16 aylık 2 kelimesi var bakar mısınız

busraershbz

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2024
9
1
24
Merhaba arkadaşlar yeni üye oldum. Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Şimdi benim 16 aylık bir oğlum var. Doğumda ve sonrasında çok sıkıntılar çektik sağlıksal olarak ve çok şükür toparlandık. Oğlumun şuan da 2 kelimesi var baba ve mama. Onun dışında kelimesi yok yani kendince birşeyler söylüyor ama anlamlı değil. Ama babasının baba olduğunu biliyor yada yiyeceklerin mama olduğunu biliyor. 12 aylıkken doktor kelimesi yok diyince sıfır ekran bol bol konusma ve kitap okuma yapın demişti evet kendimce birşeyler yapmaya çalıştım ancak oğlum kitabı getirdiğim an kaçıyor bakmak istemiyor ilgisini hiç çekmedi sadece diş kaşıyıcısı olarak kullanıyor ben yinede ısrarla kediyi gösterip bu kedi miyav der diye anlatıyorum ama oğlum o anda toplarla başka birşeylerle ilgileniyor. Ve bı ara sağlık problemlerinden dolayı hastanede kaldık ve ne yazık ki ekran vermek zorunda kaldım. Şuan ekran yok sadece alt değiştirme esnasında durmadigi için var onuda altını değiştirince hemen kapatıyorum. Yaptıklarını sıralamak gerekirse eliyle gel gel yapıyor canı isterse alkış yapıyor ve alkışı sadece yemek masasında yapıyor sanırım ben yemeğini yiyince aferin alkış dediğim için ordan alıştı ve yapıyor. Top nerde dediğimde topa bakar topu getir dediğim zaman getirir. Geçen gün denemek için eline bezi verdim hadi babaya götür dedim aldı elimden götürdü. Mesela babası çekmeceleri açıyor diye oklava aldı eline kulpların arasından sokmaya çalıştı açamasın diye ve elinden düşürdü hemen oğlum koştu oklavayi aldı ne yapacağını görmek için engel olmadım oklavayi alır almaz oda çekmece kulplarından sokmaya çalışıyordu kendince. Bana göre bu taklit etmektir. Ama yinede 2 kelime olmasi canımı sıkıyor. Göz teması vs çok güzeldir karşısındaki insan laf anlatırken gözünün içine bakar dinler. Oğlumun adı Metehan adını söylediğimde yüzüme bakar ıhh der bunu yabancı söylese de bakar yüzüne yani ona seslendiğimizi anlar. Dışarısı ve kalabalık çocuklu ortamları çok seviyor. Çocukları gördüğü zaman aralarında koşar oynar. Ben bu dil konusunda ne yapmalıyım nasıl geliştirebilirim acaba ? Annem eşim babam çevremdekiler vs çok kafaya taktığımı aslında bu aylarda normal olduğunu söylüyorlar. Ben ısrarla hayvanlar vs gosyeriyorum biliyorum şuan zihninde kaydediyor. Çünkü mama kelimesini yiyecekleri göstererek mama diye söylerdim birgün ben dondurma yerken elimdeki dondurmaya uzanarak mama mama diye söyledi arka arkaya yani hafızasına kaydediyor farkındayım ama nasıl yaparım nasıl geliştiririm önerilerinizi bekliyorum bu aylarda 2 kelime olması normal mi merka ediyorum

Bide şeyi sormak istiyorum örneğin kedi diyorum miyav diyorum ıh ıh diyo yani her söylediğime ıh diyo bu ne demek acaba normal mi herşeye ıhh ıhh demesi

Kaç kaç dediğimde kaçar benden ve kendince saklambaç oynuyor köşeye saklanıyor ben bulana kadar bekler bazen de göz ucuyla geliyor muyum diye bana bakar müzik duymaya başlasa oynar

Bide şeyi sormak istiyorum örneğin kedi diyorum miyav diyorum ıh ıh diyo yani her söylediğime ıh diyo bu ne demek acaba normal mi herşeye ıhh ıhh demesi
2 kelimesi yoktur, siz sadece baba ve mamayi anlamli bulduğunuz için 2 kelimesi var saniyorsunuzdur.

Kullandigi heceleri de kelime sayacaksiniz, kitap okutmuyorsa sürekli konusacaksiniz, kucaginiza alıp bak metehan bu masa, bu sandalye, biz simdi salondan mutfaga geciyoruz, kapi caldi, acalim bakalım kim varmis, aaaa baba gelmis gibi gibi yasadiginiz her ani anlatacaksiniz, her nesneyi anlatacaksiniz.

Boyle boyle gelisecek ve dusuncelerinizde haklisiniz su an kaydediyor, anlattiklarinizda taklit evet. Uzulmeyin sabir 💕 saglicakla buyutun.

2 kelimesi yoktur, siz sadece baba ve mamayi anlamli bulduğunuz için 2 kelimesi var saniyorsunuzdur.

Kullandigi heceleri de kelime sayacaksiniz, kitap okutmuyorsa sürekli konusacaksiniz, kucaginiza alıp bak metehan bu masa, bu sandalye, biz simdi salondan mutfaga geciyoruz, kapi caldi, acalim bakalım kim varmis, aaaa baba gelmis gibi gibi yasadiginiz her ani anlatacaksiniz, her nesneyi anlatacaksiniz.

Boyle boyle gelisecek ve dusuncelerinizde haklisiniz su an kaydediyor, anlattiklarinizda taklit evet. Uzulmeyin sabir 💕 saglicakla buyutun.
Kelime nasıl sayılıyor peki internette araştırdığım zaman okumuştum bu şekilde birşey ama anlayamamıştım çok teşekkür ederim bu arada cevabınız için ♥️

H o p p a dediğim zaman dizlerini kırarak kendini yukarı atiyor gibi yapıyor aklıma geldikçe yazıyorum ornekleri

Kelime nasıl sayılıyor peki internette araştırdığım zaman okumuştum bu şekilde birşey ama anlayamamıştım çok teşekkür ederim bu arada cevabınız için ♥️
Soyledigi her heceyi sayacaksiniz, sadece baba mama demiyordur, aaahl (al) veğgg (ver) gibi kelimeleri de sayabilirsiniz.

Mesela benim 15 aylik kizimin kelime ve heceleri sunlar, kiyaslayin diye yazmiyorum neleri saydigimizi anlayin diye yazıyorum.

Anne
Baba
Anane
Deeede
Da
Du (cu gibi soyluyor bazen bu "su" mesela)
Uhhh (bu saskinlik)
Ahh
Ağğl (al)
Veğğğr (ver)
Geh
Ih ih (kafa sallar)
Aba
Dada (sanirim araba bu)
Iğğh
Değğ deeee (teyze)

Gibi gibi, aslinda anlamlilardir siz anlamiyorsunuzdur muhtemelen.

Maşallah diyelim nazar değmesin
Soyledigi her heceyi sayacaksiniz, sadece baba mama demiyordur, aaahl (al) veğgg (ver) gibi kelimeleri de sayabilirsiniz.

Mesela benim 15 aylik kizimin kelime ve heceleri sunlar, kiyaslayin diye yazmiyorum neleri saydigimizi anlayin diye yazıyorum.

Anne
Baba
Anane
Deeede
Da
Du (cu gibi soyluyor bazen bu "su" mesela)
Uhhh (bu saskinlik)
Ahh
Ağğl (al)
Veğğğr (ver)
Geh
Ih ih (kafa sallar)
Aba
Dada (sanirim araba bu)
Iğğh
Değğ deeee (teyze)

Gibi gibi, aslinda anlamlilardir siz anlamiyorsunuzdur muhtemelen.
Maşallah diyelim nazar değmesin miniğe. ♥️🌸 Valla baba ve mama anlamlı. Onun dışında ağ ug gibi şeyler diyor dediğiniz örnekte mesela geh var bu tarz söylemiyor söylese ne olduğunu az çok anlardım diye düşünüyorum bilemedim ya 🤔

Maşallah diyelim nazar değmesin

Maşallah diyelim nazar değmesin miniğe. ♥️🌸 Valla baba ve mama anlamlı. Onun dışında ağ ug gibi şeyler diyor dediğiniz örnekte mesela geh var bu tarz söylemiyor söylese ne olduğunu az çok anlardım diye düşünüyorum bilemedim ya 🤔
Tesekkur ederim 🧿💕

Cok fazla iletisim kuracaksin annesi, tek ve en kolay cozum bu aslinda, bir de kitaplari dislemesine de musade et alissin :) ilk mesajimda yazdigim herseyi anlatma yonteminide mutlaka uygulayın, ilk kizim gec konusmustu ama bu yontemle 2-3 ayda konusmasi ilerlemisti.

Tesekkur ederim 🧿💕

Cok fazla iletisim kuracaksin annesi, tek ve en kolay cozum bu aslinda, bir de kitaplari dislemesine de musade et alissin :) ilk mesajimda yazdigim herseyi anlatma yonteminide mutlaka uygulayın, ilk kizim gec konusmustu ama bu yontemle 2-3 ayda konusmasi ilerlemisti.
Çok teşekkür ederim dediğinizi dikkate alıcam peki bu 2 anlamlı kelime olması normal mi yada anlattigim şeyde anormal gördüğünüz birşey oldu mu ben anne olduğum için olumsuz birşey sanki evladıma konduramiyor gibi hissediyorum

Çok teşekkür ederim dediğinizi dikkate alıcam peki bu 2 anlamlı kelime olması normal mi yada anlattigim şeyde anormal gördüğünüz birşey oldu mu ben anne olduğum için olumsuz birşey sanki evladıma konduramiyor gibi hissediyorum
Yok, bebeginizde sizde normalsiniz bence, her anne kadar evhamlisiniz hepsi bu.

Devlet hastanelerinde cocuk sagligi bolumunun sevk edebildigi sosyal pediatri (bazilarinda gelisimsel pediatri diye geciyor) diye bir bolum var, oraya sevk isteyin, gelişim testi yapip değerlendirirler, sizi yonlendirirler iciniz daha rahat eder.

Yok, bebeginizde sizde normalsiniz bence, her anne kadar evhamlisiniz hepsi bu.

Devlet hastanelerinde cocuk sagligi bolumunun sevk edebildigi sosyal pediatri (bazilarinda gelisimsel pediatri diye geciyor) diye bir bolum var, oraya sevk isteyin, gelişim testi yapip değerlendirirler, sizi yonlendirirler iciniz daha rahat eder.
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için ♥️🌸

Bence cocugunuzum gelisimi gayet normal gidiyor. Bunu zamaninda cocugu konusmuyor diye endise eden bi anne olarak soyluyorum. Siz bol bol etkilesim halinde olun, kitap sevmiyorsa siz o an neyle ilgileniyorsa ona yonelip oyunlar yapin bol bol konusun.
Benim oglan 2 yasina dogru sadece ilk veya son heceleri soylerdi. Kalen ka. Elma ma gibi gibi.
Simdi 2.5yasinda ve susmuyor 🥲 Sizin de oyle olacagindan eminim 🙏❤️

Bence cocugunuzum gelisimi gayet normal gidiyor. Bunu zamaninda cocugu konusmuyor diye endise eden bi anne olarak soyluyorum. Siz bol bol etkilesim halinde olun, kitap sevmiyorsa siz o an neyle ilgileniyorsa ona yonelip oyunlar yapin bol bol konusun.
Benim oglan 2 yasina dogru sadece ilk veya son heceleri soylerdi. Kalen ka. Elma ma gibi gibi.
Simdi 2.5yasinda ve susmuyor 🥲 Sizin de oyle olacagindan eminim 🙏❤️
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız♥️ kime sorsam merak etme bi konuşacak ondan sonra da sussa biraz diye bekleyeceksin diyor😊

Bol bol konuşun her yaptığınızı.
kitapları dislemesine uygun kalin bebek kitapları var. Hareketli kitaplar var ilgisini cekebilir. Cırt cırt kitaplar Bebekler için gene . Bebekler için doğal hamurlar ,hatta sizin bile yapacağınız evde tarifler var yapın oynayın. 2 yaşından sonra bebekler daha çok kelime kullanabiliyor. Fakat 18 aylık artık anne gel anne ver baba gel gibi iki kelimeli anlamlı cümleler kurması bekleniyor.
Minik hayvanlar oyuncakları olur onları;
İnek arabaya bindi mö dedi . İnek arabadan indi . Şeklinde basit ve anlaşılır oyunlar kurabilirsiniz.
Alt açmak için ben hep ıslak mendilini yada pişik kremini eline verdim duruyor şuanda bile kanıyor 2 yaşında. bebek şarkıları acin. Tekerlemeler söyleyin.

X