1,5 yasında oğlumla basım dertte

serpil_k85

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Mart 2012
1
0
36
Çanakkale
1,5 yasında yaramaz bır oğlum var son zamanlarda cok hırcınlastı her dedıgı olsun ıstıyor ve bunu yaparken sureklı aglıyor... öylekı anneannesının gozlugunu ıstedıgı ıcın 45 dk sure ıle bagırdı agladı yerlere attı kendını kafasını duvara vurdu hırcınlastı bıze vurdu ve en sonunda dayanamadım artık ve gozlugu verdım... nasıl basa cıkıcam bılmıyorum.. esıme pedagogamı gotursek dedım o da bu bır donem gecer dedı ama korkuyorum .... ya gecmez ve sureklı bagıran aglayan hırcın bır cocuk olursa dıye .... ne yapıcamı bılmıyorum ... bılen varsa paylassın cok sevınırım.. sınırlerım bozuldu bu yuzden... ustelık calısıyorum ve aksam elımden geldıgı kadar zamna ayırıyorum ama bazen bende tukenıyoorum....

serpil merhaba,benim de aynı yaşlarda bir oğlum var.. bu zamanlarda az ya da çok herkeste durumlar aşağıda yukarı aynı..ben de çalışan bir anneyim.
annem çocuk gelişimi uzmanı olduğu için ondan aldığım tavsiyeleri paylaşmak isterim.
öncelikle her yaşta çocuk kurala ihtiyaç duyar,ancak bu kurallar uygulayabileceğimiz şeyler olmalı.ödün verecekseniz hiç kural koymamakta fayda var.gözlük dokunması yasaksa bunu çocuğunuza sakin bir ses tonu ile anlatın,gözlüğe dokunmuyoruz bebeğim,kırılabilir o zaman da göremez anneanne vs... inanın sizi anlayacaktır,çok zekiler ve bu yüzden bizi kullanmaya çalışıyorlar...
siz o kadar ağlama sonunda o gözlüğü vererek,bir sonraki yasak için şimdiden açık kapı bıraktınız,algıları şöyle ,ağlayınca eninde sonunda elde edeceğim istediğimi..
ben çözümü şöyle buldum,ilgisini farklı yöne çevirerek...gözlük mü istedi,kaldırıyorum ortadan gözlüğü,ağlıyor,hayır diyorum,biliyosun ki yasak sana veremem onu,ama bak gel seninle sevdiğin oyunu oynayalım,saklambaç vs...ya da gel bak tv de sevdiğin çizgi film başlamış,,,,gel bak yemek hazırlayalım seninle,hamur oynayalım vs... artık ilgisini ne çekiyorsa...
umarım yardımcı olabilmişimdir...

bir de sizi çok iyi anlıyorum,insan kendimi bazen tükenmiş hissediyor.yetememe duygusu ve bazen çaresiz...
sakin olmaya çalışın,unutmayın siz sinirlendikçe o daha hırçın olacaktır.
içinizden sayın,çok sınıra geldiğinizde,içeri odaya gidin nefes alın,bi süre babasıyla bırakın...

Benim oğlum da aynı tepkileri veriyor , yerlere atıyor kendini.2 yaş sendromu canım bu.
Çocuk kendini ispatlamaya çalışıyor.
''Ben istiyorum''diyor yani.
Biz çözümü almak için tutturduğu şeyleri ortadan kaldırmakta bulduk.Laptop'u gördüğü zaman kıyamet kopuyor ,sanki o olmadan yaşamayacak.Vermezsek dakikalarca ağlıyor , biz de saklıyoruz şimdi.Ya da emzik.Görmese aklına bile gelmiyor , görünce de vermezsek çıldırıyor.
Öncelikle sakin kalmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Olmadık bir şey isterse de kararlı bir ses tonu ile anlatıp ağlasa bile tepki vermemeye , duymamaya çalışıyoruz..Dakikalarca sürünce bu son söylediğim çok zor oluyor ama.

merhaba ben mahallenin en mutlu yumurcağını okumanızı öneririm. bana şimdiden faydası oldu. kitapta mümkün olduğunca az hayır diyin diyor. mesela vazoyu kırar diye mi korkuyorsunuz ortadan kaldırın, bir koltuğa çıkmasını istemiyor musunuz üstüne bir örtü örtün, bir dolabı açmasını istemiyorsanız kilit takın vs. yani öncelikle hayırları en aza indirin. daha sonra mutlaka ama mutlaka onunla yeterli vakit geçirin oyun oynayın ilgi gösterin. hatta gün içinde birkaç dajkikalık ilgi molaları verin. daha sonra yumuşakça konuşma dediği bir konuşma var. o anlayana kadar onun gibi bir kaç kelime ile istediğin tekrar edin. mesela gözlüğü istiyorsun evet gözlük gözlük diyorsun gibi. eğer ilgisi bir an dağılır da size bakarsa olmaz gözlük olmaz diyin anlamasını sağlayın. sonrasında ilgisini başka yöne çekin. ilginç bir obje verin gel kurabiye yiyelim diyin aaaa çizgi film başlamış aaaa sokaktan geçen kamyona bakalım gibi. olmadı bir süre ağlamasını görmezden gelin. seyirci olmazsa ağlamasının tepinmesinin anlamı da olmaz. en son ama en son çare mola dediği ceza verin. 1 yaş bebekleri için 1 dakika 2 yaş için 2 dakika. ne yaparsanız yapın sakinleşmiyorsa ve kendine de zarar verebilecek birşeyi istiyorsa bak mola geliyor 1 mola geliyor 2 mola 3 diye uyarın. sonra alıp yatağına götürüp bıtakın (2 yaş altıysa kapıyı kapamayın 2 yaş üstü ise çıkmaması için kapıyı kapatacağınızı ve ısrar ederse kitleyeceğinizi söyleyin) 1 dakika gözükmeden bekleyin. sonra ağlamaya da devam etse onu alın ama 1-2 dakika konuşup ilgi göstermeyin. dün bana faydası oldu. oğlum çok çok hareketli ve herşeyi tutturanbşir çocuk. dün yine yemek masasının üstüne çıkıp boydan boya koşturucam diye tutturdu. ne yapsam fayda etmedi. ben de ilk kez bak batu ceza geliyor mola 1 ceza bak mola 2-3 diye sayarak yatağına götürüp 45 saniye bıraktım. oradan aldıktan 1 dakika sonra sakinleşti. ve masaya çıkmadı. daha sonra 1 kere gitmek istedi ben sert bir hayır dedim gitmedi. 1 kere de tam masaya giderken bana baktı ve yönünü mutfağa değiştirdi. kısaca işe yarıyor. ama yeterli ilgi sevgi oyun oynama sarılma ve diğer seçenekler olacak. en son en çaresiz kaldığınızda ender olarak bu yöntemi uygulayacaksınız. buna 12-15 ay arası başlayın diyor. hayırı öğrenmeli. yoksa bir basamağın tepesinde veyua elinizden kurtulup bir arabanın önüne kendini atarsa onu nasıl durduracaksınız. kolay gelsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…