Popüler Konu Z kuşağı kabusu ! Film ismi gibi oldu !

Anladimm kuzu anladim
Ben oglumu boyle yetistirdim , hatta esim dalga gecer , cocuk birsey soruyor sen dunyanin var olusundan basliyorsun anlatmaya diye
Cunku cok yonlu anlatirim , hatta dunyadaki farkli bakis acilarini bile sunarim anlatirken ama oglum cok farkli , kizima ise hicbirsey ogretmiyorum , ogretemiyorum , anlatamiyorum cunku dinlemiyor
Herseyi zaten biliyor
Bunu kelimelerle ifade etmem cok zor ama mila zaten herseyi biliyor
Onu gorsen anlarsin ne demek istedigimi
Cok degisik bir cocuk

Takibi çok kuvvetli, asi ruhlu bir çocuk demek ki maşallah. İşin var o zaman Milanam, biraz seni peşinde koşturacak demek ama büyüdükçe illaki rayına girer sıkma canını.

Biraz da senle yarışıyor, senin ensende ondan, kız çocukları ile anne iletişimi daha farklı olur bilirsin. Sana çok güzel yardımcı, hayran bir çocuk olacak bence gittikçe.

Takibi çok kuvvetli, asi ruhlu bir çocuk demek ki maşallah. İşin var o zaman Milanam, biraz seni peşinde koşturacak demek ama büyüdükçe illaki rayına girer sıkma canını.

Biraz da senle yarışıyor, senin ensende ondan, kız çocukları ile anne iletişimi daha farklı olur bilirsin. Sana çok güzel yardımcı, hayran bir çocuk olacak bence gittikçe.
İnsallah dedigin gibi olur kuzum

Bırakın aktiviteleri babam arabasının kaputunu açıp onla ilgilenirken benden bir anahtar istese havalara uçardım...

Spor ile uğraşsın diye neler yapmıyorum ! basketbolu profesyonel olarak oynadım, basketbol oynarken babam derslerin etkileniyor dedi diye profesyonel basketbolu bıraktım.

Bu adam spor yapsın diye neler yapıyorum ama koşabildiğini dahi sanmıyorum
Bir çok kursa gitmesini istedim yapısı gereği taekwondo ya çok misaitken vücudu ve başarısı

Israrla gitmekten vazgeçti taekwnado ya yazilmadigim için ve 2. El dobok başkasına verildi diye nasıl aglamistim

Yuzme diyorum istemiyorlar spor diyorum istemiyorlar

Şükür ki ev müsait bisiklet binip yakartop oynuyorlar bize benzer tek yanları bu

Ama onu da illaki sorun yaşayarak oynuyorlar kendi aralarındaki problemi cozemiyorlar :KK43:

bizim zamanımızda sanayiye verilirdi

kötü bir fikir : )
Büyük oğlum (10 yaşında ) sürekli çalışmak istemediğini sevmediğini söylüyor dersler vasat değil ama çok iyi notları da yok ...

Berbere verelim dedik (akraba berber )

Çocuk çok sevindi böyle bişey yapacağımiz için eşim de sustu konusunu acmayarak vazgecti ..dedesinin yanında araba yıkamaya bile razı şuan 🤪

Bende de 2 tane var o modelden :KK70:
Biri 2000 diğeri 2010 ♡
Yazilanları okurken aaaa aynısı bende de var diyip diyip durdum :KK66:

Özellikle büyük kızım sağ olsun etrafindakilere göre çok daha cins :KK43:
Tamam doğduğundan beri aman evladım dürüst olsun, aman fikrini açıkça belirtsin diyorduk ama şimdi tahammulsuz, sabirsiz, dürüstlüğün cilkini çıkarmış ve çoğu zaman da anlasilmadigi zaman asabilesen biri çıktı ortaya :KK43:
Çoğu zaman ders çalışmanın harici saatlerce sadece kulaklığı takip laptobdan müzik dinler yada yabancı diZi izler :KK66: ( oyun ve facebook tarzı şeyler ona boş geliyor )
Kendine ters gelen bir şey olduğunda hiç bıkmadan dakikalarca tartisabilir :KK66:

Hatta benle niye bukadar sabirlisin diye bile tartismisligimiz var :KK70: Neymiş bana yanlış yapanlara karşı niye sesimi cikarmiyormusum :KK70: kızım evet yanlış yapıyorlar ama ben aynı şekilde karşılık verirsem ne farkım kalır onlardan diyorum kızıyor kusura bakma aynısını sen bana yapsan tanımam seni diye :KK70:

Sebze ağzına sürmez, spor mu ne gerek var ( sadece bir ara okculuga gidiyordu hatta belediye takımına da alindi ama sonra ondan da vazgeçti )
Çok fazla kalabalığı sevmez hatta ilk tanıştığında birinden hoşlanmayan öldür sevdiremezsin çokta belli eder :KK70:

Denizi güneşi sevmez hatta inanılmaz ama kız çocuğu olduğu halde alışverişten bile nefret eder :KK70:

He Son modelim de onun yumusatilmis versiyonu :KK70: oda sirnasarak istediğini elde edenlerden :KK70: gezme ve alışveriş delisi :KK70:
Ona henüz sinir koyabiliyorum sosyal medya konusunda ( yoksa onuda biraksam bütün gün videolar izler youtube'da )
Gerci ablasının şerrinden de korkar :KK66: onunki dediğimi yap yaptığımı yapma gibi oluyor ama neyse :KK70:

bende dedim satsak kaç para eder dedim satmam ki diyor.

karne hediyesi, LOL için paket satın aldık zira her haltı var.

Arkadaşları ile doğum günlerinde birbirlerine her biri 20 TL verip paket alıyorlarmış. Duyunca çıldırdım ama gidip karne hediyesi paket aldım.

Çözümü z kuşağında arıyorsunuz da, sizin kuşağı bilmiyorum ama y kuşağı anne olarak sorun bizde.
Y kuşağı ki (ben asla 90-00 i dahil etmiyorum.80-90 bana göre)
Arada kalmışlar.
Dünya tarihi olarak bakarsanız da, teknoloji, davranış bilimleri olarak bakarsanız da arada kalmışlar kuşağı.
Kötüsünü/iyisini gorup yeniye gecme kuşağı.
Diğer bir anlamiyla y kusagi, dunyayi değiştirirken bunu nasıl yapacağını bilmeyen kuşak.

80 kuşağına bir bakalım.

(Sadece anne-baba olarak bakacağım ama bu kuşak hem siyasi donem, hem ekonomik gecis, hem sehir-koy gocu, hem teknolojinin hiz kazandigi döneme denk gelen ergenlik acısından ohoooooooo arada kalmışlığın krali kusak)

ebeveynlerimizin büyük bir çoğunluğu psikolojiden habersiz cocuklarını buyuturken, biz y kusagi surekli olarak cocuk psikolojisi, bilmem ne sendromlari, aman soyle yapmayalim böyle olur, şunu öğretmezsek eksik kalır diye etrafımız uzmanlarla çevrildi.
Büyük bir haklilik paylari da vardi.
Çünkü biz 80 ler çocuklarının en bariz özelliği doğal seleksiyonun gerçekten işlemiş olması.
Sadece gerçekten güçlü olan ayakta kaldı.
Özel dersler yoktu, dersaneler yoktu,
Ağzımızın içine bakan anne-baba yoktu,
Iyi olan kazandı
Eksik olan desteklenmedi
Hatta bazen iyi olan bastirildi.
ebeveynin özellikle ekonomik zıtlıklarla bogusanlarinin stres topu oldu.

Sonra bu çocuklar anne-baba oldu.
Her ebeveyn çocuğunun iyiliğini ister.
Ama bizim kusak şaşkın
Hangi uzmanı dinleyeceğimizi şaşırdık.
Çocuklarımıza hep daha fazlasını vermek derdimiz. En iyi şartları sağlamak.
Kimimiz benim olmadı onun olsun, kimimiz aman psikolojisi bozulmasın, kimimiz ya zarar gelirse diye kısıtlayıp yetistirirken, kimimiz artık özgürlük zamanı vs.. aslında hepimiz kendimizde olmayanı verme derdine düştük.

Şimdi sorarım sana, ortalaması 90 üstünde olan çocuğun özel ders ihtiyacı olduğunu nereden çıkardın?
Sen ki itu mezunu, hayatında kac kere, kac yil ozel ders aldin?
Çocugun akademik anlamda başarısı neden bu kadar önemli?
Hatta o kadar onemli ki, cocuk bunu kullanir olmus. Ama derslerim iyi, yok ya?
Hayat dersler mi?
En son ne zaman yeni biriyle tanistin reelde?
Hiç kahvede oturdun mu çocuğum?
Dur ya şu hayvanlar susamıştır diyip bilgisayar basında kalkıp bir tas şu goturdun mü?
Bayramda kapı kapı akraba gezdiniz mi mesela?
Bilmem Ne amca ile en fazla kac cümle kurabildi?
100 tane yazarim.
Bu dönemin her çocuğunda var.
Çocukların akademik anlamda başarıları, psikolojileri o kadar önemli ki bizim için, 13-14 yaşında genclige gecen genc, nerede nasıl davranacağını bilmiyor.
Biz bir yerden alisveris yaparken bile insan icine karisirdik.
Kendi adıma gida dahil, butun alisverisi internet uzerinden yapıyorum.
Dolayısı ile çocuklarım benim pazarcı ile nasıl konuştuğumu görmüyor.
Özellikle 2010 sonrasinin aktar diye bir şeyden haberi olduğunu düşünmüyorum.
Çocuklara normal hayati muze gibi sunuyoruz.
Bu çocuklar için ekrandaki her sey daha gercek.

yazılacak çok şey var aslında hem fazla uzattım, hem sabah sabah kafa acti,
Kısacası çözüm y kuşağında.
Once y kuşağını, değişikliklere uyumunu ve değişime tepkisini anlamak lazım.
Ondan sonra bunu z kuşağına nasıl yansıttığını.

Ya teknolojik evrim geldi, ne bekliyorsunuz ki bu çocuklardan? Onlar yapay zeka dönemine doğmuş internet çağı çocukları.

Ben doğduğumda çevirmeli ev telefonları vardı, itfaiyeyi arayana kadar eviniz yanardı.
Sonra tuşlu ve telsiz telefonlara evrildi.
Ardından cep telefonları, tek satır ekrandan, androidin atası nokia sistemleri ardından diğerleri...
Ben 32907423 farklı telefonu gördüm, bu çocuklar ne gördü? Direkt teknolojinin hızın, evrimin göbeğine doğdu.

Ben kasetçalar gördüm, kaset gördüm, disket gördüm, cd gördüm, mp3 player da gördüm, daha küçük boy rewrite cd gördüm, usb bellek gördüm, 144ü geç 96p olan çamur gibi videoların 34 mblık koca hafıza kartlarında taşındığını gördüm, televizyonun yükseltici ile çalıştığı dönemi de gördüm, dekoderle çözülen kanalları da, ilave dvd eklentilerini de, vcd eklentilerini de... Şimdi tvni kablosuz bağlıyorsun, kanallar için belki arkasına bir kart sokuyorsun ki artık ona da gerek yok net üzerinden her şey tamam. Disketi göstersen ne olduğunu anlayamaz bu zamanın çocukları; diyorum ya onlar zaten hızın ortasında.

Ben yavaşı da gördüm hızlıyı da; o geçişi hep gördüm ve gittikçe hızlandı. O çapulcu yaratıcı denilen tayfadan olmamızın sebebi de bu, çok alet edevat gördük. Hepsiyle oynadık.
Bu çocuklar bence çok daha süper ve güzel bir zamandalar; hiç öyle kayıp, çöplük olarak görmüyorum çünkü yapay zeka robotlara gidecek olan tayfa bunlar. Bu potansiyele de saygı duyarsak, sorun kalmaz. Bu kadar basit.
Her şey ders değil, not değil; ortamına kasmadan salacaksın, onlar yolunu bulacak.
Ve gelen nesil alfa kuşağı, z kuşağı bitiyor.

Hello y kuşağı 🤣
Yazdıklarının tamamına katilmakla birlikte aslında kendi adıma beni rahatsız eden çocukların teknoloji ile gecirdikleri zaman değil.

Bizim zamanimizda ateri vardı,
Super mario prenses kurtaracak diye 6-7 saat boooyylee ekrana bakardık.
Duink duink sesi ruyama girerdi.
Ama babam hadi sofraya dedi mi, o oyun dururdu.
Yada misafir gelecekse acılmazdı.
Ve enteresan kısmı biz bunu bilirdik.
Kendimizi yerden yere vurup kabul ettirmeye çalışmazdık.
Şimdi ki çocuklarda bunu yapamiyoruz .

Ben teknolojinin bugün olduğu noktadan umutluyum ve gelecek için heyecanliyim.
Bir evin cali süpürge ile sürdürüldüğünü de gördüm
Envai çeşit elektrik supurgesini de.
Şimdi evi robot süpürüyor.
Şarji bitince kendi istasyona gidiyor.
Odayı tanıyor.
Halıdan inip çıkıyor.
4 yaşındaki oğlum sensörleri biliyor.
O robotun nasıl çalıştığını soruyor.
Başka bir şey için buna da olur mu diyor.
Pür-ü pak hayal gucu ve zihinle bu bilgiye erken ulasmak cok degerli.

Şimdi daha küçük, o süreci nasıl yönetiriz zaman gösterecek.
Ama cocugumun sosyal ve topluma duyarlılık anlamında mal olmasını istemem.
Bilgisayarda geçirdiği zamandan rahatsız olmam, Ama evde biri varken bunu yaparsa çatışma yaşarız.
Bayram gezmesinden neffffreet ederdim.
Ama o gün babamın zoru ile bunu yapmasaydım, bugün bir yaşlı ile nasıl konuşulur bilmezdim
Bayramda kiminin evine çikolata götürürdük, kimine meyve, kimine kahve, kimine kolonya.
Babam onun diyabeti var diyip o eve çikolata götürmezdi mesela
Yada enişte kahveyi sever diyip kahve alırdı birine.
Diğerinin durumu pek olmazdı. Onlara meyve, kuruyemiş.
O inceligi kitaptan, tvden, google dan öğrenemez çocuk.
Dolayısı ile gelecek.
Nasıl vakti ile ben ağlayıp zirlayip yaptım, çocuğumun ağlaması da benim acimdan sorun değil :)

2009 ve 2018 modeller var bızdede var ama buyuk oglum telefona oyuna cok düşkün oldugu kadar, sokak oyunlarınada cok meraklı bısıklet sürer. Saklambaç oynarlar, ortada sıcan, istop bende kapıya ındıkce bunu onlara hatırlatırım. Ha bazende Arkadasları İle eve gelırler evde telefona bakarlar. Ama bıızmkısı oyun oynarken Kendısıni kaybeder o derece 😕
Mumkun oldukca teli vermemeye calısırım.
Kendısıne int. Face actı kapattım. Sanırım ben Bıraz eskı kafalıyım ama ne oyun oynarsa bana göre kardır.
Gelelım kücüge aglamadıgı muddetce telefonda bebek sarkıları var onları acmam. O bıle on aylık olmasına ragmen telefonu saklayınca gozlerı teli arıyor.
Keske bu kadarda yaygın olmasaydı bu telefon İnternet. İyi oldugu kadarda çok kötü bısey.

Kızım 2014lü çok şükür yazılan hiç bir olumsuzluğu yaşamıyoruz. Evde tv - tablet yok. Günde 3-5 video hakkı var telefon yada laptoptan. Kitapları seviyor. Şimdi herkesin çocuğuyla kıyaslayınca çok sönük kaldı bizimki ama dile ve resme acayip yetenekli birde aşırı sosyalleşme yanlısı bi çocuk.. folik asit içmedim ondan mı böyle sıradan oldu ki 🤣

Ben bayılıyorum bu çağa, bebem olduğu için de yakından takip ediyorum. Esprili ve muhalifler, folik asit nesli ve kesinlikle daha sağlamlar.
Kötü örnekler olabilir ama hepsi bilgisayar çağı çocuğu, aynı dili konuşmak için daha yakından takip etmek gerekiyor.

Tam bir kabus, derslerde başarılıyım, Türkiye Satranç finallerinden namağlup döndüm, 2. dönem notlarımı 1 puan daha yükselttim gibi cümlelerden bıktım !

Tek yedikleri et yemekleri, 13 yaşında 185 boyu var ama bu yaşına kadar ağzına sebze yemeği koymadı. Şaka değil gerçek.

Bu akşam söylemesi ayıp tuttuğum balıkları yerken yanında benim soğan yediğimi görünce denemek istiyorum dedi. Sanırsın ben viski içiyorum da adam denemek istiyor. Adam 13 yaşına gelmiş kuru soğan yememiş ?

Yine bugün aynı gün adamı Türkiye Drone yarışması finallerine Assos'a götürdüm, kafasını telefona gömdü ve izlemedi yarışmayı. 50 kez baba ne zaman eve döneceğiz diye sordu. Beni, babam böyle bir aktiviteye götürecek 10 sene sırtımda taşırdım herhalde...

LOL denen neidüğü belirsiz boktan bir oyun oynuyor oğlum lütfen yeter dediğimde eğitim hayatında ki başarılarını yüzünüze vuruyor (gerçi benim yüzüme vurması biraz maça ister). Oğlum ortaokulda bizde öyleydik üniversite de görelim diyorum. Adamın soru sen ne yaptın ? Ulan sıpa ben İTÜ gibi bir okulda 96 ile derece ile mezun oldum dediğimde yeme beni okulun son sınıfında yıllarca ara vermişsin cevabını yapıştırıyor.
Aha erkek kardeşim 🥴

2001de bizde var işi düşünce öpücükler işi bitin ce offff gitbaşımdann ne olacak acaba sonumuz ve onların çocukları nsl olacakk korkutucu😢😢

2012 model bir kız bende var.
Anlaşmak mümkün olmuyor bazen cidden.
Birde 2018 model oğlan var kızım böyleyse ileride oğlumu düşünemiyorum.
Öte yandan bizim çocukluğumuzdaki gibi değil şartlar,çocuklarımızın bizim gibi olmasını beklemek ütopik geliyor bana.
Ben çocukken,kapı önünde oyun oynardım,kızım bensiz sokağa çıkmadı henüz.
Ben çocukken 1 tane bebeğim,1 tane mevsime uygun ayakkabım vardı mesela,oyuncakçı da yoktu,doğru düzgün ayakkabıcı da ama şu an mağaza mağaza gezip seçebilecek lüksü var çocukların,bizim böyle bir imkanımız yoktu.
1982de doğdum,benimle yaşıt renkli televizyon vardı evde,başka teknolojik alet yoktu hayatımızda, şu an tabletler,televizyonlar,akıllı saatler var.
Çağın getirdiği bu,ona ayak uyduruyorlar sadece.

beyaz peynirin tadınız bilmiyor desem ? inanır mısınız ?

biz Petkim kantininden tam yağlı peynir alınsa da bayram etsek derdik ! ayda 1 kez o da memleketten sucuk gelmişse pişerdi. Kuru sucuğa sırnaşmayalım diye rahmetli annem kurt yapar sakın elleşmeyin derdi...

Şimdi beyefendi Cumhuriyet sucuk ile bilmem ne sucuk arasında ki aroma farkından sucuk ayrımı yapıyor !

hadi ordan, hadiiii eşşekoğlu eşşek : )
Benim 2012li kızımda yumurta,peynir yemez, tadını bilmez.
Her sene tatilde açık büfeden makarna pilav alır yerdi onca çeşidin içinde.
Şu an tatildeyiz,yemeğini alıp geliyor yine tabakta nugget,pilav,makarna vs.
Çoğu şeyin tadını bilmiyor ve bakmak,denemek dahi istemiyor.
Merak etmiyor.
Sucuk vb ürünlerde hatta sütte ayranda bile marka seçer,yemez/içmez hepsini.
Ben çocukken 3 arkadaş sokakta oynar gelirdik acıkınca ve annelerden müsait olan birşey verirdi elimize ne hazırlamışsa onu yerdik, ben bunu yemem diyen olmazdı.
Ama kızım denemez bile.
Açlıktan ölse yine de denemez. Tuhaf.
Minikte 11 aylık,oda ağzını zor açar,beğenirse yer,beğenmezse tükürür ve bir daha ağzını açmaz.

X