Bazi arkdaslarda demis hemen elini uzattigi seyi vermeyin. Isaret diliyle devam etmesin. Konussun.
Benim 2 yasinda ( 24 aylik) yigenim her kelimeyi biliyor, cunku cok konusuyoruz onunla. 5 kardesiz, annem babam derken sagi solu insan dolu.
Bazen yanlis bisey soyler.
"Teyze dayi nere? " der. Ben tamda ayni ses tonuyla gozlerine bakarak " teyze dayi nerde?" Diyorum. Kendi soyledigi cumleyi tanisin ve dogru telafuzunuda ogrensin diye. Sonra bekliyorum.
Cevap veriyorum.
" dayi okula gitti" diyorum.
Mesela benden bsey istedi " teyze onu ver" dedi. Ben " bunun adi ne?" Diye soruyorum.
Agzimi kocaman acarak dudagimi okuyabilicek sekilde " kii tap" diyorum.
Cocuklar herseyi anliyor. Sen az konusan biriysen belkide oda bu yuzden az konusuyor. Hic susmayin, hep konusun.
Hic olmazsa sarki soyleyin.
Biz " ali dedenin ( babamin adi Ali; yani dedesinin) bir ciftligi var, ciftliginde inekleri var. Inek ne dedi? ( burda hep "ne dedi' cumlesini seciyoruz, inek ne yapti, inek ne soyledi felan degil, hep ayni, bi cocuk bi kelimeyi 7 nci duymasindan sonra kaparmis, kelime hazinesi buyusun cabuk ilerlesin diye bi kac es kelimeler kullanmaktan kacinin, bu zararina).
Inek ne dedi? Diyoruz.
Oda inek mööö dedi diyor.
Dedigim gibi kademe kademe ilerledikce konsur insallah sizin yavrunuzda.
Acele etmeyin, siz sadece kendi konusma tarziniza dikkat edin.
Mesela bazi insanlar cabuk konusur/ agzinin icinde konusur/ yuzune bakmadan konusr. Boyle olunca cocuk ne kelimeleri anlar, ne agzini okuyabilir nede konusmanin ne demek oldugunu anlar.
Bunlar hep cocugun zararina.