Merhaba ben de ing. dilbilimi mezunuyum ve çeviribilim alanında yüksek lisans istiyorum, araştırırken sizin başlığa rastladım.
Hemen tezli ve tezsiz yüksek lisans farkını açıklayayım: Eğer akademik bir gelecek istiyorsanız tezli yapmanız şart. Kurula sunulan ve onay alan bir tez, akademik hayatın yüksek lisanstan profesörlüğe kadar her basamağında bulunuyor. Ama benim gibi sadece yüksek lisans yapmak istiyor ve bu yüksek lisansın size katacaklarıyla özel sektörde vs. iş hayatında ilerlemeyi düşünüyorsanız, o zaman sizi 2 dönem ders aldıktan sonra 2 dönem boyunca da tez ile uğraştırarak zaman kaybettirmek yerine toplam 3 dönemlik ders verip mezun ediyorlar. Böylece hem harç ücretinden hem zamandan kazanmış oluyorsunuz ve teze harcayacağınız zamanın yarısında, sektörde işinize yaracak bilgileri edinmiş oluyorsunuz. Tabii tezsiz yüksek lisans ardından doktora pek mümkün olmuyor, çünkü kimse bir doktora öğrencisine sıfırdan tez yazma sürecini anlatmaz, bunu yüksek lisans sırasında öğrenmiş olmanız beklenir.
Beni de korkutan ales'in matematiği... Yabancı dil öğrencisi olduğum için lise 1'den beri matematik görmedim. Matematik için önereceğiniz açık ve net anlatımlı soru bankaları var mıdır?