valla öyle yada böyle ben 2. denememi yaptım ondan sonra elimde olacak test sonucum ama ne yapayım kendi bildiklerimden yola çıkarak yaptırdım. ha varsada genetik bir bozukluk gebeliktemi , yoksa tedavi öncesi yada tedavi esnasındamı önlem alıyorlar hiç bilmiyorum.
canım zaten sana anlatmaya çalıştığım şu, mesela taaa zk'de ilk denemeni yaparken(hatta aşılama aşamasındayken) doktor git genetik testlerini de yaptır dese daha doğru değilmiydi? abuk subuk neyimiz varsa baktılar da en önemli şeye niye bakmıyorlar. hadi senin zaten riskin az ama ama benim yaşım ileri, inatla ailemdeki hastalıkları da anlattım yani risk grubunda olduğum apaçık ama bana bile genetik testlerden bahseden kimse çıkmadı. çünkü devlette de özelde de bir iki düşük falan yapmadığın sürece gerek yok gözüyle bakıyorlar. öyle ya bu sorunlar herkeste çıkmıyor... bir sorun varsa da riski göze alıyorlar.
ama gördüğün gibi piyango bana vurdu işte. yani bilmesem belki ben de bir sürü acı ve sıkıntı yaşayacaktım.
sende de muhtemelen hiç bir şey yoktur. yaşın da genç, ama kendi kendine gidip yaptırdın işte. şimdi en azından için rahat eder. ben çok ümitliyim bu denemen başarılı olacak ama olmazsa 3. denemen için de elinde bilgisi olur.
önlem olarak da:
testlerde benim gibi pıhtılaşma testinde bir sorun çıkarsa, transferden sonra coraspin, omega gibi takviyeler ya da kan sulandırıcı iğneler veriyorlar.belli bir zaman sonra kesiyorlar mı, yoksa tüm hamilelikde mi kullanıyorsun ben de tam bilmiyorum. kromozom sorunu çıkarsa da, embriyo seçiminde daha dikkatli oluyorlar. gerekirse pgt falan yapıyorlar. kromozom sorunu daha seyrek karşılaşılan bir durum. ama pıhtılaşma sorununu daha sık duyuyorum. ki benim annem babamda kalp damar sorunları olduğu için bu sorunun çıkacağı kuvvetle muhtemeldi. hani hiç şaşırmadım desem yeridir. ama bugüne kadar devlette ve özelde görüştüğüm tüm doktorlara annemle babamın durumunu söylediğim halde hiç biri testi önermedi. ayrıntısını bile sormadılar. bir tek emre bey duyunca "ne tip kalp damar sorunları" diye sordu. babamda stent olduğunu, annemin de çok genç yaşta dizinde 3 damarının tıkanıp, anjiyoplastiyle açıldığını söyledim. özellikle diz ve altındaki damar sorunlarının genetik risk teşkil ettiğini, trombofili paneli testini yaptırmamı söyledi. test sonucları tek genle(muhtemelen annemden olan genle) emboli riskim olduğunu gösteriyor. sadece hamilelik değil, ömrümce bu riskim var. yani yaşım ilerlediğinde beyin kanaması, kalp anevrizması, damar sertliği gibi risklerim var. ne yalan söyleyeyim 25 yaşımdan beri ben hep bu riski düşünerek yaşadım zaten. mesela asla doğum kontrol hapı kullanmadım. yıllarca içtiğim omegaların, q10'lerin, düşük kolesterollü yağsız beslenmenin de boşuna vesvese olmadığını bilmek içimi rahatlattı. şimdi en azından kesin kes biliyorum, hiç olmazsa yaşlandıkça ona göre önlemini de alırım.