Avrupa ve Amerika bu aşıları yasakladı neyi tartışıyoruz?Otizm riskini artırdığı iddia edilen civalı karma aşıları Atatürk ve Mersin üniversitelerinde, Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüş ve kendisi de otistik bir çocuk sahibi olan Cem Kınacı'ya sorduk. Kınacı "Elbette aşı yapmalıyız ama bunu yaparken de çocuklarımızı riske edemeyiz" diyor20.08.2005 Cumartesi 22:01Güncellenme: 20.08.2005 22:01
Çocuğunuzun özel durumu nedeniyle civalı aşı konusunda araştırmalarınız var. Anlatır mısınız?
Oğlum 1999'da son derece sağlıklı doğdu. Her aile gibi aşılarını zamanında yaptırdık. Henüz 6 aylık iken resmini göstererek kendi adını söyleyen ve gelişimi yaşıtlarından önde olan oğlumuz daha sonra etrafında dönmeye, seslenildiğinde cevap vermemeye ve TV karşısında donmuş gibi oturmaya başladı. 2.5 yaşında Ata'ya otizm teşhisi kondu. Civa ve otizm arasındaki ilişkiyi düşünerek araştırmaya başladık. Saç kılı ve idrar örneklerini Amerika'nın en önde gelen laboratuvarlarına gönderdik. Sonuçlar inanılmazdı. Otistik çocukların tamamında kurşun, tamamına yakın bir bölümünde ise civa vardı. Önce "hiperbarik oksijen", daha sonra ise ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlayan "chelation" tedavisiyle tanıştık. Oğlumuz artık konuşabiliyor, sayı sayabiliyor, bilgisayarda oyun oynuyor; ama yolumuz uzun.
125 kat civa birikimine yol açar
* ABD'de 1989-2003 arasında thimerosal'li aşılardan kaynaklanan bir otizm patlaması olduğu iddiaları var. Bu aşılar Türkiye'de kullanılıyor.
İddia sahipleri arasında benim gibi canı yanan meslektaşlarım da var. Adı geçen aşılarda koruyucu madde olarak kullanılan thimerosal yüzde 49 oranında civa içerir ve ilk 6 aydaki aşılar göz önüne alındığında çocuklarda kabul edilen seviyenin 125 katı civa birikimine yol açar. Nasıl kurşunsuz benzin tüm dünyada teşvik edildiyse, çocuklarımız için de aynı şeyi yapmalıyız. Civasız aşılar üretildiği gerçeğini unutmayalım. Bu konuya uzmanlık alanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları olan eski mesai arkadaşım Sağlık Bakanı'mız Recep Akdağ'ın herkesten önce sahip çıkacağına yürekten inanıyorum.
* Bilim çevreleri "otizm ile civalı aşılar arasında bağlantıyı kanıtlayacak veri yok" diyor. Peki neden bu madde aşılardan çıkartılıyor?
Gelişmiş ülkeler buna inanmasalardı milyarlarca dolar tasarruf etmek imkanından vazgeçerler miydi? Bizim çocuklarımız daha mı az kıymetli? Avrupa'da pek çok ülke bu tür aşıları yasaklamışsa neyi tartışıyoruz? Çocuklarımıza elbette aşı yapmalı ve onları ölümcül olabilecek bazı hastalıklardan korumalıyız ama bunu yaparken de bazı özellikli çocuklarımızı da riske etmemeliyiz.
Otizm sıklığı 6 bin kat arttı
* Sağlık Bakanlığı "Dünya Sağlık Örgütü bu aşıları tavsiye ediyor. Rahat olun" diyor. Ancak DSÖ'ye göre bu madde "izleme altında"...
1970'li yıllarda ABD'de 1/10.000 olan otizmin rastlanma sıklığı günümüzde 1/150 gibi 6000 kat artışı ifade eden bir orana ulaşmıştır. Bu madde doğuştan otizme zemin olabilecek özelliklere sahip çocuklarda bir kıvılcımın çakması gibi bir etki göstererek otizmi tetiklemektedir.
* Thimerosal içeren aşıları satanların en büyük savunması, "Bu madde etil civa içeriyor. Etil civanın vücuttan atılması ise çok kısa bir süre alıyor Asıl tehlikeli olan metil civa"...
Archives of Toxicology dergisinin 1985 yılında yayınladığı bir yazıda etil ve metil civanın santral sinir sistemi üzerindeki toksik etkisinin eşit düzeyde olduğu bildirilmiştir. Dolayısıyla ortaöğretim fen bilgisiyle "metil alkol zararlı ama etil alkol değil" mantığıyla hareket edilmesi son derece yanlıştır. Bunu iddia eden araştırmacılar acaba kendilerine etil-plutonyum enjekte ederler mi?
* Civa benzeri ağır metaller başka nede var?
Başta piller, floresan lambalar, termometreler, barometreler, tansiyon ölçme aletleri, elektrik kabloları, boyalar, böcek ilaçları, cilt sıkılaştırıcı kremler, antiseptik kremler, kozmetikler yağlar...