• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yillik kira zammi.vicdansiz ev sahipleri

Istanbulu hic gormedim ama adanami hicbiseye degistem :) gerçekten mis gibi evler. Burdaki rezidansta bile kira 700 800 düşün. Allah yardimciniz olsun gercekten hem pahali hemde koti ev diosinuz
Yani İstanbul Avrupa yakası semtine göre değişmekle beraber 2000 TL ye güzel ev bulunabilir. Sıfır veya rezidans demiyorum. Evet, gercekten Allah yardımcımız olsun, SAgolun

Adanada oturmanin avantajlari :) yillik 5500 tl tuttuk 4 oda hersey yeni mustakil tertemiz ev.. Asgari ucret 2000 ken 1000 tl olmasi bana cok geldi evde eskiymis. Ama adi var iste i. S. T. A. N. B. U. L
Antalya da eskisehir de de kiralar cok farkli degil. İstanbulda 1000 tl olmasi anormal.

Biz İstanbul Kağıthanede çokta lüks sayılmayan ortalama bi daireye taşındık.1650 lira kira ve 150 lirada aidat ödüyoruz. Kocaeli Gebzedeyken 3 + 1 çok geniş bi evde oturuyorduk kiramız 800 liraydı. Malesef İstanbulda kiralar aşırı yüksek. Ki biz uygun bile tuttuğumuzu düşünüyoruz artık burdaki kiraları gördükçe. 90 m2 3 + 1 ev yapmışlar ve 2500 lira kira istiyolar bazı evlere 😱😱

Hayir kurumu degil elbette ama insanlarin gozunu bu kadar paranin boyamasi cok garibime gidiyor..anladimki babam gercekten çok iyi bir ev sahibi 6 yil boyunca ev kredisi ödeyen bir kiraciya hic zam yapmadi..digerlerinede her yil yapmaz yapsa bile en fazla 25 30 lira ki bizim evimiz 180 metre kare ici gayet lüks bir ev ne biliyim kendimizde bunu gorunce vicdansizlik olarak geliyor..he evine bakim yapsa biraz amenna yukseltsin ama ev dökülüyor
babanizin evi istanbulda degildir. kucuk illerdeki kira yaklasimi farkli oluyor. zam da cok yapilmiyor. esenler icin o kira uygun baya. sizin de gozunuzu para burumesin cikin yeni bir eve. cunku ev sahibinin yaptığı cok normal. evini yaptirmak da istemeyebilir. eski evmis zaten.kentsel dönüşüme verecek belki de. yikilacak eve harcama yapmaz.

Sonucta bir evin kirasını yükselten nedenler o evin satış fiyatını da yükseltir.Benim evime kiracimiz 1300 TL ödüyor.Evi satsam 400/430 bin TL ye hemen satabilirim. Su an kiracı olarak oturdugum evin kirasi 2 bin TL ama eylulde muhtemelen 2400 civarı olacak.Ama bu evin satılık fiyatı 800 bin TL den aşağı değildir. Yani eğer kira yüksekse o bölgede satılık evlerin fiyatı da genelde yüksektir ve açıkçası bir insan belli bir parayı eve bagliyorsa bina yıkılmadan amortismanini yapmayı beklemesi bence anlaşılır birşey

Herkes fiyat iyi demis de, ben cekmekoyde site ici 8 yillik 3+1 eve 1100 tl veriyorum (aidatim yüksek ama kira bu) bu bile cok geliyor. Sancaktepe de falan 1000-1500 bandinda sifir daireler var. Esenler de bir nisantasi degil yani...
Velhasil biz normal dedikce ev sahipleri de normallestiriyor bu fiyatlari. Asgari ucretin 2000 tl oldugu ulkede, yikik dokuk ev kirasi 1000 tl den baslamaz, baslamamali da.
Size oneride bulunamayacagim, sadece bu tarz sosyal sorunlarin normalize edilmesine karsiyim.
esenler avrupa yakasi icin merkezi bir yer. sancaktepe kadar silivriye dogru kaysa zaten dediginiz fiyata sitede bulur. yada arnavutkoye. veya esenyurta kaysa. konum cok onemlidir kira ve ev fiyati icin.

Katılıyorum size. Ben de kartal taraflarında 900 e oturuyorum. Evimin içi yeni değil ama eskide değil. Ayrıca cadde üstü konum olarak çık güzel bir yerdeyim iki sokak arkamda yine cadde üstü bana göre daha güzel içi yapılı sıfır gibi olan daireyi dedem 1000 TL'ye kiraya verdi. Millet amma uçmuş.

Demek istediğim tam olarak buydu, en kötü ev 1000 tl den basliyorsa asgari ucretli nerede oturacak? Biz halk olarak ama normal, ama piyasa bu dedikce emlak balonu sismeye devam eder. Padisahla köprü fikrasi vardi tam o donemi yasiyoruz...

esenler avrupa yakasi icin merkezi bir yer. sancaktepe kadar silivriye dogru kaysa zaten dediginiz fiyata sitede bulur. yada arnavutkoye. veya esenyurta kaysa. konum cok onemlidir kira ve ev fiyati icin.

Yillarca o bolgede calisip, Bakirkoyde yasamis biri olarak esenlerin merkezi olduğuna asla katilmiyorum, anadolu yakasi icin sancaktepe, sarigazi, Samandıra ne ise, avrupa yakasi icin de esenler bagcilar gungoren o dur.
Silivri tarafini hatta beylikduzu ve sonrasini avrupa yakasiyla kiyaslarsak Pendik Tuzla hattiyla kiyaslayabiliriz (uzak ancak duzenli vs olmasindan dolayi)
Neyse asıl konu bu da degil, bir malın ederini serbest piyasa kosullarinin belirledigi bir donemde, bizler bile ederi ancak 500 tl olan bir daireye 1000 bile az dersek düzen daha da kotuye dogru gider. İnsanin en temel ihtiyaclari beslenme ve barinma degil mi, peki ikisindeki astronomik fiyatlari neden normalize ediyoruz? Neden bir sosyal devletten beklenen duzenlemeleri talep etmektense piyasa bu diyip kolelesmeye razi geliyoruz? Dusunmemiz gereken bu degil de ne?

Yillarca o bolgede calisip, Bakirkoyde yasamis biri olarak esenlerin merkezi olduğuna asla katilmiyorum, anadolu yakasi icin sancaktepe, sarigazi, Samandıra ne ise, avrupa yakasi icin de esenler bagcilar gungoren o dur.
Silivri tarafini hatta beylikduzu ve sonrasini avrupa yakasiyla kiyaslarsak Pendik Tuzla hattiyla kiyaslayabiliriz (uzak ancak duzenli vs olmasindan dolayi)
Neyse asıl konu bu da degil, bir malın ederini serbest piyasa kosullarinin belirledigi bir donemde, bizler bile ederi ancak 500 tl olan bir daireye 1000 bile az dersek düzen daha da kotuye dogru gider. İnsanin en temel ihtiyaclari beslenme ve barinma degil mi, peki ikisindeki astronomik fiyatlari neden normalize ediyoruz? Neden bir sosyal devletten beklenen duzenlemeleri talep etmektense piyasa bu diyip kolelesmeye razi geliyoruz? Dusunmemiz gereken bu degil de ne?

Çok haklısınız asgari ücret 2000 ilken bir evin minimum 1000 tl olması devletin büyük bir ayıbı. İstanbul’da piyasa böyle ne yazık ki uygun fiyata ev yok. Ben Beylikdüzü’nde oturuyorum ev kira değil ama aidat 250 tl sitede ne doğru düzgün güvenlik var ne havuz. Belki bin kere şikayet ettim sonuç yok. Yine haklısınız normalleştirmeyelim, peki ne yapmamızı önerirsiniz ev sahibi evden çıkarttı veya biz çıkmak istedik her yerde durum bu piyasa fiyatı böyle ne yapalım protesto edip sokakta mı yatalım? Bu durumu normalize etmemek için öneriniz nedir?

İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden sayılıyor. Tutup onu Adana, Mersin, Kütahya hatta Ankara’yla bile kıyaslamak mantıksız. Bir şeye olan talep arttıkça normal olarak fiyatı yükselir. Elbette 800 liraya küçük şehirlerde bakımlı, büyük daireler vardır, ama İstanbul’un arsa fiyatı ile o şehirler bir mi?

Devletin dar gelirliye kiralık uygun fiyatlı konut sağlaması lazım. Ama bunun faturasını ev sahiplerine kesemeyiz ki. Daha derin bir konu bu.

o zaman o evi tutmamasi gerekiyor iste. tutuldugu surece fiyatların boyle olmasi normal. kolelesmeyi de tek bir ev sahibi ve kiraciyla cozemeyiz. konu zaten su an toplumun kira sorunu degil. bu ev sahibinin yaptigi insafsizlik mi demis. insafsizlik degil. istanbulda bu yogunluk oldugu surece bu kiralar da bu fiyata devam eder. her daim boyleydi kiralar.

gecen bilgisayra klavye takilsin diye tamire verdik. nette 50-100 tl ye vardi klavye. takarken bozariz diye tamirciye verdim 150 tl aldi. taktigi klavye 50 tllik tas catlasin. 100 tl insafsizlik olur 20 yeter demiyor.

kimse gelirinden vazgecmez. ederi o oldugu surece. eger o evi tutmasaydi konu sahibi ev 5-6 ay bos kalsaydi uygun fiyata verilirdi. ama bos kalmiyor istanbulun nufusundan dolayi. bu yuzden pahali zaten.

baska sehirlerle de kiyaslayamayiz. alirken istanbuldan bir ev alirken belki baska sehirden iki ev alabilecekti. kiraya gelince neden dusuk versin ki.

3 senedir zam yapmadık İstanbul’daki evlere. Ve birinin kirası 850 Avcılar’da yeni binaydı. Sanırım çok ucuza vermişiz. Ama insanlar kirayı ödemekte zorlanıyor.
Şartlar çok zorlaştı.
Ev sahibiniz kurallara göre hareket ediyor ama belki konuşursanız zamdan vazgeçebilir.

Merhaba kizlar ben istanbulda oturuyorum..ve evim eski evlerden..ev sahibi pimapen takmak yerine pencereleri ormandan!! Kendi topladiklari agactan yapmislar ve hep perdelerime yagmurlu havada leke geliyor kahverengi,yerlerde parke degil tahta alti bos gıcır gıcır ses cikariyor ,mutfak dolaplarim eski ne bilim eski bir ev iste iki yil once girdik 700 liradan ilk sene burada degillerdi apartmana bakalim falan diye 50 lira zam yapti gecen sene 100 lira bu senede 150 lira istiyor..eski ve rutubetli bir ev icin cok degil mi kizlar..850 den 1000 liraya cikaracak..ve hic bir sekilde evini tamir ettirmiyor bu kadar eski olmasina ragmen
Öncelikle merhaba. Eğer kira sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa yasal artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanır. Ağustos 2019 hesaplamasına göre 850 lira olan kiranız 1018 TL'ye kadar çıkarılabilir. Tabi dediğim gibi bu Ağustos hesaplaması. Yani ev sahibinizin kirayı 1000 TL yapmasında yasal hiçbir sakınca yok.

Ancak bu ev bu kiraya değmez diyorsanız size bazı önerilerim olabilir. Örneğin bahsettiğiniz bu sorunların çözümü, evde kaliteli bir şekilde yaşamanız için zorunluysa bunları yaptırarak kiradan düşme hakkınız vardır. Tabi ev sahibinizden buna ilişkin onay almanız gerekecek. Onay alamıyorsanız açılacak bir dava ile söz konusu eksik veya kusurların tespitini yaptırıp, eksiklerin giderilmesini sağlama hakkınız da var. Hiçbiri ile uğraşamam diyorsanız sözleşme sürenizin bitimine dikkat edin. Sözleşmedeki tarihe uyarak ihtar çekin ve evi tahliye edin, yani taşının. Başka bir çaresi yok gibi. Aklınıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.

Son düzenleme:
Tek geliri bi maaşı ve kirasıysa siz nasıl taşunma masrafı 5 binlira tutuyor diyorsunuz oda belki tamir masrafı 10 bin tutacak bi yıllık kiradan olacak onu hesaplıyordur yani 10 bin dedim ama misalen dedim yoksa sadece pimapen masrafı şuanda en az15 bin 10 binde mutfak 25 bin 5 bin de yerler 30 bin kiracıya 30bin liralık masraf çok fazla diye düşünmüş olabilir ki haklı
Adamin 8 daire sadece kira gekiri var ve 3 tane evide kendilerine kullaniyolar emekli arti olarakta findik cay bahceleri var sadece kiraya bagimli degil yani

Öncelikle merhaba. Eğer kira sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa yasal artış oranı TÜFE üzerinden hesaplanır. Ağustos 2019 hesaplamasına göre 850 lira olan kiranız 1018 TL'ye kadar çıkarılabilir. Tabi dediğim gibi bu Ağustos hesaplaması. Yani ev sahibinizin kirayı 1000 TL yapmasında yasal hiçbir sakınca yok.

Ancak bu ev bu kiraya değmez diyorsanız size bazı önerilerim olabilir. Örneğin bahsettiğiniz bu sorunların çözümü, evde kaliteli bir şekilde yaşamanız için zorunluysa bunları yaptırarak kiradan düşme hakkınız vardır. Tabi ev sahibinizden buna ilişkin onay almanız gerekecek. Onay alamıyorsanız açılacak bir dava ile söz konusu eksik veya kusurların tespitini yaptırıp, eksiklerin giderilmesini sağlama hakkınız da var. Hiçbiri ile uğraşamam diyorsanız sözleşme sürenizin bitimine dikkat edin. Sözleşmedeki tarihe uyarak ihtar çekin ve evi tahliye edin, yani taşının. Başka bir çaresi yok gibi. Aklınıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.
Cok teşekkürler:)

Merhaba kizlar ben istanbulda oturuyorum..ve evim eski evlerden..ev sahibi pimapen takmak yerine pencereleri ormandan!! Kendi topladiklari agactan yapmislar ve hep perdelerime yagmurlu havada leke geliyor kahverengi,yerlerde parke degil tahta alti bos gıcır gıcır ses cikariyor ,mutfak dolaplarim eski ne bilim eski bir ev iste iki yil once girdik 700 liradan ilk sene burada degillerdi apartmana bakalim falan diye 50 lira zam yapti gecen sene 100 lira bu senede 150 lira istiyor..eski ve rutubetli bir ev icin cok degil mi kizlar..850 den 1000 liraya cikaracak..ve hic bir sekilde evini tamir ettirmiyor bu kadar eski olmasina ragmen
Esenlerde kiralar yeni eski farketmeden ikiye katladı resmen. Suriyeliler seve seve tutar siz çıkınca. Daire sahibi de o yüzden umursamaz sizi. Ayrıca tefe tüfe oranına göre de normal bir zam

Cok teşekkürler:)
babanizin evi istanbulda degildir. kucuk illerdeki kira yaklasimi farkli oluyor. zam da cok yapilmiyor. esenler icin o kira uygun baya. sizin de gozunuzu para burumesin cikin yeni bir eve. cunku ev sahibinin yaptığı cok normal. evini yaptirmak da istemeyebilir. eski evmis zaten.kentsel dönüşüme verecek belki de. yikilacak eve harcama yapmaz.
Bazi insanlara laf anlatmak ne kadaar zor ya pfff:KK12:hala para diyorsunuz mesele para degil. Tasindiktan 3 5 ay sonra da tayin çıkabilir tasinmak öyle kolay degil ve iki cocukla.. neden anlamamakta israr ediyorsunuz benim babamda ev sahibi 4 dairesi var kirada ve her kiraci cikinca evi elden gecirir..yani hem evine zerre onem verme hemde zam gelince en iyi fiyati iste oldu canim..

Back