• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

13 yaşındaki ergen kızım...

:KK70: böyle zamanlarda tutarsizlar iste ergenligin en ilginc yani :KK70:

Hayır işin en ilginç yanı da kardeş istiyorum diye kendisi başımızın etini yemişti. İkinci çocuğu düşünmezken kızım istiyor bir kardeşi olsun diye istedim. Şimdi ki bahanesi ben kız kardeş istiyordum sense yapa yapa bu lüzumsuzu yaptın. :)

Hayır işin en ilginç yanı da kardeş istiyorum diye kendisi başımızın etini yemişti. İkinci çocuğu düşünmezken kızım istiyor bir kardeşi olsun diye istedim. Şimdi ki bahanesi ben kız kardeş istiyordum sense yapa yapa bu lüzumsuzu yaptın. :)

Ayy iiymis ya :)) Allah evlatlarinizi size bagislasin insallah..

Annenizle benzer yapıda bir insanım diyebilirim. Çalışan bir insanım, kızım okuldan çıktığında eve gelir, çoğu zaman arkadaşı var çok yakın onunla gelir bazen arar anne onlara gidebilir miyim der, tabii derim. Bazen arar arkadaşımla parkta basketbol oynamaya çıkıyoruz der tamam derim. (Günümüzde insan tedirginde olmuyor değil ama evimiz site içerisinde o biraz rahatlatıyor içimi) Bazen okulda arkadaşlarıyla sorun yaşar arkadaşı olan yalan söyleme dediğinde çok içlenir evde bana anlatır ben yalan söylemiyorum anne der ve ben ona biliyorum tatlım ben sana güveniyorum ve yalan söylemediğini biliyorum belki arkadaşın seni yanlış anlamış olabilir yarın tekrar konuşur kendi aranızda çözersiniz diye yaklaşıyorum ama yine de sanki onu hiç anlamıyormuşuz gibi bağırıyor tersliyor. Örneğin bu sabah okula geç kalmak üzereyiz yürüyoruz sadece kızıma değil oğlum da yanımda ortaya biraz hızlı yürüyelim mi okula geç kalacağız dedim. Kızım 1-2 adım arkamdaydı ve hızlı yürüyorum zaten görmüyor musun diye bağırdı. Döndüm baktım bağırmana gerek yok ki normal ses tonuyla konuşunca da seni duyabiliyorum kızım dedim. Hiçbir şey demedi okulun oraya vardığımızda beni öperken özür dilerim anne sesim birden hızlı çıktı dedi. Önemli değil bir dahakine ses tonunu ayarlayacağına inanıyorum dedim. Her seferinde böyle oluyor ama o ses yine hep yükseliyor, kapılar suratımıza çarpılıyor vs.

Ne kadar anlayisli olursaniz olun maalesef 2 sene boyle gececek. Cok basit şeylere parliyor o donemde cocuklar ve sonra kiziniz gibi pisman oluyor. Ozellikle baski kismina deyinmemin sebebi lise doneminde gordugum olumsuz orneklerdi. Emin olun simdi 13 14 yaslarimdaki dusuncelerime bakinca ne kadar hata yapmisim, sacmalamisim diyorum. Ama simdi kapi carpmalardan, ses yukseltmelerden eser yok :)

Bu aralar sınıfta şu şundan hoşlanıyor, şuna aşık gibi konuları çok anlatıyor. Bir keresinde sordum senin hoşlandığın birisi var mı peki diye saçmalama anne diye yine bağırdı. :)
İlk sevgilim ben 13 yaşındayken olmuştu. Ailemden gizliyordum, sorsalar ben de aynı tepkiyi verirdim.

Zor bir dönem. Kendi haline bırakmayı ben pek iyi bulmuyorum helede o yaşlarda ve önünde geleceğini şekillendirecek sınavlar vs varken bu zmandaki almış olduğu eğitim geleceğinin temelini oluşturuyor. Kızınızı takip edin ama sıkarak ve belli ederek değil arka planda olun. Birde tavsiyem farklı alanlara yönlendirin zamanını hem eğlenerek hem dolu dolu geçirebileceği bişeyler müzik olur spor olur oyun olur vs. Ders çalışmasa bile bu şekilde zamanını güzel kullanabilir. Kötü şeylerede kaymaz en azından. Hemde motivasyonunu da artırabilir. Kötü enerjisini dağıtır

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde 13 yaşına giren bir kızım 7 yaşında da bir oğlum var. Kızım sanırım artık ergenlik dönemine girdi ve bu döneme girmesiyle asileşmesi bir oldu. Bazen kızımı tanıyamıyorum. Derslerinde ciddi bir düşüş oldu sınav notları epeyce vasat, bu duruma kendisi de çok üzülüyor farkındayım ama ders çalışmak istemiyor hiç. Derslerine yeterli vakit ayırmıyorsun bebeğim farkındasın değil mi diyorum, evet ama ders çalışmak istemiyorum diye cevap alıyorum. Bazen o kadar huysuz, kaprisli ve agresif halleri var ki tahammül sınırlarımı zorluyor ama ona rağmen sesimi yükseltmek istemiyorum. Bunun nedeni de birkaç kez sesimi yükselttim o an sustu fakat daha sonra baktım aynı şekilde onun da benimle sesini yükselterek konuşmaya başladığını fark ettim. Yani sanırım bu dönemde kızmak, azarlamak bir işe yaramıyor. Sadece bana karşı değil babaya ve kardeşine karşı da asi tavırları var. Örneğin odasına gidip kapı çarpmalar, sürekli sinirli bir şekilde konuşmalar, bir de kardeşine tahammül edememe gibi problemler yaşıyor. Okuldaki öğretmenleriyle görüştüm. Her dersin öğretmeniyle tek tek ve hepsi aynı şeyi söyledi. Çok saygılı, çok sakin aile terbiyesi almış bir çocuk çok seviyoruz onu, fakat derslerde aktif değil hiç soru sormuyor ya da parmak kaldırdığını görmüyoruz. Evet kızım dışarıda çok sakin, çekingen bir çocuk fakat evde bize zaman zaman resmen eziyet ediyor ve ben kızıma nasıl yaklaşmalıyım bilemiyorum açıkçası? Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Bu yaşları nasıl atlattığınız konusunda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden okuyup yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
öncelikle allah yardımızcınız olsun
benımde ıkı kızım var, kızınızın dogum yılını merak ettım
benım kucuk kızımda evde cok hırcın asi bize kök söktürüyo ama sınıfta yeri gelıyo kendını savunamıyo ögt. konustugumda bunu bahsetmıstım bana dedıgı dısarıda cevresıne yapamadıklarını evde sızden cıkarıyo dıye sızde de oyle bısey olabılırmı acaba?

ayy resmen kendi ergenliği gördüm
okulda çevrede ne sessiz efendi ama annemle, ailemle çatışma halinde
ama benim ilk nedeni platonik aşk ve platonik aşkımın sevgilisi bana benziyor ama ailesi benim aileme göre daha serbest daha rahttı (ama babası kıza sinir oluyordu -öğretmenimizdi)... o sene okulumda başarılı olan ben ders çalışmak istemedim boş boş oturdum tek iyi gelen şey gezmekti ama ailemde izin vermezdi daha çok sinir olurdum... o sene kötü olan derslerim bir yıl sonra normale döndü (çocuk mezun olup gitti sevgiliside)
off off ne bağırır çağırırdım ufak şeylere deli olurdum, tahammülsüzdüm birde en ufak birşeyde bağırdıktan sonra ağlamaya başlardı odaya kendimi kapatıp

Allah kolaylık versin
birde bu yaşlarda beğenilme devamlı kendinle ilgilenme durumları oluyor
Derslerin aksaması bunun içinde bir ihtimal olabilir
:KK66:

Haklısınız, bana her hafta sonu Cuma gününden o saçlar ince ince ördürüyor, Cumartesi sabahı açıyor dalga dalga attırıyor o saçları. Geçen gün biraz kestirelim mi saçlarını hem kırıkları gider dedim hayır anne ben bu saçları uzatmak için ne kadardır bekliyorum senin haberin var mı dedi.

İlk sevgilim ben 13 yaşındayken olmuştu. Ailemden gizliyordum, sorsalar ben de aynı tepkiyi verirdim.

Olabilir tabii ama daha 2. sınıfa giderken sınıfından bir arkadaşına aşık olduğunu söylemişti o zamanlar, senden bir şey gizleyinece içim içimi yiyor demişti ama o zamandan bu zamana kızımda değişti tabii.

öncelikle allah yardımızcınız olsun
benımde ıkı kızım var, kızınızın dogum yılını merak ettım
benım kucuk kızımda evde cok hırcın asi bize kök söktürüyo ama sınıfta yeri gelıyo kendını savunamıyo ögt. konustugumda bunu bahsetmıstım bana dedıgı dısarıda cevresıne yapamadıklarını evde sızden cıkarıyo dıye sızde de oyle bısey olabılırmı acaba?

Kızım 2003 doğumlu. Aynı benim kızımda öyle okulda kendini savunamaz ama evde bize kök söktürür.

ayy resmen kendi ergenliği gördüm
okulda çevrede ne sessiz efendi ama annemle, ailemle çatışma halinde
ama benim ilk nedeni platonik aşk ve platonik aşkımın sevgilisi bana benziyor ama ailesi benim aileme göre daha serbest daha rahttı (ama babası kıza sinir oluyordu -öğretmenimizdi)... o sene okulumda başarılı olan ben ders çalışmak istemedim boş boş oturdum tek iyi gelen şey gezmekti ama ailemde izin vermezdi daha çok sinir olurdum... o sene kötü olan derslerim bir yıl sonra normale döndü (çocuk mezun olup gitti sevgiliside)
off off ne bağırır çağırırdım ufak şeylere deli olurdum, tahammülsüzdüm birde en ufak birşeyde bağırdıktan sonra ağlamaya başlardı odaya kendimi kapatıp

Kızımda böyle hem kendisi bağırıyor hem de siz bağırtıyorsunuz diye odasını girip kapıyı çarpıp ağlıyor. Gidip konuşmak istediğimde hem beni sinir ediyorsunuz hem de odama geliyorsunuz diye tepki veriyor. Gerçekten çok zor bir dönemmiş insanın başına gelmeden anlamıyor bu dönemi.

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde 13 yaşına giren bir kızım 7 yaşında da bir oğlum var. Kızım sanırım artık ergenlik dönemine girdi ve bu döneme girmesiyle asileşmesi bir oldu. Bazen kızımı tanıyamıyorum. Derslerinde ciddi bir düşüş oldu sınav notları epeyce vasat, bu duruma kendisi de çok üzülüyor farkındayım ama ders çalışmak istemiyor hiç. Derslerine yeterli vakit ayırmıyorsun bebeğim farkındasın değil mi diyorum, evet ama ders çalışmak istemiyorum diye cevap alıyorum. Bazen o kadar huysuz, kaprisli ve agresif halleri var ki tahammül sınırlarımı zorluyor ama ona rağmen sesimi yükseltmek istemiyorum. Bunun nedeni de birkaç kez sesimi yükselttim o an sustu fakat daha sonra baktım aynı şekilde onun da benimle sesini yükselterek konuşmaya başladığını fark ettim. Yani sanırım bu dönemde kızmak, azarlamak bir işe yaramıyor. Sadece bana karşı değil babaya ve kardeşine karşı da asi tavırları var. Örneğin odasına gidip kapı çarpmalar, sürekli sinirli bir şekilde konuşmalar, bir de kardeşine tahammül edememe gibi problemler yaşıyor. Okuldaki öğretmenleriyle görüştüm. Her dersin öğretmeniyle tek tek ve hepsi aynı şeyi söyledi. Çok saygılı, çok sakin aile terbiyesi almış bir çocuk çok seviyoruz onu, fakat derslerde aktif değil hiç soru sormuyor ya da parmak kaldırdığını görmüyoruz. Evet kızım dışarıda çok sakin, çekingen bir çocuk fakat evde bize zaman zaman resmen eziyet ediyor ve ben kızıma nasıl yaklaşmalıyım bilemiyorum açıkçası? Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Bu yaşları nasıl atlattığınız konusunda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden okuyup yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Ya bizim zamanimizda annelerimiz derslerimize hic karismazdi. Biz yapardik kendimiz dusunurduk boylece de bilinclendik, sorumluluk duygumu artti.
Benim yengem de sizin gibiydi. Ogluna oyle karisiyordu ki cocugun hep dersleri kotuydu ve daha da zorluyordu calis calis diye . Biz dedik karisma yenge soyleme, kendisi sorumluluk alsin da oyle birakti karismayi. Sonra bi baktik ki cocugun notlar uçmuş.
O yuzden zayif da getirse bosverin, kendisi dusunsun. Siz gerekli imkani sunun ama ödev yap sunu yap diye zorlamayin..
Bahardandir buyuk ihtimalle calismak istememesi. Cok sikmayin :KK66:
Bizim zamanımızda cep telefonu,internet bağımlılığı yoktu ama .Benim oğlumda 12ye gidiyor.Aynen isteksiz.Kendi haline bırakılmıyor malesef,önemli bir dönem,üniversiteye hazırlık yönünden.Eşim geçen gün öğretmenleriyle görüşmüş,kesinlikle telini,bilgisayarını elinden alın demişler.Biz ne yapıyoruz,okuldan geliyor,gün boyu okulda yoruluyor,girsin birşey olmaz diyoruz ,kıyamıyoruz baskı yapmaya.Aldık elinden telini de ,lap topunu ,tabletini de.Sınavların güzel geçsin ,haket de al dedik.Kan testi de yaptıracağım,B12 vitamin eksikliği,demir eksikliği var mı diye.

Benim kardeşimi örnek gosteteyim size.
Lise 1deyken ergenligin dibiydi dersleri dusuktu 1.donem notlari cok fenaydi. Sonra 2.donem sinifta kalmayayim diye daha asildi derse.
Lise 2 oldu matematikte cok zor konular vardir ama benim kardesim hirs yapti 1.siniftaki duruma dusmesin diye. Sonra okadar basarili olduki o vasat kiz gitti 90lar 100ler alan kiz geldi. Simdide psikoloji 3.sinifta. 80li notlari begenmiyor gozu yuksekte :KK48:
Annem hep arkadas gibi yaklasti,sıkmadan anlattı dogrulari bize. Elbette sizin icinde zor bir surec ama adi ustunde ergenlik siz hosgorulu olup tatli dille anlatin dogrulari, gunden gune olumlu degisimleri goreceksiniz ;)

Benim de bir kızım var 16 yaşında ve tam 3 yıldır boyle deli dolu.şimdi oğlumda başladı 13 olacak yakında.
Ben şimdi daha yeni tanıyorum kendimi..meğer cokkkkk sabirliymisim. İçimde resmen bir cevher varmış benim diyorum. Inatlasmalar kapı çarpmalar ayağını yerlere vurarak delirmeler ciyak ciyak bağırmalar neler neler..kızım ve oğlum tarafından resmen sabrım sınanıyor.
Elinden geldiğince sakın olmalısın. Karşındaki bir ergen=deli..bu dönemleri atlatana kadar öyle gör.
Kaç kere sinirimden gizli gizli ağladığım ben.Allah'tan eşim çok yardımcı oluyor bana.o çok daha sakin konuşabiliyor çocuklarla. Akşamları o eve geldiğinde hep birlikte oturup durum değerlendirmesi yaparız o hakem olur.herkes fikrini söyler.rahatlarız.
Ben şimdi kızımla şöyle bir yol buldum.ikimizde çok sinirliysek uzak duruyoruz bir saat kadar birbirimizden sonra konuşuyoruz. Çok ise yariyor.tavsiye ederim.

Ergenliği en zor geçen insanlardan biriydim:))))) şu an 23 yaşındayım ama annem bazen anlatır hala geçmişi.Birincisi küçüklüğümden beri ne yaptığımı ne ettiğimi bilip ergenliktede özellikle yanlış kararlar alırsam ve haberi olmazsa diye korkusundan bana cicili bicili günlükler alırdı.Yani ben o hediye günlüklerin o sebeple alındığını bilmezdim tabi bir iki yıl öncesinde öğrendim amacı:) bana güzel bi hediye paketinde çok şık günlükler ve kalemler hediye eder.Bunlara içini dök, yazın güzelleşir, herşeyi anlattığından dolayı için rahatlar, ayrıca harika anılar olur biriktirirsin.Odanda herhangi bir yere gizleyebilirsin kesinlikle okumam özele saygılı bir anne olduğumu söylememe gerek yok heralde derdi.Meğersem ben okula gittikçe araada bir o günlüğü alır okur ne konuda ne düşündüğümü ne düşünerek saçma sapan davrandığımı neler yaptığımı hep öğrenir ve buna göre davranırmış bana.Bu yüzden aramızda kavgalar gürültüler olmadan atlattık :)))) çok sinirlendiği zamanda sigara yakıp içinden 10a kadar sayarmış ve ders konusundada baskı yapmazdı o dönem benimde notlarım düşmüştü.Gerçi anadolu lisesini kazanmıştım ama lisede de ilk sene berbatın ötesi bi öğrenciydim sonradan toparlamam gerektiğini kendi kendime anladım çünkü belli bi süre sonra düşük notlar özgüvensizliğide beraberinde getiriyor.Bişeylerin düzeltilmeye ihtiyacı olduğunu anlıyor insan.Kendiliğinden yani gerçekten bundan emin olabilirsiniz.Biz o dönemleri böylece atlatmışız işte.Bu arada günlüklerimide gerçekten biriktirdim şimdi hepsi çok güzel anılar bazen okudukça öf bu ne yaa diye gülmekten ölüyorum :)))))))))

Benim kardeşimi örnek gosteteyim size.
Lise 1deyken ergenligin dibiydi dersleri dusuktu 1.donem notlari cok fenaydi. Sonra 2.donem sinifta kalmayayim diye daha asildi derse.
Lise 2 oldu matematikte cok zor konular vardir ama benim kardesim hirs yapti 1.siniftaki duruma dusmesin diye. Sonra okadar basarili olduki o vasat kiz gitti 90lar 100ler alan kiz geldi. Simdide psikoloji 3.sinifta. 80li notlari begenmiyor gozu yuksekte :KK48:
Annem hep arkadas gibi yaklasti,sıkmadan anlattı dogrulari bize. Elbette sizin icinde zor bir surec ama adi ustunde ergenlik siz hosgorulu olup tatli dille anlatin dogrulari, gunden gune olumlu degisimleri goreceksiniz :KK66:

Bazen kendimi tanıyamıyorum inanın. Çıldırtıyor resmen öyle durumlarda bile arkamı dönüp içimden Allah'ım sen bana sabır ver deyip tekrar önüme dönüyorum ve çıldırdığımı belli etmeden tane tane anlatıyorum ya da konuşuyorum. Bir de kendi bildiği doğruların yanlış olduğunu asla atlatamıyorum. Anlatmak istediğimiz şeyi inatla anlamak istemiyor.

Benim de bir kızım var 16 yaşında ve tam 3 yıldır boyle deli dolu.şimdi oğlumda başladı 13 olacak yakında.
Ben şimdi daha yeni tanıyorum kendimi..meğer cokkkkk sabirliymisim. İçimde resmen bir cevher varmış benim diyorum. Inatlasmalar kapı çarpmalar ayağını yerlere vurarak delirmeler ciyak ciyak bağırmalar neler neler..kızım ve oğlum tarafından resmen sabrım sınanıyor.
Elinden geldiğince sakın olmalısın. Karşındaki bir ergen=deli..bu dönemleri atlatana kadar öyle gör.
Kaç kere sinirimden gizli gizli ağladığım ben.Allah'tan eşim çok yardımcı oluyor bana.o çok daha sakin konuşabiliyor çocuklarla. Akşamları o eve geldiğinde hep birlikte oturup durum değerlendirmesi yaparız o hakem olur.herkes fikrini söyler.rahatlarız.
Ben şimdi kızımla şöyle bir yol buldum.ikimizde çok sinirliysek uzak duruyoruz bir saat kadar birbirimizden sonra konuşuyoruz. Çok ise yariyor.tavsiye ederim.

Aynı kızımın hareketleri, geçen akşam kardeşine sinirlendi ve ayaklarını yere vura vura bağırdı bildiğiniz delirmiş gibiydi. İçeriye bir girdim ne oldu acaba diye 7 yaşındaki oğlum sinmiş bir köşeye gözlerini pırtlatmış ablasına bakıyor ablam delirdi anne bir şey oldu ablama diye gelip sarıldı beni görünce. Benim eşimde çok sabır gösteriyor hatta ben bazen inanamıyorum onun sabrına normalde çok sinirli çabuk parlayan bir yapısı vardır ama söz konusu çocuklar olunca beklenin üstünde bir performans gösteriyor sabır konusunda. Bende ikimizde sinirli olduğumuzda uzak durmaya çalışıyorum bir süre ama ısrarla gelip anne anne beni dinlemek zorundasın diye avazı çıktığı kadar bağırıyor.

Back
X