Yeni yer yeni okul yeni dil...

ivrindi

Guru
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2008
715
643
303
İstanbul
Merhaba hanımlar

Uzun süredir pek aktif değildim ama hep uzaktan takip ettim sizleri ve pek çoğunuzdan çok güzel fikirler edindim...

Sizinle istişare etmek istediğim konu başlıkta da belirttiğim gibi yeni bir ülke ve biri 7 diğeri 5.5 yaşındaki çocuklarımın eğitimi

1.5 aydır Rusya Kazan’dayız burada Türk okulu maalesef yok ve mecburen Tatar-Rus okulunda Rusça ağırlıklı okuyacaklar

Geldiğimizden beri hafta da 2 saat evde özel ders aldılar ama sonuç 0

Rusça dünyanın en zor 5 dili arasında ki bende netten öğrenmeye çalışırken çoğu zaman ya mavi ekran veriyorum yada bu dili icad eden Kiril efendi’yi anıyorum

Sanki sonradan öğrenmeye çalışanlara işkence olsun diye ekstra gayret sarfetmiş gibi yok böyle birşey yani

Şimdi özellikle eğitimci arkadaşlar veya konuyla ilgili tecrübesi olanlar bu yaş grubu çocuklar için tavsiye edebileceğiniz kolay öğrenim teknikleri veya tavsiyeleriniz varmı

Son düzenleme:
ilk çocuğu doğurup hemen mi hamile kaldınız ve ikinciyi erken mi doğurdunuz :KK17:
konu hakkında bilgim yok merakımdan geldim :oops:

O yasta cocugu kendi haline birakirsaniz cok guzel ogrenir. 12 yasindan once maruz kalan her cocuk bir dili anadili seviyesinde ogrenir. Hatta surec kendiliginden, sizin yardiminiza gerek olmadan isledigi icin alanda buna dil ogrenmek degil dil edinmek diyorlar. Yani ilk bir iki yil bocalar belki, ama toparlar. Surecin dogal olduguna inanin ve onlara da bu guveni asilayin. Rusca konusan arkadaslar edinip onlarla bol bol vakit gecirsinler. Okula adaptasyonda zorlanabilirler. Onun icin de okuldan derslere odevlere yardim edebilecek arkadaslar bulun. Yani su anda cocuga yapabileceginiz en iyi sey ogrenecegine dair guven asilamak ve bir an once ona sosyal bir cevre yaratmak.

Biraz aceleye geldi hanımlar ondan :)

Ayrıca eğitimciler,tecrübesi olanlar dediğim için kırılmayın herkesin fikrine açığım :)

O yasta cocugu kendi haline birakirsaniz cok guzel ogrenir. 12 yasindan once maruz kalan her cocuk bir dili anadili seviyesinde ogrenir. Hatta surec kendiliginden, sizin yardiminiza gerek olmadan isledigi icin alanda buna dil ogrenmek degil dil edinmek diyorlar. Yani ilk bir iki yil bocalar belki, ama toparlar. Surecin dogal olduguna inanin ve onlara da bu guveni asilayin. Rusca konusan arkadaslar edinip onlarla bol bol vakit gecirsinler. Okula adaptasyonda zorlanabilirler. Onun icin de okuldan derslere odevlere yardim edebilecek arkadaslar bulun. Yani su anda cocuga yapabileceginiz en iyi sey ogrenecegine dair guven asilamak ve bir an once ona sosyal bir cevre yaratmak.
Daha önce gelen bi arkadaşımda bunları söyledi ama büyük oğlum beni biraz korkutuyor

Bazen parkta falan çocuklara katılmak istiyor ama onları anlayamadığında hemen agresifleşiyor ve bu dili öğrenmek umurumda değil gibi şeyler söylüyor

Merhaba ,
O yaş grubu çocuklar dili öğrenmiyorlar,
"edinme" deniyor buna.
Yani sizin özel hoca tutmanıza gerek yok ,
Doğal ortamda kendiliğinden gerçekleşecek dil eğitimi.
Siz kendiniz için destek alabilirsiniz :)

Ben Rusça biliyorum...

Çok zor bir dil...

Ama çocukların çabuk çözeceğini düşünüyorum...
Okul başlayınca,mecbur arkadaşlarıyla diyalog halinde
öğrenmiş olurlar...

Merhaba ,
O yaş grubu çocuklar dili öğrenmiyorlar,
"edinme" deniyor buna.
Yani sizin özel hoca tutmanıza gerek yok ,
Doğal ortamda kendiliğinden gerçekleşecek dil eğitimi.
Siz kendiniz için destek alabilirsiniz :)

Çocuklar konusunda sizde içimi ferahlattınız

Kendim için de çok istiyorum ve zaten mecburum ama hocamızın vakti yok fazlasına zaten o da üni’de eğitimci ve asıl işine dönünce çocuklar içinde gelemeyecek

Ben şimdilik youtube’de ki eğitsel videolarla yetiniyorum ama henüz edindiğim bilgilerle geldiğimden beri aradığım pirinç unu ve nişastayı bulamadım :)

Ha bir de
Daha önce gelen bi arkadaşımda bunları söyledi ama büyük oğlum beni biraz korkutuyor

Bazen parkta falan çocuklara katılmak istiyor ama onları anlayamadığında hemen agresifleşiyor ve bu dili öğrenmek umurumda değil gibi şeyler söylüyor

Evet, guven asilayin, destek olun derken bunu kastetmistim. Dili kendiliginden edinmesi icin gereken bilissel donanim zaten var o yastaki cocukta. Onemli olan dile karsi tavri ve duygulari oluyor. Iki dilli olmanin normallesmesi lazim. Turkce'yi de hemen ogrenmedigini, yavas yavas konustugunu, bunu da yavas yavas ogrenecegini anlayacak. Onemli olan sizin desteginizle, ama asla baski gormeden ve yargilanmadan bol bol sosyal hayatin icinde bulunmasi. Mesela yabanci (yani Rus olmayan) ailelerle iletisiminiz var mi? Bazen bir dili ikinci dil olarak konusan insanlarla konusmak, vakit gecirmek daha rahat olabiliyor.

Konuşa konuşa anlaşır onlar arkadaşlarıyla, siz merak etmeyin.
Benim de Cat pat ruscam var. Gerçekten Cat pat ama slav ülkelere gittiğimde idare edebiliyorum.
Dil dediğin konuşa konuşa, egile büküle öğreniliyor bir şekilde :) eve hoca da gelsin ama bol bol da sokağa salın derim ben.

Burda henüz görüşebileceğim bir aile var onlar 15 yıldır burdalar çocuklar burda doğmuş iki dilide akıcı konuşuyorlar yaşlarıda bizimkilere yakın fakat uzakta oturdukları için pek sık görüşemiyoruz

Bunun dışında Tatar Türkleri var ama yabancılıyorlar sanırım ruslar daha çabuk kaynaşıyor

Konuşa konuşa anlaşır onlar arkadaşlarıyla, siz merak etmeyin.
Benim de Cat pat ruscam var. Gerçekten Cat pat ama slav ülkelere gittiğimde idare edebiliyorum.
Dil dediğin konuşa konuşa, egile büküle öğreniliyor bir şekilde :) eve hoca da gelsin ama bol bol da sokağa salın derim ben.

Haklısınız ancak konuşarak öğrenilebilecekler

Birde şu eriller dişiller olmasa :)

Valla panpa cocuklar cok cabuk ogreniyor zaten. Almanya'da mesela cocuklari Turk asilli aileler gordugum kadariyla Almanca ogrensin diye krese veriyorlar. 5.5lu[u okul oncesi egitim/anaokulu tarzi bir yere veremez misiniz?

Bir de ne kadar kalmayi planliyorsunuz? Yerlesmicekseniz ben olsam Amerikan okuluna ya da varsa British School tarzi bir yere veriridim. Ingilizce hem daha kolay, hem daha gecerli.

Valla panpa cocuklar cok cabuk ogreniyor zaten. Almanya'da mesela cocuklari Turk asilli aileler gordugum kadariyla Almanca ogrensin diye krese veriyorlar. 5.5lu[u okul oncesi egitim/anaokulu tarzi bir yere veremez misiniz?

Bir de ne kadar kalmayi planliyorsunuz? Yerlesmicekseniz ben olsam Amerikan okuluna ya da varsa British School tarzi bir yere veriridim. Ingilizce hem daha kolay, hem daha gecerli.

Küçüğüm anaokuluna gidecek zaten ve eğitimcilerin çoğu Tatar’mış ve Tatarlarla anlaşabiliyoruz onda sıkıntı yok beni düşündüren büyük oğlum

Onun gideceği okul devlet okulu ama jimnazya diye tabir edilen özel okul statüsünde bir yer ve 2.sınıftan itibaren İngilizce eğitim de veriliyormuş

Birazda bu okulları eve yakın olduğu için tercih ettik burda kışın kar 1.5 metreyi geçiyormuş ve servisle ulaşım zormuş

Ayrıca eşimin çalıştığı firma 5 yıl burdaymış bizde buna göre plan yapmaya çalışıyoruz ama yurtdışı işi malum her an herşey olabilir

endişelerinizi anlayabiliyorum. yabanci dil öğretmeniyim. hic endiselenmeyin. biz çocuklarımıza dili konusarak öğretiyoruz anadilimizi. her zaman her yerde her duumda kullaniyoruz. once alici durumda dinliyor anlamlandiyor. sonra hazir olduunda taslar yrrine oturduğunda yavas yavas kelimeler cikiyor agzindan sonra cumleler ve bitmeyen masallar:deli: o yuzden dile maruz kaldikca zamanla yavas yavas olumlu donutler aldikca cesaretlenip konuşur biraz zamana ihtiyacimiz var bunun icin. once dinler sonra konusur ve en son yazmayi öğrenir. umarim düşündüğünüzden daha kolay olur.

Back
X