• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ya bir değişik oldu içim

Merhabalar, 35 aylık bir kızım var. Sürekli etkinlik yaptığımız her anı dolu dolu geçirdiğimiz. Hep oyunlar oynadığımız gerek sohbet, gerek oyun bir sürü paylaşım ile ilerledik ve hep öyle ilerliyoruz. Kendisine ait tv izlediği saatlerde var tabi. Durum şu bu haftalarda konuştuğum arkadaşlarım benim biraz tedirgin ettiler. Kızım renk isimlerini biliyor fakat hangi rengin hangi renk olduğunu bilmiyor mesela hepsine sarı diyor gibi. Aynı yaşta çocukları olan 3 4 arkadaşım bana " yaaaa o kadar ilgileniyorsun aslında ya 3 yaşında öğrenmesi lazımdı" ile dönüş yapınca sorguladım. Aslında kızım bir çok kavramı biliyor. Dikkat setleri var, yalın uzak, ikiz, aynı, farklı gibi daha bir çok şeyi biliyor ve çok güzel konulup şarkı söylüyor ama renk konusunda bu dönüşleri de alınca sorgulamaya başladım ve üzüldüm. Kızıyorum kendime aslında aynı zamanda eğitimciyim ama kızlarım konusunda hiç akıl yürüyemiyor gibiyim. Bana yardım eder misiniz? Ya beni silkeleyin ya içimi rahatlatın durum neyse nasılsa görüş bekliyorum.
babası renk körü ise, belki de genetik olarak siz de taşıyıcı iseniz binde bir gibi düşük bi ihtimalle renk görme ayırt etme eksikliği olabilir. benim erkek kardeşim renk körü mesela kaç yaşında adam hala bebek gibi renkleri karıştırır... kızlarda bunun olması çok çok çok düşük ihtimal ama olabilir de...

Ben burda diğer arkadaşlara katilmiyorum. Bireysel farkliliklar tabiki olacak fakat bu yaşta çocuk atiyorum 10 renk degilde, 2 renk bilse neyse diyeceğim. Ancak cocuk her renge sari diyor.

Birşeyleri elemek yada erken tespit etmek adina bence göz dokturuna götür. Renk körü olabilir. Degilse en azindan için daha rahat olur.

çocuk sorulunca sarı diyor ama acaba cevap vermek istemediğinden olabilir mi

yani çocuğa neden soruyorsunuz ki

oyun kurun

kocaman bir lego kutusu

Legolardan çeşitli kuleler

kırmızı kule sarı kule mavi kule

yarın da katlarını farklı renklerle

öbür gün iki sarı iki kırmızı iki mavili örüntü

bir başka gün tek tek

bir başka gün üçer üçer

zaten hayat ve eğitimin ilerideki aşamasının çoğu yeri bu temel üzerinden gidiyor

benzerlik farklılık yapın

mesela hep 3 aynı renkten koyup bir yere 2 tane koyun farklılığı bulsun

sonra o size böyle değişiklik yapsın siz arayın

legoaları sayın, kaç tane mavisi, kaç tane sarısı var sınıflandırın

küçükleri büyükleri 4lü olanı 6lı olan blokları ayırın, tekliler de mi varmış

mesela tavana kadar kuleler yapın fotoğraflarını çekin

o arada renkleri de kullanın

kuru kuru sorarsanız cevap alamazsınız hatta siz sorduğunuz ve üzerine düştüğünüz için gıcıklığına dahi söylemez ki ekstra ilgi görsün

Bizim zamanımızda dikkat setleri, eğitici oyuncak, zeka kartları mı vardı?Ya da oturup kavramları anlatan ebeveynler mi vardı? Yani tabiki bunlar güzel şeyler, ben de bebeğime yetebilmek, katkı sağlamak istiyorum.gelişimini takip ediyorum. Ama Bi salın çocukları ya. Şu yaşta şunları bilmeli, bu ay da bunu yapabilmeli diye çocukları darlıyoruz. Kendi akışına bıraksak çocuk da rahat edecek biz de.
Kesinlikle daha mutlu olacak aslında bıraksak. Üstünde durdukça rahat nefes alamıyor bence. En iyisi beklemek

Ben de sizin gibiydim her lafı takıyordum, içten içe yaşıtlarıyla kıyas yapıyordum, eğitimciyim bunun farkındayım her çocuk farklıdır vs diyordum ama neden diyordum :KK43:
Baktım ki zamanı gelince her şey oluyor zaten kendimi harap etmişim. O yüzden sıkmayın canınızı. Arkadaşlarınıza da tepkinizi gösterin usulüyle
Bunu bana söyleyenler de eğitimci ya o kötü oluyor daha çok aaaa 3 yaşında ama bilmiyor mu alla alla deyince töbeeee ne oldu diyorsunuz ister istemez. Birkaö gündür serbest bıraktım çünkü soruyorum şimdide kızdı kırmızı diyprum turuncu diyor inadına en iyisi takılmamak

Özellikle bir Eğitimci olduğunuz için söylüyorum. Terzi söküğünü dikemez misali..Duygularınızı çok iyi anlıyorum.Konu evlat olunca akan sular durur..

Fakat biliyorsunuz ki 3 yaşa kadar veya 3 yaş civarı çocuklar özellikle sayıları, renkleri vb..Ezbere öğrenirler (oysa ki ezbere öğrenilen her şey unutulmaya yüz tutar) Asıl Öğrenme 5 - 6 yaş civarı başlar.O zaman beyinlerinde duyduklarını kodlayıp gerçek öğrenmeye geçerler..

Kızınıza her şeyi vermeye devam edin ama asla zorlamadan.. O gereken olgunluğa gelince o zaman hünerlerini zaten ortaya çıkaracak..
Belkide işte bu yüzden kızıyorum kendime de herkese faydam var ama kendime yok. Doğru sürekli tekrar edersem sıkmadan daha güzel öğrenir elbet kalıyor bir yerde biliyorum çünkğ üstüne gittikçe bildiği rengi de söylemez oldu yani şuanda kırmızı bak kırmızı diyorum turuncu diyor inadına aaa kırmızı ya annecim diyprum hayır turuncu dedim diyor 😂

Mukemmelliyetci olmayın bu kadar. Gerek yok. Kızınızın neyi sevip sevmediği bile daha belli değil. Belki de renkler ilgisini çekmiyor. Olamaz mı? Yada sarı demek kolayına geliyor. Kendimden örnek vereyim; motor becerilerim rezil gibidir. O kadar yani. Küçükken de yazım berbattı. Bu konuda da saçma bir baskıya maruz bırakılacaktim ki annem bir ara müfettiş olduğu için yırttım. ( İlkokul öğretmenime de selamlar. Zerre sevmem kendisini.) E ama akademisyen oldum. Ne olacak şimdi? Ben beceriksiz mi oldum.? Eşim tam tersi. Mühendis ve küçücük parçalarla uğraşmaya bayılıyor ama o da benim kadar detay düşünmez sıkılır. Eşim aptal mı benim? Kızımız var ve çok güzel konuşuyor ama çok hareketli değil. Herkesin aynı olması mümkün mü? Bence siz uzak durun o arkadaş dediğiniz kimselerden. Çocuğu da bogmayin. Bir de sakın ama sakın x in kızı böyle Z nin kızı böyle demeyin. Bu çocukta değersizlik duygusunu pekiştirir.
Cevap ve açıklamalı örnekler için teşekkür ederim. Gerçekten kendime gelmeme yardımcı olacak biraz rahatlamıştım daha da iyi oldu.

Bende sizin gibi düşünürdüm ama kendi başına oynamasına oyun kurmasına izin veriyorum artık.Benim suan biraz işim var istersen bana yardım et veya kendin oyna ben bitince eşlik edeceğim diyorum.Başlarda hoşuna gitmedi bu durum ama şimdi alıştı.40 günlük bebeğim var.Ancak yetişebiliyorum ikisinede.Artı eve.
Arrik yetersizlik hissi olayini yendim ben.
Elimden gelen bu diyorum.Zaten mükemmel anne olma çabası sadece anneyi yıpratıyor.
Aynen keşke etraf hiç konuşmasa komple kesebilsek ama olmuyor bazi şeyler.Biz yok sayıp yolumuza devam edecegiz:)
Küçük kızım olduğunda böyle Hiç vaktim olmadı ve kafam çok rahattı bence hiç takmamıştım kızıma başlarda ilk 19 ay taktım sonra diğer kızım oldu ve rahattım ama şimdi rahata ermeye başladım derken kafa kurcalanmaya başladı yine ne pis bir durum bu böyle. Rahat bırakmak lazımda işte ben özel çocuklarla çalıştım bir dönem belki bundan dolayı da taktım böyle garip duygular

R
babası renk körü ise, belki de genetik olarak siz de taşıyıcı iseniz binde bir gibi düşük bi ihtimalle renk görme ayırt etme eksikliği olabilir. benim erkek kardeşim renk körü mesela kaç yaşında adam hala bebek gibi renkleri karıştırır... kızlarda bunun olması çok çok çok düşük ihtimal ama olabilir de...
Renkleri birbiri ile eleştiriyor renk körü6değil sanırım

Ben burda diğer arkadaşlara katilmiyorum. Bireysel farkliliklar tabiki olacak fakat bu yaşta çocuk atiyorum 10 renk degilde, 2 renk bilse neyse diyeceğim. Ancak cocuk her renge sari diyor.

Birşeyleri elemek yada erken tespit etmek adina bence göz dokturuna götür. Renk körü olabilir. Degilse en azindan için daha rahat olur.
Renkleri ayırt edebiliyor sadece isimlendiremiyor. Mesela kırmız arabaya benzeyen kırmızı top nerede diyprum kırmızı olan diğer bütün nesneleri gösteriyor bana renk körü olsa söyleyemez sanırım

çocuk sorulunca sarı diyor ama acaba cevap vermek istemediğinden olabilir mi

yani çocuğa neden soruyorsunuz ki

oyun kurun

kocaman bir lego kutusu

Legolardan çeşitli kuleler

kırmızı kule sarı kule mavi kule

yarın da katlarını farklı renklerle

öbür gün iki sarı iki kırmızı iki mavili örüntü

bir başka gün tek tek

bir başka gün üçer üçer

zaten hayat ve eğitimin ilerideki aşamasının çoğu yeri bu temel üzerinden gidiyor

benzerlik farklılık yapın

mesela hep 3 aynı renkten koyup bir yere 2 tane koyun farklılığı bulsun

sonra o size böyle değişiklik yapsın siz arayın

legoaları sayın, kaç tane mavisi, kaç tane sarısı var sınıflandırın

küçükleri büyükleri 4lü olanı 6lı olan blokları ayırın, tekliler de mi varmış

mesela tavana kadar kuleler yapın fotoğraflarını çekin

o arada renkleri de kullanın

kuru kuru sorarsanız cevap alamazsınız hatta siz sorduğunuz ve üzerine düştüğünüz için gıcıklığına dahi söylemez ki ekstra ilgi görsün
Ama zaten böyle benzer şeyler yapıyoruz ki. Yani kuru kuru sormuyorum tabiki evde her şeyi renklerle ifade ediyoruz ya da oyunlar kuruyoruz renkli çubuklar, renkli yiyecekler kuru kuru soramam ki zaten etkinlik kitapları var içi yapıştırmalı mesela aslında eğleniyor

Peki sadece "kirimizi top nerede" diye sordugunda, o topu aliyormu?
Çok nadir cevap veriyor. Yani şöyle mesela kırmızı araba var etkinlik kitabında ona diyprum ki '' balığın vardı kırmızı onun rengi gibi kırmızı araba bulalım mı? Diyorum o zaman gösteriyor ama kırmızıyı net şekilde örnek vermeden göstermiyor. Mesela topu var sarı. Topun gibi sarı araba nerede sorusunun cevabı var buluyor ya da ağaçlar yeşildir. Ağaç gibi yeşil yani çevredeki nesnelerin renkleri ile biliyor buluyor

Merhabalar, 35 aylık bir kızım var. Sürekli etkinlik yaptığımız her anı dolu dolu geçirdiğimiz. Hep oyunlar oynadığımız gerek sohbet, gerek oyun bir sürü paylaşım ile ilerledik ve hep öyle ilerliyoruz. Kendisine ait tv izlediği saatlerde var tabi. Durum şu bu haftalarda konuştuğum arkadaşlarım benim biraz tedirgin ettiler. Kızım renk isimlerini biliyor fakat hangi rengin hangi renk olduğunu bilmiyor mesela hepsine sarı diyor gibi. Aynı yaşta çocukları olan 3 4 arkadaşım bana " yaaaa o kadar ilgileniyorsun aslında ya 3 yaşında öğrenmesi lazımdı" ile dönüş yapınca sorguladım. Aslında kızım bir çok kavramı biliyor. Dikkat setleri var, yalın uzak, ikiz, aynı, farklı gibi daha bir çok şeyi biliyor ve çok güzel konulup şarkı söylüyor ama renk konusunda bu dönüşleri de alınca sorgulamaya başladım ve üzüldüm. Kızıyorum kendime aslında aynı zamanda eğitimciyim ama kızlarım konusunda hiç akıl yürüyemiyor gibiyim. Bana yardım eder misiniz? Ya beni silkeleyin ya içimi rahatlatın durum neyse nasılsa görüş bekliyorum.
Ben renkleri 6 yaşımda öğrendim okuma yazmayıda sınıfta en geç öğrenen bendim. Birinci üniversitemi birincilikle bitirdim ikinci de bitti üçüncüye devam ediyorum ve hepsi iyi bölümler 😁 şimdiden neden bu kadar telaş yaptınız bi sakinn 😁

Back
X