• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

17.000 ev kirası sizce normal mi?

Bu zamanda birikim varsa ne ala hemen krediye girerim üstünü kapatır ev alırım gerekirse 40 bin öderim ama 10 yıl sabit kalır ödediğim para hiç değilse zaten 2 seneye o paranın değeri düşer kafam rahat olur şaka gibi fiyatlar ya kim bu fırsatçılığı başlattıysa Allah islah etsin 17 bin çoğu kişiye uygun gelmiş büyük kısmı ev sahibidir kesin bu ülkenin asgari ücreti 22 bin lira tek basına çalışan bir sürü insan var 5 bin faturasına mı yeter aylık erzağa mı yazık böyle böyle fırçatcılıga yol açıldı
Sizi anlıyorum ama öfkeniz yanlış yere. Asgari ücrete göre ev kirası ancak sosyal konutlarda belirlenebilir. Ev sahipleri de bu ülkenin enflasyonunda geçinmeye çalışan vatandaşlar ve evleri kamu malı değil. Ev almak ne kadar zor. Bu zorluğa katlanmış almışlar, fırsatçı diye nitelendirilmeyi hak etmiyorlar.

Bu zamanda birikim varsa ne ala hemen krediye girerim üstünü kapatır ev alırım gerekirse 40 bin öderim ama 10 yıl sabit kalır ödediğim para hiç değilse zaten 2 seneye o paranın değeri düşer kafam rahat olur şaka gibi fiyatlar ya kim bu fırsatçılığı başlattıysa Allah islah etsin 17 bin çoğu kişiye uygun gelmiş büyük kısmı ev sahibidir kesin bu ülkenin asgari ücreti 22 bin lira tek basına çalışan bir sürü insan var 5 bin faturasına mı yeter aylık erzağa mı yazık böyle böyle fırçatcılıga yol açıldı
Ev sahibi değilim ama kira fiyatı bana da uygun geldi. Uygun gelme sebebi kira fiyatlarının aşırı uçmuş olması. Yoksa evet bir ev kirası asgari ücret kadar olmamalı.

yalnız bir evin kirasını belirleyen şey, maaş zammı oranı değil ki

evin fiyatı neyse kirası da onunla korele bir değerdir, 200 -250 katı filandır (bu evin satılabilirliği, şerefiyesi vs. ile alakalı tabi ya da öğrenci semtidir ev ucuzdur kira daha yüksektir, her yerde aynı değildir kısacı ama genellersek ev fiyatı neyse kirası da ona göredir).

siz de bir ev alırken 5 milyon verince (daha faiz hesabına hiç girmiyorum) onu 10 bin liraya kiraya vermezsiniz, 20-25 bin istersiniz. El değiştiren evde kira 20-25 olunca, zamanla ayrı rayiçteki diğer evler de olur.

evlerin fiyatları 300 bin lirayken 5 milyon lira oldu, kiralar elbette birdenbirde böyle 15 katına çıkamadı çünkü millet pandemide taşınamadı, taşınabilecek olan direkt ev aldı, o sıra kredi ucuzdu, 2 sene %25 uygulandı, "e kiram artmadı oturayım" dedi, oturabiliyorsa oturdu vs.

Şimdi ev fiyatları neyse kira da onunla uyumlu bir hale geliyor/gelecek.

Yeni ev yapımı da azaldı, milletin pandemidir uzaktan çalışmadır diye diye ertelediği tüm taşınma işleri de son 2 senede telafi edildi, taşınmayan milletin de yavaş yavaş 5 senesi 10 senesi doldu güncelemedir tahliyedir davalar yığıldı
faizler çok yükseldi ev alamadı mecbur özellikle yeni evli genç insanlar genelde kiracı
dahası deprem oldu binlerce kişinin ev ihtiyacı doğdu, ev yok ortada yani kiraların zaten artması beklenirdi ev fiyatlarına uyumlu olarak e bir de bu faktörler geldi, hiç kaçarı kalmadı...

diyeceksiniz ki e maaşlar artmıyor bu maaşlarla bu kiralar nasıl ödenecek?

başka bir konuda da yazmıştım --bana çok kızılmıştı.

Ama hala aynısını düşünüyorum. sen ödemezsin başkası öder. tutanın elinde kalıyor...

ödeyemeyen 3+1i bırakacak 2+1 e gidecek, gerekirse ailesinin yanına gidecek, memursa tayin vs .alabiliyorsa kasabasına, eşinin memleketine gidecek babasından kalan yüzüne bakmadığı evi onaracak başını sokacak, emekli köyüne filan dönecek (ki zaten dönmeli, öyle oğluma kızma yakın oturayım filan bitmeli yani bu maaşla emekli büyükşehirde yaşayamaz, bunu kabul etmeli yapcak bişey yok)

bekarsa evlenmeyecek babasının evinde oturup 2-3-5 sene kafelerde karamel ice latte (? öyle bişey var mı?) içerek ilişki sürdürecek
öğrenci/yeni mezun çalışan evleri 1-2 kişi değil, 90larda olduğu gibi 5-6-7 kişi olacak, kot altı, çatı katı...

kısacası Magma'ya kadar yolumuz var.
Bende maaş zammı oranı belirliyor demedim ki, bu oranları belirleyen bu boyle olmali diyen vatandaşlarda bizim içimizden, maaşları belirleyen vatandaşlarda bizim içimizden.
Keşke diyorum kiraları rayicleri bilmem neleri belirlerken kepceyle belirlerken maaşlari belirleyenler kaşıkla belirlemese.
bahsettiginiz şeyde imkansız Ankaradan memuru çek bakalım kaç kişi kalıyor mesela, o memurun yerine gelen memurda gecinemeyecek sonuçta bu işi birilerinin yapması lazım.
evet pandemidir şudur budur hepsine tamam da en buyuk sorun biz fırsatçı toplumuz.
Böyle olmasaydık depremden çıkıp aile evine yada baska sehire gitmeye calisan insanlara bir çorbayı 600 liraya iteleyemez, pandemide bir maskeyi bilmem kac liraya kolonyayi bilmem kac liraya kitlemeye çalışmazdık vs.
Bugun kasabalara biraz rağbet olsa orda da kiralari 20 bin bandına cekerler.
Buna birilerinin dur demesi lazım, barınma yeme içme insanların yaşamını surdurebilmesi icin zorunlu ihtiyacıdır dünyanın her yerinde de böyledir.
Bu kadar vergi ödeyip bu kadar barinamayan bir toplum daha yoktur heralde

50 bin maaş diyorsun, asgarinin iki katından daha fazlası. Karı koca asgari alsalar bile ellerine geçmeyecek bir para.. ne korkunç bir şey ya🥹
Evet iki kişi çalışsa dahi çocuk olsa bu sefer bakıcı kreş durumları devreye giricek (bakacak insan yoksa) yine tek maaşa düşmüş gibi olacak yada mecbur düşecek. İnsanların bunalıma girmesi o kadar normal ki şu devirde.
Ben önceden hiç evim olsun kafasında değildim mesela kirada olurum istediğim evde olurum diyodum şimdi ise bi göz olsun benim olsun kafasındayız. En temel ihtiyaç olan barınma bile lüks olduğu için.
Eskiden emekli memurlar kendi evinde oturur, tazminatlarıyla arsa yazlık alırdı yada çocuklarını evlendirir ev bark kurarlardı sıfırdan, şimdi 2. El araba alır yada alamazlar.
Önceden çocuğum için iyi eğitim alsın zaten kendi kazanır derken şuan eğitim bitmiş bi ülkede çocuğa biraz mal bırakalımda bi şey elde edebilsin diyoruz.

Evet iki kişi çalışsa dahi çocuk olsa bu sefer bakıcı kreş durumları devreye giricek (bakacak insan yoksa) yine tek maaşa düşmüş gibi olacak yada mecbur düşecek. İnsanların bunalıma girmesi o kadar normal ki şu devirde.
Ben önceden hiç evim olsun kafasında değildim mesela kirada olurum istediğim evde olurum diyodum şimdi ise bi göz olsun benim olsun kafasındayız. En temel ihtiyaç olan barınma bile lüks olduğu için.
Eskiden emekli memurlar kendi evinde oturur, tazminatlarıyla arsa yazlık alırdı yada çocuklarını evlendirir ev bark kurarlardı sıfırdan, şimdi 2. El araba alır yada alamazlar.
Önceden çocuğum için iyi eğitim alsın zaten kendi kazanır derken şuan eğitim bitmiş bi ülkede çocuğa biraz mal bırakalımda bi şey elde edebilsin diyoruz.
Sırf bu yüzden 1+1 ev alıp bebeğime bırakmak istiyorum en azından kirası kalır diye. Eskiden emekli olduklarında maaş %80 olurmuş şimdi emekli memur bile kötü durumda çünkü memura verilen zam verilmiyor. Benim babamın nispeten iyi maaşı emeklisi 40 bin ama ilk emekli zamanında maaşı 7000di annem öğretmen olarak 4 bin alıyordu. 2021 yılında böyleydi. Şimdi 2009 sonrası doğan kız çocuğu bile yetim maaşı alamıyor. Eskiden millet 40 yaşında emekli olur 40 sene ortalama maaş alır ölünce de kızı varsa o alırdı

Antalya için uygun.. kuzenim 25 bine oturuyor.. yeni taşındı ağlıyor sürekli en son evinden 10k ya çıkmıştı.. maaşın yarısı kiraya gidiyor bu ülkenin belki %50 si böyle

Sırf bu yüzden 1+1 ev alıp bebeğime bırakmak istiyorum en azından kirası kalır diye. Eskiden emekli olduklarında maaş %80 olurmuş şimdi emekli memur bile kötü durumda çünkü memura verilen zam verilmiyor. Benim babamın nispeten iyi maaşı emeklisi 40 bin ama ilk emekli zamanında maaşı 7000di annem öğretmen olarak 4 bin alıyordu. 2021 yılında böyleydi. Şimdi 2009 sonrası doğan kız çocuğu bile yetim maaşı alamıyor. Eskiden millet 40 yaşında emekli olur 40 sene ortalama maaş alır ölünce de kızı varsa o alırdı
Evet çevremde ne kadar arkadaşım varsa herkes aynı şeyi diyor “çocuğada bir şey yapmak lazım”, özel okullar 300-400bin bandına çıkmışken eğitim mi yoksa yatırım mı seçeneği düşünüyoruz. Böyle olmamalıydı ya ne bileyim.
Önceden ev al kiraya ver çok düz bi yatırımdı şimdi insanlar çocuğumuza azda olsa destek olur maaşının üstüne katar diyor, yada bi sorun yaşasa kendine ait bi geliri olur diyor.
Bende açıkcası artık bu kafadayım. Pasif gelir kapısı + küçükte olsa tarla almak istiyorum kızım için.

Merhaba kızlar Antalya da oturuyorum otırdugum evde 1.kat. Geçen sene iş arkadaşımın annesinin evime taşındım. 11.000 den 17.000 e çıktılar şubat ayı tefe tüfe oranına göre. Beniö maaşım 50.000 ve teknik memurum. Yüzde 12 gibi bir zam alıyoruz. 3 4 gundur sinirden kendimi yiyorum. Sizce normal mi ben mi abartıyorum?
tabiki antalya’ya göre şu dönemde cok cok uygun fakat bu uçuk kiraları, ev ,araba fiyatlarını, market fiyatlarını normalleştirmemeliyiz. her şey cok pahalı. herkes memurda değil. 50bin güzel maaş ama o maaşı alamayanlar da o kiraları ödemek zorunda yazık günah.

Merhaba kızlar Antalya da oturuyorum otırdugum evde 1.kat. Geçen sene iş arkadaşımın annesinin evime taşındım. 11.000 den 17.000 e çıktılar şubat ayı tefe tüfe oranına göre. Beniö maaşım 50.000 ve teknik memurum. Yüzde 12 gibi bir zam alıyoruz. 3 4 gundur sinirden kendimi yiyorum. Sizce normal mi ben mi abartıyorum?
Benim kiram geçen ay 11 binden 16 bine çıktı.Ev sahibim 20 bin düşünüyormuş,pazarlık yaparak zorla 16 bine karar verdik.Devletin yüzde 58 hesabı üzerinden 17 bin fln oluyor normalde.Yer Ankara,işlek bir cadde üzerindeyim.

Evet çevremde ne kadar arkadaşım varsa herkes aynı şeyi diyor “çocuğada bir şey yapmak lazım”, özel okullar 300-400bin bandına çıkmışken eğitim mi yoksa yatırım mı seçeneği düşünüyoruz. Böyle olmamalıydı ya ne bileyim.
Önceden ev al kiraya ver çok düz bi yatırımdı şimdi insanlar çocuğumuza azda olsa destek olur maaşının üstüne katar diyor, yada bi sorun yaşasa kendine ait bi geliri olur diyor.
Bende açıkcası artık bu kafadayım. Pasif gelir kapısı + küçükte olsa tarla almak istiyorum kızım için.
Kendimizi mi düşünelim çocuğu mu şaşırdım. Gençken bir şekilde borç harç halletmek lazım. Benim abim 1.5e ev aldı 1 milyon krediyle 35 ödemesi var 15 kirası eylülde zam olacak. Biraz para biriktirip böyle bir ev alacağım. En kötü üniversite için satar ya da kirasını kullanır

12.5 tan 21 e cikti bizimki kucuk bi sehir. maalesef kiralar boyle artik antalya icin ucuz bile kalmis.

20 üzerini normalleştirmesek mi acaba?
16 bin oldu kiram daha yeni,alt komşu 17.500 e girdi eve.. Ankara'da ve her şey ayağımın altında.Sitedeki dairelerden bahsediliyor anlaşılan.Herkes sitede oturmuyor.

Back