişmez olacak
- ev rutini olusturulacak (sabah uyanma saati- oyun saati- ev de yapılan aktiviteler- yemek duzeni- aksam uyku oncesi kitap ve uyku)
- cocuklarla teması artırilacak

Ben görüsmeye gittiğim için huzur duydum, coğu bildigimiz şeyler lakin insan orada konuşurken kendisiyle tüzleşiyor ve dışaridan daha iyi görebiliyor. Görüşme ücreti maalesef biraz pahali(820tl) geldi lakin söz konusu evlat olunca insan kısıyor bazı şeylerden.

Hayat hepimize sağlikla, mutkulukla evlatlarımızı büyütmeyi nasip etsin🙏
Kendi adima cok tesekkur ederim, cok degerli bilgiler edindim sayenizde.
 
Doktor görüşmesi sonucu yeni ev düzeni;
Arkadaşlar merhaba🙋‍♀️ Oğlumun konuşma durumuyla ilgili gittiğim doktor görüşmem sonucu aldığım kararlar ve ev içi düzeni hakkında güncelleme niteliğinde bilgi vermek istedim.
Oncelikle "düzen" ve "planın" pozitif anlamda nasıl etki ettiğini kısa sürede gordüm.
- Sabah 08.30 - 09.00 uyanıyoruz (bazen ben açıkoğretim sınav hazırlığı için erken uyanıyorum.)
15 - 20 dk yatak içi oynaşması, konuşması
Kiyafet - alt değişimi- saç taranması - oyun gibi diş fırcalama( banyoda ben de onunla sacımı başımi toparlayıp davranışı içsellestirmesine destek oluyorum.)
- 11 e kadar lego vb oyun
- 10.30 - 11.00 sabah öğünü ( beraber hazırlıyoruz, mesela yumurta haşladıysam ona soyduruyorum, domates vb şeylerı yıkıyor ( deniyor) tabak - çatal yerlestiriyor gibi )
- müzik esliginde dans - şarkı- tekerleme oyunları, hayvan sesleri çıkarma - hayvan figurleriyle oynama - yap boz , renk oyunlari ,saklambaç, boyama gibi oyunlarla devam ediyoruz. (Ara oğünler, meyve vb seyler yanında oluyor )
- Gün ışığı alsın diye yarım saat - 1 saat dışarı cıkıyoruz, kapınin önü bile olsa hayvanlara böceklere vs bakiyoruz, imkan varsa park gidiyoruz.
- 14.00 gün içi uykusu (1 - 1.5 saat )
- tekrar oyun, varsa yapılacak ev işi - ev süpürme , kiyafet toplama çamaşir atma beraber yapıyoruz, onu da dahil ediyorum.
- Akşam yemeği (17.00 - 18.00 )
- sakin oyun saati ( lego, evcilik oyunu kurma, meslekler oyunu kurma vb )
- yapılacaksa banyo, masaj
- 20.30- ust degiştirme, odaya geciş, uyku öncesi kitap okuma hikaye anlatma, sonra ışığı kapatıp gün hakkında konuşma ve sessizlik ( kendi kendine uyumasıni bekleme ) 21.30 gibi gün bitiş.

Bu kısa sürede anni, ay nene, jicak( sıcak ), gel, ugur bocegi( tam diyemiyor ), docer (dozer ) söylemeye başladı.
Anlaşılir, tekrarlayıcı kelimeler kullanıyorum.
Babasi evde olsuğunda aktif sadece onunla vakit gecirmesine dikkat ediyoruz.
Bildiğimiz sevdiğimiz bir oyun ablası arada uğruyor, oyun oynuyorlar ( ben de oyunlara katıliyorum ama oyun ablasıyla iletişim kurması öncelikli oluyor.)

Düzen hayatın her alanında mucize gibi, sükürler olsun🙏
Cocuklarımızla huzurla mutlulukla yaşamak dileğiyle🌿
 
19 ay bıcır bıcır konuşur demesine takıldım, diğer söyledikleri gayet mantıklı geldi. Bşr doktorun videosunda 24 aya kadar çocuklar 3 kelimelik cümle kurmalıdır diyordu, bıcır bıcır konuşmalı değil.
 
Bosuna 800 lira vermissiniz doktorlar herseyi otizme cekmeye hazir ciddiyim bizi de mahvettiler bende otizmmi diye delirmis bi anneyimbu arada oglum 19 aylikken uclu cumleler kuruyordu ama benmki erken konustu her cocuk farkli 4 yasa kadar bir suru takintilar oluyor doktorunuz cok kati 19 aylik bicir bicir konusmaz.bence sizde irdelemeyin cok yipranirsiniz ben zamaninda cok yiprandim
 
Benim kizimin doktorusa 18 aylik artik 3 kelimeli cümleler kurmaya baslamali cocuklar demisti. Konusma icini ben cok önemsiyordum cunku kizimin katilma problemi vardi. Derdini kederini kelimelerle anlatmaya baslayinca bitti bu problem.
 
Doktorlar cok fazla yanlis teshis koyuyor :)benim oglum 19 aylikken 3 lu kelime kullaniyordu ama kullanmayan cok zeki olan cocuklar da var
Iyide konusmakla zekanin ne alakasi var. Elmayla armutu karsilastiriyorsunuz siz.
Neticede konu sahibi bir hekime basvurmus, hekim sorun var demis. Cozum onermis, konu sahibi uygulamis ve başarıya ulasmis.

Simdi hal boyle iken o doktor yanlis biliyor bik bik demek kel alaka kaliyor.
 
Iyide konusmakla zekanin ne alakasi var. Elmayla armutu karsilastiriyorsunuz siz.
Neticede konu sahibi bir hekime basvurmus, hekim sorun var demis. Cozum onermis, konu sahibi uygulamis ve başarıya ulasmis.

Simdi hal boyle iken o doktor yanlis biliyor bik bik demek kel alaka kaliyor.
Simdi gelisim geriligi deniyor ya benim gitrigim doktor da cocuklar 2 bucuk yasinda konusur dedi her biri bise diyor tabiki cocugunda sorun goren gotursun ki ben her yil psikiyatrist gozetiminden geciririm olmasi gerekende o ama gercekten yanlis tani alip kendini mahvetmis olan anneler de az degil
 
GÜNCELLEME 2.SAYFADA
Not: Bu konu benim gibi çocuğunun dil gelişimi konusunda endişelenen anneler için bilgilendirme amaçlıdır.

Merhaba Sevgili anneler,
19 aylık oğlum var, evimizin tek çocuğu ve şu an evde birebir ben ilgileniyorum.
(3 - 6 ay araliğında evimizde bir yardımci vardı, Türkmen ve Türkce konusunda zayıftı)

Oğlum henüz 3 aylıkken oyun gruplarina ara ara gotürmeye basladım ki diğer cocuklarin çikardığı sesleri duysun, etkilesime girsin diye.( onlar da bebekti)
Evde kitaplar okuyup, yaptığım her seyi anlattım, konuştum, parka gitmesine özen gösterdim (pandemi döneminde hala ozen gösteriyorum ki hem başka cocuk görsün hem ışık alsın hem doğal oksijen diye.)

Pandemi döneminde, sokağa çıkma yasaklarında biraz daha zorlu gecti, evde daha çok vakit gecirmeye başlayınca evde yapılacak işler arasında tv ile tanısma oldu- kontrollü izin verdim, sözsüz cizgi animasyon- şarkı- hayvan sesleri gibi seyler.

Hayvanların hepsini biliyor, komutların hepsini alıp cevap veriyor( su nerede, bunu getir, otur, götür, ayakkabinı al, hadi gidelim)

Duygusal bir çocuk, sarılmayı, dokunsal temas halinde olmayı seviyor. Hala bizimle uyuyor, ayirmadım. Kendi odasi olarak bildigi bir alan mevcut, oyun odasi olarak.( taşinma aşamasindayız, yeni evde kendi odası yatağı ve oyun alani var. Yavastan kendi yatak donemi başlayacak)

Konuşma konusunda cok arastırdım, internetten, kitaplardan. Zaman zaman cok aklima takildı zaman zaman kendimi ferahlattım, akışına bıraktım. Gectigimiz gunlerde, oğlumun yapmak istemedigi olaylar karsısında aglama krizleri baslamasi üzerine bir uzman arayışı içine girdim. ( mesela evden çıkacağız, ustünü degistirmek istemiyor ya da üstüne mont giymek istemiyor, giydirdigimde ağliyor ve şiddeti artıyor- arabanin anahtarini görünce almak istiyor vermeyince diretip ağliyor gibi) çünkü ağlama krizlerinin ilerlemesiyle ben de stres oluyor nasıl davranacağımı bilemiyordum, uzun konuşmalarin sonu-anlayışli annecim hadi bak dısarı çıkacağiz, simdi üstümüzü giyelim gibi cumlelerin yerini -yeter! -dur! Gibi direktif cümleler almaya başlayınca, bu böyle olmaz dedim çunku insan cocuguna psikolojik olarak zarar vermekten endişeleniyor.

Tanidığimız ve güvendiğimiz psikiyatri doktoruna cocuk ve ergen psikiyatri uzmani sordum. Bana bir prof. Tavsiye etti, Istanbul etiler bölgesinde, beklemeden randevu aldım ve bugün gittim.

Görüsmede klasik aile sorularinı sordu(yas kac- ne is yapiyorsunuz, eşiniz vs- kac yaşında yürümeye başladığını sordu)
Görüşme odasında bir koltuk, kendi oturdugu bir koltuk ve onunde bilgisayari vardi. Odanin ortasina hali üzerine serilmis örtude bir kac oyuncak. Oğlumla içeri girdik, oğlum ilk önce etrafı keşfetmek istedi, sonra onu yerde olan oyuncaklara yönelttik, zaman zaman ilgilendi ama daha cok etrafı keşfetmek istedi( oda icerisinde olan bir iki objeye bakmak istedi)
Bana görüsmede net olarak;
*dil gelisiminde geri olduğunu bildirdi(bu dönemde bıcır bıcır konuşur dedi)
*Cocukla çok konuşuyorsun fakat o bu dili anlamaz, daha yalin ve net olman gerekir dedi , yani çok konusuyormusum ama bos konusuyormuşum🙈( mesela, bu araba, araba ne yapar düt düt, sonra tekrarla neymiş bu araba, araba nerede- araba düt düt gidiyor gibi- kısa, basit, anlasılir, net ve tekrarlayan kelimeler)
* oyun grubuna gitmeli, başka cocuklari görmeli dedi
* Evde yapışık ikiz gibi dolaşmana gerek yok, onu tek oyunlara yavaş yavas yönlendirmelisin dedi, surekli öyle birlikte oyun oynayacağız yok dedi.
* cocuga ne verirsen ister, hicbir çocuk anneden ayrılmak istemez ona doğru yolu siz göstereceksiniz dedi
* ağlama krizlerindeyse, ağlayabilir, aglasin izin ver sakinleşsin dedi ( ben o arada peki kapi önundeyiz tam çıkacağız, mont vb giymek istemeyip ağlıyor nasil bir tavir icinde olmaliyim dedim, - ağlasin giydireceksin, kucağina alıp cıkacaksin dedi, boyle boyle öğenecek hayat bu dedi)
* küçük seylere takılmayın, ay acaba cocuğum sundan mı etkilendi böyle mi oldu demeyin, kuralları koyup ona uygun olacaksinız o da bu duzene uyacak dedi.
* gorüsme sırasında oglum koltukta ayakkabılarıyla ayakta durmak istedi ben oğlum ayaklarinı söyle koy dedim(asağı dogru) Doktorumuz mesela cocuk bundan anlamaz ona; koltuğa ayakla basilmaz diyeceksin dedi🙈 dogru öyle denmeli ama demek ki insan konuşurken fark etmiyor.
- oyuncak fili ağzına aldı- hayir- o ağza sürulmez dedi.

--Yani işin özeti; bazen bir seyleri en değerli varliklarimiz için mükemmeli yapmaya çabalarken daha çok karmaşık hale getirebiliyoruz.
Ağlaması, bir seyleri denemeye cabalamasi normal- net ifadelerle yapma- hayır gibi ifadeler kullanip, imkan varsa ilgisini başka seye çekmek gerekiyor.

Yeni olusturacağımız duzende;
- kendi odası olacak( ilk once öğle uykularıyla baslayip, sonrasında ben yanında olup alisma sureci tamamlanacak)
- Net, yalın kelimeler pekistirilecek
- Türkçe şarkı öğretilecek( Ali babanin çiftligi gibi)
- Hayvan sesleri oyun gibi çıkarılıp onun da çıkarması icin teşvik sağlanacak
- Kurallar net ve değişmez olacak
- ev rutini olusturulacak (sabah uyanma saati- oyun saati- ev de yapılan aktiviteler- yemek duzeni- aksam uyku oncesi kitap ve uyku)
- cocuklarla teması artırilacak

Ben görüsmeye gittiğim için huzur duydum, coğu bildigimiz şeyler lakin insan orada konuşurken kendisiyle tüzleşiyor ve dışaridan daha iyi görebiliyor. Görüşme ücreti maalesef biraz pahali(820tl) geldi lakin söz konusu evlat olunca insan kısıyor bazı şeylerden.

Hayat hepimize sağlikla, mutkulukla evlatlarımızı büyütmeyi nasip etsin🙏
Gelismelerden dolayi sizin adiniza cok sevindim darisi basimiza..gorusmeye gitmeden once konusmasi ne duzeydeydi neler soyleyebiliyordu acaba?
 
Gelismelerden dolayi sizin adiniza cok sevindim darisi basimiza..gorusmeye gitmeden once konusmasi ne duzeydeydi neler soyleyebiliyordu acaba?
🙏 Sadece bababa diyordu, yani net baba diyemiyordu, hizlı bir ilerleme yaşadık, çok şükür anni- garga( karga ) gibi yeni yeni kelimeler katıyor 🙏 Bizlere ve çocuklarimiza sağlık ve kolaylık diliyorum, zira çok hassas bir sey çocuk yetistirmek...
 
Şaştım kaldım. 11 aylık bebek konusulanlari anlar. Sonrasında baba, anne falan... der. İki yaşında iki bin kelime öğrenir ama birkaç kelime konuşur. Bıcır bıcır konuşmak?
 
İki bin kelime mi öğrenir??bu konuda bişey diyemicem ama o kadar olacağını sanmıyorum ki doktorlar 50_100 arası bekliyor normal görüyor.
Doktorların artık çocuklardan beklentisi fazla galiba,gerçi çocuklar büyümüste küçülmüş gibi doğdukları için onların da beklentileri arttı galiba ☺️ biraz da bunu aileler yapıyor en iyi en mükemmel olsun diye,ama şu var ki 18 aylık bıcır bıcır konuşmak çok tuhaf değil çünkü benim kızım öyleydi 18 aylıkken karşılıklı sohbet ediyorduk ama oğlum 28 aylık konuşsun diye gözüne bakıyorum kızım gibi değil asla.gecenlerde oturdugum yerde de gördüm 18 aylık bir çocuk gayet güzel konuşuyordu bunlar biraz genetik biraz da çocuğun fıtratı ile ilgili bence
 
🙏 Sadece bababa diyordu, yani net baba diyemiyordu, hizlı bir ilerleme yaşadık, çok şükür anni- garga( karga ) gibi yeni yeni kelimeler katıyor 🙏 Bizlere ve çocuklarimiza sağlık ve kolaylık diliyorum, zira çok hassas bir sey çocuk yetistirmek...
Bide birsey daha sormak istiyorum bircok psikolog,dr vs... konusmama konusunda hemen otizm diyor veya onu dusunuyor, gittiginiz prof bu konuda herhangi birsey soyledimi
 
Bide birsey daha sormak istiyorum bircok psikolog,dr vs... konusmama konusunda hemen otizm diyor veya onu dusunuyor, gittiginiz prof bu konuda herhangi birsey soyledimi
Gittigim prof bu konuya hic deginmedi bile, oda içerisinde hep takip etti, oyunlarıni hareketlerini inceledi. Açıkcası ben de hiç şüphelenmemiştim bu durumdan.
 
teyzemin oğlu 4 yaşına kadar konışmadı.Doktor canı isteyince konuşur demişti🤣Hakikaten öyle de oldu.Kreşe gitti bülbül gibi şakıdı.O gün bu gündür susmaz oldu.
Eşimin yiğenide 3 yaşında baba ve dede hariç hiç bir şey söylemiyor.O yüzden sizin evladınızın şu an konuşmaması garip gelmedi.Ama anne olmak başka tabi eminim endişe duyar insan.🥰
 
Göz teması kuruyorsa ki benim kızım o yaşta sadece bizimle kurardi direktif alıyorsa tek tuk te kelimesi varsa endişelenmeyin komut alan çocuk yakalıyor yaşıtlarını. Postunuz anneler için acmisiniz bende naçizane bişey eklemek istiyorum. Kızımın göz teması hep işine gelince kurardi özellikle yabancılarla yok gibi bile davranirdi. Göz teması falan baya düzeldi şimdi kurmasada da yabancilarla tepkilerinden zorlandığını anliya biliyorum. Müzik öğretmeni arkadaşım var kızımla kızı yaşıt bayadir gorusmuyoduk çok iyi konusuyo du erken yaşta da başladı konuşmaya 4 buçuk yaşında olmasına rağmen benimle hiç göz teması kurmadi fazla tanımadığı için. Ne otizm ne de başka bişey cin gibi bazı çocuklar gerçekten fıtrat gereği yabancılarla iletişim de olmayı sevmiyor. Bu da benim tavsiyem olsun🥰💞
Ayni sorun bende de var. Siz ne sekilde cozdunuz? Benim oglum yabancilarla goz temasi kuruyor ama onlara gulmuyor. Cok ciddi bakiyor. Gidiklasalarda gulmuyor onlara. Bos bos bakmiyor ama buyuk adam gibi bakiyor. Bu durum beni rahatsiz ediyor.
 
Ne olur çocuğunuza anneciğim diye seslenmeyin. .doktorun dediği gibi anlamaz😕..ayrıca hep denir ki çocuklara birşey yapmamalarını söylerken nedenlerini de söyleyeceksiniz.valla kızım 7 yaşında..nedenleri söylesem bile değişen birşey yok😕
 
Ne olur çocuğunuza anneciğim diye seslenmeyin. .doktorun dediği gibi anlamaz😕..ayrıca hep denir ki çocuklara birşey yapmamalarını söylerken nedenlerini de söyleyeceksiniz.valla kızım 7 yaşında..nedenleri söylesem bile değişen birşey yok😕
Annecim demenin ne sakıncası var ki🙄 Daha sonra çocuk annesine annecim diyor ki bu çok tatlı oluyor. Çevremde gördüğüm örnekleri var bir sıkıntı yaşamış gibi de durmuyorlar.
 
X