• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 1 yas asisi ve korkularim

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
Bugün çocuğunu aşılatmayan anne baba 10-20 yıl sonra aşısından kaçırdığı hastalık nedeniyle çocuğunun zarar gördüğüne şahit olacak. Şu anda aşılanmış popülasyonun yaygınlığı nedeniyle salgın olmuyor, bu gidişle ileride olacak gibi.
Bulaşıcı hastalıklar büyüklere de bulaşıyor..İlk 6 ay anneden gelen antikorlar bebek için koruyucu etkiye sahiptir.
Aşılanmamış veya o hastalığa önceden yakalanmamış annesinin antikor koruması olmayınca yenidoğanlarda karşılaşılabilecek bulaşıcı hastalıklar çok tehlikeli olabilir.

Bilmem ne momculara inanıp ne emeklerle doğurduğu çocuğunun hayatını riske atanlar var hala. Merak ediyorum çocuğunuzun başına birşey geldiğinde sizi o momlar mı kurtaracak? Şikayet etseniz yaptırsaymış banane diyecek binlerce boş beleş kaynıyor instagramda. Bunlar kim meslekleri ne? Ordan burdan reklam alacağım diye çocuklarını sömüren hatta onlara kamera arkasında beddua eden kişiler hepi topu. Akıl tutulması mı yaşıyorlar anlamıyorum bazılarını. Doktorunun verdiği ilacı oradakilere sorup kullanmayan var şaka gibi ama gerçek. Abuk sabuk şiirlerin altına ünlü şairlerin isimlerini yazanlar gibi aşı karşıtlarıda sözler uydurup ünlü tıpçıların adını yapıştırıveriyor ve çoğu akıllıda inanıyor. Bir düşünün ya eskiden varsa şimdi neden yok neye dayanarak yok oldu? Neden aşı yapılmayınca arttı? Çok hafife alıyorsunuz üzülürsünüz. (Konu sahibi genel yorum yazdım alınmayın)

Aşı Konusunda Yaşanan Tereddütler, Aşı Reddi ve Aşı Karşıtlığı Konusunda Etik Kurul Görüşü[1]
06.11.2018
23,878
http://www.ttb.org.tr/255ygbe
Bulaşıcı hastalıklar, asırlar boyunca insanlığın gündeminde yer almış ve almaya devam etmektedir. İnsanların kitlesel biçimde hastalanmasına ve ölümüne yol açan bu hastalıklarla mücadele, sağlık politikalarının ve sağlık alanındaki araştırmaların her zaman önemli bir gündemini oluşturmuştur. Korunmaya yönelik geliştirilen yöntem ve teknikler hızla ve somut olarak hastalıklarla mücadele edebilmenin araçları olmuştur. Bu kapsamda aşılar, hem koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli simgelerinden hem de yirminci yüzyılın en önemli halk sağlığı kazanımlarından birisidir.
Aşılar Neden Önemlidir?
Aşılar, çocuk ölümlerini azaltma aracı olarak önerilmesinden bu yana etkili bir biçimde beklentileri gerçekleştirmişlerdir. UNICEF verilerine göre aşı ile önlenebilir altı hastalık (boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci, verem) nedeniyle olan çocuk ölümlerinin sayısı 1989’da 5 milyon dolayında iken, bugün bu altı hastalıktan ölüm yılda yalnızca 100 bin dolayındadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesi aylık bildirim verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2013 ve 2015 yıllarındaki kızamık salgınında hastalananların çoğu aşısız çocuklardır. DSÖ kızamık aşısı yapılmadığında yılda 2,7 milyon çocuğun kızamık komplikasyonları nedeniyle öleceğini öngörmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine göre çocuk felci (poliomiyelitis) aşısı yapılmaması durumunda her yıl çocuk felcinin neden olacağı akut paralizi ve ardından gelişecek kalıcı fiziksel engellilik sonucu ölüme kadar giden bir sürecin gözleneceği yaklaşık 20.000 hasta çocuk ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak birçok hastalığın ortadan kalkmasında ve yaşanan salgınların tekrarlanmamasında aşıların katkısı yadsınamaz ve bağışıklama en güçlü ve düşük maliyetli halk sağlığı girişimi olmaya devam etmektedir.
Bununla birlikte milyonlarca insanın yaşamını kurtaran aşılar, 1796’da Jenner tarafından çiçek aşısının geliştirilmesinden bu güne; etkinlikleri, koruyuculuk düzeyleri, yan etkileri, maliyetleri, patent koruması nedeniyle metaya dönüşmeleri vb. pek çok boyutuyla tartışılmıştır. Günümüzde de aşıların uygulanması konusunda toplumların tamamının güven, kabul ve kararlılık göstermediği bilinen bir gerçektir. Giderek artan ölçüde aşıların olası yan etkilerine ilişkin kaygıların, endişelerin, tereddütlerin, yanlış inanışların yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Bu durum aşı konusunda tereddüt, aşı reddi ve aşı karşıtlığı olarak isimlendirilen yaklaşımlarla yaşama yansımaktadır. Hatta birçok anne baba çocuklarına aşı yaptırmamak için yasal yollar araştırmaktadır. Bu kapsamda, kamuoyuna da yansıdığı üzere, anne-babalar tarafından çocuklarına aşı yaptırmamak için yapılan yerel mahkeme başvuruları, bunlara ilişkin yerel mahkemelerin aldıkları kararlar, Yargıtay içtihatları ve en son olarak da Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin aldığı karar ciddi tartışmalara yol açmaktadır.
Türkiye’de de benzer süreç izlenmekte ve Nüfus ve Sağlık Araştırması 2013 verilerine göre hiçbir aşı yaptırmamış olma durumu 13-26 aylık çocuklarda 2008’de 20 bin dolayında (%1.6) iken 2013’te 37 binlere (%2.9) çıkmıştır. Hiç aşılanmamış olma, yoksul ve eğitimsiz gruplar gibi dezavantajlı gruplarda ise daha çok artış göstermektedir.
Aşılar Güvenli Tıbbi Ürünlerdir
Aşılar uygulanmadan önce yararlılık ve güvenlik incelemelerinden geçmektedir, uygulamaya geçiş sonrası da istenmeyen etkiler ve yan etkiler açısından sürekli olarak izlenmektedir. Yaratılan yanlış algılara karşın aşılar güvenli tıbbi ürünlerdir, çünkü;
  • Aşılanma (BCG, BDT, KKK, OPV) sonrası invaziv bakteriyel enfeksiyon sıklığı aşılanmayan çocuklara göre daha yüksek değildir.
  • Doğal grip enfeksiyonundan daha sık Guillain Barre sendromuna yol açmazlar.
  • Kızamık aşılaması otizme neden olmamaktadır.
  • Aşılarda alüminyum tuzları, bağışık yanıtı güçlendirmek için 1930’lardan beri kullanılmaktadır ve aşılardaki dozu çok düşüktür. Aşılanan çocuklarda yapılan araştırmalar, serumda alüminyum düzeyinin toksik düzeyin çok altında olduğunu göstermektedir.

atarı gideri bana yapacağına git çocuğuna aşı yaptır. senin gibi bir dahi olamadığım için sağlıkçı oldum. her şeye aklın eriyorsa burada yorum açıp destek beklemezdin. şüphelerin var ki sen de içten içe biliyorsun yanlış olanı. neyseee sana söylenecek çok şey var :kızgın: hastanede bir umut ağzımızdan çıkacak kelime pozitif olsun diye gözümüzün içine bakan anneler babalar var sırf çocuğu sağlıklı olsun diye gecelerce uyumayan sabah kapımıza dayanan.. ama sen çocuğuna yanlış yapıyorsun. yanlış. o çocuk sağlığını kaybettiğinde acaba bu kadar atar yapabilecek misin pamukpiremses :KK200:
Sen bir uza hadi sağlıkçı isen git işine bak burda takilcagina ruh hastası ya

nasıl güzel bir yazıdır bu... topraklarımıza gelınıp zeytinyağı zehir saçıyor dıyıp zeytın ağaçlarının talan edilmesi margarınlerın sayfa sayfa reklamları ,piyasaya margarın ve ne olduğu belirsiz yağların sürülmesi, zeytin yağlı yıyemem aman türküsünün aslında ne kadar dramatık olduğu ama toplumun göbek attığı böyle bir çok olay varken , sorgusuz sualsiz sankii drlar hiç hata yapmazmış gibi körü körüne bağlanmak ne kadar doğrudur?aşıların yan etkılerıne bılhassa bakmaları hemşirelerden rica etmeleri hata ve hatta hemşirelere yan etkılerını sormalarını istiyorum! şu su gibi çocuklara yazılan ibrumal mı nedir öksürük şurubunun yasaklatılmasına ve toplatılmasına karar verilmesine rağmen halan daha neden yazıldığını sormalarını, en basit(güya)ilaçların yan etkılerıne bakılıyorken neden çocuklara verılen aşıların ayrıntılı prospektüse bakılmıyor. he bu arada sigaranın çıktığı ilk yıllardada bizzat drlar gazete sayfalarında sigaranın sağlığa faydası röpörtajlarınıda manşet olarak yayınlamışlar.
Iste beni tedirgin eden de bu yarın bir gun bu aşılar icinde bunu yaparlarsa diye korkuyor insan

nasıl güzel bir yazıdır bu... topraklarımıza gelınıp zeytinyağı zehir saçıyor dıyıp zeytın ağaçlarının talan edilmesi margarınlerın sayfa sayfa reklamları ,piyasaya margarın ve ne olduğu belirsiz yağların sürülmesi, zeytin yağlı yıyemem aman türküsünün aslında ne kadar dramatık olduğu ama toplumun göbek attığı böyle bir çok olay varken , sorgusuz sualsiz sankii drlar hiç hata yapmazmış gibi körü körüne bağlanmak ne kadar doğrudur?aşıların yan etkılerıne bılhassa bakmaları hemşirelerden rica etmeleri hata ve hatta hemşirelere yan etkılerını sormalarını istiyorum! şu su gibi çocuklara yazılan ibrumal mı nedir öksürük şurubunun yasaklatılmasına ve toplatılmasına karar verilmesine rağmen halan daha neden yazıldığını sormalarını, en basit(güya)ilaçların yan etkılerıne bakılıyorken neden çocuklara verılen aşıların ayrıntılı prospektüse bakılmıyor. he bu arada sigaranın çıktığı ilk yıllardada bizzat drlar gazete sayfalarında sigaranın sağlığa faydası röpörtajlarınıda manşet olarak yayınlamışlar.

???
Toprağımıza kim geldi de zeytin ağaçlarını kesti hanımefendi? Zeytin ağaçları rant için hükümet denetiminde kesildi. Siz cidden ABDnin ya da başka birinin Türkiyeye iş makinesi nakliye edip ağaçları söküp gittiğine inanıyor musunuz? Zeytinyağı zehir saçıyor gibi bir iftirayı kimseden duymadım, mesele yağ falan değil arsayı peşkeş çekmek zaten

memlekette bu kadar suriyeli varken, aşıyı bir gün bile geciktirmezdim.

Yani özellikle İstanbulda çeşit çeşit mikrop geziyor. İçsavaşın tüm pisliği İstanbula taşındı bence
Ben birkaç yıl önce İstanbulda havaalanında sadece 2 saat geçirdim aktarmada. Ertesi gün işe gittim sabah normal grip gibiydim öğleden sonra kaslarım titremeye başladı, eve taksiyle zor gittim. O akşam yataktan çıkmaya halim yoktu yorganın altında tiyreyerek yattım. Buraya yazdım sıtma mı oldum diye😂 İstanbulda salgın var korkma yazdılar Allahtan😂😂😂

Son düzenleme:
???
Toprağımıza kim geldi de zeytin ağaçlarını kesti hanımefendi? Zeytin ağaçları rant için hükümet denetiminde kesildi. Siz cidden ABDnin ya da başka birinin Türkiyeye iş makinesi nakliye edip ağaçları söküp gittiğine inanıyor musunuz? Zeytinyağı zehir saçıyor gibi bir iftirayı kimseden duymadım, mesele yağ falan değil arsayı peşkeş çekmek zaten
Millet bu asparagas haberlere inanmayı ne zaman kesecek bilmiyorum ama cidden durum vahim..ortada o kadar çok kirli haberler dolaşıyor ki artık birçok insan neye inanacağını şaşırmış durumda..yazık.

Ne yaşadınız bilmiyorum ama üzüldüm bu düşüncenize.
Aşı yaptırırken birçok değerlendirme olması gerekiyor, buna dikkat etmeyen sağlıkçı çok.
Mesela aşıları ben sağlık ocağında yaptırmam, birkaç kere gittim, çocuğa nasıl davranması gerektiğini bilmediklerini gördüm(bu benim bağlı olduğum sağlık ocağıyla alakalı sıkıntım, hepsini suçlayamam)
Hastanede bebek hemşireleri, çok işinin ehli olarak korkutmadan yapıyor aşıları.
Aynı zamanda öncesinde muayene ediyorlar bir güzel sağlık durumunu öğreniyorlar.
hafif bir hastalık belirtisi olduğunda asla aşı yapılamaz, bunu çoğu hemşire de atlıyor.
Kombine olmayacak aşılar var, özel aşıları çocuğun aşı olmayacağı diğer aylarda yaptırmak gerek.
Bunun gibi birçok şey var.
Aşıdan ziyade yaptırdığınız yeri ve takibinizi yapan doktoru gözden geçirin derim.
evet oyle maalesef bizim aile hekimi hemsireleride
18 ayda sanirim su agizdan damlatilan asiyi yapacaklardi kizim bacaktan vurulandan dolayi aglarken asiyi damlatti kizim zaten agladigi icin agzi tukuruk doluydu tukurdu asiyi ve ogurmeye basladi adam yanaklarini sikip bidaha soyluyorum tukuremesin diye yanaklarini sikip tekrar damlatmaya calisirken napiyosunuz diyip aldim cocugu elinden cocuk zaten oguruyor ben kaldirmaya calisiyorum yatar pozisyonda bogulmasin diye adam birde yanaklarini sikip hala damlatmaya calisiyor sikayet etmistim ordan cikinca

???
zeytın ağacı mı atarlandırdı sizi bu kadar yani ya da yağı suyu böyle bir gerçek var ortada ama peşkeş ama devlet ama rant! uzun uzun yazardım da açıklamak için gerek yok....birde kime göre neye göre iftira var.ABD ye mi iftira atıyorum =D SAĞLIK da da devlet eli var.

Yine kendimi dünyanın en rahat insanlarından biri gibi hissetmeme neden olan bir konu.

Kızımı ilk kez aşıya götürdüğümde hemşire "dayanamayacaksanız, tutamayacaksanız ben tutayım" dediğinde hiçbir şey anlamayıp bel bel bakmıştım, şimdi anladım ki hassasiyet ölçüm çoğu anneye göre oldukça az. Tuttum bacağını yaptık aşıları mis gibi döndük eve içim rahat.

Aşı bu ya, aşı yani. Hani bağışıklık falan. Ağlayabilir, susacaktır. Yaptırmadığımı hayal dahi edemiyorum, insan o tedirginlikle nasıl yaşar?

25 gün kadar hastanede yatıp ölümden döndükten sonra geçen hafta taburcu oldum. Bu süreçte bilincim açıkken en fazla kafama taktığım şey 8 aylık kızımı hiç görememiş olmak ve ikinci menenjit aşısının gününün gelmiş olmasıydı. (Bu arada konu arasında soranlar olmuş 403 ödedim Bexsero için)

Ya aşılatamadan hasta olursa sıkıntısını yaşıyorum ben de ortalıkta bu kadar başıboş (başının içi de boş) insan ve çocuk saatli bomba gibi hastalık bulaştırma riskiyle gezerken.

Her aşıdan sonra cocugumun huyu suyu degisti, bi daha cocuk sahibi olursam aşı yaptirmak konusunda tekrar ve tekrar dusunecegim, arastiracagim.

O her aşıdan sonra degil canım büyüyorlar ve doğal olarak yenidogan ile 10 aylik bebek arasında dağlar kadar fark oluyor..sana katılmıyorumeger aşı yapyirmazsan çocugun icin sağliksiz birsey olucak..onlar çocuk en ufak bi hastalıktan miktop kapmaları biz yetiskinler için üzücü..

Kızımin doktoru acıbadem de annemin bir tanıdiğı var hemsire
Annem ben hamileyken hep derdi sağlik ocagında yaptıralim asılarinı çocuğun diye
Sonra ne mi oldu yaptırmadim saglık ocağında
Çocuk doktorumuz ne derse onu yaptıriyoruz...adam söyle birşey dedi aklimiz almadim sinir olduk
Hangi aşı tam hatirlamiyorum ama civa varmış genelde bebeklere o uygulanirmiş maddi açıdan uygun diye
Bende hemen araya girip dedim adaletsizlik daha birkaç aylıkken baslıyor yani dedim
Maalesef dedi o küçücük bedenlere civalı aşıyı basmak yerine (uygun diye maddi yönden) pahali olaninı neden yapmıyorlar yahu bebek onlar bebek
Bize civali olan aşı yapilmadı..
Doktorumuz çocuklari cok seven bir doktor (her doktor böyle degildir bence sadece maddi yönüne bakan)
Neyse annem tanıdik hemsireye sormuş civali mı diye ayy sus demis
Sağlık ocağında bu yüzden yaptırmıyorum
Çocuklarımız bitanedir

Back