VİTİLİGO TEDAVİSİNDE MİKROGREFT
Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur.
Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo'nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.
Vitiligo tedavisinde öncelikle dermatoloji takibinde izlenmesi gereken tedavi metodları tamamlanarak ilerlemesinin durması gerekmektedir. Kortikosteroid, PUVA, Psörolen gibi medikal yöntemlerin tamamlanması sonrası tedavi sırası plastik cerrahlara gelir.
Biz plastik cerrahların işi vitiligonun yarattığı kalıcı beyaz alanları kapatmaktır. Yani kamuflaj cerrahisi denebilir. Hücre spreyi yada mikrogreft gibi uygulamalar vitiligo hastalığını tedavi etmez, bıraktığı kalıcı sonuçları kapatmak amacıyla kullanılır.
Mikrogreft tedavisi cildinizde pigment olan koltuk altı kasık bölgesi gibi görünmeyen bir alandan alınan ultra ince greft (cilt yaması) dokusunun çok küçük parçalara ayrılarak , zımpara tedavisi yapılan vitiligo alanına yayılması ve yeniden pigment oluşturması esasına dayanır.
Genelde vitiligo alanının 5/1 i kadar bir alandan alınan greft sahayı kapatmaya yetmektedir. Bu benzetme olarak boya dolu bir kabı suyla inceltmeye benzetilebilir. Daha geniş alan için daha az boya yetebilir.
Mikrogreft uygulamasında yaklaşık 1 saat süren bir uygulama ile cildi zımparalama ve greft alma işi tamamlanır.
Mikrogreftler :
Meme ucu
Dudak
Göz kapağı
Kulak gibi zor bölgeler dahil eller, kollar, gövde, bacaklar
gibi tüm vücutta seçilmiş alanlara uygulanabilir.
Alınacak sonuç, yani normal cilt rengini alma alanın genişliğine göre 1 -3 ay arasında alınabilmektedir.