Davranış Bozuklukları Yalnız uyuyamayan çocuklar için tavsiyeler

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

byndemir

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Ekim 2007
114
0
41
Yalnız uyuyamayan çocuklar, ailelerinin kabusu oluyor. Uzmanlar, çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamanız için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlara göre, bunun pek çok sebebinden biri, günümüz ailelerinin 24 saat boyunca çocukları için var olmaları gerektiğini düşünmeleri. Günümüz annelerinin pek çoğunun aktif iş hayatı nedeniyle çocuğuna yeterince vakit ayıramadığını düşünmesi de bu davranışın sebeplerinden biri. Öte yandan, bazı aileler, bu devamlı beraberliğin çocukları için zararlı olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlara göre, anne-baba yatağına sadece misafir olarak gelen çocuklarla ilgili bir endişe duymamız gerekmiyor. Özellikle küçük yaştaki çocukların kabuslar görüp korkuyla uyanmaları, karanlıkta uyumak istememeleri ya da yalnız kalmaktan korkmaları son derece doğal.

Anne-babanın da bu durumda çocuklarını yatağına alması doğal bir davranış. Ama anne-baba yatağı kesin olarak zaman zaman ziyaret edilen bir yatak olmalı ve kesinlikle çocuğun kendi yatağı haline gelmemeli. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, normal şartlarda çocuklar 2 yaşından itibaren problemsiz olarak geceyi anne-babalarından ayrı geçirmeye hazır oluyor. Bu yaşta çocuklar, yetişkinlerin kendilerine ait özel bir hayatları olduğunu ve anne-babalarının sadece kendileri için var olmadıklarını anlayabiliyor. Dolayısıyla çocuğa mutlaka bir sınır konulması ve çocuğun, ilkokula başladığı 7-8 yaşlarından itibaren, anne-baba yatağının sadece çok özel durumlarda paylaşılan bir yer olduğunu bilmesi gerekiyor.

Uzmanlara göre, kötü bir rüya görmek ya da deprem gibi korkular, aileden birinin ağır bir hastalık geçirmesi, ailenin ikamet ettiği evi veya şehri değiştirmesi ya da değiştirmek üzere olması, çocuğun okula başlaması ya da okul değiştirmesi, aile içinde şiddetli bir tartışma yaşanması ve çocuğun ciddi bir rahatsızlık geçirmesi, anne-baba yatağının paylaşılabileceği çok özel durumlar olabilir. Bunlar veya benzer sebeplerden biri olmadığı sürece anne-babaların kararlı olmaları ve çocuklarının kendilerine ısrar etmelerine izin vermemeleri gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocukların yeni bahaneler bulmak konusunda son derece yapıcı olduklarını hatırlatıyor.

Uzmanlar, çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamanız için şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Bu değişiklik için kendinize ve çocuğunuza yeterli zamanı tanıyın, sabırlı olun. Çocuğun kendi yatağına alışmasının 2 hafta kadar sürebileceğini unutmayın.

Çocuğunuzun yaşına uygun bir dille, sizin de geceleri huzurlu bir uykuya ihtiyacınız olduğunu, ama özel durumlarda her zaman yanınıza gelebileceğini anlatın. Bu değişim sürecinde, çocuğunuza normalde olduğundan daha fazla sevgi gösterin ve bir süre için onu şımartın. Uykudan önce ılık bir banyo, masal okuma, müzik dinleme ya da ninni söyleme gibi bir sırayı izleyen bir program belirleyin ve bu programı düzenli olarak uygulayın. Yatak odanızdan çocuğunuzun hoşuna gidebilecek yumuşak yastıkları, peluş hayvanları kaldırın ve bunun yerine çocuk odasını daha sevimli bir hale getirin. Çocuğunuz ısrarla sizin odanızda yatmak istiyorsa, ona bir yer yatağı ya da benzeri bir ek yatak hazırlayın ve burada uyumasına izin verin. Zamanla kendi yatağının rahatlığını tercih edecektir. Koridorda yakacağınız bir gece lambası ile çocuğunuzun karanlık korkusunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca, çocuğun yatağını dışarıdan gelebilecek garip ışık-gölge oyunlarını görmeyeceği bir yere kurmalısınız.

Hem çocuk odasının hem kendi yatak odanızın kapısını mutlaka açık bırakın. Sizin ulaşılabilir olmanız ona huzur verecektir.

Sabahları uyandıktan sonra kısa bir süre için yatağınıza gelip keyif yapmasına izin verin. Bu hem onun hem de sizin için güne başlarken bir moral kaynağı olacaktır.

Eğer çocuğunuz geceleri sizin yatağınızda yatmak konusunda ısrarlı ise, siz de onun yatağında yatın. Kararının birdenbire değişeceğini göreceksiniz.

Son olarak; birkaç ay süren korku durumlarında mutlaka psikolojik yardım alın
 
Tam benlikmis konu...Kizimda oglumda benim yatmak istiyorlar....Hadi oglum kucukte kizim 5 yasinda...Bunlari uygulamaya calisicam...Tskler...
 
Bende bu dertten muzdaripim oglum 4 yaşında ve ne yaptıysam kendi yatağında yatmaya ikna edemedim , uyutup sonra yatağına alıyorum ama bu defada gece uyanıp ağlayarak bizim yatağa geliyor . Aslında ben sebep oldum kışın üşümesin bizimle yatsın, daha çok küçük kıyamıyorum derken alıştı şimdi de vazgeçiremiyorum işte . teşekkürler bilgiler için ..
 
Bizdede aynı sorun.ama olay şu ben yanında yatımda ister kendi yatagı ister bizim yatagımız farketmiyor ama onun yatagı dar oldugu için malum bizim yatagımızda yatıyoruz.Gece çişe kalkıpta uykusu bölündüyse hemen bizim yatagımızı istiyor bende bak orası ıslandı çiş oldu diye yataga bastırmakla bastırmamak arasında 1 hareketle onu yatagına yatırıyorum.Ama ben kendi yatagında kendisi uyusun istiyorum.gerçi kreşe başlamadan önce ayagımda sallıyordum şimdi yanımda kendi uyuyor buda bir gelişme .3 yaşında şimdi zamanla alışır sanırım kendi uyumaya ve kendi yatagında
 
bu konu maalesef ben ve birçok ebeveyninde sorunudur .İnşallah zamanla ve sabırla aşarız bu süreci.Anneler olarak ilk önce alıştırıyoruz sonrada vazgeçirmeye çaılşıyoruz.Ne tuhaf dimi...
 
bende bu konuda dertliyim oglumun kendine aigit odasi yok cicili bicili suslim onun icin yer farketmez her yerde yatar yeterki ben veya esimle uyusun yeter benim asil problemimiz uyku duzenini otutramamis olmam aksamlari erken uyutamiyorum saat 9 uyutum mesela 1 2 saat sonra kalkiyo bidaha uyumuyo napicam bilmiyorum:bbo:
 
ben ervayı uzun süre öglen uykusuna yatırmıyordum.eger uyutursam gece 11 den önce uyumuyordu kesinlikleşükür şimdi hem öglen hemen akşam en geç 9 buçukta uyumuş oluyor nedenide sabah 7 ye dogru uyanması olmadı hafta sonları 9 da kalkıyor ama artık düzenli zamanla ve erken uyanmasıyla alakalı olabilir uyuyup uyanması
 
X