- 24 Aralık 2007
- 9.169
- 28.819
- Konu Sahibi perdono pero no olvido
50 kişilik yemekmi? Neden ki? Mevlütmüydü?Mesela kuzenim de gecen sene benle aynı zamanlar evlendi. Ve gecenlerde yemege davet etti herkesi. Yaklaşık 50 kişi. Annesi, gelinleri falan yardım etti ona. Hem kuzenimi takdir ettim hem de kendimi kotu hissettim. Ben kimseyi davet edemiyorum, etsem de 50 kisilik yemek yaparken bana yardim edebilecek kimse yok. Ve o davet verdigi icin muhtemelen akrabalar benden de bir davet bekliyor.
Internetteki tariflere gore yapsam bile ya yakiyorum, ya salcasi az oluyor, ya da sekli birseye benzemiyor. Bu konunun ustune dustukce de daha da beceriksiz olmaya basladim.
Kekim kabarmıyor, kahvem köpürmüyor, tostum bile ince olmuyor.
50 kişiye yemek yapmak benim için herşeyin başında ekipman olarak mümkün olmazdı. En büyük tencerelerim bile en fazla 15-20kişiyi
ağırlamaya yetiyor
Ramazanlarda özellikle kalabalık sofralar çok kurarım ama 20 kişiyi geçmem çoluk çocuk dahil. Anca okadar insanı oturtcak kadar sandalyem ve yerim var evde. Sayıdan ziyada güzel ağırlamak önemli. Ben mesela biyere gidince sandalye tepesinde bir elimde tabak bir elimde bardak yemek yemeyi sevmem, keyif almam. Evimdede öyle kimseyi tıkış tıkış oturtmam, çocuklar dahil herkes rahat rahat otursun isterim.
Yemek yapma pratiği zamanla kazanılan birşey.
Basit tariflerle başlayıp az miktarlar ile deneyip zamanla çoğaltabilirsiniz
Örneğin birgün oturup 3-4 kilo yufkadan börek sarıp buzluğa atabilirsiniz, onun dışında 2-3 çeşit salata meze cacik gibi bunlar çok kolay ve masada güzel oluyor, birgün önceden hazırlanabilir
Çorba zaten 5 kişilikde aynı 20 kişilikte çok çabuk oluyor genelde en son onu yaparımki birdaha ısıtmayla uğraşmam
Ana yemek mesela güveç çok bereketli oluyor, malzemeleri birgün önceden koyup ertesi gün pişirilebilir
Etli patlıcan kebabı kalabalık misafirde diğer alternatifim
Veya fırında patatesli tavuk
Yanına pilav birde sebze garnitürü yada zeytinyağlı bir yemek
Tatlıda yine birgün önceden yada hazır
Çocuklar gelecekse kek, muffin yada kurabiye tarzı yaparım mutlaka hava sıcaksa yanında dondurma ile servis ederim.
Bebeğiniz küçük şuan kalabalık misafir için erken ama günlük yeni birşeyler deneyin, denedikçe eliniz alışır, kendinizi geliştirisiniz. Ben ilk evlendiğimde makarna hariç bişey bilmezdim, eşim yapardı yemekleri. Zamanla tarif denedikçe öğrenedim
Karantina zamanı el açma börek, mantı dahil neler neler yaptım kendim bile kendime şaşırdım