başlığını yeni gördüm elimde olsaydı daha erken cevaplardım ama hiçbirşey için geç kalınmış değildir öyle değil miArkadaşlar yüksek lisans hakkında hiç bilgim yok.
Üniversitedeki not ortalamasının yüksek lisans için bir önemi var mı?
Yüksek lisans yaparken okula devam zorunluluğu var mı?
Hangi okulda yapacağıma dair kararı puanlar mı belirliyor?
Üniversiteden ne gibi farkları var, paylaşırsanız çok sevinirim...
başlığını yeni gördüm elimde olsaydı daha erken cevaplardım ama hiçbirşey için geç kalınmış değildir öyle değil mi
bu cendereden geçmiş biri olaraktan sorularınıza ynıt vermekten mutluluk duyarım.
üniversitedeki not ortalamasının değeri vardır şöyle açıklıyayım. ales üds gibi sınavlara girip istenen barajı aştıktan sonra başvurduğunuz üniversitelerin anabilim / anasanat dallarınca bir mülakata tabi tutulursunuz mülatak sonucunda ales notunuzun billi bir yüzdesi istenmiş ise üds notunuzun belli bir yüzdesi mülakat notunuzun belli bir yüzdesi ve üniversites not ortalamanızın belli bir yüzdesi alınıp toplanır ve üniversitenin belirlediği yüksek lisans kabul barajının üzerine çıktıysanız bölüme kabul edlirsiniz . yani saydığım sınavlardan en iyisini yapmak sizi yararınıza çünkü barajı aşmak yetmiyor tüm notların toplamları en çoktan en aza sıralanıp kontenjan dahilinde ilk 3 yada ilk 4 alınıyor.
bazı üniversitelerrde var bazılarında yok mesela yıldız teknik mat. böl yük. lis. devam zorunluluğu varken, ist. ünv. mat yük. lis. bölümünde yoktur. eğer sağlık alanındaysanız kesinlike devam zorunluluğunuz var. ama üniversiteden farkı 3-5 kişi olduğunuz için ve artık hocalarınız sizi öğrenci değilde meslektan olarak gördükleri için ders saatlerınde daha esnek olabiliyorlar. misal 4 saatlik A dersi alacaksınız ve 6 saatlik de B dersi alacaksınız hocalarnızla ve yük lis. grubunuzla anlaşıp bu saatları hafta içine de bölebilirsiniz yada toplam 10 saatlik bir ders maratonuyla bir günede toplayabilirsiniz sizin isteğinize ve hocaların insafına kalmış.
hem evet hem hayır. şöyle diyelim siz alesten 64 aldınız A üniversitesi istediğiniz bölümün yük lisansı için taban puanını 65 belirlemiş B üniversitesi ise 63 belirlemiş haliyle siz isteseniz de A ünşversitesine başvuru yapamayacaksınız . ha diyorsanız ki ben alesi hallettim hocam elimde kapı gibi 80 puanım var tebrikler yolunuz açık olsun şimdiden
üniversiteden farkı tez aşamaları ve hocaların yaklaşımları sizi bazen öğrenci gibi görüyorlar bazen de meslektan gibi hatta ders dışı arkadaş gibi dertleşebiliyorsunuz bile . yük. lis. artık akademi yoluna adım atmiş tazecik bir bilim insanısınız daha dikkatlı daha sorgulayıcı daha araştırmacı olmak zorundasınız hoca anlatsın ben dinlerim dinlemesemde notları alır sınav haftası hatmederim yok konuları hoclar belirleyecek sizde sunum hazırlayıp hocalara sunacaksınız notlarınız büyük kısmı buradan gelecek . yorulacaksınız tez amanında nefret edeceksiniz anneciğinizden emdiğiniz süt burnunuzdan gelecek ama tez savunmanızı verdiğinizde, en az 4 prof.tan oluşan jüri tebrik edip tezinizi kabul ettiğinizi söylediklerinde bir üst basamak olan doktoraya geçmek isteyeceksiniz zorlu ama bir okadar güzel bir yoldur yüksek lisans kolay gelsinnn......
sanırım sizin cevaba da geç kaldım yoğun çalışmak böyle bişi hemmen cevaplıyayım. ben üniversite 3 bittiğinde yazı değerlendirmek için ingilizce kursuna gitmiştim 2 aylık bişiydi, günlük ingilizceydi . lisede de hazırlık okuduğum için 3. seviyeden başladım 5 seviyede bitirdim kursu. ama benim alanım sağlık olduğundan üds öncesi 2-3 ayı mesleki ingilizce üzerine yoğunlaşarak geçirdim. çıkmış soruları hatmettim diyebiliriz genelde aynı tür sorular geliyor. kitap önerebilirim sadece o kitaba çalıştım çıkmış sorular ve çözümleri bana çok yararı dokundu 72. 5 aldım üds den, üdsnin geçerliik süresi ömür boyu olduğu için şimdi çook rahatım. oooppss kitap ismi vermeyi unuttum Test Your üds Level Suat Gürcan Rıdvan Gürbüz kitabın sağlık bilimleri, sosyal bilimler ve fen bilimleri çeşitleri mevcut ben üds ye girecek tüm arkadaşlarıma tavsiye ettim şimdiden başarılar :)))ayy ne tatlı ne güzel anlatmışsınız :) bende çok istiyorum yüksek lisans yapmak ve her anlmada basarılı olmak ..ingilizce sınavlarından biraz korkuyorum açıkcası..onu
nasıl hallettiniz ..bu yoldan gecmiş birilerinden yorum,yardım almak beni mutlu ediyor :)
yardımcı olabildiysem ne mutlu bana aklına takılan sorular olursa sorabilirsin. elimden geldiğince cevaplandıracağımdan süphen olmasın. başarılar :))Nurcimik ayırdığın zaman için çok çok teşekkür ediyorum canım. Verdiğin bilgiler çok açıklayıcı.
Ellerine sağlık, her şey gönlünce olsun...
sanırım sizin cevaba da geç kaldım yoğun çalışmak böyle bişi hemmen cevaplıyayım. ben üniversite 3 bittiğinde yazı değerlendirmek için ingilizce kursuna gitmiştim 2 aylık bişiydi, günlük ingilizceydi . lisede de hazırlık okuduğum için 3. seviyeden başladım 5 seviyede bitirdim kursu. ama benim alanım sağlık olduğundan üds öncesi 2-3 ayı mesleki ingilizce üzerine yoğunlaşarak geçirdim. çıkmış soruları hatmettim diyebiliriz genelde aynı tür sorular geliyor. kitap önerebilirim sadece o kitaba çalıştım çıkmış sorular ve çözümleri bana çok yararı dokundu 72. 5 aldım üds den, üdsnin geçerliik süresi ömür boyu olduğu için şimdi çook rahatım. oooppss kitap ismi vermeyi unuttum Test Your üds Level Suat Gürcan Rıdvan Gürbüz kitabın sağlık bilimleri, sosyal bilimler ve fen bilimleri çeşitleri mevcut ben üds ye girecek tüm arkadaşlarıma tavsiye ettim şimdiden başarılar :)))
Canım gerçekten çok güzel özetlemişsin, lakin birkaç sorum olacak;başlığını yeni gördüm elimde olsaydı daha erken cevaplardım ama hiçbirşey için geç kalınmış değildir öyle değil mi
bu cendereden geçmiş biri olaraktan sorularınıza ynıt vermekten mutluluk duyarım.
üniversitedeki not ortalamasının değeri vardır şöyle açıklıyayım. ales üds gibi sınavlara girip istenen barajı aştıktan sonra başvurduğunuz üniversitelerin anabilim / anasanat dallarınca bir mülakata tabi tutulursunuz mülatak sonucunda ales notunuzun billi bir yüzdesi istenmiş ise üds notunuzun belli bir yüzdesi mülakat notunuzun belli bir yüzdesi ve üniversites not ortalamanızın belli bir yüzdesi alınıp toplanır ve üniversitenin belirlediği yüksek lisans kabul barajının üzerine çıktıysanız bölüme kabul edlirsiniz . yani saydığım sınavlardan en iyisini yapmak sizi yararınıza çünkü barajı aşmak yetmiyor tüm notların toplamları en çoktan en aza sıralanıp kontenjan dahilinde ilk 3 yada ilk 4 alınıyor.
bazı üniversitelerrde var bazılarında yok mesela yıldız teknik mat. böl yük. lis. devam zorunluluğu varken, ist. ünv. mat yük. lis. bölümünde yoktur. eğer sağlık alanındaysanız kesinlike devam zorunluluğunuz var. ama üniversiteden farkı 3-5 kişi olduğunuz için ve artık hocalarınız sizi öğrenci değilde meslektan olarak gördükleri için ders saatlerınde daha esnek olabiliyorlar. misal 4 saatlik A dersi alacaksınız ve 6 saatlik de B dersi alacaksınız hocalarnızla ve yük lis. grubunuzla anlaşıp bu saatları hafta içine de bölebilirsiniz yada toplam 10 saatlik bir ders maratonuyla bir günede toplayabilirsiniz sizin isteğinize ve hocaların insafına kalmış.
hem evet hem hayır. şöyle diyelim siz alesten 64 aldınız A üniversitesi istediğiniz bölümün yük lisansı için taban puanını 65 belirlemiş B üniversitesi ise 63 belirlemiş haliyle siz isteseniz de A ünşversitesine başvuru yapamayacaksınız . ha diyorsanız ki ben alesi hallettim hocam elimde kapı gibi 80 puanım var tebrikler yolunuz açık olsun şimdiden
üniversiteden farkı tez aşamaları ve hocaların yaklaşımları sizi bazen öğrenci gibi görüyorlar bazen de meslektan gibi hatta ders dışı arkadaş gibi dertleşebiliyorsunuz bile . yük. lis. artık akademi yoluna adım atmiş tazecik bir bilim insanısınız daha dikkatlı daha sorgulayıcı daha araştırmacı olmak zorundasınız hoca anlatsın ben dinlerim dinlemesemde notları alır sınav haftası hatmederim yok konuları hoclar belirleyecek sizde sunum hazırlayıp hocalara sunacaksınız notlarınız büyük kısmı buradan gelecek . yorulacaksınız tez amanında nefret edeceksiniz anneciğinizden emdiğiniz süt burnunuzdan gelecek ama tez savunmanızı verdiğinizde, en az 4 prof.tan oluşan jüri tebrik edip tezinizi kabul ettiğinizi söylediklerinde bir üst basamak olan doktoraya geçmek isteyeceksiniz zorlu ama bir okadar güzel bir yoldur yüksek llisans kolay gelsinnn......
Tezli ve tezsis işini ben de çok merak ediyorum.nurcimik arkadaşım çok güzel bilgiler vermişsin. ben de 3. sınıftayım ve bu aralar kafam karışmış durumda. kpss mi ales mi derken, ne yapacağımı bilmiyorum, kararsızım. ben şunu sormak istiyorum, tezli ve tezsiz oluyo ya, tezsiz yaptığında da öğretim görevlisi olabiliyo musun?
bildiğim kadarıyla öğretim görevliliğinde tezli tezsiz ayrımı yapılmıyor. ancak tezli yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü akademik kariyer bilimsel çalışma gerektiriyor bunu da en güzel tez hazırlayarak öğrenebilirsin ki zaten tezsiz yüksek lisansta da bir şekilde bitirme tezi die bi tez hazırlattıklarını duydum.ama dediklerimin hepsi kulaktan dolma bilgiler kesin bilgim yok her iki konuda da.nurcimik arkadaşım çok güzel bilgiler vermişsin. ben de 3. sınıftayım ve bu aralar kafam karışmış durumda. kpss mi ales mi derken, ne yapacağımı bilmiyorum, kararsızım. ben şunu sormak istiyorum, tezli ve tezsiz oluyo ya, tezsiz yaptığında da öğretim görevlisi olabiliyo musun?
tezsiz de çok bilgim yok, biraz önce yazdım ama kulaktan dolma, daha iyi bilen tezsiz yapmış olanlar varsa açıklasınlar. farklı şehir olayına gelince.yüksek lisansın bir yılı ders bir yılı tezdir. sağlık alanındaysanız kesin ders devam zorunluluğu var. diğer üniversiteleri ve bölümleri bilemicem. sormanız gerekli.tez dönemini farklı şehirden yürütenler oldu, çalışmanız yaşadığınız ile göre yaparsınız hocanız interneti kullanabilen bir hocaysa rahat edersiniz ayda 1-2 görüşseniz olur. ama değilse işiniz zor görünüyor, benim hocam internetten yürütemeyen hocaydı,her hafta her seferinde ne yaptım ne ettim cıktısını alır giderdim, kontrol ederdi hataları bulurdu ben pc de düzeltmeleri yapardım, tekrar çıktısını aldırırdı bakardık hataları söylerdi ben pc de düzeltirdim bu döngü böyle devam ederdi.okuldakı o çıktılara giden parayı hiç bi yere vermemişimdirÖcelikle başlığı açan arkadaşıma teşekkür ediyorum, bu yola başlayacaklar için yararlı bir başlık olacak gibi,
Canım gerçekten çok güzel özetlemişsin, lakin birkaç sorum olacak;
mülakat, ales , üds vs. bunlar için gerekli barajlar her üniversite için farklı mı? Yoksa bir standart var mı?
Ve her biri kendi içinde mi bir baraja sahip, yoksa toplamda mı? Mesela benim ingilizcem süper, ales notum da harika diyelim,() ama üniversite ortalamam kötü, bu durumda kabul edilme/edilmeme durumum ne olur?
Tezli ve tezsiz yüksek lisansla ilgili biraz bilgi verebilir misin?
Şimdiden çok teşekkürler,
Sen hangi alanda yaptın yüksek lisansını?
geciktiğim için özür dilerimşimdi ales i ve üds yi üniversites sınavi gibi düşünelim , üniversite sınavında nasıl başarılı sayılmak için bir baraj var ama o baraj bir bölüme yerleşşmeye yetmiyorsa aleste de öyle. sanırım aleste başarılı olmak için 55 in üstü almak gerekli ama üniversiteler yük. lis. kabul şartlarında bu barajı yükseltiyorlar. örneğin istanbul üniversitesi A bölümü için alesten en az 65 alınmalı diyor, trakya üniversitesi A bölümü için yük lis şartlarında 60 baraj istiyor. üdsde de aynısı geçerli.mülakat içinse 100 üzerinden not veriliyor belirli bir yüzdesi toplama katılıyor onun için bir baraj yok.
gelelim ikinci soruna yani ;
"Mesela benim ingilizcem süper, ales notum da harika diyelim,() ama üniversite ortalamam kötü, bu durumda kabul edilme/edilmeme durumum ne olur?"
diyelim senin ingilizcen 80, alesin 90 mülakatada verdiler 100 ama ortalaman 60 istanbul üniversitesinin yüksek lisans kabul hesaplama yüzdelerine göre hesaplıyayım
lisans ort % 20 si 12
ales inin % 50 si 45
üds nin %15 i 12
mülakatının % 15 i 15
hepsini toplayalım 84 buraya kadar anlaşılmayan birşey yoktur umarım.
diyelim bölüm 4 kişi alıyor 10 kişi başvurdu başvuranların notları biraz önce hesapladığım gibi hesaplanıp en çoktan en aza doğru sıralanıyor ilk 4 öyle belirleniyor. eğer 84 ten yüksek 4 kişi çıkarsa elenirsin, ama çıkmazsa sen o 4 kşiden biri olabilirsin.
ben istanbul üniversitesinde cerrahihastalıkları hemşireliğinde yaptım yüksek lisansıımı. tezlı yaptım. bu dönem doktorayı denicem dua edin arkadaşlar.
Tezli ve tezsis işini ben de çok merak ediyorum.
Benim bir sorum daha geldi:
Eşimin işi dolayısıyla ne zaman nereye tayin göreceğimiz pek belli olmuyor, bu durumda ne olur? Yüksek lisansa uzaktan devam etme, ya da okul değiştirme gibi bir durum olabiliyor mu?
Çok çok teşekkürler..............
tezsiz de çok bilgim yok, biraz önce yazdım ama kulaktan dolma, daha iyi bilen tezsiz yapmış olanlar varsa açıklasınlar. farklı şehir olayına gelince.yüksek lisansın bir yılı ders bir yılı tezdir. sağlık alanındaysanız kesin ders devam zorunluluğu var. diğer üniversiteleri ve bölümleri bilemicem. sormanız gerekli.tez dönemini farklı şehirden yürütenler oldu, çalışmanız yaşadığınız ile göre yaparsınız hocanız interneti kullanabilen bir hocaysa rahat edersiniz ayda 1-2 görüşseniz olur. ama değilse işiniz zor görünüyor, benim hocam internetten yürütemeyen hocaydı,her hafta her seferinde ne yaptım ne ettim cıktısını alır giderdim, kontrol ederdi hataları bulurdu ben pc de düzeltmeleri yapardım, tekrar çıktısını aldırırdı bakardık hataları söylerdi ben pc de düzeltirdim bu döngü böyle devam ederdi.okuldakı o çıktılara giden parayı hiç bi yere vermemişimdir(. eş durumundan okul değişimini ise hiç bilmiyorum yanlış yönlendirmek istemem. umarım yardımcı olabilmişimdir.
bildiğim kadarıyla öğretim görevliliğinde tezli tezsiz ayrımı yapılmıyor. ancak tezli yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü akademik kariyer bilimsel çalışma gerektiriyor bunu da en güzel tez hazırlayarak öğrenebilirsin ki zaten tezsiz yüksek lisansta da bir şekilde bitirme tezi die bi tez hazırlattıklarını duydum.ama dediklerimin hepsi kulaktan dolma bilgiler kesin bilgim yok her iki konuda da.
sevgili ayeser diğer soularını da yanıtladım ama alıntının içinde kaldığı için görememiş olabilirsin. senin gönderini alıntıladım ve sorularını orada yanıtladım :26:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?