• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

19.5 Yaşındaki Oğlumun Sorunu Nedir, Potansiyelini Gösteremedi ve Olgunlaşamadı?

Çok uyaran eksikliği ile büyümüş evde düzgün sabahtan akşama oynayan olmamış sonra da duyu bütünlüğü gelişmemiş erke figür olmamış ve çocuk asosyal muhabbet kuşu gibi yetişmiş. Kusuruma bakmayın kınamıyorum. İlk ergoterapiye götürün ellerini kullanarak tırmanma egzersizleri yapacağı bir kursa yazdırın. Spora başlatın .
 
Merhaba 19.5 yaşındaki oğlum maalesef olgunlaşamadı ve çocuksu kaldı. Çocukluğundan beri sosyalleşememe ve özgüvensizlik sorunu vardı. Büyüyünce açılır diye düşündük ama gittikçe daha da içine kapanık birisi oldu. Sizce bu problemi nasıl çözebilirim?
Size öncelikle oğlumun bebeklik ve çocukluğunu hatırladığım kadarıyla anlatmak istiyorum.

Doğum öncesi kordonu başına dolandı ama normal ve zamanında doğdu. 52 cm boyunda, 3.65 kg idi. 17.5 aylıkken desteksiz yürümeyi öğrendi. Konuşamadığı için birkaç kez doktora götürdük ama problem olmadığını öğrendim. 32 aylıkken sünnet oldu hastaneyi inletti. Bebekken persantili normaldi sadece kabızlık ve inatçılık problemi vardı. Hala inatçı ve biraz sabit fikirli birisi. 36-37 aylık olduğunda konuşmayı öğrendi. Oyuncaklarıyla oynamayı çok severdi ve 40-45 aylık olmasına rağmen yaratıcı oyunlar oynardı. 55-60 aylık olduğunda ilk kez arkadaş edindi ve anaokulu öğretmeni güzel resim çizdiğini söylemişti. Oğlum 64 aylıkken eşimle boşandık. Eski eşim oğlum 3-5 yaşındayken ilgilenemedi. Eski eşim sürekli evde yatıyordu, tek ben çalışıyordum. Oğlum 76 aylıkken okula başlamasına rağmen okula çoğu zaman oyuncak getirdiğine dair bildirim aldım birde arkadaşıyla taş atarak kavga ettiklerini duydum. Oğlumu psikoloğa götürdüm. Zeka testi yapıldı ve zekası ileri çıktı ama duygusal-davranışsal değerleri 2 yaş geride çıkmıştı, belli yaştan sonra eşitlenir dediler. 2.sınıfın sonunda dört işlemi iyice öğrenmişti ve yaratıcılığı artmıştı. 3.sınıfta oğlumun okulunu değiştirdik, 100 aylıkken artık okula oyuncak götürme alışkanlığını büyük ölçüde bırakmıştı. Yeni okuluna daha iyi alıştı ve bir iki tane arkadaş edindi. 4.sınıfta da yazılı notları iyi geldi ve takdir aldı diye hatırlıyorum. Oğlum 5.sınıftayken matematik defterinde resimler gördüm. Fen ve matematik öğretmeni derste deftere bazen resim çizdiğini söyledi. Biraz utangaç olsa da okulu seviyordu ve dersleri iyiydi. Babası başka şehirde olduğu için 5-12 yaş arasında babasıyla 2 ya da 3 kez görüşebildi. 7.sınıftayken evde oyuncak oynamaya devam ediyordu ve oyuncak istiyordu. Sınıf öğretmeni oğlumun teneffüste 7-8 yaşındaki öğrencilerle daha çok vakit geçirdiğini söyledi. Yine psikoloğa götürdük ve psikolog, biraz çekingen olduğunu ve bilinçaltında bir kardeşe ihtiyaç duyma ihtimalinin olduğunu söyledi. Oğlum zeki olsa da motor becerileri geç gelişti. 12 yaşına kadar fermuar kapatma, pantolon düğmesi ilikleme ve gömlek iliklemeyi bilmiyordu. Oğlum ilkokul ve ortaokulun 3 senesi başarılı olsa da 8.sınıfta derslere odaklanamadı ve çalışmamak için elinden geleni yaptı. Babası evimize geldi ve oğlumla tartıştılar, babaannesini evden kovdu, arkadaşlarıyla kavga etti ve sınıftan dışlandı. Babaannesinin verdiği Omega 3 sayesinde biraz derse odaklanarak Anadolu Lisesi kazandı ama öğretmenleri ondan Fen Lisesi kazanmasını bekliyordu. İki ay önce oğlum lise sınavına iyi çalışamadığı için pişman olduğunu söyledi...

14 yaşında dedesinin yardımıyla ayakkabısını bağlamayı öğrendi. 8.sınıfta dışlandığı için liseye alışmakta zorlandı ve yine 1-2 arkadaş edindi. Notları yine iyiydi ama ders-bilgisayar arasında vakit geçiriyordu. Oğlum 9.sınıftayken Almanca kursuna yazdırdım ve orada hiç arkadaş edinemedi ama yine de Almancasını geliştirdi. Okulda da öğretmenleri sevse de 1-2 tane arkadaşı vardı. Sınıfında 1-2 kişi tarafından zorbalığa uğradığını söyledi ama notları iyi olunca zorbalığın kesildiğini anlattı. Oğlum 11.sınıfta derslere olan ilgisini biraz kaybetti ve bilgisayara odaklandı. Sınavlara sadece son gün çalıştı ve teşekkür belgesi aldı... 2020'de pandemi oldu ve oğlum 11.sınıfın 2.dönemini evde geçirdi. Zaten içe kapanık biri olan oğlum daha da içe kapandı... 12.sınıfa geçtiğinde okulu online idi ve online derslerden verim alamadı. Üniversite sınavına çalış desem de günde 2-3 saatten fazla ders çalışamadı ve beklediğimiz iyi üniversiteyi kazanamadı... Ortalama olsa da potansiyelinin altında bir sıralama yaptı. Üniversitenin ilk senesinde online hazırlık okudu ve hazırlığı yarım dönemde geçip okulu dondurdu. 2.dönem evde kaldı ve bilgisayarla vakit geçirdi. 2022 Eylül'de üniversite 1.sınıfa başladı ama okuluna ve okul saatlerine alışamadı. Uyuya kalıyordu ve derslerde zorlanıyordu. Aynı üniversiteyi okuduğu liseden yakın arkadaşı dışında hiç arkadaşı olmadığını söyledi. Üniversitenin zor ve sıkıcı olduğunu ayrıca okuldaki insanları sevmediğini, daha iyi bir üniversite hak ettiğini ve bu yüzden üniversite sınavına bir kez daha hazırlanmak istediğini söyledi. Gözlemlediğim kadarıyla ne üniversite sınavına ne de üniversitedeki derslere tam olarak önem verdi ve 1.dönem ortalaması 4 üzerinden 0.5 gelmiş... 😔 6 dersten sadece 2'sini geçebilmiş... 😔 Okulu dondurup tamamen sınava hazırlanmak istiyor ama okulu dondurduktan sonra sınava iyi çalışacağından şüphelendiğim için okulu dondurma, hem okula biraz alışırsın hem de üniversite sınavına hazırlanıp girersin dedim.

Oğlumun durumu şu an böyle. Olgunlaşamadı ve içine kapanık. Hayatında hiç kız arkadaşı olmadı ve 2 sene önce babası oğlumun homo olduğundan şüphelenmiş ve oğlum homo olmadığını ve aseksüel olduğunu söylemiş. Üniversitede hem sosyal hem akademik anlamda başarısız oldu... Potansiyelini gösteremedi. Yaratıcı olsa da el becerisi (ince motor) iyi değil...
Sizce oğlumun problemi nedir ve oğlumun iyi olması için neler yapabilirim?
Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
Yaşanan herşey çok normal sürekli potansiyelini gösteremedi demiş durmuşsunuz ve bu kadar detaylı herşeyi yazmanız yok 100 aylık vs demeniz falan normal değil çocuktan aşırı beklenti içinde olmuşsunuz bu da ters tepmiş olayın özeti bu
 
Tahmin ettiğim kadarıyla küçük yaşta jimnastikle başlayıp düzenli spor yaptırmanız gerekiyordu. Geç yürümüş, el becerisi düşük seviyede… kaslarını çalıştırmanız gerekiyordu. Spor zaten özgüven gelişiminde de önemli yer tutar
Merhaba. Oğlum 1.sınıf ve 2.sınıftayken yüzme kursuna gönderdim, 6.sınıftayken de futbol kursuna gönderdim. 1 sene gittikten sonra kendi isteğiyle kursu bıraktı.
Konu sahibi ben siz çok takıntılı ve çocuğun gerçek hislerindense akademik başarıya odaklı buldum.

Uzman, sosyal becerisi 2 yıl geride demiş siz ara ara yılda bir vs götürüp fark kapanmış mı kapanmamış mı diye kontrol ettirmediniz mi?

Çok müdahaleci bi anne misiniz? Çocuğun hiçbirşeyi kendi yapmasına izin vermediniz mi? 14 yaşına gelene kadar ayakkabısını sizin bağlamanız size birşeylerin ters gittiğini hiç hissettirmedi mi?

Baba yok siz çalışıyorsunuz kim büyüttü bu çocuğu? 5-12 yaş arası sadece iki kez oğlunuzu gören baba iki yıl önce meydana çıkıp oğlum sen homo musun diye mi sordu?

Çok ilginç konu
En önemlisi oğlunuz şu an tedavi görüyor mu?
Merhaba. Psikolog büyüyünce aradaki fark kapanır demişti ve daha sonrasında oğlumu kontrole götüremedim. Yoğun çalışmadan o dönem aklıma gelmedi... Evet o yıllar oğluma düğme iliklemede ve kıyafetlerini katlamasında yardımcı oluyordum ama daha sonra hata yaptığımı fark ettim. Oğlum ortaokuldayken kendisine müdahale etmeyince ince motor becerileri biraz daha hızlı gelişti. Oğlumu tek başına büyüttüm. Babası 2 yıl önce meydana çıkmadı, oğlum 12 yaşındayken yaşadığımız şehre taşındı ve oğlumla görüşmek istediğini söyledi. Ben de oğlumu babasıyla görüştürdüm. Babasıyla 7 yıldır yılda ortalama 2-3 kez görüşüyor ve 2 yıl önce babası o soruyu sordu.
Şu an tedavi görmüyor ama uzmana götürmeyi düşünüyorum.

Gerçekten yavrunuzu spora veya müziğe ya da başka kurslara yönlendirmek hiç akliniza gelmedi mi kimse size söylemedi mi birinden birine mutlaka ilgisi olurdu ordan alır yürürdü çocuk ve kendi ortamı oluşurdu anlattıklarıniz fanusta büyüdüğü izlenimini verdi bana
Merhaba. Piyano çalmayı biraz öğretmiştim ama daha fazla öğrenmek istemedi. Bir ara gitara merak saldı ama onu da bıraktı. Oğlum çocukken 2 sene yüzme kursuna gitti, 6.sınıftayken de futbol kursuna gitti. Otoriter biri değilim ama oğlum çocukluğundan beri evde vakit geçirmeyi daha çok seviyor.
 
siz bence biraz fazla mükemmeliyetçisiniz, aslında gözünüzün gördugune kendinizi ikna edememişsiniz.
ne yapabilirim diye sormak için biraz geç değilmi?
yani tibben gecmidir bilemem ama siz bu soruyo sormakta ve bir cozum aramaya 19.5 sene sonrami karar verdiniz?
oglunuz hafif otizmli falan olabilir mi?
yada gereginden fazla zeki
 
İyi ki ‘ hatırladığınız kadarıyla’ anlatmışsınız. Mazallah bir yerlerde kayıtlı falan olsa neler yazacaktınız acaba.
Ben okuyamadım hepsini ama sizin gerçekten bir psikologa görünmeniz lazım. Çocuğunuzun bir sorunu var mı bilmiyorum ama belki de bu tavırlarınızla siz onu çok baskılıyorsunuz ve çocuk potansiyelini ortaya çıkaramıyordur.
 
Yani yazdiklrinizdantek bir duygu goremedim sizde pek normal gelmediniz 100 aylik ne demek yasini yazsaniza ayrica 19.5 yas nedir 19 diyin yani. Potansiyelini gosteremedi tarzinda konusmaniz cocujlada surekli bu sekilde diyalog kurdugunuzu dusundurdu yani aile icinde surekli sen zekisin iyi bir okul kazanmalisin baskisi var gibi ve ne bileyim hic normal gelmedi bana basarisini gosteremedi tarzi yazdiklariniz her cocuk basarili olacak diye birsey yokki? Destek alsin su son yillarda cogu ergen asosyal zaten ben cok anormal bisey goremedim
 
Elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza eminin ama lütfen serbest bırakın biraz oğlunuzu, torpil olmadan en iyi üniversite diplomasının bi işe yaramadığı ülkede yapmayın… üniversite eğitimi 40 yaşında da alınır ama bu yaşlar kişiliğin oturduğu yaşlar, sosyalleşmesi gerekiyor. Arkadaş edinebileceği bi fakültede olmak cenneti yaşatır şu anda oğlunuza, bırakın kazanamasa bile sosyalleşsin. Üniversitede bile ayakkabı bağcığını kurdele yapamayan insanlar tanıdım, “aman sen yapamazsın ben halledeyim” demiş olmalısınız siz de, yoksa nasıl dedesi öğretsin? Siz de öğretebilirdiniz demek ki. Terapi ve sosyalleşmeye ihtiyacı var sadece, dediğim gibi isterse süper zeki ODTÜ moleküler biyoloji mezunu olsun, roket bilimi okusun, yine iş bulamayacak bu ülkede. Eğitim her zaman alınır. Nasıl mutlu olacağını söylüyorsa onu yapmasına izin verin ergenliğinin baharında 💕
 
Merhaba 19.5 yaşındaki oğlum maalesef olgunlaşamadı ve çocuksu kaldı. Çocukluğundan beri sosyalleşememe ve özgüvensizlik sorunu vardı. Büyüyünce açılır diye düşündük ama gittikçe daha da içine kapanık birisi oldu. Sizce bu problemi nasıl çözebilirim?
Size öncelikle oğlumun bebeklik ve çocukluğunu hatırladığım kadarıyla anlatmak istiyorum.

Doğum öncesi kordonu başına dolandı ama normal ve zamanında doğdu. 52 cm boyunda, 3.65 kg idi. 17.5 aylıkken desteksiz yürümeyi öğrendi. Konuşamadığı için birkaç kez doktora götürdük ama problem olmadığını öğrendim. 32 aylıkken sünnet oldu hastaneyi inletti. Bebekken persantili normaldi sadece kabızlık ve inatçılık problemi vardı. Hala inatçı ve biraz sabit fikirli birisi. 36-37 aylık olduğunda konuşmayı öğrendi. Oyuncaklarıyla oynamayı çok severdi ve 40-45 aylık olmasına rağmen yaratıcı oyunlar oynardı. 55-60 aylık olduğunda ilk kez arkadaş edindi ve anaokulu öğretmeni güzel resim çizdiğini söylemişti. Oğlum 64 aylıkken eşimle boşandık. Eski eşim oğlum 3-5 yaşındayken ilgilenemedi. Eski eşim sürekli evde yatıyordu, tek ben çalışıyordum. Oğlum 76 aylıkken okula başlamasına rağmen okula çoğu zaman oyuncak getirdiğine dair bildirim aldım birde arkadaşıyla taş atarak kavga ettiklerini duydum. Oğlumu psikoloğa götürdüm. Zeka testi yapıldı ve zekası ileri çıktı ama duygusal-davranışsal değerleri 2 yaş geride çıkmıştı, belli yaştan sonra eşitlenir dediler. 2.sınıfın sonunda dört işlemi iyice öğrenmişti ve yaratıcılığı artmıştı. 3.sınıfta oğlumun okulunu değiştirdik, 100 aylıkken artık okula oyuncak götürme alışkanlığını büyük ölçüde bırakmıştı. Yeni okuluna daha iyi alıştı ve bir iki tane arkadaş edindi. 4.sınıfta da yazılı notları iyi geldi ve takdir aldı diye hatırlıyorum. Oğlum 5.sınıftayken matematik defterinde resimler gördüm. Fen ve matematik öğretmeni derste deftere bazen resim çizdiğini söyledi. Biraz utangaç olsa da okulu seviyordu ve dersleri iyiydi. Babası başka şehirde olduğu için 5-12 yaş arasında babasıyla 2 ya da 3 kez görüşebildi. 7.sınıftayken evde oyuncak oynamaya devam ediyordu ve oyuncak istiyordu. Sınıf öğretmeni oğlumun teneffüste 7-8 yaşındaki öğrencilerle daha çok vakit geçirdiğini söyledi. Yine psikoloğa götürdük ve psikolog, biraz çekingen olduğunu ve bilinçaltında bir kardeşe ihtiyaç duyma ihtimalinin olduğunu söyledi. Oğlum zeki olsa da motor becerileri geç gelişti. 12 yaşına kadar fermuar kapatma, pantolon düğmesi ilikleme ve gömlek iliklemeyi bilmiyordu. Oğlum ilkokul ve ortaokulun 3 senesi başarılı olsa da 8.sınıfta derslere odaklanamadı ve çalışmamak için elinden geleni yaptı. Babası evimize geldi ve oğlumla tartıştılar, babaannesini evden kovdu, arkadaşlarıyla kavga etti ve sınıftan dışlandı. Babaannesinin verdiği Omega 3 sayesinde biraz derse odaklanarak Anadolu Lisesi kazandı ama öğretmenleri ondan Fen Lisesi kazanmasını bekliyordu. İki ay önce oğlum lise sınavına iyi çalışamadığı için pişman olduğunu söyledi...

14 yaşında dedesinin yardımıyla ayakkabısını bağlamayı öğrendi. 8.sınıfta dışlandığı için liseye alışmakta zorlandı ve yine 1-2 arkadaş edindi. Notları yine iyiydi ama ders-bilgisayar arasında vakit geçiriyordu. Oğlum 9.sınıftayken Almanca kursuna yazdırdım ve orada hiç arkadaş edinemedi ama yine de Almancasını geliştirdi. Okulda da öğretmenleri sevse de 1-2 tane arkadaşı vardı. Sınıfında 1-2 kişi tarafından zorbalığa uğradığını söyledi ama notları iyi olunca zorbalığın kesildiğini anlattı. Oğlum 11.sınıfta derslere olan ilgisini biraz kaybetti ve bilgisayara odaklandı. Sınavlara sadece son gün çalıştı ve teşekkür belgesi aldı... 2020'de pandemi oldu ve oğlum 11.sınıfın 2.dönemini evde geçirdi. Zaten içe kapanık biri olan oğlum daha da içe kapandı... 12.sınıfa geçtiğinde okulu online idi ve online derslerden verim alamadı. Üniversite sınavına çalış desem de günde 2-3 saatten fazla ders çalışamadı ve beklediğimiz iyi üniversiteyi kazanamadı... Ortalama olsa da potansiyelinin altında bir sıralama yaptı. Üniversitenin ilk senesinde online hazırlık okudu ve hazırlığı yarım dönemde geçip okulu dondurdu. 2.dönem evde kaldı ve bilgisayarla vakit geçirdi. 2022 Eylül'de üniversite 1.sınıfa başladı ama okuluna ve okul saatlerine alışamadı. Uyuya kalıyordu ve derslerde zorlanıyordu. Aynı üniversiteyi okuduğu liseden yakın arkadaşı dışında hiç arkadaşı olmadığını söyledi. Üniversitenin zor ve sıkıcı olduğunu ayrıca okuldaki insanları sevmediğini, daha iyi bir üniversite hak ettiğini ve bu yüzden üniversite sınavına bir kez daha hazırlanmak istediğini söyledi. Gözlemlediğim kadarıyla ne üniversite sınavına ne de üniversitedeki derslere tam olarak önem verdi ve 1.dönem ortalaması 4 üzerinden 0.5 gelmiş... 😔 6 dersten sadece 2'sini geçebilmiş... 😔 Okulu dondurup tamamen sınava hazırlanmak istiyor ama okulu dondurduktan sonra sınava iyi çalışacağından şüphelendiğim için okulu dondurma, hem okula biraz alışırsın hem de üniversite sınavına hazırlanıp girersin dedim.

Oğlumun durumu şu an böyle. Olgunlaşamadı ve içine kapanık. Hayatında hiç kız arkadaşı olmadı ve 2 sene önce babası oğlumun homo olduğundan şüphelenmiş ve oğlum homo olmadığını ve aseksüel olduğunu söylemiş. Üniversitede hem sosyal hem akademik anlamda başarısız oldu... Potansiyelini gösteremedi. Yaratıcı olsa da el becerisi (ince motor) iyi değil...
Sizce oğlumun problemi nedir ve oğlumun iyi olması için neler yapabilirim?
Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
Takıldığım tek tek 100 aylık kaç yaşında oluyor ya neden anneler yaşları yerine şu kadar aylık diyor çocuklarına 😂
 
Merhaba 19.5 yaşındaki oğlum maalesef olgunlaşamadı ve çocuksu kaldı. Çocukluğundan beri sosyalleşememe ve özgüvensizlik sorunu vardı. Büyüyünce açılır diye düşündük ama gittikçe daha da içine kapanık birisi oldu. Sizce bu problemi nasıl çözebilirim?
Size öncelikle oğlumun bebeklik ve çocukluğunu hatırladığım kadarıyla anlatmak istiyorum.

Doğum öncesi kordonu başına dolandı ama normal ve zamanında doğdu. 52 cm boyunda, 3.65 kg idi. 17.5 aylıkken desteksiz yürümeyi öğrendi. Konuşamadığı için birkaç kez doktora götürdük ama problem olmadığını öğrendim. 32 aylıkken sünnet oldu hastaneyi inletti. Bebekken persantili normaldi sadece kabızlık ve inatçılık problemi vardı. Hala inatçı ve biraz sabit fikirli birisi. 36-37 aylık olduğunda konuşmayı öğrendi. Oyuncaklarıyla oynamayı çok severdi ve 40-45 aylık olmasına rağmen yaratıcı oyunlar oynardı. 55-60 aylık olduğunda ilk kez arkadaş edindi ve anaokulu öğretmeni güzel resim çizdiğini söylemişti. Oğlum 64 aylıkken eşimle boşandık. Eski eşim oğlum 3-5 yaşındayken ilgilenemedi. Eski eşim sürekli evde yatıyordu, tek ben çalışıyordum. Oğlum 76 aylıkken okula başlamasına rağmen okula çoğu zaman oyuncak getirdiğine dair bildirim aldım birde arkadaşıyla taş atarak kavga ettiklerini duydum. Oğlumu psikoloğa götürdüm. Zeka testi yapıldı ve zekası ileri çıktı ama duygusal-davranışsal değerleri 2 yaş geride çıkmıştı, belli yaştan sonra eşitlenir dediler. 2.sınıfın sonunda dört işlemi iyice öğrenmişti ve yaratıcılığı artmıştı. 3.sınıfta oğlumun okulunu değiştirdik, 100 aylıkken artık okula oyuncak götürme alışkanlığını büyük ölçüde bırakmıştı. Yeni okuluna daha iyi alıştı ve bir iki tane arkadaş edindi. 4.sınıfta da yazılı notları iyi geldi ve takdir aldı diye hatırlıyorum. Oğlum 5.sınıftayken matematik defterinde resimler gördüm. Fen ve matematik öğretmeni derste deftere bazen resim çizdiğini söyledi. Biraz utangaç olsa da okulu seviyordu ve dersleri iyiydi. Babası başka şehirde olduğu için 5-12 yaş arasında babasıyla 2 ya da 3 kez görüşebildi. 7.sınıftayken evde oyuncak oynamaya devam ediyordu ve oyuncak istiyordu. Sınıf öğretmeni oğlumun teneffüste 7-8 yaşındaki öğrencilerle daha çok vakit geçirdiğini söyledi. Yine psikoloğa götürdük ve psikolog, biraz çekingen olduğunu ve bilinçaltında bir kardeşe ihtiyaç duyma ihtimalinin olduğunu söyledi. Oğlum zeki olsa da motor becerileri geç gelişti. 12 yaşına kadar fermuar kapatma, pantolon düğmesi ilikleme ve gömlek iliklemeyi bilmiyordu. Oğlum ilkokul ve ortaokulun 3 senesi başarılı olsa da 8.sınıfta derslere odaklanamadı ve çalışmamak için elinden geleni yaptı. Babası evimize geldi ve oğlumla tartıştılar, babaannesini evden kovdu, arkadaşlarıyla kavga etti ve sınıftan dışlandı. Babaannesinin verdiği Omega 3 sayesinde biraz derse odaklanarak Anadolu Lisesi kazandı ama öğretmenleri ondan Fen Lisesi kazanmasını bekliyordu. İki ay önce oğlum lise sınavına iyi çalışamadığı için pişman olduğunu söyledi...

14 yaşında dedesinin yardımıyla ayakkabısını bağlamayı öğrendi. 8.sınıfta dışlandığı için liseye alışmakta zorlandı ve yine 1-2 arkadaş edindi. Notları yine iyiydi ama ders-bilgisayar arasında vakit geçiriyordu. Oğlum 9.sınıftayken Almanca kursuna yazdırdım ve orada hiç arkadaş edinemedi ama yine de Almancasını geliştirdi. Okulda da öğretmenleri sevse de 1-2 tane arkadaşı vardı. Sınıfında 1-2 kişi tarafından zorbalığa uğradığını söyledi ama notları iyi olunca zorbalığın kesildiğini anlattı. Oğlum 11.sınıfta derslere olan ilgisini biraz kaybetti ve bilgisayara odaklandı. Sınavlara sadece son gün çalıştı ve teşekkür belgesi aldı... 2020'de pandemi oldu ve oğlum 11.sınıfın 2.dönemini evde geçirdi. Zaten içe kapanık biri olan oğlum daha da içe kapandı... 12.sınıfa geçtiğinde okulu online idi ve online derslerden verim alamadı. Üniversite sınavına çalış desem de günde 2-3 saatten fazla ders çalışamadı ve beklediğimiz iyi üniversiteyi kazanamadı... Ortalama olsa da potansiyelinin altında bir sıralama yaptı. Üniversitenin ilk senesinde online hazırlık okudu ve hazırlığı yarım dönemde geçip okulu dondurdu. 2.dönem evde kaldı ve bilgisayarla vakit geçirdi. 2022 Eylül'de üniversite 1.sınıfa başladı ama okuluna ve okul saatlerine alışamadı. Uyuya kalıyordu ve derslerde zorlanıyordu. Aynı üniversiteyi okuduğu liseden yakın arkadaşı dışında hiç arkadaşı olmadığını söyledi. Üniversitenin zor ve sıkıcı olduğunu ayrıca okuldaki insanları sevmediğini, daha iyi bir üniversite hak ettiğini ve bu yüzden üniversite sınavına bir kez daha hazırlanmak istediğini söyledi. Gözlemlediğim kadarıyla ne üniversite sınavına ne de üniversitedeki derslere tam olarak önem verdi ve 1.dönem ortalaması 4 üzerinden 0.5 gelmiş... 😔 6 dersten sadece 2'sini geçebilmiş... 😔 Okulu dondurup tamamen sınava hazırlanmak istiyor ama okulu dondurduktan sonra sınava iyi çalışacağından şüphelendiğim için okulu dondurma, hem okula biraz alışırsın hem de üniversite sınavına hazırlanıp girersin dedim.

Oğlumun durumu şu an böyle. Olgunlaşamadı ve içine kapanık. Hayatında hiç kız arkadaşı olmadı ve 2 sene önce babası oğlumun homo olduğundan şüphelenmiş ve oğlum homo olmadığını ve aseksüel olduğunu söylemiş. Üniversitede hem sosyal hem akademik anlamda başarısız oldu... Potansiyelini gösteremedi. Yaratıcı olsa da el becerisi (ince motor) iyi değil...
Sizce oğlumun problemi nedir ve oğlumun iyi olması için neler yapabilirim?
Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
100 aylıktan sonra yaş kavramını kullanmanız isabet olmuş. Oğlunuz da bir sorun göremedim biraz asosyal klasik bir ergen işte.
 
Yanlis anlamayin ama konunuzun cogunu okul ve dersler olusturmus. Baska seylerden de bahsetseniz? Sizle arasi nasil? Evde ne yapiyor? Ayakkabi bagcigini baglamayi dedesi ogretmis. O yasa kadar siz niye ogretmediniz? Aranizdaki iletisim nasil? Siz ne is yapiyorsunuz? Oglunuz 19.5 yasina gelene kadar cozum aramadiniz mi hic?
Bi de ay ay yazinca yasini hesaplamak zor oluyor.
Umarim oglunuz gerekli iyilesmeyi gosterir. 🌹
 
Merhaba. Babası biz evlendikten sonraları mental anlamda rahatsızlandı ve çalışamadı. Boşandıktan sonra eski eşim tedavi olmaya gitmişti sonrasında da şehir dışına taşındı. Oğlum 7.sınıftayken yaşadığımız şehre geri döndüğünü ve oğlumla görüşmek istediğini söyledi. Oğlumu babasıyla bu dönemler görüştürdüm yılda 2-3 kez görüşüyorlardı. Oğlum 11.sınıfa geçtiğinde babası başka şehre taşındı ama yine yılda 1-2 kez görüştüler. O sohbetlerin birinde oğluma bu soruyu sormuş.

Merhaba. Sayısalcı değilim ama hafızam iyidir. Çantasını kendi hazırlıyordu. Psikoloğa ne yapmak gerekir dediğimde büyüdüğünde yaşıtlarını duygusal-davranışsal anlamda yakalar dedi. Dedesi olarak bahsettiğim eski eşimin babası. Eski eşim başka şehirde tedavi gördüğü için dedesi oğluma ders çalıştırıyordu ve destek olmaya çalışıyordu.
Oğlumla evde iki kişi yaşıyoruz ve eski eşimden boşandığımdan beri bu durum değişmedi. Tek çocuk ve sadece 1 kuzeni var. Kuzeniyle de arasındaki bağ güçlü değil. Tek kuzeniyle arası iyi olsun diye uğraşıyorum ama şu an pek bir gelişme yok. Ablam ve yeğenim bize bayağı uzakta yaşıyor.


Müzik ve neden yanlış meslek bilgisi gireyim?
Babasının hastaligi nedir?
 
19,5 seneyi ay ay nası anlattınız yabu,bunca gereksiz gerzek bilgiyi insan nasıl hatırlar inanılmaz
Çocuğunuz normal de,sanırım sizde bir sıkıntı var.
Ay kendimi sorguladim kadin cocugun ilk kakasini yaptigi saatini yazmadı bi tek. Ben nasi anayim dedim😐
 
Babası homo oldugundan mi şuphelenmis gerizekali adam. Kac yıl 3 kez gordü diyorsunuz cocugu farkli il olsa ne olacak ayda bir gelip göremez miydi en azından. Escinsel olsa ne yapacaktı. Cocugunuzun kiminle sevismek istediginden size neki.

Ilkokulda bir de neden bu kadar ders odakli oldunuz anlamadım. 7. Sınıfa kadar sadece okula giyse ueter. Evde odev yapip haricinde oyun oynamali. Oyun daha onemli.

Ayakkabisini 14 yasinda baglaması normal degil. Motor beceri sorunundan dolayı keske bebeklikten itibaren ozel egitime gitseydiniz fizik tedavideki egzersizlerle sorunsuz atlatirdü.

19 yaş halen ergenlik ayrıca. Asosyal diye yaftalamayın kafadengi arkadas bulamamistir. Benim kardeşimin arkadası olmazdi pek ilkokuldayken. Lisede arkadaslari var kafası uyuşmuş. Denk gelmese yine olmayabilirdi mesela.

Motor gelisimi icin halen fizik tedavi alabilir. Okul konusumda cok mutsuzsa bir yıl dondursun hayatindan bir yil gitmis olur en kotü bir yildan da birsey olmaz bence. Okul uzasa yine bir yil gidecek mesela. Kararliysa bir yıl daha hazırlansın. Sonucta okuduğu işi meslek olarak yapacaksa sevdigi bir bolüm olmalı ömür boyu o işi yapacak. Bu univi bitirip istedigini tekrar kazansa daha gec olur hazir yolun basındayken

Merhaba. Oğlum 1.sınıf ve 2.sınıftayken yüzme kursuna gönderdim, 6.sınıftayken de futbol kursuna gönderdim. 1 sene gittikten sonra kendi isteğiyle kursu bıraktı.

Merhaba. Psikolog büyüyünce aradaki fark kapanır demişti ve daha sonrasında oğlumu kontrole götüremedim. Yoğun çalışmadan o dönem aklıma gelmedi... Evet o yıllar oğluma düğme iliklemede ve kıyafetlerini katlamasında yardımcı oluyordum ama daha sonra hata yaptığımı fark ettim. Oğlum ortaokuldayken kendisine müdahale etmeyince ince motor becerileri biraz daha hızlı gelişti. Oğlumu tek başına büyüttüm. Babası 2 yıl önce meydana çıkmadı, oğlum 12 yaşındayken yaşadığımız şehre taşındı ve oğlumla görüşmek istediğini söyledi. Ben de oğlumu babasıyla görüştürdüm. Babasıyla 7 yıldır yılda ortalama 2-3 kez görüşüyor ve 2 yıl önce babası o soruyu sordu.
Şu an tedavi görmüyor ama uzmana götürmeyi düşünüyorum.


Merhaba. Piyano çalmayı biraz öğretmiştim ama daha fazla öğrenmek istemedi. Bir ara gitara merak saldı ama onu da bıraktı. Oğlum çocukken 2 sene yüzme kursuna gitti, 6.sınıftayken de futbol kursuna gitti. Otoriter biri değilim ama oğlum çocukluğundan beri evde vakit geçirmeyi daha çok seviyor

Tahmin ettiğim kadarıyla küçük yaşta jimnastikle başlayıp düzenli spor yaptırmanız gerekiyordu. Geç yürümüş, el becerisi düşük seviyede… kaslarını çalıştırmanız gerekiyordu. Spor zaten özgüven gelişiminde de önemli yer tutar
Konusahibi çocugun dügme iliklemesine bile müsade etmemis. Çocugun universute kazanabulmis olması kendince baska bolüme gitmek istiyirum demesi bile mucize bence. Konu sahibi o kadar asalak olsun diye ugraşmışki cocuk iyi durumda denebilir
 
siz cocugunuzun büyüdüğünü kabul etmemissiniz ki çocuğunuz kabul etsin. 8 yaşındaki cocuktan ayıyla bahsetmek için onu hala bebek olarak görüyor olmalısınız. Sizin davranislariniz nedeniyle çocuğunuz büyüdüğünü düşünmemiş bence. Kendinize dönüp bir bakın , ve hala 19 buçuk yaşında diyorsunuz. 19 yaşında demeniz yeterliyken
 
Back