• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurt dışına gidenler hangi yolla gittiniz ?

Ben yurtdışında değilim ama bir dönem biz de Kanada düşünüyorduk. Şartların neredeyse tamamını karşılıyorduk. İlk olarak yabancı dilinizin olması lazım. Kanada için İngilizce ya da Fransızca. Oradaki açılan iş başvurularını takip edin. Size göre bir iş olursa başvurabilirsiniz. Önceden iş bulmak avantajlı. IELTS sınavına girip belli bir puanı aşmanız gerek. Aracı şirketler var. Onlarla anlaşırsanız süreç hızlanıyor.

Açılın geldim developerım:)

Hem ABD ve hem Alman şirketinde çalışmış biri olarak söyleyeyim, şöyle ki özlük hakkını düşünen kimse tanımıyorum.
Öncelikle Türkiyede gerçekten profesyonel software production yapan şirket bilmiyorum, bu yapıyordur dediğim e-ticaret siteleri var onun dışında burası şahane iş yapıyor dediğim bir şirket yok. Hiçbir planlama yok, agile metodları zaten yok, biri biraz kod koyuyor, öbürü gelip aynı kodu 1 ay sonra bozuyor, sonuç olarak herkes uzun saatler çalışıp pert oluyor ama üretim bir yere varamıyor.
İkinci olarak ben süper çalışıyorum, şahane kariyer fırsatı sunan yer arıyorum derseniz o da yok. Software yapmayı bilen az sayıda insan var onlar da çıkıp gidiyorlar zaten.
Üçüncü olarak yazılımdan bağımsız olarak çoğu işyeri profesyonellikten bihaber. Mobbing, yönetmeyi bilmeyen yöneticiler, işyerinde dedikodu, ayrımcılığın her türü... Kadın-erkek ayrımcılığı da var, şefle/takım lideriyle sigara molasına çıkıp kanka olanlar var, kankaya iyi davranmak var, sevmediğin çalışana kötü davranmak var, o var bu var derken profesyonellik 0. Takım liderinden mobbing görüyorsan şikayet edebileceğin bir üst yönetim yok, çünkü onlar da sevdikleri kanka oldukları adamı şef yapıyor.
Kısacası belki para kazanıyorsun ama çalışma ortamı aşırı stresli. Ya hakkın çiğneniyor, adam kayırılmaya kurban gidip nefret ediyorsun, ya kadın olduğun için ayrımcılığa uğrayıp nefret ediyorsun, ya etnik kökeninle ayrımcılığa uğruyorsun derken şöyle bir ortamda adam gibi kafa boş çalışmak zaten mümkün değil.

Benim çalıştığım her yer çok rekabetçi, çok çok iyi şirketlerdi. Bir kez asla fazla mesai yok, her şey planlı akşam 6ya kadar disiplinli çaılıp 6da çıkıp evinde gidiyorsun. haftasonu çalışma zaten yok, yasalar aykırı zaten. Şirketler yasalara çok saygılı, hakkın neyse mutlaka alıyorsun. Ayrımcılık asla yok, en az 50 tane iş mülakatı yapmışımdır bir kez evli misin bekar mısın çocuğun var mı sorusunu soran olmadı hem profesyonelce değil hem yasaya aykırı zaten.

Ben takım lideriyim, çalıştığım herkese güveniyorum. Bugün hastayım yatıcam ya da evden çalışıcam yazan birine sadece tamam yazarım. Ofisteyken benim patrona cuma günü yoruldum bugün biraz erken çıkıyorum dediğimde adam tamam derdi. Zaten adam gibi çalışıyorum, yorulmuşsam cuma akşamı saat 5te 1 saat sürüye sürüye yapacağım işten kimseye hayır gelmez.

Kısacası 6ya kadar temiz çalışıp paranı alıp gidiyorsun. Tatiline, tazminatına, hastalık iznine saygı var. Kafa rahatken özlük hakkı düşünen tek kişi tanımıyorum, adam gibi yaptığın işe yoğunlaşıyorsun. 100 kez yazdım, Türkiyedeki çalışma ortamında profesyonelliğin Psi yok maaelsef.
Evli misin bekar mısın diye bile sormamalarına çok şaşırdım.
Ben zamanımda burada bir iş görüşmesine gittim. Anne baba ne iş yapıyor demişlerdi.
Babam vefat etti , demiştim.
E o zaman hiç teyze hala size maddi destekte bulunuyor mu diye sordu ik müdürü düşün yani 😂
Ve sözde kurumsal yer burası

Diğer bahsettiğin çoğu şey burada da var.
Bu şirketlere misal nasıl başvurdun ?
ABD ve Almanya için
Dilin iyiydi o zaman dili burada mı orada mı hallettin ?

Aslında şöyle moda tasarımı okuyup italyada yüksek yapıp
Orada yasamak isterdim ❤️
İtalyan bir arkadaşım var,kadın yılbaşında görüntülü aradı beni.Harika bir mekanda kutlama yapıyor,siz de gelin buraya falan diyor.Biz de evde portakal falan soyuyorduk işte.Geliriz geliriz dedim ama,vallahi iki bilet alıp sinemaya bile zor gidiyoruz😁.

Doktoraya gerek yok, master programı da olur. Almanya için önemli olan Alman diploması sahibi olmak veya Türkiyeden denkliği olan master mezunu olmak.:dondurma:
Bir arkadaşım İngiltere’de master yaparken orada iş buldu
Master kabul edilsem bile iş bulma konusu biraz şans sanırım

Yok şöyle kuzenim muhendisti mesleğini neden orada yapmadı bilmiyorum sormadım.

Eşimin yeğeni ise Almanya'ya gelin olarak gitti normal ev hanımı ama çalışmasam geçinemeyiz dedi...
Kocası doğma büyüme orada ne iş yaptığını tam olarak bilemiyorum...

Amcam da bekarken mühendis olarak gitmiş. Ama mesleğini yapmadı. Tavukçuluk yapmış oradan emekli oldu. Çocukları oranın yerlileri ile evli olduğu için o da gelmek istemiyor karısıyla... Kızlarından bir tanesinin galerisi var o da kardeşlerinin haklarını yiyerek olmuş. Kendileri öyle anlatıyor...
Hepsi eskiden gitmişler
Yani çok eski olmasa da
İş ve master a başvurup gerisini şansa bırakmak ya da referans bulmak sanırım önemli olan

Ablam o 20 bin havadan geliyomus zaten gidop birde ise girsin biri ya da ikisi cok iyi yasarlar o zaman. Yani havadan o kadar parayi kim kime veriyor bu devirde, hic birsey yapmadan sikayet etmek biraz nankorluk.
Havadan mı nereden bilmiyorum da
Kız işe girdi kocası çok çalışıyorsun değer mi 4-5 bin için dedi çıktı
Sonra akrabaları karı koca çalışsınlar diye ikisini işe alayım demiş kocası
Ben bir işte çalışamam dediği için kız da çalışmıyor.

Yengeç gel seninle seyahat şirketi kuralım 😂
Bayılıyorum yol maceralarına
Gezerim geliyor seni okudukça
Sonra maaşımın TL olduğunu düşünüp umutsuzluğa kapılıyorum
Hazır su an işsizim Free Walking Tour düzenlemek istiyorum aslinda. Yani bir yerde buluşuyorsun turistlerle, şehri gezdiriyorsun. Memnun kalırlarsa tamamen kendi istedikleri kadar bahşiş veriyorlar, 5-10 Euro . İyi de olduğum bir konu,zaten bedavaya yapıyorum yıllardır,bari cebime para girsin diye...
Ama nereden başlayacağımi , kişileri nereden bulacagimi bilmiyorum :KK43:
İş konusunda bir basiretsizligim var nedense kendimi bildim bileli...
Ayrıca maaşın TL de olsa hala ucuz yerler var ya, geçen bahsetmiştim Trabzon'dan 65 TL otobuse verip Gürcistan'a gitme seçeneğinden:) pamuk gibi ülke, yemekleri de en meşhur yemeği hinkali 5 lari/20 TL. Görece ucuz bir şehir yani. İki kişi beş gün bin TL bile harcayabilirsiniz (130 TL'ye banyosu balkonu içinde,şehir merkezinde,eliyuzu düzgün otel bulmak mümkün)
:KK50:

Yaşadığım yerde insanlar genelde bağ,bahçe işiyle uğraşıyor.Çoğu kişi aileden zengin bu yüzden.Şöyle ki;sezon da dayılar bağ bahçe işinden çok yüklü miktarda kazanıyor.Bu yüzden burada pavyon kültürü çok yaygın😂.
Bildik o şehri 😂

Mangalda çok var orada

3 yasına girecek olan kızımızı da alip, esimin yüksek lisansı için ingiltereye gidiyoruz. Sonrasında 2 yil kalma hakkı veriyor o sürede is vs ayarlayıp kalma peşindeyiz. Hakkımızda hayırlısı. Bizim yolumuz biraz masraflı devlet bursu falan almadığımız için istanbulda cok iyi semtte ki bir ev parasıni sadece okul ve 1 yıllık geçim masrafı olarak veriyoruz suan. Tabi siz isterseniz daha ucuz da bir okul bulabilirsiniz. Veya scale up, startup vizesi de var onlara da bakabilirsiniz.
Siz çakışacak mısınoz ?
Eşiniz sadece okula mı gidip gelecek

Millet yurtdışına gitmek yerine Türkiye'de daha kolay zengin olma önerisi sunabilirim. Akdenize gelin tarımlık arsa üzerine muz serası yapın 😂 ohhh mis seneye 2 milyonluk çok lüks ev alırsınız.

Zaten o insanlar yüzünden burada ev fiyatları 2 milyon 300 e kadar çıktı 🤣😂 durmadan ev alıyorlar muz ağaları 🤣😂
Akdeniz’e gidiyorum açılın 😂

Sermaye ne

Evli misin bekar mısın diye bile sormamalarına çok şaşırdım.
Ben zamanımda burada bir iş görüşmesine gittim. Anne baba ne iş yapıyor demişlerdi.
Babam vefat etti , demiştim.
E o zaman hiç teyze hala size maddi destekte bulunuyor mu diye sordu ik müdürü düşün yani 😂
Ve sözde kurumsal yer burası

Diğer bahsettiğin çoğu şey burada da var.
Bu şirketlere misal nasıl başvurdun ?
ABD ve Almanya için
Dilin iyiydi o zaman dili burada mı orada mı hallettin ?

Bence Almanya başvurun ilk etapta, ABDli şirketler iyi tanımadıkları biriyle fulltime anlaşamaz. Ben 6 ay freelance yaptım şimdiki şirketime, sonra fulltime teklif ettiler.

Almanya için işilanı bolca oluyor, glassdoor ve Linkedin iş ilanlarını tavsiye ederim😁 Başvurun, görüşün bakın. Ben ilk işime bolca başvuru yaparak zıpladım. İlk işi bulunca gerisi kolay geliyor

Başvurmadan önce mutlaka online varlığını ve bir yerde portfolyonuz olsun. Githubta fazla koyunuz yoksa örnek projeler yapıp koyun, ufak demo appleri süper olur. Linkedin profilinizi düzenleyin, yetenekleri sıralayın😁😁 Online görünürlük için bir de mümkünse Medium veya benzeri bir sitede teknik blog yazın mesela. Sonra da başvurun😁😁sn zamanlarda bolca gele Türk dev var, şirketler de alıştı yani başvurun ilanlara CV gönderin çekinmeyin.

Ekleme yapayım Almanya'daki çoğu IT şirketinde çalışma dili İngilizce, ingilizceniz iyiyse yardırın gitsin. Ben Almanyaya çok iyi İngilizce'ye geldim, genelde uluslararası şirketlerde çalıştım Almanca işyerinde hiç kullanmadım diyebilirim. İş mülakatı yapacak, işyerinde iletişim kuracak kadar İngilizce gerekli, Almancaya pek gerek yok😉

Bizim burda hâlâ para çok güzel kazanıyorlar. Ama tabiki ilk yapanlar şuan buranın belkide Türkiye'nin en zenginlerinden ama harcamayı bilmiyorlar. Sorsan açlıktan ölüyoruz derler ama birden fazla seraları ve evleri vardır.

Örneğin benim dedem 🤣 adamın en güzel yerlerde seraları var. Ama hâlâ 5 vakit namazına camiye giderken şu eskiden kalma tuvalet terliği ile gider :KK70:

Bu arada dedem de Almanya'ya çalışmaya gitmiş o şekilde almış o serveti 🤣

Yani bizim Türkler Alamanya'yı çoktaaan sömürmüş başka ülkelere bakın En Büyük TÜRKİYE:KK70:
Var yemez amca canlandı gözümde 😂

Akdeniz’e gidiyorum açılın 😂

Sermaye ne
Onun için de yüklü bir sermaye gerek tabikide 🤣 öncelik tarımlık arsayı kiralayacan mi alacan mi? Alacam dersen kesinlikle maddi sıkıntı çekiyorum deme bana inanmam :KK70:hele birde üzerine muz serasini hemen anında yaparım dersen senin çooook zengin olduğunu ama haberinin olmadığını söyleyebilirim :KK70:

Ben yurtdışında değilim ama bir dönem biz de Kanada düşünüyorduk. Şartların neredeyse tamamını karşılıyorduk. İlk olarak yabancı dilinizin olması lazım. Kanada için İngilizce ya da Fransızca. Oradaki açılan iş başvurularını takip edin. Size göre bir iş olursa başvurabilirsiniz. Önceden iş bulmak avantajlı. IELTS sınavına girip belli bir puanı aşmanız gerek. Aracı şirketler var. Onlarla anlaşırsanız süreç hızlanıyor.
Hangi siteden basvuru yapmıştınız ?

Back