- 23 Eylül 2010
- 6.359
- 1.917
- 248
- Konu Sahibi NeOlurBiSabah
-
Biraz abartmamis misiniz? Ben Almanya´da yasiyorum, dogma büyüme buraliyim.
"Tüm ev ahalisi en sacma islerde calisir" derken, her yerde oldugu gibi burda da ekmek aslanin agzinda,
kimseye gökten para yagmiyor, ve kimsenin is begenmeme gibi bi lüksü yok, ayrica sizin lanse ettiginiz gibi; kimsenin böyle bi kompleksi de yok.Ister temizlikci ol, ister asci..Herkes de hakkettigini alir.
Yanlis anlamayin, fakat Türkiye´de yeni bir üniversite mezunun aldigi maasi burda 8 saatlik calisan bir temizlikci de aliyor.
Bence kücümsemeyin bazi seyleri.
başkasına küçümsemeyin derken siz de burdaki insanları küçümsemişsiniz ama
ayrıca dediğiniz saçma bence çünkü orada euro burada tl geçerli
siz euroyu tlye çevirip bi kıyaslama yapamazsınız bence
aldığınız para oradaki yaşam şartlarına göre değerlendirilir
burada alınan para buradaki yaşam şartlarına göre
Ben Hollandayi tavsiye ediyorum. Avusturyalilar kadar irkci bir millet daha gormedim, en egitimlisi , en kulturlusu bile resmen kafatasci. Insanlar Almanlara bu konuda laf soyluyor ama bence alakasi yok. Avusturyanin su anki iktidari da zaten politikasini tamamiyle irkcilik ustune kurmus durumda, secim mitinginde bu partinin baskani : " Turk yok, cami yok, hicbirini gormeyecegiz, artik gocmen yok" dedi. Yani gitmeden once bence politik sartlari da arastirin derim ben.
Hayir yanlis anladiniz, kimseyi kücümsemedim; sadece memleketimin aci bi gerceginden bahsettim.
Ordaki yasam sartlarinii degerlendirdigim zaman alinan maas bir yeni mezun icin cok mu adil peki ?
Bu da tartisilacak baska bir konu.
Az önce alinti yaptigim arkadasim durumu öylesine abartili ifade etmis ki, sanki herkes burda
sefil bir hayat sürüyor, ailenin bütün fertleri en "sacma islerde" haril haril calisiyor. Neden? Sirf senede 1 kere Türkiye´deki akrabalarina son model arabasiyla hava atmak icin
Neyse; konuyu da daha fazla saptirmak istemiyorum, okuyunca sadece düsüncemi belirtmek istedim.
Biraz abartmamis misiniz? Ben Almanya´da yasiyorum, dogma büyüme buraliyim.
"Tüm ev ahalisi en sacma islerde calisir" derken, her yerde oldugu gibi burda da ekmek aslanin agzinda,
kimseye gökten para yagmiyor, ve kimsenin is begenmeme gibi bi lüksü yok, ayrica sizin lanse ettiginiz gibi; kimsenin böyle bi kompleksi de yok.Ister temizlikci ol, ister asci..Herkes de hakkettigini alir.
Yanlis anlamayin, fakat Türkiye´de yeni bir üniversite mezunun aldigi maasi burda 8 saatlik calisan bir temizlikci de aliyor.
Bence kücümsemeyin bazi seyleri.
Hayir yanlis anladiniz, kimseyi kücümsemedim; sadece memleketimin aci bi gerceginden bahsettim.
Ordaki yasam sartlarinii degerlendirdigim zaman alinan maas bir yeni mezun icin cok mu adil peki ?
Bu da tartisilacak baska bir konu.
Az önce alinti yaptigim arkadasim durumu öylesine abartili ifade etmis ki, sanki herkes burda
sefil bir hayat sürüyor, ailenin bütün fertleri en "sacma islerde" haril haril calisiyor. Neden? Sirf senede 1 kere Türkiye´deki akrabalarina son model arabasiyla hava atmak icin
Neyse; konuyu da daha fazla saptirmak istemiyorum, okuyunca sadece düsüncemi belirtmek istedim.
Hee bir de 2 yıllık mezun mühendisim.Eşimle ev alabildık istanbulda. Her ülkenin ekonomisi şartları ayrı. Evet burda pahalılık çok fazla. Aldığımız her şey ev araba elektronikler euro bazında üstüne vergiler ekleniyor. Ben uluslararası bir şirkette çalışıyorum maaşım euro bazında. Euronun değeri tl ye göre arttıkça zam almışım hissine kapılıyorum. Her ay daha fazla maaş yatmış oluyor bana ama öyle değil malesef. Almanya da asgari ücret ne bilmiyorum da o parayla buraya geldiğinde benim maaşıma denktir muhtemelen. Yani bir şeyleri karıştırmayalım.
Ayrıca romanya ve bulgaristan ab ye girdiği için almanya o insanları artık türklerden çok daha ucuza çalıştırıyor. Kötü işleri biraz türklerin elinden onlar aldı. Türklerin standardı bu geçen yıllarda bir tık üste çıktı. İşsizlik maaşları konusunda da yeni düzenlemeleri biliyorum. Artık o da o kadar kolay değil almanyada. Yine de avrupa da en yaşanıcak ülke almanyadır bence.Hem ekonomik olarak hem de insanları olarak.
Öyle demek istemedim. Konu sahibine gerçekleri anlatmaya çalışıyorum canım. Hani kolay kolay gidip güllük gülistanlık bir hayat beklemiyor kimseyi.
Ama mantık Türkiye'de biraz farklı mesela ona değinmek istedim küçümsemek değil bu. Ben 6 ay almanya da farklı şehirler yaşadım sadece biraz gözlemleme fırsatı buldum. Türkiye de kadın ülke ekonomisine katkı sağlayan birey olmaktan çok aile kurumunun silik bir ferdi olmaktan mutlu mesela. Ev hanımı gibi oturaklı oldugu düşünülen bir sıfatla bunu pekiştirmek de cabası. Ama almanya da altlarında son model araba olan türk ailenin kadınları ev temizliğine gidiyor ya da şirketlerde okullarda hastanelerde aşçılık yapıyor. ve bundan gocunmuyor. bu küçümsemek değil aksine kadının aile kurumundaki kimliğinden sıyrılmış oldugunu gösteren güzel bir gelişme. Yalnız Türkiye'de yaşayan hiçbir kadın bunu kabullenmez. Burda adam gerekiyorsa araba almaz ama kadını çalıştırmaz. Burda temizliğe gelen kadınlar gerçekten çok ihtiyaç halinde olan hayatında arabaya binmemiş kadınlar.
Ne mutlu ki orda temizliğe giden kadın yoruluyor, fiziki güç harcıyor ve bunun hakkını alabiliyor. Ben yüksek mühendisim o kadar kazanmadığımı biliyorum.
Sadece türkiyeden gidecek bir insan şu an öyle bir işte çalışmaktan gocunur buna eminim. Parası ne olursa olsun istemez. Konu sahibi de bir şeylerin bilincinde olarak bu yola baş koysun. Çünkü bize eğitiminden de bahsetmemiş.
Keske hersey gorundugu gibi kolay olsa......
biz bircogumuz fransadayiz sulale almanyada bir erkek kardesim var tr de....
universiteyi okuyor inssat muhendisligini.....
buraya gelmesi ni istiyoruz ama oyle kolay degil.....
bizde evlilik uzerine dusunuyoruz....
dayim almanyada mak.muhendisi trde evlendi....
esi ogretmen esi dogum izninde almanyaya yerlesti 1 yilligina kendi meslegini yapamadi cok iyi ingilizce bildigi halde.....
dayim zaten vatandas....
esi okadar okul okudum medlegimi birakmam dedi dayimla trye yerlestiler.....
bu isler kolaysa oturum iznini almak bizde bilelim....
cunku iltica etmek kaldirildi diye biliyorum....
is icin gelecekseniz is verenîn saglam olmasi lazim size kefil garanti vermesi lazim....
yok daha neler, hayatinda arabaya binmemis kadinlar cok komik bi benzetme olmus. araba surmemis desen hadi biraz yaklasicak gercege arabaya binmemis insan sokakta yatan insandir, onu da kimse zaten temizlige dahi cagirmaz. turkiyede gundelik temiZlige gidenleri bu sekilde gozlemlediyseniz almanyada 6 ayda yaptiginiz gozlemin gercekci oldugunu dusunmek mumkun degil.
yurt disinda dogum buyudum, iyki burda yasiyorumimkanin varsa kac gel buraya..
birde ben kendimi yabanci gibi hissetmiyorum, türkiye daha yabanci cünkü hatirlarim, cocuklugum, okulum, herseyim, hayatimin yarisindan fazlazi burda gecti..
kendimi türk kökenli viyanali gibi görüyorum, zaten öyleyim
hm...Benim görüştüğüm kişi de Viyana'da..Yozgatlı mısın sen de:)orda çokmuş da:) O da tr ye gelmeye korkuyordu,gelecekti vazgeçti tr ye gelince...Şimdi benim işi bırakmam için onun maddi birikim yapması lazımmış,şartların olgunlaşması,evliliğe hazırlanması lazımmış..Bekleyecem beklemeye de ilgisi az bir insan..Ne dersin sen bu duruma..?
Evet ben oraya gelmek zorunda kalacağım kamudaki işimi bırakıp..O evliliğe hazır değilmiş birikim yapmalıymış evlenmek için..Bu durumda bana yazık edmeezmiş.O özel kurumlarda iş bulma kurumunun bulduğu işlerde çalışıyor.Taksicilik kursuna başlayacakmış..Ama ilgisi az..Buyüzden ayrılmak istiyorum ondan.Bırakmıyor ama yine aynı...Bu konuda açılmış konum var..Ne dersin bu duruma?Ordan birisin.Yorumuna ihtiyacım var...yozgat, sivas cok var evet, ama heryerden herkes var karisik kurusuk isteher milletden kimse var burda..
ben yozgat degilim :)
bilmemki anlamadim, sen mi buraya gelceksin o birikim yapipta?
ve ne is yapiyor o kisi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?