Açılın geldim developerım:)
Hem ABD ve hem Alman şirketinde çalışmış biri olarak söyleyeyim, şöyle ki özlük hakkını düşünen kimse tanımıyorum.
Öncelikle Türkiyede gerçekten profesyonel software production yapan şirket bilmiyorum, bu yapıyordur dediğim e-ticaret siteleri var onun dışında burası şahane iş yapıyor dediğim bir şirket yok. Hiçbir planlama yok, agile metodları zaten yok, biri biraz kod koyuyor, öbürü gelip aynı kodu 1 ay sonra bozuyor, sonuç olarak herkes uzun saatler çalışıp pert oluyor ama üretim bir yere varamıyor.
İkinci olarak ben süper çalışıyorum, şahane kariyer fırsatı sunan yer arıyorum derseniz o da yok. Software yapmayı bilen az sayıda insan var onlar da çıkıp gidiyorlar zaten.
Üçüncü olarak yazılımdan bağımsız olarak çoğu işyeri profesyonellikten bihaber. Mobbing, yönetmeyi bilmeyen yöneticiler, işyerinde dedikodu, ayrımcılığın her türü... Kadın-erkek ayrımcılığı da var, şefle/takım lideriyle sigara molasına çıkıp kanka olanlar var, kankaya iyi davranmak var, sevmediğin çalışana kötü davranmak var, o var bu var derken profesyonellik 0. Takım liderinden mobbing görüyorsan şikayet edebileceğin bir üst yönetim yok, çünkü onlar da sevdikleri kanka oldukları adamı şef yapıyor.
Kısacası belki para kazanıyorsun ama çalışma ortamı aşırı stresli. Ya hakkın çiğneniyor, adam kayırılmaya kurban gidip nefret ediyorsun, ya kadın olduğun için ayrımcılığa uğrayıp nefret ediyorsun, ya etnik kökeninle ayrımcılığa uğruyorsun derken şöyle bir ortamda adam gibi kafa boş çalışmak zaten mümkün değil.
Benim çalıştığım her yer çok rekabetçi, çok çok iyi şirketlerdi. Bir kez asla fazla mesai yok, her şey planlı akşam 6ya kadar disiplinli çaılıp 6da çıkıp evinde gidiyorsun. haftasonu çalışma zaten yok, yasalar aykırı zaten. Şirketler yasalara çok saygılı, hakkın neyse mutlaka alıyorsun. Ayrımcılık asla yok, en az 50 tane iş mülakatı yapmışımdır bir kez evli misin bekar mısın çocuğun var mı sorusunu soran olmadı hem profesyonelce değil hem yasaya aykırı zaten.
Ben takım lideriyim, çalıştığım herkese güveniyorum. Bugün hastayım yatıcam ya da evden çalışıcam yazan birine sadece tamam yazarım. Ofisteyken benim patrona cuma günü yoruldum bugün biraz erken çıkıyorum dediğimde adam tamam derdi. Zaten adam gibi çalışıyorum, yorulmuşsam cuma akşamı saat 5te 1 saat sürüye sürüye yapacağım işten kimseye hayır gelmez.
Kısacası 6ya kadar temiz çalışıp paranı alıp gidiyorsun. Tatiline, tazminatına, hastalık iznine saygı var. Kafa rahatken özlük hakkı düşünen tek kişi tanımıyorum, adam gibi yaptığın işe yoğunlaşıyorsun. 100 kez yazdım, Türkiyedeki çalışma ortamında profesyonelliğin Psi yok maaelsef.