başlığını yeni gördüm elimde olsaydı daha erken cevaplardım ama hiçbirşey için geç kalınmış değildir öyle değil mi
bu cendereden geçmiş biri olaraktan sorularınıza ynıt vermekten mutluluk duyarım.
üniversitedeki not ortalamasının değeri vardır şöyle açıklıyayım. ales üds gibi sınavlara girip istenen barajı aştıktan sonra başvurduğunuz üniversitelerin anabilim / anasanat dallarınca bir mülakata tabi tutulursunuz mülatak sonucunda ales notunuzun billi bir yüzdesi istenmiş ise üds notunuzun belli bir yüzdesi mülakat notunuzun belli bir yüzdesi ve üniversites not ortalamanızın belli bir yüzdesi alınıp toplanır ve üniversitenin belirlediği yüksek lisans kabul barajının üzerine çıktıysanız bölüme kabul edlirsiniz . yani saydığım sınavlardan en iyisini yapmak sizi yararınıza çünkü barajı aşmak yetmiyor tüm notların toplamları en çoktan en aza sıralanıp kontenjan dahilinde ilk 3 yada ilk 4 alınıyor.
bazı üniversitelerrde var bazılarında yok mesela yıldız teknik mat. böl yük. lis. devam zorunluluğu varken, ist. ünv. mat yük. lis. bölümünde yoktur. eğer sağlık alanındaysanız kesinlike devam zorunluluğunuz var. ama üniversiteden farkı 3-5 kişi olduğunuz için ve artık hocalarınız sizi öğrenci değilde meslektan olarak gördükleri için ders saatlerınde daha esnek olabiliyorlar. misal 4 saatlik A dersi alacaksınız ve 6 saatlik de B dersi alacaksınız hocalarnızla ve yük lis. grubunuzla anlaşıp bu saatları hafta içine de bölebilirsiniz yada toplam 10 saatlik bir ders maratonuyla bir günede toplayabilirsiniz sizin isteğinize ve hocaların insafına kalmış.
hem evet hem hayır. şöyle diyelim siz alesten 64 aldınız A üniversitesi istediğiniz bölümün yük lisansı için taban puanını 65 belirlemiş B üniversitesi ise 63 belirlemiş haliyle siz isteseniz de A ünşversitesine başvuru yapamayacaksınız . ha diyorsanız ki ben alesi hallettim hocam elimde kapı gibi 80 puanım var tebrikler yolunuz açık olsun şimdiden
üniversiteden farkı tez aşamaları ve hocaların yaklaşımları sizi bazen öğrenci gibi görüyorlar bazen de meslektan gibi hatta ders dışı arkadaş gibi dertleşebiliyorsunuz bile . yük. lis. artık akademi yoluna adım atmiş tazecik bir bilim insanısınız daha dikkatlı daha sorgulayıcı daha araştırmacı olmak zorundasınız hoca anlatsın ben dinlerim dinlemesemde notları alır sınav haftası hatmederim yok konuları hoclar belirleyecek sizde sunum hazırlayıp hocalara sunacaksınız notlarınız büyük kısmı buradan gelecek . yorulacaksınız tez amanında nefret edeceksiniz anneciğinizden emdiğiniz süt burnunuzdan gelecek ama tez savunmanızı verdiğinizde, en az 4 prof.
tan oluşan jüri tebrik edip tezinizi kabul ettiğinizi söylediklerinde bir üst basamak olan doktoraya geçmek isteyeceksiniz zorlu ama bir okadar güzel bir yoldur yüksek llisans kolay gelsinnn......