Yardım lütfen, otuzundan sonra üniversite olur mu?

Sosyoloji felsefe tm3 den alıyor. Genelde tmciler fen çözmez zaten sorun yok yani ygs de bile çozmez. Ama temel matematik ve biraz lise matematiği gerekir. Çok yüksek puanlı bir yer değilse iyi bir sozel başarıyla istediği yere girer
 
Merhabalar, elimden geldiğince sınav sistemini anlatmaya çalışayım :)

İki tane sınav var: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS).
YGS Mart ayında yapılır, tek oturumdur. Başvuruları ocak ayı gibi olur. Dört dersten soru sorulur: türkçe, sosyal, matematik, fen. Her biri 40ar soru, sınav toplam 160 soru. Süresi de 160 dakika. Sorular büyük çoğunlukla lise 1. sınıf müfredatından gelir. Yani tüm derslerin en temel sorularıdır. Matematiğin çoğu problem, türkçenin çoğu anlam bilgisi sorularıdır mesela. Soruların tamamını cevaplamak zorunda değilsiniz. Bu sınavdaki başarınıza göre 6 farklı ygs puan türü hesaplanır. Hepsinin ders ders yüzdesi farklıdır. Bazı puan türlerinde en önemli ders matematikken diğerinde sosyaldir mesela. Bu yüzden siz hangi bölümü tercih edecekseniz o puan türünde hangisi daha yüksek öğrenmeli ve ona göre o derse çalışmalısınız. Çoğu eşit ağırlık öğrencisi fen çözmez mesela. Sene boyunca fen çalışmazlar ya da çalışanlar da sınav esnasında fen çözmeyi en sona bırakırlar. Nasılsa puanı az, yetişmezse bir sorun yaşamasın diye.

YGS'den aldığınız puan 140 ve üzeriyse açıköğretim bölümlerini tercih etmeye ve ön lisans 2 yıllık bölüm tercihi yapmaya hak kazanırsınız. 180 ve üzeriyse de LYS'lere kayıt yapmaya hak kazanırsınız.

LYS 5 farklı oturumda uygulanır. Haziran ayında yapılır. Başvuruları da yanlış hatırlamıyorsam nisan ayı gibi oluyordu, emin değilim. Lys 1, lys2, lys3, lys4, lys5 olmak üzere oturmları var. Lys 1 matematik ve geometri, 2 fizik kimya biyoloji, 3 edebiyat coğrafya, 4 tarih coğrafya felsefe, 5 ise yabancı dilden oluşur. Bunların hepsine girmek zorunda değilsiniz. Tercih edeceğiniz puan türü için gerekenlere girmeniz yeterli. MF, TS, TM ve dil olmak üzere 4 ana başlıkta toplanıyor puan türleri. MF sayısaldır ve Lys 1-2 ile hesaplanır. TS sözeldir ve lys 3-4 kullanılır. TM eşit ağırlıktır lys 1-3 kullanılır. Dilde ise lys'lerden sadece 5. kullanılır. Bu puanlar hesaplanırken YGSden aldıklarınız da kullanılır tabi ki.

MF TS TM ve Dil puanları da kendi içlerinde başlıklara ayrılıyor. MF1 mf2 mf3 mf4 gibi. mf4'te matematik fenden önemliyken mf3'te fen daha önemlidir. Her puan türünde derslerin yüzdeleri farklıdır. Tercih edeceğiniz bölümün hangi puan türünde olduğuna bakın ve internetten o puan türündeki ders yüzdelerini araştırın. Bulamazsınız ben size yardımcı olurum. Böylece sizin için en önemli olan dersin hangisi olduğuna bakarsınız.

Neyse YGS ve LYSlere girdikten sonra sizin sonuçlarınız, puanlarınız ve sıralamalrınız açıklanacak. Kendi sıralamanızı dikkate alarak üniversite ve bölüm tercihi yapacaksınız. Toplamda 30 tercih hakknız var. Ayrıca puanınıza lise okul puanınız da ekleniyor. Ama eski mezun olduğu için puanı vs kırılmayacak.

Biraz uzun oldu ama inşallah anlatabilmişimdir. Sorunuz olursa her zaman yardımcı olmaya çalışırım
 
Okulun ilk günü, ilk derste profesörümüz, önce kendini tanıttı, sonra "Bu yıl, yepyeni bir öğrencimiz var. Çok ilginç biri bakalım bulabilecek misiniz" dedi... Ayağa kalkıp etrafa bakmaya başlamıştım ki,yumuşak bir el omzuma dokundu... Döndüm... Yüzü iyice kırışmış bir yaşlı hanımefendi, bana gülümseyerek bakıyordu... "Ben Rose" dedi.. "Benim adım Rose, yakışıklı... 87 yaşındayım. Madem tanıştık seni kucaklayabilir miyim?.." Güldüm... "Tabii" dedim... "Hadi sarıl bana..." Öyle sımsıkı sarıldı ki... "Bu kadar genç ve masum yaşta üniversiteye niye geldin" diye şaka yaptım.. Minik bir kahkaha ile yanıtladı:

"Buraya zengin bir koca bulmaya geldim. Evlenip birkaç çocuk doğuracağım. Sonra emekli olup dünya turuna çıkacağım..."

Dersten sonra kantine gidip, birer sütlü çikolata içtik. Hemen arkadaş olmuştuk. Ertesi gün ve ertesi üç ay, sınıftan hep birlikte çıktık ve hep kantinde lafladık... Öyle akıllı ve öyle deneyimliydi ki, onu dinlemekle, derslerden daha çok şey öğrendiğimi hissediyordum.

Sömestr boyunca Rose kampüsün ilahesi oldu. Nereye gitse etrafı çevriliyor, çok çabuk arkadaş ediniyordu. İyi giyinmeyi seviyor, diğer öğrencilerin ilgisini çekmeye bayılıyordu. Rose hayatını yaşıyordu. Hepimizden daha canlı, daha dolu yaşıyordu...

Sömestr sonunda, Futbol Balosuna davet ettik Rose'u... Konuşma yapması için... Orada bize verdiği dersi unutmama imkan yok...

Konuşmasını önceden hazırlamış ve bir yığın karta kocaman kocaman yazmıştı. Elinde bu deste ile kürsüye yürürken, kartları elinden düşürdü. Konuşma darmadağın olmuştu. Şaşkın, biraz da utanmış mikrofona doğru eğildi...

"Ne kadar beceriksizim, değil mi?... Özür dilerim... Buraya gelmeden önce heyecanım yatışsın diye bir duble viski attırdım. Sonucu görüyorsunuz... Şimdi bu kartları toplasam bile onları yeniden sıraya koymam mümkün değil... Onun için en iyisi ben size aklımda kalanları söyleyeyim, olur mu?..."

Biz kahkahalarla gülerken, o bardaktan bir yudum su aldı ve konuşmasına başladı:

"Yaşlandığımız için eğlenmekten, oynamaktan, yaşamaktan vazgeçmeyiz... Eğlenmek, oynamak ve yaşamaktan vazgeçtiğimiz için yaşlanırız. Genç kalmanın, mutlu olmanın ve başarıya ulaşmanın sadece dört sırrı vardır... Hergün gülmek ve yaşama katacak mizah bulmak... Bir rüyanız olmalı mutlak... Rüyalarınızı kaybettiniz mi, ölürsünüz. Etrafımızda dolaşan pek çok kişi aslında ölü ve bundan kendilerinin bile haberi yok...

Yaşlanmakla, büyümek arasında çok büyük bir fark vardır... Eğer 19 yaşındaysanız ve bir yıl hiçbirşey yapmadan, hiçbirşey üretmeden bir yıl sırtüstü yatarsanız, sadece bir yaş yaşlanır, 20 olursunuz... Ben 87 yaşındayım ve ben de bir yıl hiçbirşey yapmadan, hiçbirşey üretmeden sırtüstü yatarsam, 88 yaşımda olurum. Herkes bir yılda bir yaş yaşlanır. Bunun için özel bir yetenek ya da bilgiye ihtiyaç yoktur. Oysa bir yaş daha büyümek için, mutlak birşeyler yapmak, üretmek, kendini geliştirecek fırsatları bulmak ve kullanmak gerekir.

Asla pişman olmayın... Biz yaşlılar, genelde yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan pişman oluruz çünkü... Ölümden korkan insanlar, pişman olanlardır... Pişman olmaktan korktukları için hiçbirşey yapmayanlardır..."

Ders yılı sonunda Rose, yıllarca önce başlayıp, yaşam mücadelesi içinde ara vermek zorunda kaldığı üniversiteyi derece ile bitirdi...

Mezuniyet töreninden bir hafta sonra, uykusunda, huzur içinde öldü. Cenaze törenine 2 binden fazla üniversite öğrencisi katıldı.

"Yapabileceğimiz her şeyi yapmak için asla geç olmayacağını" hepimize hem de nasıl öğreten bu muhteşem kadının anısına layık bir törendi bu...

Rose'un öğretisi aslında dünyanın bütün üniversitelerinde zorunlu ders olmalıydı:

"Çok Geç Diye Bir Zaman Yoktur"
 
Teşekkürler vakit ayırıp cevap verdiğiniz için. O kadar araştırdık ama bu bilgilere ulaşamamıştık ulaştıklarımızı da anlayamamıştık. Sevgiler saygılar :)
 
Sanırım olumlu düşünceler de insandan insana bulaşıyor. Yorum yapan arkadaşların tavsiyeleri ve kuzenimin okuma isteği acaba ben de tekrar sınava girip yeni bir bölüm okusam mı diye düşündürdü. Teşekkürler paylaşımınız için. :)
 
Canım benim 55 yaşındaki teyzem açıktan hem liseyi bitirdi hem de açık öğretim sosyoloji okuyor. 5 çocuğu var. Sosyolog olacağından değil ama hayalini gerçekleştiriyor ve cok mutlu. Okuduğum okulun hukuk fakultesinde de geçen dönem ellilerinde bir bayanla karsilastim. Benim yasitim olan bölümden kizlarla büyük bi keyifle final sinavi hakkında konuşuyordu o soru neydi ona ne cevap verdin vs. Olur yani örgüm öğretim bile olur:) inşallah olur.
 
Teşekkür ederim cevabınız için. :)
 
Teyzeniz gibi insanlar çoğalsa keşke. :)
 
Çok güzel olur, bal gibi de olur; üstüne şahane olur. Yeter ki okumak istesin, yeter ki köstek olmasın kimse.
 
Bizim bölümde 42 yaşında adamlar vardı mesela bi kadın vardı hemşire4 çocuklu kocası başhekim kadın çalışıyordu nöbetten çıkıp derse gelirdi.Yaş önemli değil zaten evli barklı kadınmış arkadaş ortamı yapacak değil ya.Hem okumanın yaşı yoktur.
 
Ne güzel şeyler söylediniz, elimde olsa burada yazılanları alıp herkese okuturum başkalarına da ilham versin diye. Sağolun. :)
 

sınav başvurusu Ygs için Şubat gibi başlar
Bunu ÖSYM nin 2016 sınav takvimi açıklandığında sitesinden öğrenebilirsiniz

Başvurular ÖSYM nin öğrenciye vereceği şifre ile bankaya para yatırıldıktan sonra Yapılıyor bizim öğrencilerimizinkini direk rehberlik yapardı

Sınav YGS ve LYS olmak üzere 2 bölüm
YGS nin Branşa göre bölümleri var burada lise çıkışı kadar Seçilecek bölümde önemli

Seçeceği bölüme Görede sınav farklı
Kiminde edebiyat ağırlıklıyken Kiminde Matematik mesela
Burada düşünülen bölüm önemli

Sayısal mezunu olup seçilebilecek bazı Bölümler var her sene oynuyorlar hatta
Ortak Bölümler
Açıklanan kılavuzlara bakmakta fayda var

Sistem Karışık gibi görünsede çok zor değil aslında
Ancak haberleri ÖSYM nin sayfasından takip edin

Kaynak kitap yazabilmem için bölümü bilsem daha çok yardımcı olurum
Branşım
Coğrafya için : Birey ve Karekök
 
belirleme şartı yok isterse tüm oturumlara girebilir ama önceden hedefini belirler ve ona göre çabalarsa daha verimli olur
söylediğin bölümler tm3 den alıyor
tm3 içinde şu sınavlara girmesi gerekiyor

Ygs sınavındaki testlerin Tm 3 puanına etkisi
1. Türkçe: %15
2. Sosyal Bilimler: %10
3. Temel Matematik: %10
4. Fen Bilimleri: %5

Ygs sınavındaki soru sayıları
1. Türkçe: 40 soru
2. Tarih: 15 soru
3. Coğrafya: 12 soru
4. Felsefe: 8 soru
5. Din kültürü ve ahlak bilgisi: 5 soru
6. Temel Matematik: 40 soru
7. Fizik: 14 soru
8. Kimya: 13 soru
9. Biyoloji: 13 soru

Lys sınavındaki testlerin Tm 3 puanına etkisi
1. Matematik: %18
2. Geometri: %7
3. Türk Dili ve Edebiyatı: %25
4. Coğrafya: %10

Lys sınavındaki soru sayıları
1. Türkdili ve edebiyatı: 56 soru
2. Matematik: 50 soru
3. Geometri: 22 soru
4. Coğrafya-1: 24 soru
5. Analitik Geometri: 8 soru
 
Şubat ayına kalmıyor başvurular. Geçen sene 5 ocak.19 ocak arası oldu.
 
O Yüzden 2016 açıklandığında bakmak en doğrusu
Evet öyle. Belki bu sene son olur diyorlar ygs ve lys için. Ama başvuru sürelerini kısa oluyor bence biraz uzun olsa daha iyi olur aslında.
 
Hemen bikactane osym hazirlik kitabi ve soru bankasi alin baslasin..
Ben 12 sene aradan sonra tekrar girdim hastaydim ustelik kitap acmadim baraji gectim o da yapar ama hazirlanmasi baska olur...
Sinav tarihlerini de osym sitesinden duyurulardan takip edeceksiniz suan aciklanmadi ama sene sonuna dogry aciklanir ama ara ara bakmakta fayda var..
Bu sene marttaki sinava ocakta basvuru yapilmisti..
 
Teşekkürler, kaynak kitapları not aldım. ÖSYM'nin sitesini de sık kullanılanlara ekliyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…