M muhendiseylul un önerdiği "Savaşçı" kitabını dinlerken "Gündelik senaryolardan ziyade büyük gerçek ile ilgilenmek" diye bir söz duydum. Kendi kendime dedim ki evet tam da yapmaya çalıştığımız bu. Bu hafta konuştuğumuz mutfak meselesini örnek alalım. Aslında hepimizin derdi, mutfağa hapsolmadan kendimizi ve ailemizi nasıl sağlıklı besleriz sorusunun yanıtını bulmak.
Kendi adıma bu konuda, çeşitli kaynaklardan öğrenerek zaman içerisinde içselleştirdiğim ve eyleme geçtiğim konuları listelemek istiyorum.
1. Mutfakta yeterince fakat kaliteli ve işlevsel ürün bulundur. Kullandığın her malzemeyi sağlık riski açısından değerlendir.
2. Üreticiden direkt alışveriş yapmaya çalış. Aynı kalitedeki ürünü kadın ve erkek üretici satıyorsa kadından alışveriş yap.
3. Marketleri kişisel depolama alanın olarak gör. Evde gıda malzemesi depolama. Tüketebileceğin kadar al.
4. Bir ürünü 25 liradan 20 liraya düştüğü için alıyorsan ve o ürüne o an ihtiyacın yoksa, 5 lira karda değil, 20 lira zarardasın.
5. Buzdolabını haftalık temizle, her ürünü görebileceğin şekilde düzenle ve meyve-sebzeyi mutlaka yıkayıp yerleştir.
6. Haftalık yemek planı yap, alışveriş listesini ona göre yap ve listeye uy.
7. İsraf etmemeye özen göster.
8. Pazar günü yapılan ön hazırlık, bütün haftanın yemek hazırlama iş yükünü ve gerginliğini ortadan kaldırır.
9. Poğaça, kurabiye, tatlı gibi yiyecekleri hafta sonu bir gün çocuklar ile birlikte pişir. Diğer günler sağlıklı besle ve beslen.
10. Evde bir şey bitince hemen almak zorunda değilsin. Süt bittiyse birkaç gün süt olmadan yaşayabilirsin.