evet skolyoz kamburluk aslında. ama benim ve kardeşiminki bele doğru alt omurlarda olduğu için kambur bir görüntü yaratmıyor. ama bir takım egzersizleri var, onları yapmazsan artıp yaşlılıkta ağrı yapabiliyor. kardeşimde ve bende çok küçük yaştayken teşhis edildi. hatta doktor, bu rahatsızlıktan dolayı yüzümüze taş gibi bana "sen en fazla 1.50'ye kadar uzarsın" erkek kardeşime de "1.60 olur" demişti. küçük birer çocuk olarak, boyumuz uzamayacak diye yıllarca ne kadar üzüldük tahmin edersin. ama ben 1.68 kardeşim 1.84 boyunda ve o doktoru hala hatırladıkça sinir oluruz. bu arada sonradan öğrendik ki baba tarafımızdan dedemizde skolyoz varmış, amcamın birinde ve başka kuzenlerde de var yani genetik olarak miras bir iskelet sistemi sorunu.
bende ve halamın kızı olan kuzenimde sol böbrekle sol yumurtalık diğerine göre bariz az gelişmiş ama işlevsel durumda. aynı şekilde sol ve sağ taraftaki göğüs kafesi de çok dikkatli bakınca birbirinden farklı, kaburgalar simetrik değil. buna bağlı sol göğüs kaslarımız da sağa göre az gelişmiş durumda. yani iki göğüs arasında çok açık boyut farkı var.(ben yıllar önce silikon
protez taktırıp aynı görünmelerini sağladım. ameliyatı yapan doktor ergenlikte sağ göğsüm normal gelişmişken solun gelişimini tamamlayamadığını söylemişti) zaten bu anomaliyi de ergenlik çağında göğüslerimin böyle dengesiz gelişmesinden şüphelenerek anladık. dıştan böyle, iç organlarda da bir sorun var mı diye röntgen, ultrason çekildiğinde gerçek ortaya çıktı. kuzenim de, çok yıllar sonra bir gün aynı sorunun kendisinde olduğunu tesadüfen itiraf etti.bu arada kardeşimin de sağ ve sol göğüs kafesi bir birinden farklı. ama erkek olduğu için daha az belli oluyor. bir de onun iç organlarında benimki kadar bariz boyut farkı yok.
buna ek olarak bende 12 yıl kadar önce kongenital çift rahim anomalisi teşhis edildi. rahmin tüpe yakın kısmında enteresandır yine sol tarafta fazladan küçük bir kanal vardı. dış gebelik ya da düşük tehlikesi yarattığından artı muazzam sancılı adet görmeme sebep olduğundan endometrik kistim alınırken o da alındı. hiç bir sorunum da kalmadı.
tabi ben her şeyi sonuna kadar araştırma isteği duyan yapımla, o dönemde doktor doktor gezip, rahim anomalisiyle, sol tarafımdaki az gelişmişliğin hatta skolyozun bağlantılı olup olmadığını araştırdım. ama hiç bir doktor doyurucu bir bilgi vermedi. hatta tüm doktorlar bu tip anomalilerin genetik yolla babamdan geçmiş olamayacağını, anne karnında oluşabileceğini, mesela annem hamilelikte sigara ya da ilaç kullandıysa olabileceğini söyledi. ki annem beni 20 yaşında, sağlığının doruğunda doğurmuş ve ne ilaç ne de sigara kullanmış. tam aksine o yıllara göre çok bilinçli bir anne olarak vitaminlerini de almış, beslenmesine de dikkat etmiş. üstelik de madem bu anne karnında oluyor, kardeşimde ve baba tarafımdan halamın kızında da aynı problem nasıl oluyor dediğimde hiç bir cevap veremediler.(ha bu arada aldığım bir duyuma göre şimdi rahmetli olan bir halamda ve onun torununda da bu sorun var ama onlar böyle konularda çok sırdır, asla kalkıp soramazsın, o yüzden ayrıntısını öğrenemedim) bu arada bir tek doktor da aynı senin doktor gibi rahimle ilgili sorunun annemin tarafından genetik geçmiş olabileceğini söyledi. ama onu da araştırdım. kimsede böyle bir şey yok. anne annem, bütün teyzelerim, hatta kuzenlerime kadar sordum kimsede böyle bir şey yok. hadi tut ki bazıları gizledi söylemediler desen, kimse ne ameliyat oldu ne de düşük yaptı. herkes şak diye hamile kalıp doğurdu. yani doktorlar ne derse desin bütün bunların babam tarafından geçtiğine eminim. sonuç olarak sen doktorlara bakma;anne tarafınla kısıtlı kalma, baba tarafını da araştır.