• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

13 yaşındaki ergen kızım...

Alkol sigara uyuşturucu artık çok kolay bulunuyor mutsuz ergende bunlara yöneliyor dikkat edin
Şimdi kızınızın dersleri yüksek olursa size göre sorun kalmayacak mı ben pek anlamadım... Endişelenmeniz gereken farklı şeyler olmalı. Sigara,uyuşturucu,alkol... Dersler çok da mühim değil okullarda ne öğretiliyor ki öğrensin... Arkadaşlıklarına, giyimine, kullandığı sözlere, hayran olduğu sanatçıya veya kişiye dikkat etmelisiniz. Uzun yorucu bir döneme hoş geldiniz. Ayrıca bu zamanlarda cinsellik de öğretilmeli bir pişmanlık olmaması için.

Son zamanlarda bende içimden 10'a kadar sayıp sakin kalma taktiğini uyguluyorum. :)

Ergenlik zor bir dönem, kızı 21 yaşına gelmiş, ergenlik dönemini başarıyla atlatmış başarı belgemi 1-2 sene önce almış bir anneyim:-)
Allah yardımcınız olsun, ergenlik dönemini 5-6 yıl kadar yaşayacaksınız, sürekli ani duygu patlamaları yaşayacak, istemeden bağırmaları, sinirlenmeleri, tepki göstermelerini bolca gözlemleyeceksiniz, erkek kardeşi ufak olduğu için çoğunlukla kızgınlıklarını onun üzerinde deneyebilir, kavga edebilirler.

Bu dönemde yapmanız gereken, ki çocuğunuz okulda gayet sakin ve öğretmenlerince takdir gören bir çocukmuş, ara sıra anne kız konuşmaları yapın, size içindeki öfke patlamalarının sebeplerini, nelere kızdığını, nelerden şikayetçi olduğunu rahatça anlatmasına olanak sağlayın, bunu bir emrivaki gibi değilde, Nasıl ifade etsem gel biraz konuşalım gibi değil, beraber bir konuda konuşurken yumuşak geçişlerle çaktırmadan yapın.

Dışarı çıktığınızda bazı zamanlar eğer mümkünse oğlunuzu almadan sadece anne kız gezip tüm vaktinizi onun yapmaktan veya gezmekten hoşlandığı yerlerde geçirin, tümüyle arkadaş gibi değil ama çokta anne duvarları örerekte değil bir bağ kurun, annesi olduğunuz bilincinde olsun herzaman çünkü bu zamanla konuşma tarzına da yansıyabiliyor ergenlerin, bu dönemde iletişiminiz koparsa bir daha toparlaması zor oluyor ve çocuk arkadaşlarıyla iletişimini güçlendirip evde daha fevri hareketler sergileyebiliyor.

Arkadaş çevresine hakimsinizdir mutlaka, yeni çevreler edinmeye başlarsa dikkatli olun, çokta hissettirmeden ama mutlaka yakın takipte olun.

Dersleri konusunda şu sıralar kendini verememesi normaldir, bu hormonlar öyle birşey ki sürekli stres, dalgınlık, odaklanamama sorunu yaşamalarına neden oluyor, anormal bir durum değil, sonradan toparlanıyorlar, size derslere odaklanamadığını, sınavlarda okuduğunu anlayamadığını söylediğinde çalışma sistemini değiştirmeyi düşünebilirsin deyin, belki bir derse ayırdığı vakit belli bir dakikadan sonra onu sıkıyor olabilir, kimi çocuk başkasına anlatarak daha iyi anlıyor konuları, kızınızda böyleyse okuyup size anlatmasını teklif edebilirsiniz, bir süre istiyorsa birlikte çalışmayı da teklif edebilirsiniz ya da sınıf arkadaşlarından sevdiği iyi vakit geçirdiği birkaç arkadaşıyla odasında birlikte ders çalışmalarına da izin verebilirsiniz, anlamadığı konular çoğaldıkça sınıfta parmak kaldırmak veya sınav stresine girmek gibi sorunları devam edecektir, bu da dersler konusunda daha içine kapanık hale gelmesine neden olur.

Ergenlik zor bir dönem, kızı 21 yaşına gelmiş, ergenlik dönemini başarıyla atlatmış başarı belgemi 1-2 sene önce almış bir anneyim:-)
Allah yardımcınız olsun, ergenlik dönemini 5-6 yıl kadar yaşayacaksınız, sürekli ani duygu patlamaları yaşayacak, istemeden bağırmaları, sinirlenmeleri, tepki göstermelerini bolca gözlemleyeceksiniz, erkek kardeşi ufak olduğu için çoğunlukla kızgınlıklarını onun üzerinde deneyebilir, kavga edebilirler.

Bu dönemde yapmanız gereken, ki çocuğunuz okulda gayet sakin ve öğretmenlerince takdir gören bir çocukmuş, ara sıra anne kız konuşmaları yapın, size içindeki öfke patlamalarının sebeplerini, nelere kızdığını, nelerden şikayetçi olduğunu rahatça anlatmasına olanak sağlayın, bunu bir emrivaki gibi değilde, Nasıl ifade etsem gel biraz konuşalım gibi değil, beraber bir konuda konuşurken yumuşak geçişlerle çaktırmadan yapın.

Dışarı çıktığınızda bazı zamanlar eğer mümkünse oğlunuzu almadan sadece anne kız gezip tüm vaktinizi onun yapmaktan veya gezmekten hoşlandığı yerlerde geçirin, tümüyle arkadaş gibi değil ama çokta anne duvarları örerekte değil bir bağ kurun, annesi olduğunuz bilincinde olsun herzaman çünkü bu zamanla konuşma tarzına da yansıyabiliyor ergenlerin, bu dönemde iletişiminiz koparsa bir daha toparlaması zor oluyor ve çocuk arkadaşlarıyla iletişimini güçlendirip evde daha fevri hareketler sergileyebiliyor.

Arkadaş çevresine hakimsinizdir mutlaka, yeni çevreler edinmeye başlarsa dikkatli olun, çokta hissettirmeden ama mutlaka yakın takipte olun.

Dersleri konusunda şu sıralar kendini verememesi normaldir, bu hormonlar öyle birşey ki sürekli stres, dalgınlık, odaklanamama sorunu yaşamalarına neden oluyor, anormal bir durum değil, sonradan toparlanıyorlar, size derslere odaklanamadığını, sınavlarda okuduğunu anlayamadığını söylediğinde çalışma sistemini değiştirmeyi düşünebilirsin deyin, belki bir derse ayırdığı vakit belli bir dakikadan sonra onu sıkıyor olabilir, kimi çocuk başkasına anlatarak daha iyi anlıyor konuları, kızınızda böyleyse okuyup size anlatmasını teklif edebilirsiniz, bir süre istiyorsa birlikte çalışmayı da teklif edebilirsiniz ya da sınıf arkadaşlarından sevdiği iyi vakit geçirdiği birkaç arkadaşıyla odasında birlikte ders çalışmalarına da izin verebilirsiniz, anlamadığı konular çoğaldıkça sınıfta parmak kaldırmak veya sınav stresine girmek gibi sorunları devam edecektir, bu da dersler konusunda daha içine kapanık hale gelmesine neden olur.
Mune o kadar ayarsızlar ki Ocak ayının ayazında balkonda test çözüyordu akşamları.
Babası içeri gir demeye teşebbüs ettiği anda ergenime dokunma diyordum :KK48:

Mune o kadar ayarsızlar ki Ocak ayının ayazında balkonda test çözüyordu akşamları.
Babası içeri gir demeye teşebbüs ettiği anda ergenime dokunma diyordum :KK48:
O kadar normal ki:-) lapa lapa kar yağardı benim kız bağrı açık okula giderdi, kızım eldiven giy, bere tak, ı-ıh der takmazdı hahahaha
Bu tripler, bağrı yanık tavırlar ergenliğin en masumane yanları, aman yapacakları tek aksiyon kış ortasında balkonda test çözmek olsun, Allah korusun aileyle iletişimleri koparsa kötü:(
Ben ergenliğe girdiğimde memlekette ergenlik nedir bilinmezdi, şimdi daha çok biliniyor, anneler daha bilinçli bu konuda, uzun bir süreç ama biraz dikkat ve uyanıklıkla, tabii elbette çocuğun yapısı da çok mühim, atlatıyorsun, elbette o ara 10 yaş gidiyor bizden ama sağlık olsun:KK70:

Kolay gelsin bu asilik hemen bitecek değil en az bir 5 yıl sürer ve sanki bitmeyecek gibi geliyor insana sanırım kızının ya sevdiği yada erkek arkadaşı var bu asillikte genelde ondan tabi hormonal değişim bence arkadaşlarıda önemli ama ilada senin istediklerini yapmada ısrar edersen veya yasaklarsan tehlikeli sonuçler doğar yapmak gereken takipte kal onu kendine bırakma ama hiç takip etmiyor numarası yap

O kadar normal ki:-) lapa lapa kar yağardı benim kız bağrı açık okula giderdi, kızım eldiven giy, bere tak, ı-ıh der takmazdı hahahaha
Bu tripler, bağrı yanık tavırlar ergenliğin en masumane yanları, aman yapacakları tek aksiyon kış ortasında balkonda test çözmek olsun, Allah korusun aileyle iletişimleri koparsa kötü:KK43:
Ben ergenliğe girdiğimde memlekette ergenlik nedir bilinmezdi, şimdi daha çok biliniyor, anneler daha bilinçli bu konuda, uzun bir süreç ama biraz dikkat ve uyanıklıkla, tabii elbette çocuğun yapısı da çok mühim, atlatıyorsun, elbette o ara 10 yaş gidiyor bizden ama sağlık olsun:KK70:
Ayy çok şükür içine kapanık değil tam tersi dışa dönük :D
Sadece kendini beğenmeme var fiziksel olarak kilosuna taktı ki takılcak kadar kilosuda yok
Allah can sağlığı versin napalım başa gelen çekilir :D

ben hep ölmek istiyordum
heavy metal dinliyodum
sadece siyah giysiler giyiyordum
günlük tutuyodum günlük baştan aşağı karamsarlıkla dolu. hayat şöyle kötü böyle kötü kendimden ve herkesten nefret ediyorum :D

ahh 14 yaşımdaki ben :D bi daha geri dönmek istemezdim. ki ben çok sakin bir ergenlik geçirmiş bi insanım.

ben hep ölmek istiyordum
heavy metal dinliyodum
günlük tutuyodum günlük baştan aşağı karamsarlıkla dolu. hayat şöyle kötü böyle kötü kendimden ve herkesten nefret ediyorum :KK70:

ahh 14 yaşımdaki ben :KK70: bi daha geri dönmek istemezdim. ki ben çok sakin bir ergenlik geçirmiş bi insanım.
Erkek kardeşimde sizin gibiydi siyah tshirtler giyerdi.O vakitler satanistlik yeni yeni duyuluyordu.
Annem habire çamaşır suyu dökerdi belirli yerlerine rengi bozulsun giyemesin diye :D

Ayy çok şükür içine kapanık değil tam tersi dışa dönük :KK70:
Sadece kendini beğenmeme var fiziksel olarak kilosuna taktı ki takılcak kadar kilosuda yok
Allah can sağlığı versin napalım başa gelen çekilir :KK70:

Kilo, boy, saçını başını beğenmemek tipik ergen sendromu, o fıstık kızına okut bu yazacağımı ay ya da okutma, anne sen beni mi yazıyorsun diyebilir:-) 19'una geldiğinde fit bir vücudu olacak, henüz vücudu yeni yeni şekillendiği için bir süre kilosu oynayabilir, 19'una geldiğinde kuğuya dönecek;)

Ah bu ergenlik, kızlarda böyle, erkeklerde başka türlü tripler oluyor:KK59:

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde 13 yaşına giren bir kızım 7 yaşında da bir oğlum var. Kızım sanırım artık ergenlik dönemine girdi ve bu döneme girmesiyle asileşmesi bir oldu. Bazen kızımı tanıyamıyorum. Derslerinde ciddi bir düşüş oldu sınav notları epeyce vasat, bu duruma kendisi de çok üzülüyor farkındayım ama ders çalışmak istemiyor hiç. Derslerine yeterli vakit ayırmıyorsun bebeğim farkındasın değil mi diyorum, evet ama ders çalışmak istemiyorum diye cevap alıyorum. Bazen o kadar huysuz, kaprisli ve agresif halleri var ki tahammül sınırlarımı zorluyor ama ona rağmen sesimi yükseltmek istemiyorum. Bunun nedeni de birkaç kez sesimi yükselttim o an sustu fakat daha sonra baktım aynı şekilde onun da benimle sesini yükselterek konuşmaya başladığını fark ettim. Yani sanırım bu dönemde kızmak, azarlamak bir işe yaramıyor. Sadece bana karşı değil babaya ve kardeşine karşı da asi tavırları var. Örneğin odasına gidip kapı çarpmalar, sürekli sinirli bir şekilde konuşmalar, bir de kardeşine tahammül edememe gibi problemler yaşıyor. Okuldaki öğretmenleriyle görüştüm. Her dersin öğretmeniyle tek tek ve hepsi aynı şeyi söyledi. Çok saygılı, çok sakin aile terbiyesi almış bir çocuk çok seviyoruz onu, fakat derslerde aktif değil hiç soru sormuyor ya da parmak kaldırdığını görmüyoruz. Evet kızım dışarıda çok sakin, çekingen bir çocuk fakat evde bize zaman zaman resmen eziyet ediyor ve ben kızıma nasıl yaklaşmalıyım bilemiyorum açıkçası? Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Bu yaşları nasıl atlattığınız konusunda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden okuyup yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Kendi ergenligim geldi aklima cok zor sanciliydi. Tabi bunu simdilerde anliyorum.
Bence karismayin ama gozlemleyin.
Yani gozunuz hep ustunde olsun ama yorum yapmayin. Cunku ben annemde en cok sunu soyle yapma bunu boyle yapma bu sozlerine cildirrriiirrrdim...
Birde konustukca batiyordu bana tek kelime etse sinir tepeme cikiyordu.
Gercekten zor bir donem ama soyle dusunun bu kziiniz.icin cok onemli bir donem.
Kizinizin karakterini belirleyecek bir donem..
Ustune gitmez gozlemlerseniz cok sorun yasamayacaginizi dusunuyorum.
Unutmayinki size bagiran kziiniz degil hormonlariii :)

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde 13 yaşına giren bir kızım 7 yaşında da bir oğlum var. Kızım sanırım artık ergenlik dönemine girdi ve bu döneme girmesiyle asileşmesi bir oldu. Bazen kızımı tanıyamıyorum. Derslerinde ciddi bir düşüş oldu sınav notları epeyce vasat, bu duruma kendisi de çok üzülüyor farkındayım ama ders çalışmak istemiyor hiç. Derslerine yeterli vakit ayırmıyorsun bebeğim farkındasın değil mi diyorum, evet ama ders çalışmak istemiyorum diye cevap alıyorum. Bazen o kadar huysuz, kaprisli ve agresif halleri var ki tahammül sınırlarımı zorluyor ama ona rağmen sesimi yükseltmek istemiyorum. Bunun nedeni de birkaç kez sesimi yükselttim o an sustu fakat daha sonra baktım aynı şekilde onun da benimle sesini yükselterek konuşmaya başladığını fark ettim. Yani sanırım bu dönemde kızmak, azarlamak bir işe yaramıyor. Sadece bana karşı değil babaya ve kardeşine karşı da asi tavırları var. Örneğin odasına gidip kapı çarpmalar, sürekli sinirli bir şekilde konuşmalar, bir de kardeşine tahammül edememe gibi problemler yaşıyor. Okuldaki öğretmenleriyle görüştüm. Her dersin öğretmeniyle tek tek ve hepsi aynı şeyi söyledi. Çok saygılı, çok sakin aile terbiyesi almış bir çocuk çok seviyoruz onu, fakat derslerde aktif değil hiç soru sormuyor ya da parmak kaldırdığını görmüyoruz. Evet kızım dışarıda çok sakin, çekingen bir çocuk fakat evde bize zaman zaman resmen eziyet ediyor ve ben kızıma nasıl yaklaşmalıyım bilemiyorum açıkçası? Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Bu yaşları nasıl atlattığınız konusunda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden okuyup yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Benim de aynı yaşlarda bir oğlum var(Allah uzun ömür versin)
Şükürler olsun aramız iyi
Size nacizane tavsiyem sevginizi belli edin ona dokunun öpün temas önemli sohbet edin dertlerinizi anlatın sır verin basbasa bir aktivite yapın (sinema tiyatro lunapark)
[ bir yerde okumuştum sevgiyle baglayabilirmisiz bu yaştaki cocugumuzu sevgi olmazsa dışarı kötü yola gidermis )
Ve sonunda bana özelden mesaj atacaksınız teşekkür için :KK48:

Şimdi kızınızın dersleri yüksek olursa size göre sorun kalmayacak mı ben pek anlamadım... Endişelenmeniz gereken farklı şeyler olmalı. Sigara,uyuşturucu,alkol... Dersler çok da mühim değil okullarda ne öğretiliyor ki öğrensin... Arkadaşlıklarına, giyimine, kullandığı sözlere, hayran olduğu sanatçıya veya kişiye dikkat etmelisiniz. Uzun yorucu bir döneme hoş geldiniz. Ayrıca bu zamanlarda cinsellik de öğretilmeli bir pişmanlık olmaması için.

Kesinlikle dersler notlarına şu dönemde takılmıyorum, aksine ders notlarıyla ilgili herhangi bir eleştiri de yapmıyorum. Sadece motive ediyorum, bazen bana şöyle söylüyor anne derslerimi bir gün düzelteceğim dibe vurmuş olsamda buna inanıyorum sen de inanıyor musun? Bende ona ben hep inandım ki buna hala da inanıyorum, her konuda sana güveniyorum ve hep yanında olacağımı bilmeni istiyorum. Evet tabii ki yazdığınız diğer şeyler asıl olarak beni endileşelendiren şeyler. Arkadaşlarının hepsini tanıyorum şimdilik tabii :)

evet benimde aynı yaşta bir kızım var biz de o sıkıntıları çok yaşıyoruz ben artık sadece takip ediyorum çok fazla zorlarsa beni tabi ki tatlım afedersin deyip kenara çekiliyorum o zaman o da yaptığı hatayı anlıyor ama bu anlama işi sadece 5 dakika için geçerli sonra tekrar sil baştan devam.

Demek ki bu yaşlarda çocuğu olanların herkesin sıkıntısı aynı bizde de hatasını anlaması 5 dakika sonrası yine aynen devam...

niye kızınıza sadece ders ve çalışmak konularını söylüyorsunuz. bu kızın başka derdi yok mu acaba? belki arkadaş ortamında dışlanmıştır, belki sevdiği çocuk başka kıza bakmıştır, belki sizi başkalarının ailesiyle karşılaştırıp kendine dert ediyordur.

Kızıma sadece ders çalışma konularını söylemiyorum aksine bu söylediğiniz her şeyle ilgili konuşuyorum. Bütün dertlerini bana anlattığında dinleyip nasihat verir gibi değil de onunla sohbet eder gibi konuşuyorum.

Bizim hiç böyle ergenliklerimiz olmadı, üç kardeşiz, ne kapı çarpıldı, ne anneye babaya bağrıldı, ne şunu doğurdun diye nefret ediyorum senden denildi..
Ergenlik zordur, içimizde fırtınalar koptu ama böyle şeylere cesaret edemedik, ne bileyim.
Çocuk konularında eski kafalı düşünüyorum, eskinin çocuklarında ergenlik mi vardı, büyüklerimizden biraz da saygıyla karışık korkardık, kapı çarpamazdık saniye başı.
Ama her içimiz sıkıldığında da sevgiyle kucak açtılar...
İnşallah çabuk atlatır bu dönemi, benim de bir çocuğum var, o zamanlara gelince nasıl davranırım bilmiyorum gerçi ama Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Emin olun benim zamanımda da böyle değildi, ama işte devir o kadar değişti ki bizim zamanımızda olmayan şeyler yeni ergenlerde oluyor maalesef ve bununla baş edebilmek gerçekten zor ve yorucu.

Ne güzel bir annesin sen öyle ya kızına ne kadar sakin davranıyorsunuz annem beni o dönem öldürmüştü ya bildigin dersleri düştüyse birşeye üzülmüştür depresyonda olabilir çok uyuyor mu

Teşekkür ederim. Yok öyle çok uykuya düşkün değil ama evet çok duygusal bir çocuk tüm bu hırçınlıklarının yanında, örneğin bir arkadaşı derdini anlatsa onu o gün sürekli düşünür ve benimle paylaşır.

Çok teşekkür ederim tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için. Bu tavsiyelerinize mutlaka uyacağım.

ben hep ölmek istiyordum
heavy metal dinliyodum
günlük tutuyodum günlük baştan aşağı karamsarlıkla dolu. hayat şöyle kötü böyle kötü kendimden ve herkesten nefret ediyorum :KK70:

ahh 14 yaşımdaki ben :KK70: bi daha geri dönmek istemezdim. ki ben çok sakin bir ergenlik geçirmiş bi insanım.

Neyseki kızım aksine rengarenk giyinmeyi seviyor :)

Merhaba aradaşlar biz de 13 yaşında ki oğlumuzla ergenlik sıkıntılarını yaşıyoruz. Bizim de sorunumuz hiç birşeyi paylaşmaması. Okuldan gelince odasına çekiliyor sadece yemek yemek için yanımıza geliyor yada soracak bişeyi varsa. Elimizden geldiğince iletişim kurmaya çalışıyoruz ama hiç yanaşmıyor. Öncesinde çok konuşan sarılan öpen bir çocuktu şimdi yanına yaklaşmamıza bile izin vermiyor. Dışarı çıkmıyor arkadaşları ile bir yere gitmiyor, hayatı kitap ve oyun videoları oldu. Normal mi sizce, aynı durumu yaşayanlar var mı?
bu normaldir bir erkek kardeşim var şu an 17 yaşında.. ergenlik öncesi gelirdi sarılırdı anneme bebek gibi davranırdı vs.. çocuk ergenlik döneminde 13-14 yaşlarında çok asi geri çekilmelere başladı annem sevince bağırmalar vs derken annem ona yüklenmedi hep benim küçük oğlum diye eskisi gibi sevdi ve ergen oğlum vs derdi :D şimdi yine eski kıvamda üniversiteye gidecek şükür ergen halleri kapı çarpmaları ya of yeter be vs tavırları geçti siz hiç pes etmeyin ve onun sizin için çoook kıymetli olduğunu hep belli edin.. erkek çocukta anne etkisi çok önemli kız da baba ergenlikte

Back
X