- 12 Temmuz 2006
- 56.303
- 216.622
- 1.223
- 52
- Konu Sahibi nomunomuchua
- #3.541
Kızlarrrrr
Bir şirket düşünün. Yüzde 95 ortağı olduğu başka bir şirket var. Şimdi o şirket halka arz olacakmış
Bu demektir ki bu ilk şirkette coşabilir mi
Halka arzlarda arz edilen hissenin bağlantılı olduğu şirket/lerin hisselerine yansımalarına bakmadım açıkçası çünkü burada hep yazdığım gibi halka arzlarla ilgilenmiyorum ama genel olarak yazmam gerekirse, bir şirketin ortağı olduğu başka bir şirket veya bir şirketin bünyesinde bulunan ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri ana şirketin hisselerinden bağımsız hareket edebilir, şöyle örnek vereyim daha basit bir anlatım olsun.Evet o haberi bende gördüm, yorumlayabilen tecrübeli biri olursa iyi olur.Mevcut hisseyi düşürecek hamle yapmak istemezler diye düşünüyorum, ama bünyesindeki bir şirketi ayrıca satmak ana şirketin faaliyet kolunun birinin ayrılması, karının zararınında ayrılması demek olmazmı Mune GeyikliGece ve borsayla ilgilenen arkadaşlar sizin yorumunuz ne olur?
Bir holding kurdunuz faaliyet alanını da geniş tuttunuz, ayakkabı bağcığından uzay aracına kadar geniş bir üretim yetkilendirmeniz var diyelim, aynı zamanda uzay aracı üretimi için bir şirket açtınız, ayakkabı bağcığı için bir şirket açtınız, hepsinin de borsaya hisselerini pazarladınız, yine diyelim ki o ara ayakkabı bağcığı sektörü yok satıyor, acayip bir kar ve talep var, bu yalnızca bağcık şirketinizi primlendirebilir ana şirketiniz bundan nemalanmayabilir, borsada her hisseyi birbirinden bağımsız düşünmelisiniz, biri gidecek diye hepsi aynı şekilde gidecek diye bir şey olmayabiliyor çünkü.
Atıyorum örnek olsun diye yazıyorum yalnızca, bankacılık sektörüyle alakalı olumlu bir haber düşer piyasaya ama bankacılık sektöründeki her hisse aynı oranda olumlu karşılamayabilir bu haberi, 3-4 banka primlenirken diğer bankalar yerinde sayabilir ya da beklentilerin altında primlenebilir.