• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

17.000 ev kirası sizce normal mi?

Sizin zam oranınız ev sahibini neden ilgilendirsin ki ? Siz tüfe üzerinden anlamışsınız.
Mevcut Kira Bedeli: 11.000,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Şubat 2025
TÜFE Kira Artış Oranı: %56,35 (Şubat 2025)
Kira Artış Tutarı: 6.198,50 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: 17.198,50 TL
198 TL' de az veriyorsunuz bu hesaba göre. Hakkaniyetli olmak gerekirse üstünü de tamamlamanız gerekir.
Burada kendi zam oranınıza tepki göstermeniz gereken aradaki açığı kapatmaya çalışacağınız kişi ev sahibi değil kendi iş vereniniz.
Bu hesap en yuksek oran, yani bu orana kadar zam yapilabilir en fazla diyor.
Bizde herkes en tepeden yapıyor zammı ama ne benim kendi evim nede oturduğum evin dört duvarı şu paralar etmez.
Maaş zammıni ayarlayan insanlar ile enflasyon oranıni belirleyen insanlarda aynı kisiler.
Keşke gerçek enflasyon oranlarını görsekte maaşlarda o oranda artsa değilmi.
Burada ki tepki ev sahibine değil maaş zammi hesaplanacagi zaman enflasyonu kuş kadar gösterenlerin söz konusu tefe tüfe olunca oranları çok guzel ayarlaması mesela.
o yüzden maaşıma gelen zam bu kadarken tüfe nasïl bu kadar sorgulamasi yapiyor insan haliyle.

Olmayacak maalesef enflasyon düşük geliyor 😒 eşimle sabah konuşurken, almak istediğim 1700 bandında malzeme var. Alsam mı almasam mı diye düşünüyorum. Normalde alır geçerim, eşime danıştım. Kocamızın eline bakmayalım diye okuduk, şimdi kocamız bizim elimize de bakar olduya geldi konu🤷

Teknik memurum bende 53 bin civarı maaş. Yaptığım işe göre çok düşük kaldı. Kendimi geliştirip özelde yer edinebilir miyim diye düşünüyorum açıkçası
Benim sektörüm sağlık o yüzden özel sektör berbat durumda. 25binden başlatıyolar işe şaka gibi.

Niye herkes benim ev şu kadar sizinki iyi gene diyor.Ev fiyatları sadece ile göre olmaz ki.Evin metrekaresi yaşı bulundugu semt önemli.Antalaya da nerde olduğu da öyle.Kiyaslama yapmamız için daha çok bilgiye ihtiyacımiz var .

Bir de konu sahibi sanırım zammın en üst orandan olmasına kızmış.Eger bana da ev sahibi ' parasında değilim yeter ki iyi kiracı olsun 'agzi yapıp sonra yapabileceği en üst sınır zammını yaparsa ben de kızarım.Yapabilir mi yapabilir.Ama konuşmalar birbirini tutmaz.Konunsahibinin de tanıdığı imiş.Belki biraz daha insaflı bişey beklemistir .Haklı olabilir

Bu hesap en yuksek oran, yani bu orana kadar zam yapilabilir en fazla diyor.
Bizde herkes en tepeden yapıyor zammı ama ne benim kendi evim nede oturduğum evin dört duvarı şu paralar etmez.
Maaş zammıni ayarlayan insanlar ile enflasyon oranıni belirleyen insanlarda aynı kisiler.
Keşke gerçek enflasyon oranlarını görsekte maaşlarda o oranda artsa değilmi.
Burada ki tepki ev sahibine değil maaş zammi hesaplanacagi zaman enflasyonu kuş kadar gösterenlerin söz konusu tefe tüfe olunca oranları çok guzel ayarlaması mesela.
o yüzden maaşıma gelen zam bu kadarken tüfe nasïl bu kadar sorgulamasi yapiyor insan haliyle.
yalnız bir evin kirasını belirleyen şey, maaş zammı oranı değil ki

evin fiyatı neyse kirası da onunla korele bir değerdir, 200 -250 katı filandır (bu evin satılabilirliği, şerefiyesi vs. ile alakalı tabi ya da öğrenci semtidir ev ucuzdur kira daha yüksektir, her yerde aynı değildir kısacı ama genellersek ev fiyatı neyse kirası da ona göredir).

siz de bir ev alırken 5 milyon verince (daha faiz hesabına hiç girmiyorum) onu 10 bin liraya kiraya vermezsiniz, 20-25 bin istersiniz. El değiştiren evde kira 20-25 olunca, zamanla ayrı rayiçteki diğer evler de olur.

evlerin fiyatları 300 bin lirayken 5 milyon lira oldu, kiralar elbette birdenbirde böyle 15 katına çıkamadı çünkü millet pandemide taşınamadı, taşınabilecek olan direkt ev aldı, o sıra kredi ucuzdu, 2 sene %25 uygulandı, "e kiram artmadı oturayım" dedi, oturabiliyorsa oturdu vs.

Şimdi ev fiyatları neyse kira da onunla uyumlu bir hale geliyor/gelecek.

Yeni ev yapımı da azaldı, milletin pandemidir uzaktan çalışmadır diye diye ertelediği tüm taşınma işleri de son 2 senede telafi edildi, taşınmayan milletin de yavaş yavaş 5 senesi 10 senesi doldu güncelemedir tahliyedir davalar yığıldı
faizler çok yükseldi ev alamadı mecbur özellikle yeni evli genç insanlar genelde kiracı
dahası deprem oldu binlerce kişinin ev ihtiyacı doğdu, ev yok ortada yani kiraların zaten artması beklenirdi ev fiyatlarına uyumlu olarak e bir de bu faktörler geldi, hiç kaçarı kalmadı...

diyeceksiniz ki e maaşlar artmıyor bu maaşlarla bu kiralar nasıl ödenecek?

başka bir konuda da yazmıştım --bana çok kızılmıştı.

Ama hala aynısını düşünüyorum. sen ödemezsin başkası öder. tutanın elinde kalıyor...

ödeyemeyen 3+1i bırakacak 2+1 e gidecek, gerekirse ailesinin yanına gidecek, memursa tayin vs .alabiliyorsa kasabasına, eşinin memleketine gidecek babasından kalan yüzüne bakmadığı evi onaracak başını sokacak, emekli köyüne filan dönecek (ki zaten dönmeli, öyle oğluma kızma yakın oturayım filan bitmeli yani bu maaşla emekli büyükşehirde yaşayamaz, bunu kabul etmeli yapcak bişey yok)

bekarsa evlenmeyecek babasının evinde oturup 2-3-5 sene kafelerde karamel ice latte (? öyle bişey var mı?) içerek ilişki sürdürecek
öğrenci/yeni mezun çalışan evleri 1-2 kişi değil, 90larda olduğu gibi 5-6-7 kişi olacak, kot altı, çatı katı...

kısacası Magma'ya kadar yolumuz var.

Evlendiğimiz zaman ev kredimiz maaşımın 2/3 ü kadardı. Kendimize güvenemeyip çok almak istediğimiz evi değil, alabildigimizi almıştık. O zamanlar kiralar uygun diye ev almak isteyen sayısı azdı hatta buradaki konularda ev almak için sıkıntıya giremem diyen çok oluyordu.

Şimdi ise balon söndü, enflasyon nedeniyle barınma lüks oldu.

Benim sektörüm sağlık o yüzden özel sektör berbat durumda. 25binden başlatıyolar işe şaka gibi.
Sağlık ama nasıl? Dil terapisi yeni mezun kıza geçen sene 65 bin teklifi edilmiş. Kız düşünüyordu.

Benim sektörün önü açık… iyi para kazananlar var. Yaşım da var artık bilmiyorum böyle devam eder.

Sağlık ama nasıl? Dil terapisi yeni mezun kıza geçen sene 65 bin teklifi edilmiş. Kız düşünüyordu.

Benim sektörün önü açık… iyi para kazananlar var. Yaşım da var artık bilmiyorum böyle devam eder.
Hemşire ebe paramedik bu alanlarda arkadaşlarıma 25bin teklif edildi resmen. Biri fabrikaya girdi 26bine, biri daha önce çalıştığı için sorumlu olarak 33e başladı serviste ve sevindi düşün 33 iyi diye. İçler acısı yani.
Senelerce tecrübe kazanıp anca birim amiri falan olursan iyi alırsın yoksa bol bulunan eleman gözüyle bakılıyor.
Hastanelerin ismini vermiyim ama kenar kıyı değillerdi bide, isim yapmış özel okulların velilerden tonla para alıp öğretmenlerine kuş kadar maaş vermesi gibi bi durum.

Isparta'nın ilcesindeyim bizim ev kendimizin ama burda bile küçük evlere 15 binden basliyorlar

Hemşire ebe paramedik bu alanlarda arkadaşlarıma 25bin teklif edildi resmen. Biri fabrikaya girdi 26bine, biri daha önce çalıştığı için sorumlu olarak 33e başladı serviste ve sevindi düşün 33 iyi diye. İçler acısı yani.
Senelerce tecrübe kazanıp anca birim amiri falan olursan iyi alırsın yoksa bol bulunan eleman gözüyle bakılıyor.
Hastanelerin ismini vermiyim ama kenar kıyı değillerdi bide, isim yapmış özel okulların velilerden tonla para alıp öğretmenlerine kuş kadar maaş vermesi gibi bi durum.

Bende size katılıyorum, Büyükşehirdeyim, paramedik, tıbbi görüntüleme, hemşire arkadaşlarım ve kuzenim var. Farklı özel hastanelerde 30 civarı alıyorlar şuan.
Kendim öğretmenim, o yüzden öğretmen olarak özel sektörde calisan arkadaşlarım var. En yakın arkadaşım 32 bin alıyor. Kaç yıldır çalıştığı kurumda. Cumartesi de gidiyor öğlene kadar.
Eşimin çalıştığı fabrikada mühendislerin şuan güncel maaşı 50 bin civarında.

90-100 bin alan tanıdıklarımız da var fabrikada ama onlar bayağı bir farklı konumdalar. Mesela fabrikanın ham maddesini daha ucuza mâl ettirip ( yurtdısından, geri dönüşümden vs ) fabrikaya çok çok kâr sağlayan insanlar. Öyle diplomasından, tecrübesinden değil.

Yani öyle 54 bin maaşı devlet kurumunda bırakayım da özele geçeyim, daha çok alırım diyen birinin ya piyasadan haberi yoktur ya da yukarıda bahsettiğim gibi kuruma ciddi anlamda kâr sağlayacak farklı üst donanımları vardır. E o donanım bende var diyorlarsa bıraksınlar görelim :)
Çok az insan yapar.

Merhaba kızlar Antalya da oturuyorum otırdugum evde 1.kat. Geçen sene iş arkadaşımın annesinin evime taşındım. 11.000 den 17.000 e çıktılar şubat ayı tefe tüfe oranına göre. Beniö maaşım 50.000 ve teknik memurum. Yüzde 12 gibi bir zam alıyoruz. 3 4 gundur sinirden kendimi yiyorum. Sizce normal mi ben mi abartıyorum?
Antalya’dan daha yeni İstanbul’a taşındım. 17bin tl kira neredeyse bana söylersen ben tutayım evi 😂 hangi mahallede merak ettim 😂 Konyaaltı tarafında oturuyorum normalde, evi kapatmadık. Şu an İstanbul’da kiramız 45bin. Antalya’daki evi de bu minvalde kiraya vermeyi planlıyoruz.

Bende size katılıyorum, Büyükşehirdeyim, paramedik, tıbbi görüntüleme, hemşire arkadaşlarım ve kuzenim var. Farklı özel hastanelerde 30 civarı alıyorlar şuan.
Kendim öğretmenim, o yüzden öğretmen olarak özel sektörde calisan arkadaşlarım var. En yakın arkadaşım 32 bin alıyor. Kaç yıldır çalıştığı kurumda. Cumartesi de gidiyor öğlene kadar.
Eşimin çalıştığı fabrikada mühendislerin şuan güncel maaşı 50 bin civarında.

90-100 bin alan tanıdıklarımız da var fabrikada ama onlar bayağı bir farklı konumdalar. Mesela fabrikanın ham maddesini daha ucuza mâl ettirip ( yurtdısından, geri dönüşümden vs ) fabrikaya çok çok kâr sağlayan insanlar. Öyle diplomasından, tecrübesinden değil.

Yani öyle 54 bin maaşı devlet kurumunda bırakayım da özele geçeyim, daha çok alırım diyen birinin ya piyasadan haberi yoktur ya da yukarıda bahsettiğim gibi kuruma ciddi anlamda kâr sağlayacak farklı üst donanımları vardır. E o donanım bende var diyorlarsa bıraksınlar görelim :)
Çok az insan yapar.
Var, kardeşimin eşi özelde mühendis 80 bin civarı alıyordu. Ocak ayında 100bini geçmiştir. Kalifiye olmak farklı. Kendime güveniyorum, fakat il durumundan sıkıntı eşim çakılı kadro. İsminden sektör anlaşılıyordur🤣

Ama hemşire ebe evet maalesef o durumda. Dil terapisti gibi bölümler daha farklı durumdalar.

17bin kiraya iyi diyoruz o hale geldik işte. 50bin maaşlı biri sadece barınma ihtiyacını karşıladığında eline kalan para 33bin. Bunun içinden faturayı gıdayı benzini çıkartsan ne kalacakta insanlar refah seviyesinde geçinecek, tatil yapacak, birikim yapacak, çocuk okutacak. İyi maaş kötü maaş algımız bitti.
50 bin maaş diyorsun, asgarinin iki katından daha fazlası. Karı koca asgari alsalar bile ellerine geçmeyecek bir para.. ne korkunç bir şey ya🥹

Merhaba kızlar Antalya da oturuyorum otırdugum evde 1.kat. Geçen sene iş arkadaşımın annesinin evime taşındım. 11.000 den 17.000 e çıktılar şubat ayı tefe tüfe oranına göre. Beniö maaşım 50.000 ve teknik memurum. Yüzde 12 gibi bir zam alıyoruz. 3 4 gundur sinirden kendimi yiyorum. Sizce normal mi ben mi abartıyorum?
Antalya için uygun geldi zira döviz ile kiraya veriyor çoğu ev sahibi o bölgede

Valla Antalya gibi bir yerde 17bin gayet uygun..boşa sinir olmuşsunuz.. şükredin bence . çünkü şu anda en kötü semtte bile 20binden aşağı ev yok..

Sahibinden çevrenizdeki ilanlara bakın
İnsaflı bir rakama oturduğunuzu düşünüyorum

Antalyada yaşıyorum bu sene ev kiram 15 bin oldu ama eski kiracı olduğumuz için. Biz öpüp başımıza koyduk çünkü sıfırdan kiraya çıkmak istesek kiralar çok yüksek.. inşallah satılmazsa falan oturabildiğimiz kadar otururuz sanırım evimizde..

Var, kardeşimin eşi özelde mühendis 80 bin civarı alıyordu. Ocak ayında 100bini geçmiştir. Kalifiye olmak farklı. Kendime güveniyorum, fakat il durumundan sıkıntı eşim çakılı kadro. İsminden sektör anlaşılıyordur🤣

Ama hemşire ebe evet maalesef o durumda. Dil terapisti gibi bölümler daha farklı durumdalar.

Ama ben yoktur demiyorum ki. Vardır ama çoğunluğu öyle bahsettiğiniz gibi 100 bin meblağları almıyor. İyi fabrikalarda mutlaka alan vardır elbet. Geneli konuştum, benim düşüncem bu yönde.

Back