Yurtdışında yaşayanlar bakabilir mi?

Shusui

Guru
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2010
2.772
8.401
Merhaba hanımlar. Eşimle ciddi ciddi taşınma kararı aldık. Ama yine benim korkularımdan tekliyoruz.
Benim abim 2007 yılında vefat etti, 27 yaşında, ani bir kazayla tek kaldım. Annem ve babamın ilişkileri bitti yıllar içinde. Aynı evde yaşıyorlar evet ama ev arkadaşı gibi :/ 2011de Japonya'ya gitmeye niyetlendiğimde annem çok ağladı. Kıyamadım kaldım. Kpssye girdim, haksızlığın en büyüklerini yaşadım. Abimden sonra 2 yıl terapi görmüştüm, bir yılda kpssde yaşadıklarımdan sonra aldım. Annem evliliğimi onaylamadığında 1.5 yıl konuşmadı benimle. İlk evlendiğimde yine gidelim dedik. Bu sefer eşim annem ölmeden bir yere gidemem dedi. Yine kaldı.
Şu anda eşim 10 aydır işsiz. Benim görüştüğüm bir yer vardı, şartlar felaket olmasına rağmen ikinci görüşmeye gittim ama kadın gülerek aman çocuğum hasta falan diye saçma bahanelerle işe gelmemezlik ederseniz izin mizin, haklı sebep sayıyoruz deyince kayış koptu bende. Annemin rahatsızlıkları var bakamıyor kızıma. Kreşe başlayacak babada çalışınca, hasta olursa ne yapacağız yani, güya büyük bir fabrikaydı, her neyse. Eşimde kamu bekliyor ama olamadı bir türlü. Başka başvurulara dönende olmadı zaten ikimize.
Biz gitmeyi ciddi ciddi koyduk kafaya. Ben dış ticaretçiyim advance ilgilizcem var, ielts falan sorun değil. Eşimde baya iyi, biraz çalışsa halleder. O da finans uzmanı. Gideriz diyoruz, kabul edileceğimizi düşünüyoruz aklımızdaki ülkelere. Gerekirse fabrika işçiside oluruz, hiç sorun değil çünkü mevki ve prestij peşinde insanlar değiliz. Herşeye okeyiz ama annemi düşününce kitleniyorum. Ben de anne olduktan sonra korkunun boyutu iyice değişti bende. Bir dayı bir teyze Türkiyede kalanların hepsi yurtdışında. Bir sıkıntı olsa yetişirler tamam ama annem yalnız bu şehirde. Aklım hep onda olacak, nasıl olacak bilmiyorum?
Yurtdışında yaşayanlar ne hissediyorsunuz? Annemi babamı bıraktım diye vicdan oluyor mu sürekli? Yada ben sizce bu şekilde gidersem alışır mıyım yoksa daha kötü mü olur? Daha da kötüsü Allah gecinden versin yarın birgün birine birşey olsa diğeri ne yapacak? İşte böyle kaçıyor uykularım. Bir yanım evladın var, onu da kendi hayatını da kurtar git diyor, diğer yarım git tabi anneni bırak burda yapayalnız, terk et kadını diyor. Hiç çıkamadım ben bu işten.

Hangi ülkeye gittigine göre degisen bir durum aslinda
Hava durumuna kadar degiskenlik gösterir
Ben Almanyaya geldim mesela, pek benlik degil ama yani esimin isi burada diye kaliyoruz, cocuklar iyi egitim alir diye
Ama yani evden ise bir yasam var burada
Ki karakter özelliklerin de cok önemli
Ben de özlem duyma huyu yok mesela hemen alisirim ama sevmek baska alismak baska
Buranin insanlairni sevmiyorum, sosyal ortamim yok
Bu benim karakterimle de alakali, ortam yapan sonradan gelen Türkler de var ama yasam tarzlarimiz cok baska bu durumda yalniz kaliyorum mesela

Ben annemin ve babamin yaslandigi zamanlar yakinlarinda olmak isterim. Ve onlara bakmak. Bunu kendime borc bilirim. Cunki bu yasima kadar herzaman destek oldular. O yüzden sizin durumunuzda gitmezdim baska ülkeye sanirim.

Anneniz kac yasinda? Cocugunuz kac yasinda?
Annenizin kendi haline bakacak durumu var ise ve cocugunuz okul caginda degilse birkac yilligina, geriye dönme fikriyle kacamak yapabilirsiniz belki.

Ben de aynı korkuları yaşadım ama gitmek o kadar kolay değilmiş. Yıllardır yurtdışına taşınsak diyoruz ama bir türlü yolunu bulamadık. İyi ingiizce iyi meslek olması yetmiyormuş ne yazık ki.

Artık mesafeler en fazla uçakla 12-14 saat. Ben gidenlerdenim ve mutluyum. Tabi Türkiye’ye ne kadar yakın bir ülkeye gitseniz o kadar sizin için acil durumlarda ya da kısa tatillerde yolculuk avantajlı olur.
Hangi ülkeyi düşünüyorsunuz?

Bende 2 yıl olmak üzereyim gideli ve mutluyum. İyi ki gitmişim. Normalde de ne eşim ne ben öyle aileci değiliz. Farklı bir şehir de yaşıyorduk ailelerimizden o yüzden bir fark olmadı sanki. Ama çok sosyal ve aile bağları kuvvetli biriyseniz zorlanabilirsiniz. Biz sürekli görüntülü konuşuruz haberdar oluruz e yeter buda.

Benim babam yok.
evin büyük çocuğuyum.
anneme ve kardeşlerime aşırı aşırı düşkünüm.
yurtdışına geldim tabi benim için çok zor oldu.
şimdi siz böyle yazınca bi düşündüm.
gerçekten iyiki gelmişim.

aynı ülkede olup,farklı şehirlere gidenler var.
ben mesela daha çok ailemi ziyarete gidiyorum.
zamanla düzenimi oluşturduktan sonra,annem de gelip gidiyor.
hastalık,muhtaçlık gibi bir durum yoksa neden olmasın?
Yani tamam canımız ciğerimiz ailelerimiz.
ama işte bir taraftan evlatlarımız var.
eğitimleri,çevresi o kadar önemli ki.
türkiyede durumlar ortada.
gencecik yıllarca okumuş,çabalamış ama hala işsizler çoğaldıkça çoğalıyor.
ne bileyim ben pişman değilim.

Bizde yurtdışına yerleşmeyi düşünüyoruz olursa, hatta öyle düşünüyoruz ki olana kadar uğraşacağız sonra satıp eşyaları bozup düzeni gideceğiz.
Tabi ki bazı şeyleri göze almak gerek, zırt pırt aile görülmeyecek, ve arkanda bıraktığın insanları düşüneceksin, üzülecekler.
İnsan psikolojisi bu, hayatın değişiyor her iki taraf içinde, kültür şoku vs özlem artıyor.
Mars’a gidecekler için ailesini özlemesinler diye psikolojik destek veriliyor
Bir Mars olmasa da yurt değişmekte ona benzer

ben de yurtdisindayim sorabilirsin her turlu kafana takilani.. ben ki en anneci insandim 5,5 yildir cok sukur hic pisman olmadim. iyiki gelmisiz. insan gibi hayat yasiyoruz surada.. evet gurbet zor.. ha deyince gelinmiyor. ama anneler vefat edecek siz kalacaksiniz bu hayatin icinde dedin ya anneleri birakamadik diye. yani basinda komsu olsan ama hastaligi olsa elinden ne gelir ki? Allah iyilik versin. iyi olsunlar uzak olsunlar. Kulun kula faydasi yok.. etrafinda insan dolu olsa da olmasa da insan ne gorecekse onu goruyor imtihan olarak. benim evladim yok henuz istiyoruz Rabbim nasip ederse ama olsaydi hic dusunmez onun icin giderdim. oyle sansli ki burada cocuklar yegenlerim icin uzuluyorum. kendi gecmisimizi dusunuyorum sinav sistemini vs.. carkin icinde ezilmis gitmisiz..

Annenizin gelip uzun aralıklarla sizinle kalması durumu var mı?

Yurtdışında yaşıyorum ve anne-baba konusu hep boğazda bir düğüm olarak duruyor. Ya siz sık sık gidin, ya da onlar gelip sizinle birkaç ay ay kalsın. Benim de kardeşim ani vefat etti, ama şu an ailemle aynı şehirde iki kardeşim daha var, olmasaydı açıkçası yurtdışında yaşamazdım...

Anneniz ne diyor bu konuya şu an? Ben olsam gidemezdim ama zor bir karar. Çocuğunuz varmış hayatınız değişirdi. Ülkenin hali ortada.
Anneme konuyu açtım hiçbir şey demedi. Halimiz ortada anne bu ülkede ne olacağımız ortada dedim. Sende gelirim dersen yarın koşarak başlarım işlemlere dedim ama bu yaştan sonra nereye gidiyorum ben dedi başka bir şey demedi. kalktı mutfağa gitti sonra ,kaçtı yani ortamdan ,tekrar konuşmam lazım onunla derinlemesine.

Bende aynı düşüncedeyim. Sanki şu anda annemi bırakırsam ona ihanet edecekmişim gibi hissediyorum. Annem 64 babam 66 yaşında. Artık yavaş yavaş yaşlı katogorisine giriyorlar. Hastalıkları falanda var tabi ikisinin de.Annem kendine bakabiliyor çok şükür ,zaten ekonomik durumları fena değil.Baba hala çalışıyor, ikisinin de emeklisi var, annem yardımcı kadın alıyor hftada 2 bazen 3.
Çocuğum küçük 2 yaşına girecek Nisanda. Benim erken gitme isteğim birazbu. O kreşe orada başlasın istiyorum.Okuldan daha önce yani. Ama aslında bir konuda haklısınız, erken gider ve dönmeyi düşünürsek onun okulu etkilenmemiş olacak ,bu açıdan iyien azından.

O kadar güzel anlatmışsınız ki. Bende kendim söz konusu olunca kaldıkça kaldım ama şu an kızıma bakıyorum,ülkeye yaşadıklarıma bakıyorum, kızıma çok büyük haksızlık yapacakmışım gibi hissediyorum. 2011de gitmiş olsaydım Japonyaya şu anda 9 yıldır orada yaşıyordum. Hayatım bambaşka olacaktı ki ben aşırı azimli ve hırslı bir insanım. Burada sürünme sebebim haksızlığa uğramam , siyasal görüş olarak farklıyım , azınlığım falan filan. Kaldımda ne oldu? 20lerim gitti. Eşimle gitseydik 3 senedir dışardaydık. Dediğiniz gibi ilerde bir gün annelerimiz gidecek, keşke anneler çoook uzun yaşasa ama gidecekler işte.O zaman kaldıkta ne oldu hayatım gitti demekten çok korkuyorum.
Ama işte babamın pek bir desteği de yok ona. O yüzden sanki birdüşünce çemberinde dönüpduruyormuşum gibi.

İlk planımız Kanada. Dayım var orada ,acil durumlarda yetişebilir,kendi iş yeri var ,bize iş veriyormuş gibi gösterebilir. O zaman göçmenlik içn gereken puanı fazlasıyla alıyoruz. B planı hakkında hala şüphelerimiz var. Ben Japonya diyorum ama eşim biraz korkuyor. Ulan bari latin harfi olsun da okuyayım diyor Benim Japoncam var ve önümüzdeki aralık sınava gireceğim. N3 seviyesi alırsan gel o zaman bir bakalım diyor Japonya. Yani her ikisi de 12-14 saat :) C planı yok açıkçası :)

Ben de 3 senedir yurt dışında yaşıyorum gurbetlik çok zor aileme çok düşkünüm zaman zaman vicdan yapıyorum tabıkı. Zor bır karar sızın için ama cocugunuz ve kendi geleceğiniz ıcınde karar vermelisiniz. Siz yerleştikten sonra anneniz sık sık yanınıza gelir o şekilde idare edersiniz

yakın bir arkadaşımız sizin kanada planınız gibi bir planla bir avrupa ülkesine yerleşti. akrabası onu çalışıyor gibi gösterdi ama çalıştırmıyor o yüzden resmi olarak başka yerde de çalışamıyor. birikmişleriyle gittiler, şuan minimumda bile epey para harcıyorlar. onlarda çırpınıyorlar umarım tez zamanda işleri yoluna koyarlar.
para birimimizin değeri çok düşük, gitmeyi planladığınız iki ülkede pahalı ülkeler. evet giderken gözü karartmak lazım ama dikkati elden bırakmayın. cebinizde belli bir Miktar olmadan gelmeyin sürünürsünüz diyorlar bazı tanıdıklar. bizde eşimle kanada için plan yapıyoruz. şuan para biriktirme aşamasındayız. hepimiz için hayırlısı olur umarım.

Düşündük bizde bu ihtimali, o yüzden dayım bana iş teklifi gönderecek ki eşim çalışabilsin. Ama anlattığınız için teşekkür ederim. Zaten nereye gidersen git ilk 6 aylık masrafını karşılayacak şekilde gitmen gerek.
Bizim avantajımız biz evlendikten sonra altınlara hiç dokunmadık. Artı beslerimiz var, arabamız var. Ve herşeyi satıp gideceğiz. O yüzden idare edebiliriz.
Kur farkından çok pahalı olacak ama orada ki market videolarını izliyorum, bizden daha ucuz. Japonya bile. Adamlar öğretmene 3000 dolar maaş veriyor mesela, kutu süt 2 dolar. Bizde bile sütler 6 lira oldu. Orada para kazanmaya başlayınca hayat standartın yükseliyor zaten.

simdi belki taslanacagim ama kesinlikle gidin. benim babam da 70 yasina girecek, butun cocuklari yurt disinda 2 yasindaki kardesim haric. :)

abim 14 yasinda gitti. ben 21, kucuk kardesim 12 yasinda o da yurt disinda okuyor. bence duygusal olmanin luzumu yok bu durumda. cocugunuz icin turkiyeden daha iyi bir sans varsa degerlendirin derim.

ben de babami cok ozluyorum, rahatsizlandigi zaman bazen bana haber vermiyor bile uzulmeyeyim diye, o zaman kotu hissediyorum ama ben daha iyi sartlarda yasayip ozgur oldugum zaman babam daha mutlu oluyor. eminim siz de gittikten sonra anneniz sizin memnuniyetinizi gorunce sevinecektir. bol sans. :)

2 yaşında kardeşiniz mi var
Anneyle babadan başka beni tutan yok. Zaten tüm sülalem yurtdışında, baba tarafı burada ama onlarla görüşmüyoruz. Bende pek insan bağımlısı sayılmam zaten, biraz soğuğumdur.
Geçenler de kuzenim işe girdi kanadada. 22 yaşında. Türkiye de asla yapamayacağı bir işe, mezun olduktan 6 ay sonra girdi ve şimdi babasına sen bırak ben hepimize yetecek kadar kazanıyorum diyormuş. Bunu duyunca insan üzülüyor, ben 32 yaşında 2 mezuniyet, 5 yıllık deneyimle aileye yüküm. Yürü git işte daha ne duruyorsun diyor insan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…