Yemekli yatılı misafir

Herkese merhaba becerikli hanımların yardımına ihtiyacım var (tamam tamam beceriksizler de yazsın lütfen en azından ne yemek isteyeceklerini yazsın, hepinizin fikri önemli)

Yatılı misafirim gelecek, Türk ve yabancı, 4 tane de çocuk. Yılbaşı akşamı da bizdeler.
Ben yılbaşı akşamı başta olmak üzere ne yemek yapayım?

Öyle ağır buyur yemek yapamam, 2 yaş krizinde bebeğim var. Sarma vs demeyin. Çok klasik Türk yemeği (kurufasulye, güveç vs) de olmaz, yabancılara çok iddialı gelmeyecek daha enternasyonel damak tadına uygun risksiz şeyler olmalı.

Et ve balık olabilir, o kadar kişiye et pahalı olur diye düşünmeyin tam tersi çok uğraştırmadan kendiliğinden fırında pişecek şeyler bana süper olur. Kuzu sırt vs demeyin, fırınımın performansı çok iyi değil.

Bu bilgiler ışığında fikirlerinizi bekliyorum 🙂
Fırında somon & sebze
Lazanya
Soslu makarna (mantar, peynir, ton balıklı vs)
Fırında tavuk baget & kremalı patates
Eti kuşbaşından küçük kavurun sebzelerle birlikte salçalı su ekleyerek fırına verin, aynısı tavukluda olur
Bütün tavuğu baharatlayıp fırın poşetinde fırına verin

+ Yanında çorba ve salata

su tarifi meze olarak koyabilirsiniz, cocuklar sever.
sovyet ülkelerinde satilir genelde. zor gibi görünüyor ama cok basit :) hem bir gun onceden yap dolapta tut daha bile lezzetli olur. hem de yalandan sekil şukul cam agaci yaparsin ustune ozendin sanırlar 🤣
basitçe ne biliyor musun
alta haslanmis patatesi az tereyağ ile pure haline getiriyorsun. muskat biberiye ne seversen artik. ustune garnituru mayonezliyorsun (garnitur dedigi havuc bezelye patates tursu satılıyordur elbet haziri) onun ustune misir , ustune havuc rendesi, ya da ne seviyorsan kirmizi lahana falan hangi salatayi bulmak kolaysa dilimliyorsun. kek kalibina koyuyorsun. dolapta bekletip tera ceviriyorsun. oluyor bitiyor:) ya da kelepceli kalipta yap ters cevirmeden ac.

Ben gecenlerde misafirlerime sunlari yapmistim.
Corba domates,kapya biber,sogan sarimsak uzerlerine zeytinyagi k.biber ve tuz firinda kozledim. Tencerede un kavurup ardindan kozlenmis sebzeleri ekleyip kemik + normal su ekleyip kaynayana kadar karistirdim. Ardindan krema ekledim. Mis gibi kremali bi corba oldu.
Ana yemek dana antrikotu dokum tavada onlu arkali muhurledim. Uzerine mantarli kremali bir sos yaptim. Sogan sarimsak kapya biber havuc mantar soteleyip krema ekledim. Yogun bi kivam aldi. Etin uzerinde dagilmadi. Bu sosun uzerine de rende mozerella koyup firina attim. Hem goruntusu hem tadi harikaydi.
Bademli kus uzumlu pirinc pilavi yaptim.

Ortaya mevsim salata, yogurtlu kereviz salatasi, brokoli ve karnabahar buharda cok az pisirip diri haldeyken baharatlayip firina attim goruntusu harikaydi.

Tatli gelenler de getirdi ben de fistikli cikolatali pasta almistim.

Herkese merhaba becerikli hanımların yardımına ihtiyacım var (tamam tamam beceriksizler de yazsın lütfen en azından ne yemek isteyeceklerini yazsın, hepinizin fikri önemli)

Yatılı misafirim gelecek, Türk ve yabancı, 4 tane de çocuk. Yılbaşı akşamı da bizdeler.
Ben yılbaşı akşamı başta olmak üzere ne yemek yapayım?

Öyle ağır buyur yemek yapamam, 2 yaş krizinde bebeğim var. Sarma vs demeyin. Çok klasik Türk yemeği (kurufasulye, güveç vs) de olmaz, yabancılara çok iddialı gelmeyecek daha enternasyonel damak tadına uygun risksiz şeyler olmalı.

Et ve balık olabilir, o kadar kişiye et pahalı olur diye düşünmeyin tam tersi çok uğraştırmadan kendiliğinden fırında pişecek şeyler bana süper olur. Kuzu sırt vs demeyin, fırınımın performansı çok iyi değil.

Bu bilgiler ışığında fikirlerinizi bekliyorum 🙂
Misafirleriniz nereli siz nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama ben de yurtdışındayım gelen yabancı misafirlerime türk mutfağı tanıtıyorum çok da beğeniyorlar tabi bebeğiniz de olduğu için siz çok uğraşayamayabilirsiniz. O yüzden size daha uygun olabileceğini düşündüğüm,
Mezeleriniz bol olsun haydari, humus, havuç/kabak tarator gibi mütebbel gibi hazır közlenmiş bulursanız daha kolay ama yoksa ocakta 3-4 tane közleseniz yeter zaten total mezeye. (Humusun nohutunu ve mütebbel patlıcanı önceki günlerde hazırlayabilirsiniz son ana kalmadan)
Ara sıcak hazır yufkadan börek çeşiti olabilir. Şimdiden yapıp difrize atıp o zaman kullanabilirsiniz olur. Ayrıca yanına da yine hazır kroketler satılıyor donmuş alıp yapabilirsiniz.
Ana yemek, mantarlı bonfile süper oluyo ama uğraşamam derseniz, mantarlı et sote yapabilirsiniz mis gibi tencere ya da büyük tavada hafif sulu. Küçük güveçleriniz varsa piştikten sonra paylaştırıp üzerine biraz mozerella gezdirip fırına verin görsel güveç olsun.
yanına da pilavı salatası bitti gitti. :)))
Tatlı içinde kase içine kolay olması açısından muhallebi yapabilirsiniz üzerini fındık ceviz süsleyebilirsiniz ya da yılbaşı zaten direkt bi pasta alıp geçebilirsiniz :))

Gelen misafirleriniz balık tüketir mi peki eğer evinize ilk kez geliyorlarsa balık riskli olabilir.

Çökertme kebabı yapabilirsiniz hem çocuklarda çok sever altında ince ince patates üstüne et.
Mercimek çorbası pilav yapmak isterseniz pirinç pilavı olur.

Kapya biberi fırında kozleyip salata yapabilirsiniz,yağ,limon suyu, sarımsak, maydanoz ile çok azda sirke yoksa sorun değil.

Mevsim salata,havuç tarator yapabilirsiniz.
Yine közlenmiş patlıcan ve biberden salata,içine sarımsaklı, domates, maydanoz,kuru soğan,yağ,tuz ve ekşi katarak yapabilirsiniz.
Tatlı olarak sütlaç olur, Kıbrıs tatlısı olur yapımı kolayda.

Yılbaşı için bence en kolayı hindi, tuzlayıp fırında pişirebilirsiniz. Ben yarım hindi yapıyorum ama size yetmez, tam hindi olur. Yanına iç pilav, çorba, salata. Geçen yıl rosto yapmıştım, yanına patates püresi ve pilav, siz birkaç meze salata yapabilirsiniz yanına. Rostoyu bir gün önceden yapıp şekillendirip dolaba atarsanız daha iyi olur. Rosto da bildiğiniz köfteyi silindir şeklinde yapıp dilim dilim kesip üzerine salçalı sos döküp fırında pişiriyorsunuz. Tarif bulursunuz nette.

*Fırın ızgarada çinekop ya da somon (iki balıkta cok kilciksiz olduğu için yemesi kolay) yanına firında patates kızartmasi(patatesleri borcama koyuyoruz, zeytin yagi gezdirip biraz kekik ve tuzla cok guzel oluyor) mercimek çorbası, börek, haşlanmış brokoli ve havuç, humus.
*Fırında patatesli tavuk, mercimek corbasi, pilav, cacık, salata, humus, havuç tarator, haşlanmış sebze.
Yabancılar balık/etin yaninda patates kızartmasını ve sebzeyi çok sever.

Mantarlı hafif biber salçası koyduğum bir et tarifim var. Etleri yağla ve hafif baharatla sonra yemeği yapacağın tencereye at tek tek ve döndür çıkar. O tencereye tereyağ at altını kazı ve önce soğan, mantar, sarımsak koy. Kavurursan iyi uğraşamam dersen önemli değil. Çok az kaşık ucuyla biber salçası. Salçanın kokusu çıksa güzel olur. Çok az şeker. Sonra etler. Üstünü az geçecek kadar su. Ben 2 saat pişiririm. Döküm tenceren varsa daha iyi olur yoksa düz tencerede olur. Hiç düdüklüde yapmadım, suyunu ayarlarım dersen oda olur.

Fırına patates ve brokoli at az yağlayıp. Brokolinin üstüne yoğurt dök meze. Patatesi çocuklar sever ordan yırtarsın.

Ankara tava dedikleri tavuklu bir tarif var ya şehriyeyle olan oda olur.

Tavuğu diğer sebzelerle çiğden mi koyuyorsunuz?
Börek olmaz, yurtdışında adam gibi yufka bulamıyorum. Ne yazık ki o kadar emeğe ortaya çıkan böreğimsi saçmasapan birşey oluyor
Oule yanıyor patates ve tavuğu birlikte bezelye ve havucu son 15-20 dk. Milföy de olur ?

aslinda tavuk şiş de olabilir.
tavuklari kasapta kup kup kestirin. oglenden marine icinde birakin dinlensin. aksam da bir tavuk bir biber bir tavuk bir domates bir tavuk bir biber diye diz. sonra koy buzluga beklesin sizi. ne zaman ki gelirler firin tepsisine dizer, ustune yag fiffislar 190 dereceye getirirsiniz. o olasiya da pilav yaparsiniz. hic yorulmadan gayet lezzetli bir yemek yapmis olursunuz.
aslinda evde kebap yapmak da zor değil ama onun tahta şişi satilir mi bilmem. eger satiliyorsa kofteden daha basit malzemesi. onceden vaktin bolken etini hazırlayip sişe gecirip buzluga koyarsın. Misafielerin geldigi gun de firina atarsin . firin tepsisinde de biber patates domates patlican falan olur kozlemeye. lavaşla ve pilavla servis edersin. evde bir piknik havasi😅

Konu sahibi yurtdışında yaşıyor sanırım ona göre seçenek sunmamız lazım.ben olsam hindi pilav tarzı yapardım yanına da mezeler

aslinda tavuk şiş de olabilir.
tavuklari kasapta kup kup kestirin. oglenden marine icinde birakin dinlensin. aksam da bir tavuk bir biber bir tavuk bir domates bir tavuk bir biber diye diz. sonra koy buzluga beklesin sizi. ne zaman ki gelirler firin tepsisine dizer, ustune yag fiffislar 190 dereceye getirirsiniz. o olasiya da pilav yaparsiniz. hic yorulmadan gayet lezzetli bir yemek yapmis olursunuz.
aslinda evde kebap yapmak da zor değil ama onun tahta şişi satilir mi bilmem. eger satiliyorsa kofteden daha basit malzemesi. onceden vaktin bolken etini hazırlayip sişe gecirip buzluga koyarsın. Misafielerin geldigi gun de firina atarsin . firin tepsisinde de biber patates domates patlican falan olur kozlemeye. lavaşla ve pilavla servis edersin. evde bir piknik havasi😅
Bol bol şişim var. Aslında böyle şişleri hep barbeküde yapıyoruz ama şimdi hava hem buz hem 16.30 da kararıyor. Böyle fırında kurumadan oluyor mu?

giphy.gif

somon, fırında önerildiğinde resmen böyle oluyorum. yazıktır.

fırında somon kurumaya çok meyilli ve genelde de içindeki nemini kaybediyor. ancak gerçekten norveç somonu gibi soğuk deniz somonu olursa kurtarıyor çünkü daha yağlı oluyor eti
yağlayıp borcama koyup üzerine ıslattığınız pişirme kağıtıyla kapatırsanız hiç kuruma yapmıyor gayet nemli pamuk gibi pişip dağılıyor bilginiz olsun 🌸 yanına bikaç da sebze atınca direkt öğünü kurtarıyor. Balık çok hızlı pişen bi ürün zaten çok bekletmeyin bi de onun da etkisi olabilir.

X