Yardım lütfen, otuzundan sonra üniversite olur mu?

Parina

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2012
658
623
Merhaba arkadaşlar, 32 yaşında bir kuzenim var, lise mezunu. Düz liseyi bitirdi sonra çalışıp eve bakmak zorunda kaldığı için, kazandığı halde üniversiteye gidemedi. Evli, bir çocuğu var. Yıllardır üniversiteye gidememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyordu. Bu sene tekrar sınava girmeye ikna ettim kendisini. Çok heyecanlandı, eşi de destek verdi. Ama sistem çok değişmiş, internette araştırdık fakat sınav sistemini bir türlü anlayamadık. Bu konular hakkında bilgisi olan arkadaşlar bize yol gösterebilir mi? En azından nereden bilgi alırız, sınava nasıl hazırlanmak gerekir, yaş sınırı var mı, sınavlar ne zaman yapılıyor, eski mezun olması dezavantaj mıdır hangi kaynak kitaplar işimizi görür vs? Başlığı konu anlaşılsın diye böyle açtım, tabi ki otuzundan sonra her şey olur yeter ki insan istesin. :)

hangi bölüme girdiğine bağlı cnm. öğretmenlikse mesela olur. sanırım atanma için yaş sınırı 40.

hangi bölüme girdiğine bağlı cnm. öğretmenlikse mesela olur. sanırım atanma için yaş sınırı 40.
Puanı çok yüksek bölümlerle ilgili hayaller kurmuyor aslında, çünkü hem çocukla ilgilenecek hem de sınavlara hazırlanacak. Aslında ilk hedefi sınavdan iyi bir puan alıp yaşadığı şehirde bulunan bölümlere yerleşmek yapamazsa da açık öğretim düşünüyor. Bir de sayısal mezunu sözel bölümlere yerleşmek isterse puanı düşüyor mu onu da bilmiyoruz? Her şey ne kadar değişmiş, sınavların isimlerini bile ilk defa duyduk.

içinde kalmasın o zaman cnm gerekirse açıköğretim okur ama okumuş olur. yapabildiğinin en iyisini yapsın. denememiş olmak daha üzücü sonuçta

eşim 30 yaşında
bu sene uzaktan eğitim sosyal hizmet bölümünü kaZandı :)
34-35 gibi mezun olur inşallah
neden olmasın ki

Olur tabi neden olmasin? Okumanin yaşı yoktur yeter ki istesin. Merkezi atamalarda yaş siniri da yok diye biliyorum. Bir de atanirsa degmesinler keyfine

katsayı problemleri eskidendi canım. şimdi herkes eşit durumda. girmek istediği bölüme göre ygs/lys sınavlarına girmesi lazım. örneğin iki yıllıklar için ygs yeterli. bir de hemşirelik ygs den alıyor. bunun gibi. atanmada da yaş sınırı kalktı. girmek istediği bir bölüm varsa nelere girmesi gerektiğini yazalım

Sözel hafızası çok kuvvetli aslında bir defa okuduğunu ya da dinlediğini bir daha unutmuyor, sınavda yüksek bir puan alabilirse sosyoloji psikoloji felsefe gibi bölümleri teklemeden bitirebilir ama sınavda sayısal da gerekli, sayısal kısmına güvenemediğimiz için puanı yüksek olmaz diye düşünüyoruz. Keşke zamanında sözel bölümü tercih etseydi. Bu yüzden ilk amacımız sınavı atlatmak ama sözlerinizden anladığım kadarıyla tercihleri de önceden belirlemek gerekiyor, doğru mu anladım acaba?

Geç değil okuyabilir , iyide yapar
sormak istediğiniz rehberlik bilgileri varsa yardımcı olayım bölüm vs.

Öncelikle ocak ayinda ygs sınavına başvuru yapacaksiniz. Herhangi bir lise olur.orada bilgilerini girip resim çekecekler. Resim in süresi 30 ay.
Sonra size şifre verecekler yani kuzenin. O verilen şifreyi eve gidince degistirsin. Sonraki işlemler ve diger sinavlar için okula gitmeye gerek yok artık kendisi yapacak.
Mart ayında ygs yapılır. Ham 180 gecince haziran ayında ki lys girmeye hak kazanır. Bunlarda oturum oturum bütün oturumlar girme zorunlulugu yok.
Eğer sözel istiyorsa türkçe sosyal girecek.ts.
Türkçe mat istiyorsa eşit ağırlıkta tm den girecek.Sayisal istiyorsa mf.
2 yilliklar ygs ile alır. 4 yıllıklar lys ile.ygs ile alan 4 yıllık ta var ama felsefe. Sosyoloji lys ile alır.
Acikogretim ise ygs ile alır .yine aöf içinde tercih vereceksiniz.Atamada yaş sınırı yok.

Geç değil okuyabilir , iyide yapar
sormak istediğiniz rehberlik bilgileri varsa yardımcı olayım bölüm vs.
Çok teşekkürler öncelikle. Biz sınav sistemi ile ilgili hiçbir şey bilmiyoruz. ÖSYM'nin sitesine baktık ama hiçbir şey anlayamadık. Soruları aşağıya yazıyorum sizi yormayacaksa cevap verirseniz çok sevinirim.

Sınav başvuruları ne zaman başlıyor?
Başvuruyu nereye yapmak gerekiyor?
Sınav kaç oturumdan oluşuyor?
Örneğin, Psikoloji isteyen birinin ayrı sınava Öğretmenlik isteyen birinin ayrı sınava mı girmesi gerekiyor?
Daha önce girdiği sınav yüzünden puanı çok düşüyor mu?
Sayısal mezunu olup sözel seçimi yaparsa puan düşüyor mu?
Kaynak kitap olarak tavsiyeleriniz var mı?

Harikasınız, çok çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Sevgiler. :)

Sorularınıza bugün cevap yazacağım
Umarım yardımcı olabilirim

Merhaba yaş herhangi bir sorun oluşturmaz. Osym sınav takvimini açıklar ordan kayıt tarihlerini kontrol edin ve mutlaka sıkı takip edin. İlk gireceği sınav YGS açılımı yüksek oğretime geçiş sınavı temel Matematik Türkçe Sosyal ve Fen alanında her birinden 40 ar olmak üzere 160 soru var. Piyasa da çok çeşitli Ygs yayınları var bunlardan çalışabilir ayrıca kolayca internette konu anlatım videoları bulabilir. Ygs den barajı geçtiğinde bu sefer Lys ye girmeye hak kazanıyor. Lys 5 oturumdan oluyor farklı günlerde
istediği bolume göre sınavlara girebilir. Farklı puan türleri var tm1 tm2 tm3 mf1 mf2 mf3 sozel1.... Diye devam ediyor. İstediği bolumun neyle alacağına baksın.
Gelelim kayıta ygs ye kayıt internet ortamından yapılıyor sınav takvimi günleri içinde bankaya para yatırıyorsunuz ardından herhangi bir liseye gidip kaydını internet üzerinden yaptırabilir tabi evinde kendi de yapabilir ama lisede yapsın sorun yaşamasın webcam üzerinden foto gerekiyor. Osym şifresi alacak ve lys yi kendi bu şifre üzerinden yapabilir ayrıvica tercihler sonuçları öğrenme bu şifre ile yapılacak. Sorunuz varsa sorun.

evet 30'undan sonra da olur 50'sinden sonra da rabbim ömür ve kısmet verdikçe azmin elinden kurtulacak bişi yok.
FEM yayınları ile çalışmaya başlayabilir. ösym nin sitesinde sınav takvimi var oradan başvuru ve sınav günlerini takip edebilir. tv de de söyleniyor zaten, türkçe ilk basamak için bol bol anlam sorusu çözsün, 12 tane falan da dil anlatımdan çıkıyo ünlü yumuşaması fiiller vs. sosyal de ağırlık osmanlı dönemi, fen ve mat ı bilmiyorum önce ygs ye girecek ygs den 2 yıllık üniler geliyo barajı geçerse lys den alanına göre sınava girme hakkı kazanıyo lys 3 ve 4 sözel lys 5 dil lys 1 ve 2 de fen mat

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…