Yeni yıl yeni başlangıç ama değişmeyen şeyler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Narsist ebeveynlerim var. Bu zamana kadar kendi dediğimi yaptığımda nankör evlat, değer bilmez evlat, başkalarının ne iyi çocuğu var da ben ne kötü olmuşum gibi şeyler duydum. Hep huzursuzluk olmasın diye onların kararlarına tamam dedim belki o zamanlar daha ergenlik çocukluk dönemi içindeydim. Ama büyüyünce artık bu bana ağır geldi kendi istediklerimi yapınca hayır ben alıcam gidip diyince bile suratlar beş karış sinirler yüksek ne desem hemen kavgaya hazır oluyorlar. Bu da ayrı bir yıpratıcı. Ama belki zamanla alışırlar dediğiniz gibi ben onlara böyle alıştırdım şimdi de yeni bene alışmalılar
Arkadaşım 26 yaşında, ebeveynleri aynı seninkiler gibi. Ama arkadaşım resti çekti en son, umrunda olmadı. Onları takmadı bile, çünkü çok sıkıntı yaşıyordu. Psikolojisi bozulmuştu. Aylar önce atandı, başka şehire yerleşti ev tuttu. Su an çok mutlu haftasonları geliyor ailesini görmeye.

Olsun, huzursuzluk olsun.
Sizi huzursuz etmekle korkutuyorlar ve başarıyorlar.
Yapmanız gereken tek şey evet huzursuz olabilirler, bu onların tercihi. Benim kararlarım onları huzursuz ediyorsa yapacak birsey yok. Diyip gidip kabak alacak pişirip yiyeceksiniz
Teşekkür ederim söylediklerinizde haklısınız. Dediğiniz gibi yapıp artık kendi kararlarımı alabildiğimi en ufak şeylerde bile olsa onlara göstereceğim ve alışmak zorundalar

Arkadaşım 26 ya, ebeveynleri aynı seninkiler gibi. Ama arkadaşım resti çekti en son, umrunda olmadı. Onları takmadı bile, çünkü çok sıkıntı yaşıyordu. Psikolojisi bozulmuştu. Aylar önce atandı, başka şehire yerleşti ev tuttu. Su an çok mutlu haftasonları geliyor ailesini görmeye.
Ya gerçekten psikolojim çok bozuk. Ebeveynlerim zaten birey olarak sorunlu kişiler sorunlarını anlatsam ayrı bir konu olur yani evin içinde de zaten sürekli mutsuzum. Bişeyler yapıp kendimi mutlu etmeye çalışıyorum ve orda da aile baskısı mı diyim ne diyim artık o çıkıyor karşıma. Teşekkür ederim yorum için

Çalışıyorum ama düzenli maaşım yok iş yaptıkça pay alıyorum şu aralar bazı sebeplerden işlerimiz kesildi. Maaşım yok 2 aydır.

Maddiyat değil aslında tartışma maddiyat şöyle oluyor maaşım olmadığı için gerçi olsa da annem hemen sakın harcama çeyiz parası olarak sakla bak harcarsan kıyamet kopar birikim yap der. Harcasam bişeyle elimde eve gelsem bunu niye aldın paranı harcadın diye söylenir. Sırf annem söylenmesin diye parayı direkt bankaya atar babamdan harçlık alırım haftada 100 TL yeme içme çoğu kişisel şey dahil. Haliyle yetmiyor baba para verir misin diyince hayretle yüzüme bakar kızım daha geçen gün verdim ya biraz dikkat et ailemiz bu ay zor durumda ekstra ödemeler çıktı az alışveriş yap ne aldın alma artık saçma şeyler der ve ben mahcup oluyorum yani sanki müsrifmişim gibi ki bu konuda tanıyanlar beni bana cimri derken aileme müsrif geliyorum. İşte para isteyip bişey alınca böyle söyledikleri için de moralim bozuluyor
Düzenli maaş alabileceğiniz bir işte çalissaniz çok daha güzel olurdu. Sizin icin söylemiyorum ama ailelerin bir çoğunda bu yasa gelmiş hala bizden para istiyor düşüncesi oluyor. Ailenizin maddi durumu nasıl bilmiyorum ama belki gerçekten zor durumdalardir ve en ufak şeyin hesabını yapmak durumunda kalıyorlardır. Günümüzde aile gecindirmek hiç kolay değil, haliyle babanızın azar azar harçlık vermesi de bundandir.

Maaşıniz düzenli olsa aldığınız ücreti de, yaptığıniz harcamaları da ailenize söylemek zorunda kalmazsınız. En azından bir konuda kendinizce bağımsız olur, kendi yaginizda kavrulursunuz.

Teşekkür ederim söylediklerinizde haklısınız. Dediğiniz gibi yapıp artık kendi kararlarımı alabildiğimi en ufak şeylerde bile olsa onlara göstereceğim ve alışmak zorundalar
Aynen öyle. Onlar da siz de alışana kadar huzursuzluk, rahatsızlık, acaba demesem yapmasam, ay vicdan yaparım, ay aman sussun şimdi annem babam beş karış suratla oturmasın karşımda..... vs. Olacak. Hem onlar hem siz. Bir süre bunlara dayanin, kabak alın gelin sonra normal davranın. Normalde nasılsanız öyle. Yani bunların normal bir davranış olduğunu ve kabul etmeleri gerektiği sinyalini verin. Açıklama yapmayın, onlar açıklama istemeyecekler, istediklerinin yapılmasını bekleyecekler. Bir süre sabredin, emin olun size karşı davranışları değişecek.

Düzenli maaş alabileceğiniz bir işte çalissaniz çok daha güzel olurdu. Sizin icin söylemiyorum ama ailelerin bir çoğunda bu yasa gelmiş hala bizden para istiyor düşüncesi oluyor. Ailenizin maddi durumu nasıl bilmiyorum ama belki gerçekten zor durumdalardir ve en ufak şeyin hesabını yapmak durumunda kalıyorlardır. Günümüzde aile gecindirmek hiç kolay değil, haliyle babanızın azar azar harçlık vermesi de bundandir.

Maaşıniz düzenli olsa aldığınız ücreti de, yaptığıniz harcamaları da ailenize söylemek zorunda kalmazsınız. En azından bir konuda kendinizce bağımsız olur, kendi yaginizda kavrulursunuz.
Düzenli maaş alsam da harcama bankaya koy birikim yap diyecekler ki. Para kazanmaya başlayalı 5 sene oluyor bir gün harcamama izin vermediler ki kıyametler koptu maaşımla kendime bişey aldığımda. Kendilerine bağımlı olmamı istiyorlar sanırım anlamadım yani. Maddi durumu kötü olan der ki kızım bankada paran var çek kullan.
Aynen öyle. Onlar da siz de alışana kadar huzursuzluk, rahatsızlık, acaba demesem yapmasam, ay vicdan yaparım, ay aman sussun şimdi annem babam beş karış suratla oturmasın karşımda..... vs. Olacak. Hem onlar hem siz. Bir süre bunlara dayanin, kabak alın gelin sonra normal davranın. Normalde nasılsanız öyle. Yani bunların normal bir davranış olduğunu ve kabul etmeleri gerektiği sinyalini verin. Açıklama yapmayın, onlar açıklama istemeyecekler, istediklerinin yapılmasını bekleyecekler. Bir süre sabredin, emin olun size karşı davranışları değişecek.
Teşekkür ederim gerçekten. Yorum yapan herkese teşekkür ederim. Burda derdimi paylaşmak ve Yorumlarınızdan kendime pay biçmek bana çok iyi geliyor

Düzenli maaş alsam da harcama bankaya koy birikim yap diyecekler ki. Para kazanmaya başlayalı 5 sene oluyor bir gün harcamama izin vermediler ki kıyametler koptu maaşımla kendime bişey aldığımda. Kendilerine bağımlı olmamı istiyorlar sanırım anlamadım yani. Maddi durumu kötü olan der ki kızım bankada paran var çek kullan.

Teşekkür ederim gerçekten. Yorum yapan herkese teşekkür ederim. Burda derdimi paylaşmak ve Yorumlarınızdan kendime pay biçmek bana çok iyi geliyor
bu da son yorumum olsun. tülay kök sınırlar oynatma listesi açın hepsini en az 2 kez izleyin, sınırlar adlı kitabı da okuyun
kolay gelsin

Kapı kilitlemek değilde huzursuzluk oluyor mesela şöyle diyim ben gidip alıp geleyim desem babam atılır sen otur ben giderim. Ben gidiyim desem ne işin var diye sinirlenir. Dinlemesem gitsem suratlar beş karış evde sürekli bana karşı tepkili ebeveynler oluyor. İstediğimi yapsam da huzursuzluk bitmiyor ki.
Böyle böyle alıştıracaksınız işte, siz susup oturduğunuz istekleri doğrultusunda hareket ettiğiniz için bu yaşta hala size müdahale etmek normal geliyor. Suratları asılırsa asılsın yani bir iki derken üçüncüye normal karşılamaya başlayacaklar. Ben gidip alıcam bitti. Döngüyü, bu gidişi kırmak için bir şey yapmanız gerekiyor öyle oturduğumuz yerden değişsin dersek isterse on yıl geçsin on yeni başlangıç dileyelim olmaz

benzer ailem var ve şunu fark ettim onlar her şeye karışıyor ama ben de onlardan onay bekliyorum, onay vermezlerse sinirleniyorum.

olayı onay beklemeyerek çözdüm. mesela ben dışardan yemek söylerim arada, anneme derdim dışardan söylicem o söylenirdi sağlıksız diye. söylemiyorum artık. kapı çalıyor dışardan söyledim diyorum bişey derse de biliyorum sağlıksız vs diyip takmıyorum. sizde aynı şekilde kabak mı yiyeceksiniz çıkın alın yapın. onlardan onay beklemeyin, söylemeyin. benim canım bunu istedi diyin.

Bazı insanlar seni seviyorum demek yerine montunu giy üşütme derler😅bence seni düşünen bir ailen olduğu için şükretmelisin.fazla ilgi bunaltmıştır belki hak veririm.sende onların üzerine biraz fazla düşsen,onları kendi silahlarıyla vursan belki seni anlamaya başlarlar☺️

Merhabalar herkese yepyeni güzel bir yıl diliyorum. Benim gibi kendi adına yeni bir başlangıç yapmak isteyenler de umarım hedeflerimize ulaşırız.

2021 benim için depresif geçti pandemi sürecinde ailevi sorunlar, dost kazığı yemem, ailemin aşırı üstüme gelişi felan derken "ya sabır" diye diye geçti. Bu sürecin yan etkisi de oldu tabi kendime olan özgüvenimi yaraladım. Kendimi çirkin, güçsüz, şişman , aptal olarak görmeye başladım ve o an dedim bir önlem almazsam bu işin sonu kötü yere varacak.

Daha bakımlı özenli olarak, kilo vererek aynadaki görüntümü iyileştirdim kendimi yeniden beğenmeye başladım. Bol bol kitap okuyup, spor yaparak, dizileri/filmleri/belgeselleri izleyerek kendimi geliştirmeye çalıştım. Çok da iyi geldi. 2022 benim yılım olacak artık kendime neyin iyi geldiğini biliyorum derken değişmeyen şeyler daha sabahtan yüzüme bir tokat atıverdi.

26 yaşındayım bekarım, ailemle birlikte yaşıyorum. Sürekli açıklama yapmaktan, hesap vermekten, kendi kararlarımı aldığım için, para harcadığım için mahcup olmaktan yoruldum.

Örneğin, diyet listemde bugün kabak vardı. Evdekiler ne yiyelim felan diye konuşurken siz istediğinizi yapın ben kabak yicem dedim. Evdeki herkes kabak ne ya onu yeme x yapalım ye, z pişirelim ye demeye başladı. Bende yok siz yiyin dün çok yedik zaten dedim. Yine suratlar asıldı sinirli sinirli iyi ye ama evde yok nasıl alacaksın dışarı çıksan hasta olursun, üşürsün, abin dışarıdan gelirken alır yarın yersin. Yani sürekli sanki ben ilkokul çocuğuyum gibi bir koruma hesap verme. Bundan çok yoruldum. Belki açıklayıcı olmadı ama kısa tutmak adına özetle yazdım bir örnek. Aile evindeki sürekli hesap verme, izin alma, sorgulanma, eleştirilme beni aşırı olumsuz etkiliyor. Bunu çözersem 2022 gerçekten bana iyi gelecek bir yıl olacak inşallah.

Bana bir fikir verseniz? Başka eve taşınma imkanım yok ne yazık ki.
Aslında bence bu anne babaların gıcıklık olarak yapmadıklari ama aşırı gıcık hareketler. 😀 Anneme çok kızardım elimden geldikçe kendimi frenlesemde bazen bende kızlara çok karışıyorum.
Net olun. Kavga dövüş yok. Annecim ben bunu yiyeceğim altı üstü iki kabak. Gidip alıp geleceğim. Yürüyüşümde tamamlanmış olacak. Bu kadar çıkın sonra alın gelin. 2 3 TE kızarlar sonra alisirlar

Bunun yeniyılla ne ilgisi var
Ne yiyeceğinizi ailenize hiç bir zaman sormayın zaten
Kendiniz alın istediğiniz yemeği istediğiniz şekilde yeyin.
Çalışmıyorsanız bir işe girip çalışın öncelikle bundan başlayın bence

İletişim sikntisi var bunun anne baba olmakla bile alakası yok eşim geçen gün kabak almış mevsimi degil neden aldın ko dedm gerçekten de herseyi mevsiminde yiyen çocuğuma da esimede en azından sağlıklı biseyler yapma peşinde bir insanım ama onu inciterek kırarak değil kendide zaten tadı kötüydü dedi. En basit örnek üşüme çıkma hava soğuk demelerinde ne sakınca varki 30yasinda bir coxuk annesi bir bireyim annem hala telefonda bile bazen erken uyu kapını kapa der iyikide var hayatta ve bunu söylüyor ya olmasaydı bazı şeyler gerçekten bakış açısı yada diğer arkadaşların dediği gibi kimse sizi zorla tutmuyoe gidin alın gelin

İletişim sikntisi var bunun anne baba olmakla bile alakası yok eşim geçen gün kabak almış mevsimi degil neden aldın ko dedm gerçekten de herseyi mevsiminde yiyen çocuğuma da esimede en azından sağlıklı biseyler yapma peşinde bir insanım ama onu inciterek kırarak değil kendide zaten tadı kötüydü dedi. En basit örnek üşüme çıkma hava soğuk demelerinde ne sakınca varki 30yasinda bir coxuk annesi bir bireyim annem hala telefonda bile bazen erken uyu kapını kapa der iyikide var hayatta ve bunu söylüyor ya olmasaydı bazı şeyler gerçekten bakış açısı yada diğer arkadaşların dediği gibi kimse sizi zorla tutmuyoe gidin alın gelin
Aslında demek istediğimi tam anlamamışsınız. Olaylar sizinki veya annenizin ki gibi değil

Belli bir yastan sonr aile evinde yasamak elbette can sıkıcı yanlari olur. Sizin yaslarinizda iki kardesim var. Onlar da surekli sikayetleniyor. Onlara da aynisini söylüyorum. Aile yaninda yaşamanın dezavantajlari da var avantajlari da var. Bir de kendinize dogru duzgun bir imkan yaratmadan hayat kurmadan evden ayrilmamaniz gibi bir gercek var. Kardeslerimden biri kavga eder, ben burda yapamiyorum der surekli çeker gider, orda burda arkadaşlarında kalir siginti gibi bes parasiz. Öbürü hicbir seye sabir gostermez her gun evde kavga gurultu. Kendi canını sıktığıyla kalir. Yani ortda o kadar büyütecek bir sey yok. Evet canınızı sıkıyor, ama kendi duzeninizi kurana kadar bir seylere eyvallah demeniz gerekiyor. Kendi huzurunuzu bozarsiniz boyle boguluyormus hissine kendinizi kaptirdikca. Kabuğunu kirip evden ayrilna kadar ufak tefek seyleri sorun etmemeyi ogrenmelisiniz. Sonucta insaniz. Insan insana muhtac ama insan insani da yorar. Su an katlanamadiginiz anneniz. Ama bir gun bir ev arkadasina veya eşinize, evde degilse is yerindeki insanlara bir sekilde tahammul edeceksiniz. İnsanlarla iliskiniz var oldugu surece istemediğiniz seylerle de karsilasacaksiniz. He deyip gecmeyi öğrenmek gerek

bence sizin de bir yerde zincirleri kırmanız gerekiyor. örneğin 5 yıldır maaş alıp, maaşımla bir şey alınca söyleniyorlar diyip babadan 100 tl harçlık almak ne demek. 26 yaşındasınız, 5 yıldır maaş alıyorsunuz.. nasıl harcayacağınız sizin tercihiniz. ailenizden tepki geliyorsa, çalışıp didiniyorum bu yaşta harcamak benim hakkım deyin. valla kimi doğru bulur kimi yanlış, bu tarz ebeveynlerin karşı tepki almadan düzeldiğini hiç görmedim. benim annem de aşırı üstüme düşerdi, evlendim evlendikten sonra bile her şeyime müdahale etmeye çalışır. kırmamaya çalışarak bazı şeylerde "benim hayatım, benim tercihim, benim param, benim vs.." minvalinde konuşarak kafasında yer etmeye çalışıyorum. çünkü bu yaşta, aldığım bir montun hesabını vermek, gittiğim bir tatilin hesabını vermek beni yoruyor. ve bunu üç kere beş kere söylediğimden sonra gözle görülür değişim hissediyorum, yine söylese bile sonunda tabi canim kendi tercihin sonuçta cevabını duymaya başlıyorum. ve ben hiçbir yaşımda pasif biri değildim, yani markete çıkma deseler bana saçmalamayın, gelmişim kaç yaşına derdim.. iletişim kurmadan sorunları çözemeyiz, rahatsız olduğumuz şeyleri bilmezlerse de dikkat etmezler. annem tabi ki başımın üstünde yeri var, tek çocuğum, onun için elimden geleni de yaparım ama bir yandan sınırların biraz korunması gerekiyor ruh sağlığı açısından..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X