Merhabalar , öncelikle geçmiş olsun. Yorumların hepsini okudum. Sonrasında yazmaya karar verdim. Umarım faydam olur. Benimde 3 yaşında yavrum var. Bir şeylerin ters gittiğini anladım ve hemen psikiyatriste gittik. Ama gitmeden önce çok okuyup araştırdım. Yani donanımlı gittim. Oğlumla 15 dakika odada oyun oynayarak bana pat diye otizm dedi. Ve ben uyarıcı eksikliği ya da tepkisel baglanma sorunu var diye düşünüyorum dedim. Hayır kesin otizm dedi. Ve ben şeker hastasıyım düşünün o andaki halimi. Neyse ben bir hafta ağladım sonra başladım çalışmaya. Önce göz temaşı üzerine çalıştım . Her gün iki defa parka gittik. Sokaktaki insanlarla bile oğlumu konuşturmaya çalıştım. 10 gün sonra kontrole gittik. Doktor teşhisin yüzde 50 sini kaldırıyorum dedi. Özel eğitim almaya başladı. Haftada 5 gün ( 40 dakikasi 150 TL ) .elde avuçta ne varsa harcadım diyebilirim ( çok şükür Rabbime asla sitem değil ). 2 ay özel eğitim aldi. Bir hafta önce kreşe başladı
Geçen hafta kontrole gittik doktor şoke oldu. Bayagi ilerleme var dedi. Uyaran eksikliği bile değil gibi dedi. Evet özel eğitim devam ediyor. Ne mi yapıyorum , bebeğimle çocuk oluyorum .oynuyorum. parkta bende kayıyorum. Yerlere oturup kamyona kum dolduruyoruz. Sadece o konuşsun diye markete gidip kasiyerlerle konusturuyorum. O söylemeden su bile vermiyorum. Sürekli birlikteyiz. Herşeyi anlatıyorum. Hiç birşey bulamazsam arabaya atıp şöyle bir gezip geliyoruz. Evin anahtarını ona veriyorum kapıyı aç diyorum. Kaşık çatalı masaya birlikte götürüyoruz. O tezgahta oturuyor birlikte yemek yapıyoruz. Tv kapalı. Zaten tv ile pek aramız yoktu eskiden şimdi de yok. Özetle çocuğumu hayatın parçası yapmadım. Hayatım yaptım. Sizde yapın. Çocuklar sadece ilgi ile iyileşir .çok şükür halime. İnşallah faydam olmustur. Geçmiş olsun tüm meleklerimize.
Merhaba mina hanim, bende öncelikle cok tesekkür ediyorum zaman ayirip detayli bir sekilde yazmaniza
Sizin adiniza gercekten cok sevindim
Bizde durumu farkedince cocuk piskiyatrisini gittik ve otistik bulgular var dedi. Okumussunuz zaten, göz kontagi cok sinirliydi, ilgisini cekebildigimizde bakardi bize, yoksa hic tinlamazdi, ismine tepki vermezdi hic ve araba tekeri gibi dönen nesneleri dönderirdi. Cok hyperaktiv bir cocuk. Oyuncaklarla oynamazdi, en azindan anlamli oynamazdi, sadece onlari yere firlatirdi. Baska ufak tefek bulgularda var ama simdi say say bitmet onlari. Piskiyatrisen 1 hafta sonra direk özel egitime basladik. Tv ye cok maruz kalmisti oglum, özel egitime baslamadan 10 gün öncesinden zaten kesinlikle tv telefon vs acmadik artik hic. Ve göz kontaginda ufakta olsa bi ilerleme görmüstük zaten. Durumu farkettigimizden beri bizde cok ilgilendik oglumuzla, aynen sizin yaptiginiz gibi elimizden geleni yaptik ve yapiyoruzda. Hayatimiz cocugumuz oldu. Simdi tam 2 haftadir özel egitim aliyor. Haftanin 5 günü, günde 4 seyans (1 seyans 40 dk sürüyor) aliyor. Gözleriyle hep bizimle iletisim halinde sanki, ilgisini ceken birsey olunca bir babasina bakar, bir bana bakar, baska insanlar varsa döner onlarada bakar, herkesin tepkisini ölcmeye basladi. Veya alkis yaptigimda, hemeb diger insanlarada bakar, onlarinda alkis yapmasini bekler, sonrada kendi alkis yapar. Ilgisini ceken birse olmasada gözlerimize cok bakar oldu artik. (Yakin göz kontagi haric, yazimin alt kisminda aciklamasini yapicam) Artik cocuklari görünce seviniyor, yanlarina gidiyor, dokunuyor, gülüyor, konusmak birseyler söylemek istiyor ama yapamiyor tabi ne yazikki
30 saniye bile onu masa basinda oturtturamazdik normalde, oyun kuramazdik. Bugün legolariyla 25-30 dakika oturdu ve tak islemini yapmaya calisti, cok basarili degildi ama en azindan tak yapmayi anlamaya basladigini gösteriyor. Bu arada alkisida bu süre icinde ögrendi. Bay bay yapmayi tam kavrayamadi henüz, nadiren yapiyor. Ismine hala pek tepki vermiyor. Komutlari uygulamiyor cogu zaman. Al deyince cogu zaman aliyor, koy deyince koymuyor, ver deyince yeni yeni ara sira bir kac kez verdi. Ben cok uzattim sanirsam
aslinda deginmek istedigim konu suydu; eger oglumdaki otizm ise, otizmli bir cocukta bu kadar kisa sürede bu gelismeler olabilirmi? Hele heleki anlamli ifadeli beklentili göz kontagi olabilirmi bu sürede?
Aciklama:
Ve suan oglumun göz temasi cok iyi (yakin mesafe olmamak sartiyla! Yani onu kucagima aldigimda ve ona bakarak birseyler konustugumda, gözlerini cogu kez kacirir, bakmak istemez, nadiren baktigida oluyor. Bazende Sevdigi sarkiyi söyledigimde, yakindanda olsa, yani kucagimda olsada, uzun uzun bakiyor dinliyor gülümsüyor, ama bazende kafasini yana ceviriyor gözlerime bakmamak icin ama yandan yandan sarkiyi dinliyor ve gülümsüyor).