Konu biraz eski ama yasit çocuklarımız var, profesyonel destek alarak hayatimiza devam ettigimiz icin size de yazmak istedim.
Bikac kritik nokta var, ziplamak mesela.
30 aya kadar zıplamayi öğrenmesi gerekir, benim kizim su an 25 aylik ve yeni ogrendi, 3 gunde kapti. Yatak ustunde, trambolinde once koltuk altlarindan daha sonra ellerinden tutarak ziplattim. Simdi yatak ustunde ve sert zeminde kendi zipliyor, trambolinde zipliyor ama dusuyor. Bu yontemi deneyin bi.
Konusma ve emekleme
Popo ustu emekleme cocugunuzun sevimli ve nev-i sahsina munasir bir cocuk olmasindan başka birsey degil, bosuna uzulmussunuz.
15 ay yurumek icin cok gec degil.
Bunlarin disindaki detaylar yemek konusu mesela, ben kizimi 24 aylik olana dek emzirdim, emzirmeyi kestigim anda seciciligi azalmaya basladi ve 24.ay kontrolunde doktora bunu danistigimda bir de d vitamini ile destekleyelim diye coledan d3 yazdi. D vitamini ictiginden beri ciddi istah artisi ve secicilik azalmasi mevcut. 3 hafta once ilk kez yumurta yedi.
Haslanmis yumurtanin kabugunu birkac sefer kendisine soydurunca merak edip isirdi ve yarisini yedi. Muzun kabugu demissiniz, kabuk acmayi ogretin, belki sistemi cozememistir cocuk :) herseye evham yapmayın, bunu cok evham yapan bi anne olarak yaziyorum, bizim evhamlarimiz cocuklari tutuk ve temkinli hale getiriyor.
Benim kizim kaldirim cizgilerine basmamak icin caba sarfediyordu, cimenlere basmiyordu, mesela zemin malzemesi renk veya doku olarak degistiginde adim atmiyordu. Bunlar cok garip gelmisti bana. Doktorumuz tamamen normal oldugunu soyledi ve cidden disariya cikartmaya basladikca duzeldi.
Eger bir dedesi varsa rica edin onunla parka gitsin. Dedeler cocuklari tesvik etme ve cesaret verme konusunda cok ise yarıyorlar. Benim kizimi bi ust paragrafta bahsettigim garip ozelliklerden dedesiyle parka gitmek kurtardi, cunku ben kaldirimda yuruyemediginde kucagima aliyordum, zemin malzemesi degistiginde ziplatiyordum vs, ben onu temkinli bi cocuk yapmistim ozetle.
Cift kelimeli cumleler, kelimeler, konuşma geriligi
Kizim 9-10 aylikken 10'a yakın kelimesi olan bir cocuktu, daha sonra ev ici problemler vs derken cocukta gerileme gozledim ben, anne diyebilen cocuk anne demeyi birakmis baba, dede diyordu sadece tek iletisimi bu iki kelimeydi. 15 aylikken doktora gittik.
Tv'yi kesmemizi soyledi
Cizgi film yasaklandi
Ben gunduzleri tv acmiyordum, babasi gelince aciliyordu ve gece yatana kadar kapatilmiyordu, anane-dede cizgifilm izletiyormus seviyor diye, baba da kendi ilgilendigi zamanlarda cizgifilm izletiyormus. Kizim kandiriyormus kendilerini oyle diyorlar. :)
Bu iki yasaga uyup, kitap okumaya basladik. Kitaplari yaklasik 3 ay boyunca hep yırttı atti.
20 aylikken doktora gittigimizde 25 kelimeye cikmisti. Doktor ilerlememizi begendi, dedim kitap okuyamiyoruz yirtiyor. Inatla devam edin alisacak dedi. Devam ettik.
Simdi 25 ayligiz 3 aydir duzenli kitap okuyabiliyoruz. Ocak ayinda doktor randevumuz var.
Sifat ve isim tamlamalarimiz, iki kelimeli cümlelerimiz mevcut.
Etrafinda donme, kaldirim cizgilerine basmama, cimlerde yurumeme olayimiz bitti. Kosuyor, zipliyor, kule yapiyor. Kasik catal bardagi cok guzel kullaniyor. Oyuncaklari (kisitli oyuncak 2 haftada 1 degistiriyoruz misal bu hafta tabak canak seti, oyuncak telefon ve isikli hareketli araba var) amacina uygun kullaniyor ama ayni oyuncaklardan farklı oyunlar da kuruyor.
Bardaktan bardaga su dokuyor etrafina dokmeden, top oynuyor.
Ozetle; kitap okuyun, birlikte oyun oynayin, birlikte kosun, ziplayin, birlikte ev isi yapin.
Yalnız ben konunuzda 1-2 detayi goremedim.
Sutu ne zaman kestiniz?
10 aylikken ise başlamışsiniz, cocuga kim bakiyor, bakilma sekli nasil? Ornegin Gunduz ananeye birakiyor aksam aliyor musunuz? Cocugunuza bakan kisi parka çıkarıyor mu?
Tv izliyor mu? Bakan kisi mutfakta is yapiyor, cocuk tv karsinda bekliyorsa bu yasadiklariniz cok normal mesela.