sanığın savunması kaçıncı celse alındı? Savunma alınıp derhal karar verilmedi mi? Yoksa byu uygulansın diye bozulan bir dosya mıydı o yüzden mi uzun sürdü yargılama? Bu kısmı merakımdan sordum.
Öte yandan Yargı mensubu üst hadden ceza verse dahi tehdit suçunun yatarı yok ki. Bilakis kocaman hapis cezalarının yatarı olmadığı için, nasılsa içeri girmiyorum bak x yıl hapis cezasına rağmen diye insanlar bir nevi suça teşvik ediliyor. Caydırıcılık ve mağdurun tatmini açısından çok zayıf adalet sistemimiz. Bu da yargı mensuplarının değil kanun koyucunun garabeti.. hakimlerde sanığa xxx ay hapis cezası verdim, bir suçlu cezasını çekti şeklinde bir motivasyon da uzun zamandır yok infaz düzenlemeleri yüzünden. Asliye ceza mahkemeleri kağıt ve emek israfıdır somut hiçbir faydası yoktur
Dosya daha soruşturma aşamasındayken garabet başladı. Mesajları sunduk şikayetçi olduk. Adamın ifadesini hemen aldılar adam kollukta da savcılıkta da ve nöbetçi savcının Sulh cezaya sevkinde (bu biraz benim görüşmelerim sonucu oldu yine) Sulh cezada mesajları ben attım demişti. Adli kontrol verdiler o dönem. Bir gün bir tebligat geldi. Bir açtım takipsizlik. Gözlerime inanamadım. Kararı veren savcının odasına gittim. Savcım gerçekten bu kararı verdiğinize inanamıyorum dedim. Bir hatamız varsa düzeltelim avukat hanım dediler. İtiraz ettim karara. Sulh ceza kaldırdı kararı.
Bu arada adam tehdit eylemlerine devam etti. Bir gün müvekkil kızı ile yolda yürürken motosikletle yanından geçerken “az kaldı bekle, gırtlağını keseceğim” demiş. Karakola gitti. Delilin yok diye ifadeyi almamışlar. Böyle saçma şey mi olur ? Savcıya gittim savcım böyle bir şey mümkün olabilir mi kolluk mu değerlendirecek delil durumunu dedim. Hayır avukat hanım öyle şey mi olur dedi talimatı verdi müvekkili yönlendirdim gitti ifadesini verdi. Motosiklette adamın arkasında arkadaşı varmış. Müvekkilin yanındaki kızının da bilgi sahibi sıfatıyla ifadesini aldılar. Adamın arkadaşı diyor tehdit etmedi kız diyor ki etti. Bir gün bir tebligat geldi bir baktım adam halkında takipsizlik müvekkil halkında İftiradan kamu davası.
Adamı daha tehdit mesajlarından kürsüye sanık olarak oturtmadan sistem müvekkili iftira suçundan sanık olarak yargıladı neyse neticede beraat etti.
Yukarıdaki tehdit mesajlarından olan dosya byu olarak başladı. Sanık da itiraz etti karara biz de. Byu dan sonra ilk duruşma 2023 Mart ayındaydı. Sanık gelmedi. Sanık müdafiileri ısrarla, tanıklarıma var dediler. Mesajı atarken ne tanığı değil mi halbuki?
Dosya hazirana attı. Adam bir tane tanık bulmuş kendine göre. Sözde müvekkil apartmanda komşularıyla kavga ederken kocası olacak adam gelmiş müvekkil de kocasına sen erkek değilsin beni korumuyorsun demiş. Çok etkilenmiş. O sebeple 3 ay süren yüzlerce tehdit mesajını göndermiş. Kanını akıtacağım günü unutma diye.
Son karar duruşmasına adam da geldi. Ve duruşma sırasında dört kez “ben işimi mahşere bıraktım “ dedi. Böyle olunca yargılama makamlarımız durur mu. Yüzlerce mesaj olmasına rağmen verdi alt sınırdan cezayı verdi üst sınırdan haksız tahrik indirimini verdi 1/6 iyi hal indirimini. Kuş gibi ceza ile uğurladı sanığı.
Olay olduktan sonra bana gelen görüntüleri hakimin katibine gönderdim. Evet avukat hanım gördük ve çok üzüldük yazmış. Katibe elbette lafım yok ama hakimin üzüldüğüne hiç inanmadım. nitekim, olaydan 10 gün kadar sonra anladım.
Olaydan 10 gün kadar sonra, başka bir kadın müvekkilim. Eşi alkoliğin teki. Kadının adına bir araç var. Sürekli aracı alıp çarpıyor. Kadın da dayanamıyor satıyor aracı. Bu sefer adam parasını ver diye baskı yapıyor kadın borçları ödedim diyince kadını döverek bankaya götürmeye çalışıyor. Kadın ofisime geldiğinde ağzı yüzü mor nasıl geri çevireyim dimi ?
Adamı tutuklamışlar soruşturma aşamasında ertesi gün de hemen davasını açmışlar. Mahkeme de aynı ay içinde duruşmasını vermiş tabi. Aynı hakim ve aynı duruşma savcısının Dosyası.
Duruşmaya girdim. Sanık hiç pişmanım demedi. Beni tahrik etti dedi. Bana kredi çekmeyerek dedi. Duruşma savcısı mütalaasını verdi. O da ne haksız tahrik indirimi istedi ? Benim de bir huyum var gerçekten çok sinirlendim mi hüngür hüngür ağlarım. Kendimi tutamadım. Mütalaayı görünce hüngür hüngür ağlamaya başladım. Kendimi artık deli önlüğü zorla deli önlüğü giydirilenler var ya, onlardan gibi hissettim.
Duruşma sırasındaki bu davranışım sanık tarafından başarısız ve sümsük olarak nitelendirilmiş. Ama duruşma sırasında orada bulunan diğer herkes benim o tepkiyi neden verdiğimi gayet iyi anladı. Nitekim o duruşma salonundan bir kez daha böyle bir olayda saçma bir şekilde haksız tahrik indirimi uygulandığında yapabileceklerimi düşünüp tedirgin oldular belki de. Kendilerini reklam edeceklerini anladılar bence.
Hakim uygulamadı haksız tahrik indirimini. Ama tabi alt sınırdan verdi cezayı adamı da tahliye etti. Adam totalde 27 gün cezaevinde kaldı. Verilen cezanın zaten infazı yok tabi. Tutuklamasalar onu da yatmayacaktı.