Yemek seçen çocuk

Malefiz4557

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2023
23
1
30
Merhabalar.
3 buçuk yaşında bir oğlum var. 2 yaşına kadar herşeyi yiyen oğlum son 1,5 senedir inanılmaz yemek seçmeye başladı. Kahvaltısını gayet güzel yapar ama öğle ve akşam yemekleri bizim için işkence. Telefonla yedirmeye çalışıyorum ama nafile. İşin en tuhaf yanı bütün çocuklar makarna ve pilava bayılır öyle değil mi? Benim çocuğum asla ama asla ağzına makarna, pirinç pilavı, bulgur pilavı sürmüyor. Sütlaç da yemiyor içinde pirinç var diye. Üstelik kandırarak bi şekilde bunlardan birini verdiğimizde öğürüyor. Yemeklerle alakalı onu iğrendirecek yahut travma yaratacak hiç bir durum yaşanmadı. Sevdiği yiyecekleri her çocuk gibi severek yiyor ama makarna ve pilav görünce öğürüyor.
Bir de sürekli aynı şeyleri yemek istiyor. Mesela gün boyu kurabiyeyle beslenebilir ya da elma yiyebilir. Sebze ya da et yemeklerini telefon açarak yediriyorum bazı zamanlarda telefon açıkken bile reddediyor hemen su ver diyor.
Özetle makarna ve pilav gibi taneli yiyeceklere karşı bu kadar tepkili olması sizce neden olabilir ? Çocuğuma pilavı ve makarnayı nasıl sevdirebilirim ?

Merhaba inanin makarna ve pilav yememesi bence daha iyi hicbir faydasi yok. Benim yegenimde sabah kahvalti yapmaz 4 yasnda peynir zeytin yemez öğürür. Sevdigi seyleri yedirin buyuyunce zaten yiyecej.

Makarna pilav tahıl kaynağıdır, özellikle b vitaminleri açısından zengindir ve çocuklar çok enerji harcadığı için iyi bir karbonhidrat kaynağıdır hiçbir faydası yok demek doğru olmaz. Yemesi gerektiği kadar yemesi lazım.

Önce telefonla yedirmeyi bırakmalısınız. Bütün gün kurabiye elma yiyebilir demişsiniz onları da istediğinde vermemelisiniz. Sadece öğün saatinde sizinle sofraya oturarak yemeli yemiyorsa bir sonraki öğün saatini bekleyin. Yeterince acıktığında önüne 3 seçenek sunun bunlardan 2si sevmediği 1i sevdiği besin olsun ve 2 tanesini seçerek yiyebileceğini söyleyin.

Makarna pilava gelince bunları ilk olarak yemeklerin içinde sunmayın bu şekilde diğer yemeklerden de soğur. Makarnayı farklı soslarla deneyebilirsiniz pilavı yemiyorsa şimdilik çok zorlamanıza gerek yok.

Ben tecrübeli değilim de çocukların makarna ve pilav yemesi şart mı?

Et,tavuk,balık yemesi yeterli değil mi?

Ekran konusunda bir bilgim yok.
Şart olup olmaması değil problem. Dokusundan rahatsız olduğunu hissediyorum. Taneli yiyeceklere karşı bir hassasiyeti var gibi.

Et tavuk balık bunları da aman aman yemiyor ama reddetmiyor.

Merhaba inanin makarna ve pilav yememesi bence daha iyi hicbir faydasi yok. Benim yegenimde sabah kahvalti yapmaz 4 yasnda peynir zeytin yemez öğürür. Sevdigi seyleri yedirin buyuyunce zaten yiyecej.
Her besinin illa ki faydası vardır. Mesela yeğeniniz her gün aynı şeyi yemek istiyor mu ?

Şart olup olmaması değil problem. Dokusundan rahatsız olduğunu hissediyorum. Taneli yiyeceklere karşı bir hassasiyeti var gibi.

Et tavuk balık bunları da aman aman yemiyor ama reddetmiyor.
Günaydın arkadaşım.

O hassasiyet konusunda doktorlar ne diyor?

İnanın 1 gün boyunca aç bıraktım sırf telefonla alışmasın diye. Sofraya beraber oturmadığımız için o gün bütün öğünleri atladık. Ama bana mısın demiyor. 1 dakika oturuyor. Sonra alıyor başını gidiyor. Zaten çok hareketli bir çocuk.

Farklı soslar denedim her türlü makarna çeşidini yaptım ama malesef tadından değil de dokusundan rahatsız oluyor bence.

Bir takım hassasiyetleri de var. Mesela motor sesi, çamaşır makinası sesi. Bunları duyunca dikkatini hemen oraya veriyor. Saç ve tırnak kestirmek Büyük bir olay zaten. Kafasına dokunulmasından da hoşlanmıyor. Biraz internette araştırdım. Karşıma otizm ya da duyusal hassasiyet çıkıyor.

Bende küçükken böyleydim . Nedenini bilmiyorum ama hatırlıyorum da bütün gün aç gezer ama yinede yemek yemek istemezdim . Midemi bulandırırdı hep . Ergenliğe girene kadar küçücüktüm. Yaşıtlarımdan hep 2 yaş gerideydim. Ergenlikte bir haller oldu birden iştahım açıldı. Şimdi ne bulsam yiyorum

Maşallah oğlum yaşıtlarına göre uzun ama zayıf. Doktoru kilosunda sıkıntı olmadığını söyledi.

Diline yapıstıgı için refleks olarak öğürme olabılır. Buda onda svmeme duygusu gelıstırır. Pirinç vermeyın. Sutlac yapınca blendardan gecırın. Sarma dolma yıyorsa osekıl verın. Makarnada spagettı yada iri makarnaları deneyın. Sehrıye yıyorsa onlarla devam edın 1,2 seneye yer. Ustune gıtmeyın cok

Karbonhıdratı patatesten de alabılır. Kurubaklagıl yedırın sart degıl pılav falan. Dıle yapısma kucuk gelme hıssı ıstemsız iğrenme yapıyor. Lutfen ustelemeyın. Ozmn obur boyı tiksinir.

Maşallah oğlum yaşıtlarına göre uzun ama zayıf. Doktoru kilosunda sıkıntı olmadığını söyledi.
Sağlık olarak sıkıntısı yoksa zorlamayın bence .
Ben sağlığın yemekle de ilişkisi olduğunu düşünmüyorum. Mutlu bir çocuk daha sağlıklı oluyor bence.

Dokularını sevmiyor olabilir. Ben de çocukken yemek yemediğimi hatırlıyorum. Kuru fasulye nohut gibi taneli şeyleri hala yemem. Eşim yemek dokuları hakkında çok seçici. Olabiliyor böyle şeyler. Büyüyünce değişir. Bence hiç zorlamayın. Sevdiği şeyleri yesin.
Bir de ek gıda başlama süreçlerimizden mi bilmiyorum yeni nesil çocuklar yemiyorlar, zor yiyorlar. Ben yapabildiğim kadar tek tek tadım usulü başladım ek gıdaya. Ama kuzenim daha bebek 4 aylıkken herşeyi vermeye başladı. Kuzenimin çocuğu herşeyi yer. Koca adam gibi sofraya oturur yer kalkar. Benim oğlum yemez bir türlü.

Çocuğunuza ekranla yedirerek hiç iyi etmiyorsunuz.
Böylece yemek yeme becersini asla geliştiremez.
Ve yapmak istemediği herşeyde böyle davranırsa ekran veya onun gözünde ödül olan başka şeyleri vereceğinizi düşünür.
Ayrıca her çocuk her yemeği yiyecek diye birşey yokki. Pilav makarna yemesin ne olacak? Yiyecek birsürü başka besin var faydalı.

Tavsiyeniz için teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…