Yardım lütfen, otuzundan sonra üniversite olur mu?

Eğer sınava girmeyi dusunuyorsa ders çalışmaya baslasin bir an önce.

Evet öyle. Belki bu sene son olur diyorlar ygs ve lys için. Ama başvuru sürelerini kısa oluyor bence biraz uzun olsa daha iyi olur aslında.

Bu sene KPSS nin açıklanmasında bile çok şaşırttılar sağları solları belli olmuyor ne yazıkki
Evet çok iyi olur daha uzun olsa
Çoğu kişi dershaneye falan gitmiyorsa habersiz kalabiliyor

Bende 32 yaşında üniversiteye başladım ilk önce aöf önlisans okudum şimdide lisansa tamamlıyacağım bu sene.
Üstelik 15 sene aradan sonra ve hiç bir dershane ve kursa gitmeden 300 puan aldım.
Sonuçta inanmak başarmanın yarısıdır.
Sınav başvurusunu takip etsin marttaki sınava girecek sadece aöf düşünüyorsa.
Ki anadolu üniversitesi açık öğretimini okusun mutlaka.
Temmuzda tercihler oluyor o zaman tercihlerini yapar iş için sosyal hizmetleri okusun derim.
ağustos sonundada kayıtlar oluyor kitaplarını alıyor ve vize final maratonu başlıyor.
nasıl başladığını nasıl bitirdiğini bile anlamaz emin ol.
Birde üniversite sınavında sallayıp doldurmasın cevap anahtarını boş bıraksın. Net cevaplar yapsın 12 tane net türkçe yapıp hiç birşey yapmasa bile barajı geçer.

Çocukla örgün öğretim nasıl olacak?
Açık öğretim okusun alsın hevesini. Ha çocuğa tutacak bakıcı parası varsa şimdiden tutsun, bakıcı yardımıyla. O zaman sıkı çalışabilir. Örgün okuyabilir. Ama küçük çocukla iyi bölüm kazanmak bana ütopik geliyor maalesef. Bakmakla yükümlü olduğu bir çocuk olmasa çok desteklerdim.

Evet çocuk olduğu için biraz zorlanacak ama ailesi olarak hepimiz bir şekilde destek olmaya çalışacağız.

Şunu önerebilirim.Üniversitelerin %90'ında İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi'nde devam zorunluluğu olmuyor.Buda demek oluyorki ''İşletme,İktisat,Kamu Yönetimi,Maliye,Çalışma Ekonomisi'' vs. kazanması halinde hergün okula gitmek zorunda kalmayıp,notlarını toplayıp çalışarakta sınavlara girip derslerini geçebilir.Bu tabi kazandıktan sonraki kısmı ama fikir olması açısından söyledim.Evli çocuklu insanlar genelde buna yöneliyorlar çünkü daha rahat olucaklarından.
Sınav kazanma konusuna gelince,Matematik her zaman iyi puan vermiştir LYS ve YGS'de.Çünkü çoğunluk bu alanda başarısız.Bu yüzden matematiğe ağırlık vererek netlerini yükseltebilmesi halinde,Türkçe sorularının çoğu okuduğunu anlama olduğundan hiç yapmassa yarısını doğru yapar.Yukarıda saydığım bölümler eşit ağırlık puan türündeki bölümler olduğu için Fizik Kimya Biyoloji derslerinden sınava tabii olmicak demektir bu da büyük avantaj çünkü bana göre anlaması baya zorlu dersler bunlar.Matematik ve Coğrafya çalışarak ben kazanabileceği inancındayım.Hangi şahirde yaşadığınızı bilmiyorum ama küçük bir ildeyseniz bu ihtimal daha da artıyor.Çünkü büyük şehirlerde puanlar baya yükseldi son zamanlarda.Küçük şehirler için bu durum geçerli değil.
Umarım herşey gönlüne göre olur arkadaşının.Kısmet :)

36 yaşındayım çocuğum var ve öğretmenlik 2.sınıfa geçtim.O kadar güzel bir duygu ki anlatamam.Bir başarı hikayesi isimli konum var okursanız ne zor şartlarda bunu başardığımı görürsünüz.İsteyince yapılamayacak hiçbirşey yok.

Olur tabiki neden olmasın, biraz bilgi vermeye çalışayım.

Ilk sınav ygs Ocak ayında başvuruları olur. Herhangi bir lisenin müdürlüğüne giderseniz onlar size yardımcı olurlar kayıt için. Martta da ygs ye girersiniz.

Bu sınav bir baraj sınavı gibi tanıtılıyor genelde. Gerçekten lys için bir barajdır. Ygsde herhangi bir puan türünden 180 puan almadıkça lysye giremezsiniz. Ama ayrıca sırf ygs ile yerleşebileceğiniz birsürü 4 yıllık ve 2 yıllık bölüm vardır. Halkla ilişkiler, bazı öğretmenlikler, gastronomi, turizm, hemşirelik, ebelik, fizyoterapi gibi 4 yıllık bölümlere ygs sıralaması ile yerleşebilirsiniz. Bu yüzden çok boş vakti olmayan ve uzun yıllar derslerden uzak kalmış birinin ygs ile lysyi birarada götürmek yerine marta kadar ygs çalışması bence daha az kafa karıştırıcı olur.

Ygs 160 soru 160 dakikadır. Bilgi ölçmekten çok okuduğunu anlama yeteneği ve işlem bilgisi ölçmeyi hedefler. Paragraf sorularını çözmede başarılı olan birisi rahatlıkla ciddi bir bilgi birikimine sahip olmadan türkçe, sosyal ve fen bölümlerinde iyi netler çıkarabilir.

Türkçe 40 sorudur çok büyük bir bölümü anlam/paragraf sorusu bir kısmı -geçen sene sadece 2-3 tanesiydi mesela- dilbilgisi sorusudur. Bu nedenle konu anlatımlı kitap almaya ya da konu anlatım videolarıyla zaman kaybetmeye gerek yok bu derste. 1 Ygs türkçe konu özet kitapçığı - en popüler özet kitapçıkları edam'ınkiler heryerde kolay bulundukları için sanırım - 1 paragraf soru bankası 1 ygs türkçe yaprak testi - tg olabilir güvender olabilir Celalaydın olabilir- yeterli olur. Yalnız paragraf sorularını dakika tutarak çözmek önemli, aklına geldikçe 10 dakikalık alarmlar kurup çözse her seferinde soru sayısını arttırmaya çalışsa hızı artar.

Tarih ve felsefe içinde bu söylediklerim geçerli bir özet kitap 1 yaprak test yeterli olur konuları öğrenmek için zaten burada da paragraf sorusu tipi sorular çıkacak ayrıntı ezberlemek için uğraşmayın boşuna.

Coğrafya soruları daha bilgi gerektiren sorular, onlar için Doğu ateşin soru bankasını ve bulabilirseniz konu anlatımını öneririm, Celal Aydın'ın coprafya üzerine olan yayınları da iyidir. internettekş konu anlatımlRından da faydalanabilirsiniz. Tm ve sözelciler için konu çalışmaya zaman ayırmaları gereken nadir alanlardan biri coğrafya diğer sözel derslere kıyasla aşırı zaman harcamaktan korkmayın.

Yine zaman ayırmanız gereken başka bir alan matematik. Aslında kolaydır ortaokul ve 9. Sınıf matematiği sorar sadece Ama bazı işlem kurallarını vs bilmiyorsanız hem sınavda çok zaman kaybedersiniz hem temeliniz olmadığı için lys matematikte çok zorlanırsınız. Bence piyasadaki en iyi anlatım kitabı fem simetri setidir. Soru bankası olarak ise kültürün birsenbirben'ini Alabilirsiniz. Ikiside bol soru çözümlü olduğu için evde hazırlanan insanlara çok uygundur. Ve Şenolhoca çok başarılı bir ders anlatıcısıdır onun sitesine bir göz atın mutlaka.

Bir sette deneme alıp konular bitince çözmeye başlarsanız gayet iyi hazırlanmış olursunuz.

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Fen derslerine tabi olmamak kuzenimin işinin daha da kolaylaştıracak. Bizim zamanımızda bütün dersler puanımızı etkiliyordu. Şimdikiler daha şanslı sanırım. :)

Çok sevindim sizin adınıza. Çevrenizdeki insanlara da örnek oluyordur bu çabanız. Keşke kimse ben yapamam demese, insan istedi mi yapamayacağı şey yok sizin gibi örnekler sayesinde de bunu görüyoruz. Hikayenizi hemen okuyorum. :)

33 yaşındayım, lisans mezunuyum ve bu sene 2. üniversiteye kaydımı yaptıracağım (açıköğretim) yani 35 yaşından sonra yepyeni ve çok farklı bir iş koluna girmeyi düşünüyorum :) çok da güzel olur bence.

Tavsiye ettiğiniz kaynak kitapların hepsini not aldım. Teşekkürler önerileriniz için. Sanırım tek sıkıntı matematik olacak, onu da kaynak kitaplarla ve konu anlatımlı videolarla çözmeye çalışacağız. Tekrar teşekkürler. :)

vayy beee:)
ben aöf kamu yönetim okuyorum 2 senedir kaldim 3. siniftan.. geçemedim bide evliyim hamileyim... nasıl okuyabilirim banada yol gösterin ya. millet okuyor ben altta kaldim.

Burada yazılanları görünce ben de mi tekrar okusam dedim. :) Aslında 30'lu yaşlar en güzel yaşlarımız ama bize öyle bir empoze etmişler ki sanki 30'una geldin mi artık elini eteğini her şeyden çekmen gerekiyormuş gibi düşünüyorsun. Oysa hiç öyle değil.

hiç de değil, dünyadan o kadar başarılı örnekler var ki 30 undan 40 ından sonra başladığı kariyerde isim yazdıran. ben o kadar iddialı değilim ama yepyeni şeyler yapmak istiyorum :) açıköğretim fakültelerinin sınavsız 2. üniversite kayıtları ekim ortalarına kadar devam ediyor, yapılacak tek şey bölüm seçmek :)

bu yazıyı okurken üniversitedeki sınıf arkadaşım bi abla vardı o geldi aklıma :)
kız türkiyenin en iyi üniversitelerinden birinde matematik okuyup mezun olmuş. evlenmiş çocuğu olmuş sonra hiç o işi yapamamış, sevmemiş çünkü. üniversite okumamış gibi hissediyormuş kendini. yıllarca hem eşine yük olmanın acısını çekmiş hem de eşiyle ailesiyle ilgilenirken bir yandan çalışabileceği rahat bir iş aramış. sonra gaza gelip sınavlara girdiç. benimle birlikte eczacılık okudu bitirdi ve hatta okul 3.sü olarak mezun oldu. herkes yapamazsın demiş o kadına ama zorlansa da çok güzel bir şekilde okudu bitirdi. şu an eczanesi var. ikinci çocuğuna hamile. ÇOK MUTLU

benden iki dönem sonra da 56 yaşında bir amca girdi yine fakülteye, o da o şekilde bitirdi eczacı çıktı. başarı hikayeler dolu etrafım. gaza getirmek için hepsini anlatabilirim

zor bölüm diye birşey yoktur. yeterince istemeyen insan vardır :) kuzeninize söyleyin. hayalindeki iş neyse onu yapsın. sınav sistemi için de bir anadolu lisesine gitsin oradaki hocalardan yardım istesin. gerekli ve güncel tüm bilgileri onlardan öğrenir

Eczacılık zor da bir bölüm valla helal olsun. :)

Rahmetli Kemal Sunal da 50'sinde bitirmişti sanırım üniversiteyi. Bence gayet iddialı görünüyorsunuz başaracağınızdan hiç kuşkum yok.

vayy beee:)
ben aöf kamu yönetim okuyorum 2 senedir kaldim 3. siniftan.. geçemedim bide evliyim hamileyim... nasıl okuyabilirim banada yol gösterin ya. millet okuyor ben altta kaldim.
Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişsiniz, biraz zorlayın kendinizi sonrası zaten aydınlık. :)

Anadolu Üniversitesi. 9 eylül de basliyacakmis. 22 eylül arası diye okudum.Akademik takvim yayınlandı.Yinede siteden bakın.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ön kayıtları başlamış.
Birde istanbul üniversitesi açıköğretim var.
Siz hangi üniversite ve bölümü düşünüyorsunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…