Yoga Yapan Kadınların Mekanı

Maip

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2010
1.860
13



11 Aralıkta (yarın) yogaya yeniden başlıyorum. Sadece haftada 1 gün (cumartesi) 1.5 saat, diğer günler de az da olsa kendi çapımda yapmayı düşünüyorum, tabi hep beraber, katkı ve teşviklerinizle, yogaya yeni başlayan, başlamak isteyen, yeniden başlamak isteyen ve çoktan içinde olanlar...

Yaptıklarınız, programlarınız, deneyimleriniz, önerileriniz ve güzel alıntılarınızla (kaynak göstererek)...

Hepinizi bekliyorum..
 
- Yaygın olarak kullanılan “yoga” kelimesinin tam tanımı, daha ziyade, bedensel duruşu ifade eden Sanskrit kelimesi “asana”’dır.

Patanjali‘ye göre Asana, ekseriyette fiziksel hareketten daha çok zihinsel ve ruhani iyilik ile alakalı olan yoganın sekiz mertebesinden sadece biridir.

Patanjali

Patanjali M.Ö 200 senesinde yaşadığı varsayılan, ama çok daha öncelerde, 14000 sene evvel yaşadığını kanıtlayan bazı delillerin de bulunduğu Hint asıllı bir bilgedir. Yoga Sutra tezi ile yoga uygulamasını tertip etmiştir. Patanjali’nin Yoga Sutra’sına göre, yogada 8 mertebe vardır:

1. Yama: (Beş "geri çekilme") Başkaları ile ahlaki davranışı gösteren beş değer:

Ahimsa: Şiddetten kaçınma, barışçılık

Satya: Açıksözlülük

Asteya: Çalmamak, hırsızlık yapmamak

Brahmacharya: Şehvetli ve ihtiraslı olmamak

Aparigraha: Açgözlü ve hırslı olmamak

2. Niyama: (Beş "gözlem") Kendinle ahlaki davranışı gösteren beş değer:

Saucha: Saflık, temizlik

Santosa: Tatminkarlık

Tapas: Yerleşik ve sürdürülen uygulama

Svadhyaya: İç yüzleşme, kendi kendini inceleme

Isvara pranidhana: Tanrı’ya teslimiyet

3. Asana: Yoga duruşlarının uygulanması

4. Pranayama: ("Nefesi askıya alma") Nefes alma egzersizleri

5. Pratyahara: ("Tecrit") Hislerden, duygulardan kurtulma, bu; dış dünyanın, kişiyi iç dünyasından uzaklaştırmaması demektir.

6. Dharana: ("Konsantrasyon") Konsantrasyon, yani dış ve iç dünyanın oyalamalarına izin vermeden, zihni bir şeyin üzerinde toplayabilmek.

7. Dhyana: ("Meditasyon") Dharana’nın oluşması ile, dikkat artık sadece birşeyin üzerinde odaklanmayıp herşeyi içine alır.

8. Samadhi: ("Özgürleşme") Mutluluk. Dhyana’nın oluşması ile kişi meditasyon sayesinde olağan sınırlarının çok ötesine geçer. Özben evrenle bütünleşir. Bazen bu aydınlanma olarak tercüme edilir.

Her ne kadar tüm maddeler önemli olsa da ve uygulamaya çalışacak olsak da genel itibariyle 3. maddede daha fazla yoğunlaşacağımızı tahmin ediyorum.

Antidepresanlara geri dönmek hiç de işime gelmediği için (malum hepimiz çıldırmanın eşiğindeyiz) ve beni rahatsız eden bu kilolardan kurtulmak için ve disiplinli çalışmaya yeniden başlayabilmem için ve uzun süreli konsantrasyon sağlayamadığım için yogaya tekrar başlıyorum.

Umarım bana katılacak arkadaşlar vardır. İç Dış bi arınmaya ihtiyacım var

Bu arada yukarıdaki bilgiler Sahaja Yoga Portalı ve Yoga - Vikipedi adreslerinden derlenmiştir.
 
kimse yoga yapmıyor mu yahu koca sitede
neyse artık ben kendi çapımda yazarım

ilk önümüzdeki 1.5 saat sadece kendimize ait olacaktı dertleri sıkıntıları kapıda bıraktık girdik içeri, güzel hafifi bir müzik, Ankara'ya ilk kar gelmiş örtmüş her yeri büyük pencerelerden dışarıyı da görebiliyorduk.

namaste ile başladık nefes çalışmaları başından sonuna kadar sürdü, nefese hep dikkat ettik, esneme hareketleri kasları güçlendirme, tekrar esneme ve uzun bir gevşeme ile bitti, gevşeme bölümü terapi gibi zaten tek tek parmak ucundan saçlarının ucuna kadar her noktayla konuşuyorsun gevşetiyorsun, uyuyacaktım az kalsın en son teşekkür ettik herkese kim var kim yoksa hayatımızda, şükrettik her şey için iyi geldi

çıktım dışarı eve dönüyorum havanın temizliği kuşların şakımaları eşliğinde her adımda öncesi ve sonrası farkının ayırdına rahatça varabiliyorsun. Sırtım dimdik hala ve her sabah uyandıktan sonra bu hareketleri yaparsam hocam kadar şahane vücutlu, dingin olabilirim herhalde, kadının sesi bile bi başka çıkıyordu yahu

uzun süre masa başında çalışanların yapması gereken hareketler varmış arada çalışırken kalkıp yapacan ve sağlığını bozmayacan :79:
 
Son düzenleme:
sabah geç kalktım yine kendime gelmem falan bayağ uzun sürdü haliyle.
Planım erkenden kalkıp yogayla başlamaktı güne ama olmadı artık gün içinde evde bi sessizlik vakti yakalar yakalamaz hareketler sıcağıyla aklımdayken yapayım :109:
 


ilkini çoğunuz bilirsiniz güneşe selam hareketi, Dr. Öz her gittiği programda gösterirdi sabahları üşenmeyin bi 5 dakikanızı alır güne bununla başlayın diyordu

ikincisine ben de yabancıyım.
 
canım nerede yoga yapıyorsun, kendin mi yoksa bir kursta mı, ben de başlıycam da

ben çok küçükken kursa gitmiştim, ortaokulda hocamız önermişti, bir hevesle gitmiştim çok beğenmiştim ama talep az olduğu için kurs kapanmıştı, sonra dolu yoga kitabı aldım, evde dışarda sakin yerlerde zamanlarda yaptım kendim, hatta bi ara her sabah kalkıp yapıyordum, hem kilo sorunum yoktu o zamanlar hem de hayatımdan pek memnundum, disiplinim tamdı.

ama son zamanlarda kilo alınca ve de depresyona girince, neyapsam olmadı, antidepresanlar, şu, bu, yok, birden aklıma geldi yogaya başlasam ya tekrar diye, evde kendim yapayım dedim açtım üstü toz tutmuş kitapları yok, kursa gidecem dedim, başladım kursa cumartesi ilk dersimdi, her hafta cumartesi günleri 1.5 saat. Evde de yapcam diğer günler, hocanın gösterdiği hareketler hep aklımda sırasıyla.

Sen Ankara'da mısın?? kursa gitmek istiyorsan daha yeni de başladı beraber gidebiliriz istersen, fiyatı çok uygun bi yer buldum, uçuk olur ya yoganın fiyatı, bu bulduğum çok uygun. Hocası da çok şeker. Ortam da çok iyi.
 
Az önce günlük yogamı yaptım sonunda 40 dakika sürdü. Bir öncekine göre daha esnektim ama vücudumun acıdığını hissettim, şuanda da dimdik durmak zorundayım az bükülünce sızlıyor sağım solum
 
eskiden kafamı yastığa koyar koymaz uyurdum, hatta daha kafam yastığa değmeden havadayken başlardım rüya görmeye son zamanlarda yatakta 1 saat dönüyorum.

dün gece nefesime yoğunlaştım yatakta. derin sakin diyaframdan aldım soluğumu, uykuya daldım..

yoganın bu nefes ile başlamasında vardır bir hayır diyorum ve hemen doğru nefes almanın yararı anlamı araştırıyorum
 
Doru nefes al mutlu ol - Hrriyet

Doru nefes almak




Doğru nefes almak

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...
İyi de, nefes almayı biliyor muyuz?

Duygu Ayan

Egzersiz Uzmanı/ dr. pozitif

Şüphesiz nefes alıp verme sağlıklı insanlar için çok kolay bir iş. Çoğu zaman "Nasıl nefes alıp vermeliyiz?" konusunda durup konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir. Ne var ki, bizim hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olay solunumdur. Biz, uyumadan, yemek yemeden, ya da su içmeden günlerce yaşayabiliriz ama, nefes almadan bir kaç dakika bile hayatta kalmayız. Bu yüzden belki üzerinde konuşmamız gereken en önemli konulardan biri doğru nefes alıp vermeyi öğrenmektir.

Doğru nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlamak için ilk önce yetersiz ve düzensiz nefes alıp vermenin zararlarına bir göz atmak gerekir. Organlarımıza oksijen taşınmasına yardımcı olan kalbimiz bu gibi bir durumda sıkıntıya düşen ilk organımız olabilir; yani kalp krizi geçirme olasılığımız artacaktır. Ayrıca kan basıncının yükselmesi, kanser, ani sancılar, zatürree, astım, konuşma problemleri, stresle başa çıkamama, düzensiz nefes alıp vermenin yol açabilecek ama bizim pek ender düşündüğümüz sorunlardır.



Diğer yandan doğru ve kontrollü nefes alıp vermemizin bir çok faydası vardır. Örneğin kalbin ritminin düzelmesiyle kan basıncının düşmesi, kan dolaşımının hızlanması, sindirimin kolaylaşması, stresle daha kolay başa çıkabilme, anti-depresan ilaçlara bağımlılığı ve uyku düzensizliğini ortadan kaldırma bunlardan bir kaçıdır.


Peki Nasıl?

Bu faydaları düşününce günlük yaşamamızda "Nasıl doğru nefes alıp vermeliyiz?" sorusunu cevaplamak gerekir. Doğru nefes alma Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına göre:

* Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak.
* Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek: Çünkü diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarlara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
* Solunumu ağız yerine burundan yapmak. (Ağızdan nefes almak nazal bölgede ve bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir.)

Doğru nefes alıp veremeyen insanlar karbondioksite daha duyarlıdır; karbondioksitli ortamlarda daha sık ve kısa nefes alıp verirler. Düzenli solunum yapan insanlarda karbondioksitli ortamlarda, heyecan ve stres sırasında, daha normal tepkiler verirler, kırmızı kan hücreleri oksijeni organlara daha kolay taşır.



Ara sıra yapılan nefes egzersizi de doğru nefes alıp vermemize yardımcı olacaktır. Basit, fakat faydalı bir nefes egzersizinin adımları şöyledir:

1. Burnunuzdan yavaş bir şekilde ama alabildiğinizce çok nefes alın.
2. Sonra yine yavaş bir şekilde ağzınızdan verin.
3. (1) ve (2)'yi bir kere daha tekrarlayın.
4. Şimdi de burnunuzdan nefes almaya başlarken ağır ağır dörde kadar sayın.
5. Nefesi vermeye başlarken de altıya kadar sayın.
6. Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaş yaptığınızdan emin olun.
7. Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevşediğini hissedin.
8. Bu nefes egzersizini gerildiğiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.
9. Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.

Eğer sigarayı yakın bir zamanda bırakmışsanız, derin nefes alıp vermek oksijen alım miktarını yükselterek sigaranın zararlı etkilerini kısa zamanda azaltacaktır.
 
Meditasyonun Yararları



Meditasyon'un Temel amacı ruhsal dayanırlılığınızı tanımanızı sağlayarak sizi kendi iç gücünüzle temasa geçirip günlük bedensel çalışmanızı insanlarla ilişkilerinizi ve hayatınızı beslemek ve zenginleştirmektedir. Derin Meditasyon sırasında zihin, beden ve ruh arasında büyük bir uyum oluşur; insan bu üç yönden de kendini çok daha rahat ve iyi hisseder.


Sizi Günlük yaşamın verdiği aşırı gerilim stres acı ve derin çatışma hissinden arındırır ve kendinizi yeniden enerji ve ruhsal bakımdan güçlendirir. Meditasyonun günlük bir alıştırma haline gelmesi tüm zihnin ve dikkatin bir noktada yoğunlaşmasından kaynaklanan o rahatlatıcı sükunet ve dinginlik giderek daha çekici hale gelir. Giderek yüksek benliğinizi ve bilincinizi daha yakından tanır ve kabullenirsiniz.


Meditasyon Düzenli ve sürekli yapıldığı zaman tam olarak yararını ve amacına ulaşabilirsiniz
.

 
dün 15 dakikalık meditasyon ve bugün de 35 dakikalık yoga

benden başka yapan yok mu ki bu yogayı
 
ben de yogaya başlamayı düşünüyorum ama spora pek yatkın bir vücudum yok.o esneme gerilme hareketleri çok zorlar mı beni acaba diye düşünmeden edemiyorum.tecrübeli olanlar bir fikir verebilir mi?
 
ben de yogaya başlamayı düşünüyorum ama spora pek yatkın bir vücudum yok.o esneme gerilme hareketleri çok zorlar mı beni acaba diye düşünmeden edemiyorum.tecrübeli olanlar bir fikir verebilir mi?

Yogada her hareketi yavaş yavaş zorlamadan yapıyorsun, sindire sindire, hoca zaten hep komutlarından şu hareketi şöyle yapabildiğiniz yere kadar diyor, ama yavaş olması çok önemli, bu nedenle çok zorlanacağını sanmıyorum. Nefes çok önemli her harekette diyaframdan yavaş derin nefes ve hareketler yavaşça, bedeninle konuşuyorsun adeta.

Bittiğinde vücudundan şapır şapır ter akmıyor böyle kanının damarlarında çok hızlı aktığını hissediyorsun, teninin nefes aldığını hissediyorsun.

Bence hemen başlamalısın. Kurs dışında ben de her gün şimdilik 35 dakika evde yapıyorum. Çünkü istiyorum. Bittikten sonraki o rahatlığı istiyorum.

Ben de yazıldım ya da cd leri aldım ya da yoga kitabını aldım evde yapmaya başladım demeni bekliyorum :81:
 
+ 35 dakika :79:

yarına kadar 200 dakika yı tamamlayamayacağım ama olsun hiç yoktan iyidir

artık haftaya programı bu gecikmeye göre bi düşüneceğiz
 
cmt yoga 2. derse gittim arkadaşlar.
yanıma bi arkadaşı daha kapıp da gittim
kız hayran kaldı
çıktığında kendini çok zinde ve hayat dolu hissediyordu.
gerçi akşam bi şiddet filmine gittik bütün yaptığımız yoga uçtu gitti ama olsun.
bu sefer hareketlerimiz değişti yüzde 80 farklıydı, onları da kaydettim, artık evde ne kadarını yapabilirsem.

+ 90 dk.

yeme alışkanlığım bir hafta sonra inanılmaz şekilde değişti.
artık bir şeyi ağzıma atmadan önce düşünüyorum.
yok olmaz bu bana fazla dersem asla yemiyorum
çay kahveyi sade içmeye alıştım artık abur cubur yok
2 gündür canım fazladan hiç bir şey istemiyor.
meyve yiyorum ara öğünlerimde
bu benim için ne kadar da önemliydi bilemezsiniz.

çalışmaya oturduğunda şu bitene kadar kalkmak yok diyorum ve o bitene kadar kalkmıyorum
konsantrasyon oto kontrolüm geri geldi, bunlar yoganın artılarından sadece 2 siydi.
 
merhaba
ben de ankara'dayım. yoga'ya baslamayı ben de cok ıstıyordum ama calısıyorum ve saatler de bır turlu uymuyordu. en sonunda bır yer buldum ve saatlerı de uyuyor. salı baslıyorum insallah.

yararını gordun mu merak edıyorum bu arada.
 
25 Aralık cumartesi günü 3. dersime gittim uzun süre giremediğim için buraya geç oldu bayağ

kurstaki herkes beni tebrik etti çok iyiymişim ben de yoga eğitmeni olmak istiyorum dedim hocama çok sevindi eğer her gün yapmaya devam edersen her derse de gelirsen neden olmasın dedi zaten vücudum da müsaitmiş çok fazla hareketleri çok iyi yapıyorsun dedi nasıl sevindim nasıl sevindim anlatamam

bu cumartesiyi yılbaşı nedeniyle atladık
artık haftaya
 
az önce arkadaşın bilgiendirmesiyle apar topar dışarı fırladım markete doğru yollandım
bu ayki formsante dergisinde harika yoga kartları var 52 adet asanayı gösteriyor tek tek resimli anlatımlı çabuk kapışılıyo ben zor buldum dedi

allahtan birisi dergilerin en arkasına saklamış sanırım bi tane ben buldum onu artık sonra alacak mıydı ne yapcaktı spor dergilerinin arkasındaydı hemen aldım onu ben kaptım bi tanecik kaldıydı

yogaya meraklı olanlar varsa kaçırmayın bitiyo

ay şöyle haşur huşur açayım poşetinden baaaari
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…